Detail publikace

Měření tepové frekvence s využitím chytrého telefonu

VÍTEČEK, J. GURYČA, O. NĚMCOVÁ, A.

Originální název

Měření tepové frekvence s využitím chytrého telefonu

Anglický název

Heart-rate Measurement via Smartphone

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Článek se zabývá stanovením tepové frekvence ze zvukového záznamu nasnímaného pomocí mikrofonu chytrého telefonu. V dnešní době velká část lidí vlastní chytrý mobilní telefon. Novější přístroje díky svým senzorům a dalšímu vybavení dokáží zaznamenávat různá data. Aktuálním trendem je tato data využít tak, aby mobilní telefon nahradil přístroje jiné, např. navigaci, fotoaparát, kameru s vysokým rozlišením či multimediální přehrávač. V poslední době nacházejí mobilní telefony využití i v oblastech jako je medicína a díky jejich masovému rozšíření je zde veliký potenciál využití k včasnému odhalení zdravotního problému. Díky funkční mobilní aplikaci je vyšetření levné, rychlé, stále dostupné a snadné i pro laickou veřejnost. V tomto textu jsou shrnuty poznatky při získávání a zpracování záznamů a popis aplikace, která na základě získaných dat vznikla. Studie potvrdila možnost využití této metody pro měření tepové frekvence, a to v případě snímání bez oblečení/s tenkou vrstvou oblečení, v klidu/po zátěži v oblasti srdečního hrotu. Aplikace s grafickým uživatelským rozhraním vytvořenáv programu MATLAB je v článku popsána i s ukázkami.

Anglický abstrakt

The article is focused on heart rate measurement using a smartphone’s microphone. Nowadays, many people own a smartphone. Smartphones are used for sensing and processing various types of data thanks to their integrated sensors and/or additional equipment. Current trend is to replace other devices, e.g. GPS, camera, video camera with high resolution, and multimedia player by the smartphone. Lately, the smartphones are often utilized even in fields like medicine and thanks to their mass expansion, there is a great potential to use them for prompt detection of health problem. Thanks to the functional smartphone application, physical examination is cheap, fast, always available and easy even for general public. In this article, the knowledge acquired during data sensing and processing as well as description of the software, which was created, are summed up. The study has confirmed a possibility to use this method for heart rate measurement. The heart rate is measured on apex, while the subject is undressed/dressed (thin layer of clothing), in rest state/after physical exercise. The software with graphical user interface created in MATLAB is described and illustrated in the article.

Klíčová slova

tepová frekvence, měření tepové frekvence, srdce, chytrý mobilní telefon, mikrofon

Klíčová slova v angličtině

heart rate, heart rate measurement, heart, smartphone, microphone

Autoři

VÍTEČEK, J.; GURYČA, O.; NĚMCOVÁ, A.

Vydáno

30. 4. 2017

ISSN

1213-1539

Periodikum

Elektrorevue - Internetový časopis (http://www.elektrorevue.cz)

Ročník

19

Číslo

2

Stát

Česká republika

Strany od

66

Strany do

72

Strany počet

7

URL

BibTex

@article{BUT136590,
  author="Jiří {Víteček} and Ondřej {Guryča} and Andrea {Němcová}",
  title="Měření tepové frekvence s využitím chytrého telefonu",
  journal="Elektrorevue - Internetový časopis (http://www.elektrorevue.cz)",
  year="2017",
  volume="19",
  number="2",
  pages="66--72",
  issn="1213-1539",
  url="http://elektrorevue.cz/cz/clanky/biomedicinske-inzenyrstvi/0/mereni-tepove-frekvence-s-vyuzitim-chytreho-telefonu--heart-rate-measurement-via-smartphone-/"
}