Detail publikace

TSP - Systém pro sledování odchylek mezi rozvrhem projektu a jeho skutečným průběhem

BLÁHA, P.

Originální název

TSP - Systém pro sledování odchylek mezi rozvrhem projektu a jeho skutečným průběhem

Anglický název

TSP - System for Observing and Monitoring Deviations Between Scheduled and Actual State of A Project

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

V práci je navržen matematický model a systém pro sledování odchylek skutečného průběhu projektu od plánovaného (rozvrhovaného) průběhu, který umožňuje pracovníkovi, odpovědnému za průběh projektu, provádět efektivně regulační zásahy. Kromě nové teorie se zde jedná o softwarovou nadstavbu komerčního programu pro projektové řízení, zpřísupňující data o vývoji projektu způsobem alterntivním ke způsobu procentuálnímu, dosud standardně užívvanému. Hlavní výhodou tohoto alternativního přístupu je, že manažer je těmito daty minimálně zahlcován, čímž je schopen se plně koncentrovat na koncepčční práci. Teroreticky navazjue jtento model na psychologické studie, zabývajícíc se schopnostmi a hranicemi lidského rozumu v procesu rozhodování a pamatování. Výsledkem takových studií je zjištění, že optimální počet prvků, které člověěk dokáže při procesu rozhodování současně bez problémů sledovat, je sedm plus minus dva. Nová teroie přináší alternativní přístup k informacím, minimalizaci zátěže projektového manažera v této oblasti a nové možnosti při grafickém zobrazení projektových dat.

Anglický abstrakt

In this study an entirely new deviation observing system is designed to describe differences between models and reality in project processing, called TSP (this means "Total Simplification of the Project"). Moreover, there is a new non-conventional programmatic system for pregress description method, which is an alternative to the conventional approaches like the Gantt charts. Hitherto conventional methods are based on percentages of job completion. The main benefits of these ideas for a project manager are simplification of his task and a conversion of the schedule structure to a better-arranged form. The main ideas used in this theory follow psychological studies of the capability and limits of the human brains.

Klíčová slova v angličtině

Project manager, management, modelling in project management, monitoring, visualizing, relation of schedule to real process, the system for observing deviations between scheduled and actual states of project, tools for project management

Autoři

BLÁHA, P.

Rok RIV

2003

Vydáno

1. 1. 2003

Nakladatel

MARQ Ostrava

Místo

Ostrava

ISBN

80-85988-88-7

Kniha

Proceedings of XXVth International Autumn Colloquium ASIS 2003

Strany od

343

Strany do

348

Strany počet

6

BibTex

@inproceedings{BUT13299,
  author="Petr {Bláha}",
  title="TSP - Systém pro sledování odchylek mezi rozvrhem projektu a jeho skutečným průběhem",
  booktitle="Proceedings of XXVth International Autumn Colloquium ASIS 2003",
  year="2003",
  pages="6",
  publisher="MARQ Ostrava",
  address="Ostrava",
  isbn="80-85988-88-7"
}