Detail publikace

VÝVOJ CEN STAVEBNÍCH POZEMKŮ VE VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH STŘEDISCÍCH

LORENCOVÁ, M.

Originální název

VÝVOJ CEN STAVEBNÍCH POZEMKŮ VE VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH STŘEDISCÍCH

Anglický název

EVOLUTION OF BUILDING PLOT PRICES IN SELECTED AGRICULTURAL CENTRES

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Oceňování stavebních pozemků v zemědělských areálech, stejně jako oceňování pozemků zastavěných stavbou jiného vlastníka, je mezi znalci často diskutovaným tématem. Jedná se o velmi složitou a komplikovanou úlohu, pro kterou doposud není vydána žádná oficiální jednotná metodika. Znalci, resp. i znalecké ústavy, k ní proto přistupují individuálně, na základě svých odborných zkušeností a znalostí. Autorka článku, v rámci zpracování disertační práce s názvem „Obvyklá cena pozemku zastavěného stavbou cizího vlastníka v zemědělských areálech“, komunikuje se zástupci zemědělských družstev a zemědělských společností v různých částech České republiky. Na základě informací o realizovaných prodejích pozemků v zemědělských areálech získaných od těchto zástupců autorka sestavila databáze realizovaných (historických) cen. Cílem tohoto článku je představit vývoj cen stavebních pozemků od roku 2001 do roku 2008 ve čtyřech konkrétních zemědělských střediscích v okrese Brno-venkov a poukázat na specifika a odlišnosti těchto pozemků od jiných (běžně obchodovatelných) stavebních pozemků ve stejné lokalitě. V článku jsou také vysvětleny základní číselné charakteristiky, které jsou aplikovány u sestavených databází.

Anglický abstrakt

Valuation of building plot in agricultural areas, as well as the valuation of land bulit-up by buildings of a foreign owner, is a very frequently discussed topic among officially appointed experts and authorized appraisers. This issue has no current official rules and methodology. The author of the article, within elaboration of the doctoral thesis titled „The usual valuation price of the land under the buildings in agricultural areas”, communicates with representatives of agricultural cooperatives and agricultural companies in various parts of the Czech Republic. Based on the information about realized sales of the land in agricultural areas obtained from these representatives, the author compiled a database of realized (historical) prices. The aim of this article is to present evolution of building plot prices in four specific agricultural centers in the district Brno-country and highlight the distinctive characteristics of these lands from other (generally marketable) building plots in the same area.

Klíčová slova

Zemědělské středisko; stavební pozemek; statistické vyhodnocení; vývoj cen; databáze; číselné charakteristiky; histogram.

Klíčová slova v angličtině

Agricultural center; building plot; statistical evaluation; evolution of prices; database; numerical characteristics; histogram.

Autoři

LORENCOVÁ, M.

Vydáno

21. 4. 2016

Nakladatel

Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-5336-4

Kniha

Junior Forensic Science Brno 2016 - sborník příspěvků

Číslo edice

1

Strany od

37

Strany do

37

Strany počet

7

BibTex

@inproceedings{BUT127670,
  author="Marie {Lorencová}",
  title="VÝVOJ CEN STAVEBNÍCH POZEMKŮ VE VYBRANÝCH ZEMĚDĚLSKÝCH STŘEDISCÍCH",
  booktitle="Junior Forensic Science Brno 2016 - sborník příspěvků",
  year="2016",
  number="1",
  pages="37--37",
  publisher="Vysoké učení technické v Brně, Ústav soudního inženýrství",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5336-4"
}