Detail publikace

Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu

KŘENOVÁ, A. MATĚJÍČEK, A. DIVIŠ, P. POŘÍZKA, J.

Originální název

Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu

Anglický název

The antioxidant activity of selected species of blackcurrants

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Cílem této práce bylo stanovení celkové antioxidační aktivity vybraných odrůd černých rybízů a vzájemné porovnání dosažených výsledků. Celková antioxidační aktivita byla změřena pomocí elektronové paramagnetické rezonance (EPR) za využití volných radikálů ABTS•+ a vyjádřena jako TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). Bylo proměřeno 8 odrůd černých rybízů. Nejvyšší hodnoty celkové antioxidační aktivity vykazovaly odrůdy ˊRubenˊ a ˊOmetaˊ.

Anglický abstrakt

The aim of this study was to determine the total antioxidant activity of selected cultivars of blackcurrants and mutual comparison of results. The total antioxidant activity was measured by electron paramagnetic resonance (EPR) using free radicals ABTS•+ and expressed as TEACABTS (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). There were 8 cultivars of blackcurrants measured. The highest values of total antioxidant activity showed cultivars ˊRubenˊ and ˊOmetaˊ.The aim of this work was to determine the total antioxidant activity of 7 different varieties of červenoplodého gooseberries and compare the values of the antioxidant activities of the monitored varieties cultivated in the form of shrubs and in the form of dvoukmenného spindle. The highest antioxidant activity was measured for a variety of gooseberries ´ Alan ´, lowest for variety ´ ´ remark about Bergman. The difference between the antioxidant activity of gooseberry varieties grown in different technologies was statistically insignificant.

Klíčová slova

Černý rybíz, antioxidanty, celková antioxidační aktivita, ABTS, EPR.

Klíčová slova v angličtině

Blackcurrant, antioxidants, total antioxidant activity, ABTS, EPR

Autoři

KŘENOVÁ, A.; MATĚJÍČEK, A.; DIVIŠ, P.; POŘÍZKA, J.

Rok RIV

2015

Vydáno

1. 6. 2015

ISSN

0231-6900

Periodikum

Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE

Číslo

24

Stát

Česká republika

Strany od

51

Strany do

55

Strany počet

5

BibTex

@article{BUT123953,
  author="Alena {Křenová} and Aleš {Matějíček} and Pavel {Diviš} and Jaromír {Pořízka}",
  title="Antioxidační aktivita vybraných odrůd černého rybízu",
  journal="Vědecké práce ovocnářské. Výzkumný a šlechtitelský ústav ovocnářský Holovousy s.r.o. GC GE",
  year="2015",
  number="24",
  pages="51--55",
  issn="0231-6900"
}