Detail publikace

Stanovení výše bezdůvodného obohacení v souvislosti s prodejem pozemku zastavěného stavbou cizího vlastníka

KLIŠOVÁ, J. STUDNAŘOVÁ, M.

Originální název

Stanovení výše bezdůvodného obohacení v souvislosti s prodejem pozemku zastavěného stavbou cizího vlastníka

Anglický název

Quantification of the amount of unjust enrichment in relation to sale of a plot of land built up with a structure of another owner

Typ

článek ve sborníku ve WoS nebo Scopus

Jazyk

čeština

Originální abstrakt

Příspěvek s názvem Stanovení výše bezdůvodného obohacení v souvislosti s prodejem pozemku zastavěného stavbou cizího vlastníka je do oblasti Soudního inženýrství zařazen vzhledem k tomu, že je tato problematika velice úzce spjata s činností znalců a odhadců z oboru Ekonomika; dle nomenklatury Ministerstva spravedlnosti je problematika zařazena podle Směrnice Ministerstva spravedlnosti ČSR ze dne 15. února 1973, čj. 10/73-kontr., o organizaci, řízení a kontrole znalecké a tlumočnické činnosti, takto: základní obor: Ekonomika; odvětví: Ceny a odhady; zvláštní specializace: Oceňování nemovitostí. Příspěvek vznikl jako reakce na nový Občanský zákoník č. 89/2012 Sb. a zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku, v aktuálním platném znění, kdy přes velkou snahu zákonodárců upravit majetkové poměry a zvýšit právní jistotu subjektů ochuzených v rámci bezdůvodného obohacení lze pozorovat chybějící metodické postupy jak pro stanovení výše bezdůvodného obohacení, tak pro obvyklou cenu pozemku při rozdílnosti vlastnictví pozemku a stavby na něm zřízené. Příspěvek je zpracováván v rámci doktorského studijního programu Soudního inženýrství Vysokého učení technického v Brně v souvislosti s řešením disertačních prací autorek.

Anglický abstrakt

The article is a short essay describing the previous and current situation in the legal regulation of the Czech Republic governing the two specific areas of evaluation referred to in the title: • amount of unjust enrichment, and • normal price of a plot of land built up with a structure of another owner. The article's aim is to make the professional public familiar with and inform it about the legislation gaps existing in the Czech Republic, which are not only negatively reflected in the valuation practice, but also affect the general public. The topic of this article resulted from processing the issue of dissertations of the authors.

Klíčová slova

Rozdílnost vlastnictví; bezdůvodné obohacení; právní předpisy; opzemky; stavba, vlastnictví

Klíčová slova v angličtině

Diversity of ownership; unjust enrichment; legislativ; land; ownersip; building.

Autoři

KLIŠOVÁ, J.; STUDNAŘOVÁ, M.

Rok RIV

2015

Vydáno

22. 4. 2015

Nakladatel

ÚSI VUT v Brně

Místo

Brno

ISBN

978-80-214-5145-2

Kniha

Sborník anotací Junior Forensic Science Brno 2015

Edice

1

Číslo edice

1

Strany od

1

Strany do

3

Strany počet

3

BibTex

@inproceedings{BUT114378,
  author="Jana {Klišová} and Martina {Studnařová}",
  title="Stanovení výše bezdůvodného obohacení v souvislosti s prodejem pozemku zastavěného stavbou cizího vlastníka",
  booktitle="Sborník anotací Junior Forensic Science Brno 2015",
  year="2015",
  series="1",
  number="1",
  pages="1--3",
  publisher="ÚSI VUT v Brně",
  address="Brno",
  isbn="978-80-214-5145-2"
}