Detail publikace

Plánování a řízení provozu pivovaru s podporou počítačové simulace

HLOSKA, J. ŠKOPÁN, M.

Originální název

Plánování a řízení provozu pivovaru s podporou počítačové simulace

Český název

Plánování a řízení provozu pivovaru s podporou počítačové simulace

Typ

článek v časopise - ostatní, Jost

Jazyk

cs

Originální abstrakt

Plánování a řízení výrobního procesu pivovaru je z technologického i manažerského pohledu náročná úloha. Důvodem je množství procesních fází a jejich parametry (v závislosti na druzích vzniklých produktů a šíři výrobního portfolia) a technická omezení technologických zařízení (kapacita sil, objem tanků a filtračních nádrží, rychlost jejich plnění a vypouštění, čištění filtrů atd.), stejně jako provozní podmínky (disponibilita vstupních surovin, výrobních prostředků, směnový režim v částech výroby s podílem manuální práce, využitelnost plnicích linek, logistika skladování hotových produktů a další). Mnohé z těchto parametrů mají navíc stochastickou povahu (prostoje plnicích linek, fluktuace tržní poptávky apod.). Tento článek pojednává o způsobu, jakým lze celý proces výroby a stáčení piva plánovat a řídit s využitím počítačového modelu, a to od vstupu surovin až po sklad balených produktů. V úvodu je pojednáno obecně o související problematice diskrétních simulací výrobních procesů s cílem jejich optimalizace. Hlavní část článku představuje nadstavbu softwarového simulačního nástroje, pomocí kterého lze na základě tabelárně zpracovaných provozních údajů vygenerovat simulační model pivovaru. Prostřednictvím případové studie je dále demonstrována možnost provedení simulačních experimentů s cílem nalezení a odstranění úzkých míst výroby a zvýšení vytíženosti výrobních prostředků a tím i produktivity celého pivovaru. V závěru jsou shrnuty poznatky vztahující se k současné úrovni technologie simulace s ohledem na její využití v potravinářském průmyslu a pivovarnictví.

Český abstrakt

Plánování a řízení výrobního procesu pivovaru je z technologického i manažerského pohledu náročná úloha. Důvodem je množství procesních fází a jejich parametry (v závislosti na druzích vzniklých produktů a šíři výrobního portfolia) a technická omezení technologických zařízení (kapacita sil, objem tanků a filtračních nádrží, rychlost jejich plnění a vypouštění, čištění filtrů atd.), stejně jako provozní podmínky (disponibilita vstupních surovin, výrobních prostředků, směnový režim v částech výroby s podílem manuální práce, využitelnost plnicích linek, logistika skladování hotových produktů a další). Mnohé z těchto parametrů mají navíc stochastickou povahu (prostoje plnicích linek, fluktuace tržní poptávky apod.). Tento článek pojednává o způsobu, jakým lze celý proces výroby a stáčení piva plánovat a řídit s využitím počítačového modelu, a to od vstupu surovin až po sklad balených produktů. V úvodu je pojednáno obecně o související problematice diskrétních simulací výrobních procesů s cílem jejich optimalizace. Hlavní část článku představuje nadstavbu softwarového simulačního nástroje, pomocí kterého lze na základě tabelárně zpracovaných provozních údajů vygenerovat simulační model pivovaru. Prostřednictvím případové studie je dále demonstrována možnost provedení simulačních experimentů s cílem nalezení a odstranění úzkých míst výroby a zvýšení vytíženosti výrobních prostředků a tím i produktivity celého pivovaru. V závěru jsou shrnuty poznatky vztahující se k současné úrovni technologie simulace s ohledem na její využití v potravinářském průmyslu a pivovarnictví.

Klíčová slova

pivo, výroba piva, diskrétní simulace, simulační model, simulační experiment

Rok RIV

2014

Vydáno

23.06.2014

Nakladatel

Výzkumný ústav pivovarský a sladařský

Místo

Praha

ISSN

0023-5830

Periodikum

Kvasný průmysl

Ročník

60/2014

Číslo

6

Stát

CZ

Strany od

146

Strany do

150

Strany počet

5

URL

Dokumenty

BibTex


@article{BUT108241,
  author="Jiří {Hloska} and Miroslav {Škopán}",
  title="Plánování a řízení provozu pivovaru s podporou počítačové simulace",
  annote="Plánování a řízení výrobního procesu pivovaru je z technologického i manažerského pohledu náročná úloha. Důvodem je množství procesních fází a jejich parametry (v závislosti na druzích vzniklých produktů a šíři výrobního portfolia) a technická omezení technologických zařízení (kapacita sil, objem tanků a filtračních nádrží, rychlost jejich plnění a vypouštění, čištění filtrů atd.), stejně jako provozní podmínky (disponibilita vstupních surovin, výrobních prostředků, směnový režim v částech výroby s podílem manuální práce, využitelnost plnicích linek, logistika skladování hotových produktů a další). Mnohé z těchto parametrů mají navíc stochastickou povahu (prostoje plnicích linek, fluktuace tržní poptávky apod.). Tento článek pojednává o způsobu, jakým lze celý proces výroby a stáčení piva plánovat a řídit s využitím počítačového modelu, a to od vstupu surovin až po sklad balených produktů. V úvodu je pojednáno obecně o související problematice diskrétních simulací výrobních procesů s cílem jejich optimalizace. Hlavní část článku představuje nadstavbu softwarového simulačního nástroje, pomocí kterého lze na základě tabelárně zpracovaných provozních údajů vygenerovat simulační model pivovaru. Prostřednictvím případové studie je dále demonstrována možnost provedení simulačních experimentů s cílem nalezení a odstranění úzkých míst výroby a zvýšení vytíženosti výrobních prostředků a tím i produktivity celého pivovaru. V závěru jsou shrnuty poznatky vztahující se k současné úrovni technologie simulace s ohledem na její využití v potravinářském průmyslu a pivovarnictví.",
  address="Výzkumný ústav pivovarský a sladařský",
  chapter="108241",
  doi="10.18832/kp2014014",
  institution="Výzkumný ústav pivovarský a sladařský",
  number="6",
  volume="60/2014",
  year="2014",
  month="june",
  pages="146--150",
  publisher="Výzkumný ústav pivovarský a sladařský",
  type="journal article - other"
}