Detail produktu

Nealkoholický nápoj z ostružinové šťávy a rakytníku řešetlákového

KOTLÍK, J. KOTLÍKOVÁ, S. STRACHOVÁ, M.

Typ produktu

funkční vzorek

Abstrakt

Ovocný nealkoholický nekvašený nápoj je tvořen minimálně 5 obj. % a maximálně 70 obj. % ostružinové šťávy (Rubus fruticosus) a minimálně 5 obj.% a maximálně 25 obj.% šťávy případně dřeně rakytníku řešetlákového (Hippophae Rhamnoides) . Toto složení může být doplněno pitnou nebo minerální vodou, přídavkem fruktozy případně fruktózového sirupu. Jako regulátor kyselosti může obsahovat také přídavek kyseliny askorbové v množství nepřesahujícím 25 mg na 1000 ml nápoje. Obsah rozpustné sušiny musí být minimálně 5 hmotnostních %, obsah veškerých kyselin minimálně 2 g v jednom litru nápoje. Nápoj může být variantně sycen oxidem uhličitým. Nápoj může variantně obsahoval místo dřeně pouze šťávu rakytníku řešetlákového. Šťáva z ostružin může být částečně nahrazena šťávou z moruše (Morus nigra), maximálně však do 25% celkového původního obsahu.

Klíčová slova

Nealkoholický nápoj, ostružinová šťáva, šťáva z moruše, rakytníková šťáva

Datum vzniku

18. 12. 2012

Umístění

VUT FCH, Purkyňova 118, Brno

Možnosti využití

K využití výsledku jiným subjektem je vždy nutné nabytí licence

Licenční poplatek

Poskytovatel licence na výsledek nepožaduje v některých případech licenční poplatek