Detail projektu

Systém pro vzorkování a detekci koronaviru a dalších původců respiračních onemocnění ze vzduchu

Období řešení: 01.01.2021 — 31.12.2022

Zdroje financování

Ministerstvo vnitra ČR - 4. veřejná soutěž ve výzkumu, experimentálním vývoji a inovacích Programu bezpečnostního výzkumu České republiky v letech 2015 až 2022 (BV III/4-VS)

- plně financující (2020-12-21 - 2022-12-31)

O projektu

Vypuknutí pandemie SARS-CoV-2 vyvolalo celou řadu požadavků bezpečnostních složek státu na získání informací o aktuální nákazové situaci a o rozšíření a rozšiřování infekce. Právě kvalita těchto informací je zásadní pro rozhodování složek krizového řízení ve věcech zavádění protiepidemických opatření a jejich změnách/uvolňování v čase. Přítomnost specifických virů bude detekována pomocí metod kvantitativní PCR (qPCR) a multiple oligonucleotide ligation kombinovanou s PCR (MOL-PCR). V projektu se zaměříme především na detekci původce SARS-CoV-2 a dalších respiračních patogenů s podobnými příznaky (chřipka, respirační syncytiální virus). Výsledný vzorkovač bude uplatněn v projektu ve formě funkčního vzorku s přípravou na prototyp s přesně definovanými parametry využití. Efektivita filtrace bude otestována s nepatogenním zástupcem koronavirů. Bude také stanovena míra redukce životaschopnosti koronavirů během vzorkování a zpracování zachycených virů. Vzorkovače budou otestovány v reálném provozu.

Klíčová slova
Koronavir; respirační onemocnění; SARS-CoV-2; PCR.

Označení

VI04000071

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Fiala Pavel, prof. Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Čáp Martin, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Drexler Petr, doc. Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Hejtmánek Tomáš, Ing. - spoluřešitel
Janoušek Jiří, Ing. - spoluřešitel
Kadlec Radim, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Pokorný Josef, Ing. - spoluřešitel
Szabó Zoltán, Ing., Ph.D. - spoluřešitel

Útvary

Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky
- příjemce (01.01.2021 - 31.12.2022)

Výsledky

ČÁP, M.; SZABÓ, Z.; FIALA, P.; DREXLER, P.; KADLEC, R.; KŘÍŽ, T.; HEJTMÁNEK, T.: Desková rotační jednotka pro záchyt virových patogenůggerem; Desková rotační jednotka pro záchyt virových patogenů. Laboratoře UTEE. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Deskova_rotacni_jednotka_pro_zachyt_virovych_patogenu.pdf. (funkční vzorek)
Detail

ČÁP, M.; SZABÓ, Z.; FIALA, P.; DREXLER, P.; KADLEC, R.; JANOUŠEK, J.; POKORNÝ, J.: Lokální jednotka pro záchyt virových patogenů; Lokální jednotka pro záchyt virových patogenů. Laboratoře UTEE. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Lokalni_jednotka_pro_zachyt_virovych_patogenu.pdf. (funkční vzorek)
Detail

ČÁP, M.; SZABÓ, Z.; FIALA, P.; KADLEC, R.; DREXLER, P.; KRÁLÍK, P.; PAVLIŠ, O.: CV19-II; Zařízení určené na vzorkování vzduchu použitelné pro detekci virů zodpovědných za respirační infekce člověka. Ústav teoretické a experimentální elektrotechniky, Technická 3082/12, 616 00 Brno. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/projekt/system-pro-vzorkovani-detekci-koronaviru-dalsich-puvodcu-respiracnich-onemocneni-ze-vzduchu. (funkční vzorek)
Detail

ČÁP, M.; SZABÓ, Z.: Testovací box; Testovací box pro detektory virových patogenů. Laboratoře UTEE. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Testovaci_boxpro_detektory_virovych_patogenu.pdf. (funkční vzorek)
Detail

ČÁP, M.; SZABÓ, Z.: Šneková rotační jednotka pro záchyt virových patogenů; Šneková rotační jednotka pro záchyt virových patogenů. Laboratoře UTEE. URL: https://www.utee.fekt.vut.cz/sites/default/files/inline-files/Snekova_rotacni_jednotka_pro_zachyt_virovych_patogenu.pdf. (funkční vzorek)
Detail