Detail projektu

Vývoj modelů pro víceúrovňovou klasifikaci poruch srdečního rytmu v EKG záznamech

Období řešení: 01.06.2019 — 31.05.2021

Zdroje financování

Technologická agentura ČR - Program na podporu aplikovaného výzkumu ZÉTA

- plně financující (2019-05-06 - 2025-07-31)

O projektu

Cílem projektu je implementace sofistikovaných softwarových nástrojů pro automatickou klasifikaci poruch srdečního rytmu. Hlavním účelem těchto nástrojů je automatizace a vyšší efektivita služeb telemedicínského centra, jež spočívají v klinickém hodnocení EKG pro kardiologická centra a ambulance. Softwarové knihovny budou využívat pokročilých metod zpracování signálů a klasifikační modely založené na metodách strojového a hlubokého učení. Klasifikace arytmií bude oproti konvenčním řešení probíhat nejen ze samotného průběhu arytmie, ale také ze záznamů jednotlivých EKG cyklů v době vzniku a ukončení arytmie. Klasifikace bude navíc řešena jako vícestupňová – tj. dojde k určení kombinace různých typů poruch v jednom záznamu a jejich hierarchické kategorizaci dle předpokládaného mechanismu vzniku.

Klíčová slova
Analýza EKG, klasifikace poruch srdečního rytmu, supraventrikulární tachykardie, automatická detekce, strojové učení

Označení

TJ02000331

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Filipenská Marina, Ing., Ph.D. - hlavní řešitel
Hejč Jakub, Ing. - spoluřešitel
Janoušek Oto, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Novotná Petra, Ing. - spoluřešitel

Útvary

Ústav biomedicínského inženýrství
- příjemce (18.10.2018 - nezadáno)

Výsledky

HEJČ, J.; RONZHINA, M.; JANOUŠEK, O.; SMÍŠEK, R.: Model pro klasifikaci arytmií; Softwarové balíčky pro učení a nasazení hlubokých modelů pro klasifikaci poruch srdečního rytmu. Ústav biomedicínského inženýrství, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií, VUT v Brně, Technická 12, Brno 61600. URL: https://www.vutbr.cz/vav/projekty/detail/28900. (software)
Detail

MĚSÍČKOVÁ, K.; LANÍKOVÁ, P.; HEJČ, J.: Databáze arytmických EKG záznamů; Databáze anotovaných arytmických EKG záznamů. MDT-Medical Data Transfer s.r.o., Mojžíšova 2901/17, Královo Pole, 612 00 Brno. URL: https://www.vutbr.cz/vav/projekty/detail/28900. (ostatní)
Detail