Detail projektu

Zřízení laboratoře dynamických vlastností elektrických strojů a inovace laboratoře číslicového řízení

Období řešení: 01.01.2010 — 31.12.2010

Zdroje financování

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR - Fond rozvoje vysokých škol (FRVŠ)

- plně financující (2010-01-01 - nezadáno)

O projektu

Projekt je zaměřen na vytvoření laboratoře pro analýzu dynamických vlastností elektrických strojů a rozšíření přístrojového vybavení laboratoře číslicového řízení. Laboratoř dynamických vlastností elektrických strojů je zřizována s cílem umožnit studentům experimentální analýzu přechodných dějů v elektrických strojích. Nová laboratoř svým zaměřením naváže na stávající teoretickou výuku a poskytne studentům možnost experimentálního ověření výsledků získaných simulacemi. Laboratoř o šesti pracovištích je koncipována tak, aby sledovala moderní trendy výuky, zejména využitím prostředků virtuální instrumentace. Inovace Laboratoře číslicového řízení předpokládá vybavit jednotlivá studentská pracoviště integrovaným osciloskopem a signálovým generátorem PicoScope. Rozšíření o uvedené osciloskopy/generátory umožní vizualizovat a analyzovat veškeré výstupní signály mikroprocesoru a dále generovat analogové a pulsní logické signály pro zpracování mikroprocesorem.

Popis anglicky
The aim of the project is to establish a Laboratory of dynamic characteristics of electric machines and to innovate a digital control laboratory. The laboratory of dynamic characteristics is designed to provide practical skills in the area of electric machines under dynamic conditions and also to enable comparison of results obtained by simulation and by measurement. The proposed solution follows the modern trends in education and supposes the using of virtual instrumentation and of results visualization. The second part of the project is to innovate the digital control laboratory. Existing laboratory workstations will be equipped with oscilloscope / signal generator PicoScope. These equipments enable analysis and visualisation of signal processor outputs and also generation of processor input signals.

Klíčová slova
elektrické stroje, měření, dynamické vlastnosti, virtuální instrumentace, číslicové řízení, vizualizace, analýza

Klíčová slova anglicky
electric machine, measurement, dynamic characteristic, virtual instrumentation, digital control, visualization, analysis

Označení

2196/A a

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Útvary

Ústav výkonové elektrotechniky a elektroniky
- příjemce (01.01.2010 - nezadáno)