Detail projektu

Modelování architektur založených na službách

Období řešení: 01.01.2007 — 31.12.2007

O projektu

Architektura orientovaná na služby (Service-Oriented Architecture, SOA) patří v současné době k moderním trendům v oblasti softwarového inženýrství. Tato architektura umožňuje navrhnout distribuovaný informační systém jako síť komunikujících služeb s důrazem na správnou, uživatelsky orientovanou, dekompozici systému.

Na Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně se studenti seznamují se základy analýzy a návrhu softwarových systémů v několika předmětech bakalářského a magisterského studijního programu, ale v žádném z nich se s architekturou SOA nesetkají.

Záměrem projektu je seznámit studenty magisterského studijního programu se základy SOA a s metodami a prostředky používanými při vývoji informačních systémů jako architektur SOA. Výsledky předkládaného projektu studentům poskytnou vhodné studijní prostředky a zázemí.

Popis anglicky
Service-Oriented Architecture (SOA) is one of the current trends in software engineering. This architecture allows design of a distributed information system as a network of communicating services. It puts emphasis on correct, user-oriented, decomposition of the system.

At the Faculty of Information Technology Brno University of Technology, students can get basic knowledge of specification and design of software systems in several subjects in bachelor's and master's degree programs. However, none of the programs explain SOA architectures.

The aim of the project is to give knowledge of SOA architectures and methods and tools of design information systems as the SOA architectures to students of the master's degree program. The project will result in appropriate textbooks and supporting background.

Klíčová slova
architektura orientovaná na služby, návrh, informační systém

Klíčová slova anglicky
Service-Oriented Architecture, Design, Information System

Označení

FR2233/2007/G1

Originální jazyk

čeština

Řešitelé

Rychlý Marek, RNDr., Ph.D. - hlavní řešitel
Weiss Petr, Ing., Ph.D. - spoluřešitel
Zendulka Jaroslav, doc. Ing., CSc. - spoluřešitel

Útvary

Ústav informačních systémů
- spolupříjemce (01.01.2007 - 31.12.2007)