Detail předmětu

Kvalita výrobního procesu

FP-BkvpPAk. rok: 2016/2017

Předmět se zabývá problematikou řízení jakosti v oblasti průmyslových výrob.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Zajišťuje ústav

Výsledky učení předmětu

Studenti budou znát moderní přístupy k řízení jakosti podniku, včetně nejpoužívanějších systémů řízení jakosti, a to dle norem ISO řady 9000, TQM a EFQM.

Prerekvizity

Základy organizace a manažerských funkcí podniku, pochopení důležitosti zákazníka v tržním hospodářství,

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Přednášky mají charakter výkladu základních principů, metodologie dané disciplíny, problémů a jejich vzorových řešení.
Cvičení podporují zejména praktické ovládnutí látky vyložené na přednáškách nebo zadané k samostatnému nastudování za aktivní účasti studentů.

Způsob a kritéria hodnocení

Pro udělení zápočtu je požadováno splnění následujících podmínek:
1. Aktivní účast na cvičeních bude kontrolována a hodnocena učitelem - max. 100 bodů.
2. Úspěšné absolvování zápočtového testu - max. hodnocení 100 bodů v řádném termínu, 80 bodů v prvním opravném a 60 bodů ve druhém opravném termínu.
3. Úspěšné zpracování semestrální práce v předem určeném termínu. Maximálně 100 bodů při předání v určeném termínu, při pozdním odevzdání pouze max. 80 bodů.
4. Celkový počet bodů pro zápočet musí být vyšší než 150 bodů.

Požadavky ke zkoušce: znalost probrané látky a její praktické aplikace.
Forma zkoušky kombinovaná - písemný test a v případě potřeby ústní dozkoušení.

Osnovy výuky

1. Praxe.
2. Praxe
3. Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
4. Způsobilost procesu
5. Regulace procesu
6. Základy metrologie
7. Technické požadavky na výrobky
8. Efektivita kontrolního systému v jakosti
9. Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu
10. 7 jednoduchých nástrojů jakosti
11. 7 nástrojů managementu
12. Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
13. Trendy ve vývoji kvality

Učební cíle

Hlavním cílem předmětu je, aby si studenti osvojili teoretické základy a metodické postupy potřebné pro řízení jakosti podniku.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrola výsledků samostatné práce na zadaných úkolech. V případě omluvené neúčasti na cvičení může učitel v odůvodněných případech stanovit náhradní podmínku, zpravidla vypracování dílčího písemného úkolu.

Základní literatura

Mizuno, S. Řízení jakosti. Praha: Victoria Publishing, ISBN 80-85605-38-4. (CS)
Cox,J., Golgratt,E. Cíl: proces trvalého zlepšování. Praha: InterQuality, 1999. ISBN 80-902770-1-2. (CS)

Doporučená literatura

Veber, J. a kol. Řízení jakosti a ochrana spotřebitele. 2.vyd. Praha: Grada, 2007. ISBN 978-80-247-178-2. (CS)
ČSN ISO 8258 – Shewhartovy regulační diagramy. (CS)
BSI-OHSAS 18 001:1999 – Systémy managementu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci – specifikace. (CS)
Zákon č. 505/1990 Sb. o metrologii. (v platném znění) (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BAK bakalářský

    obor BAK-EPM , 3. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základní tématická náplň přednášek je následující:
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Způsobilost procesu
Regulace procesu
Základy metrologie
Technické požadavky na výrobky
Efektivita kontrolního systému v jakosti
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu
7 jednoduchých nástrojů jakosti
7 nástrojů managementu
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Trendy ve vývoji kvality

Cvičení

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Základní tématická náplň cvičení je následující:
Úvod, základní pojmy kvality, význam kvality
Způsobilost procesu
Regulace procesu
Základy metrologie
Technické požadavky na výrobky
Efektivita kontrolního systému v jakosti
Lidský činitel v zabezpečování kvality výrobního procesu
7 jednoduchých nástrojů jakosti
7 nástrojů managementu
Vztah mezi kvalitou, produktivitou a výkonností
Trendy ve vývoji kvality