Příručka oboru

Informační bezpečnost (IBEP-T)

Bakalářský studijní program

Prezenční studium

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBORU

Informační bezpečnost (T-IBP)

akademický rok 2018/2019

Obsah
  1. Charakteristika a cíle oboru
  2. Profil a uplatnění absolventa
  3. Oborová rada
  4. Základní zásady a pravidla studia
  5. Návaznost studia na další typy studijních programů
  6. Studijní plány
  7. Anotace předmětů
  8. Praxe
  9. Státní závěrečná zkouška

1. Charakteristika a cíle oboru

Studijní obor Informační bezpečnost nabízí studium zaměřené na oblast bezpečnosti informačních a komunikačních technologií (ICT). Studenti se v oboru podrobně seznámí jak s technickými aspekty zajištění bezpečnosti ICT, tak s oblastmi práva a ekonomie, které jsou s problematikou bezpečnosti úzce spjaty.

2. Profil a uplatnění absolventa

Absolvent bakalářského oboru Informační bezpečnost má kvalitní znalosti z matematiky, informatiky, kryptografie, ekonomie a práva, což jsou znalosti nezbytné pro návrh, provoz a správu informačních a komunikačních systémů. Získá praktické zkušenosti s moderními informačními technologiemi, přičemž bude své znalosti a schopnosti schopen prakticky aplikovat s ohledem na současný stav legislativy a s ohledem na ekonomické aspekty vyvinutých bezpečnostních řešení. Získá vzdělání nutné nejen pro čistě technické, ale i manažerské a ekonomické pozice na trhu práce.

3. Oborová rada

Za obsahovou náplň a organizační zajištění studia každého oboru studijního programu odpovídá oborová rada, složená z významných akademických pracovníků ústavů fakulty a odborníků z praxe působících na tomto oboru. Pro uvedený obor je současné složení oborové rady následující:

prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. - předseda
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. - člen interní
prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D. - člen externí
doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. - člen externí

4. Základní zásady a pravidla studia

Studijní předměty na oboru T-IBP jsou hodnoceny tzv. kredity. Kredit vyjadřuje přibližnou týdenní hodinovou zátěž studenta při studiu daného předmětu. Kredity za daný předmět student získá až po jeho předepsaném zakončení, tj. po udělení zápočtu, klasifikovaného zápočtu, případně vykonáním zkoušky za podmínek daných Studijním a zkušebním řádem VUT v Brně, příslušnými Směrnicemi děkana FEKT VUT a skladbou a obsahem individuálně stanovených v každém předmětu. Ve tříletém bakalářském studiu musí student získat minimálně 180 kreditů. V jednotlivých kategoriích předmětů je přitom na oboru T-IBP nutno získat:
– v povinných předmětech (včetně semestrálního projektu) 139 kreditů,
– za vypracování, odevzdání a úspěšnou obhajobu bakalářské práce 5 kreditů,
– ve volitelných oborových předmětech min. 26 kreditů
– ve všeobecně vzdělávacích předmětech min. 10 kreditů,
při celkovém počtu minimálně 180 kreditů. Nezískání těchto minimálních počtů v jedné skupině předmětů nelze kompenzovat překročením počtu kreditů získaných v jiné skupině předmětů.
Povinné předměty (včetně semestrálního projektu) oboru T-IBP absolvuje student v semestrech a ročnících tak, jak jsou uvedeny ve studijních plánech. Nezakončí-li student úspěšně povinný předmět předepsaným způsobem, musí jej zapsat znovu hned v následujícím roce svého studia.
Volitelné oborové předměty jsou oborově zaměřené odborné předměty, které profilují studenta do užších oblastí jeho zájmů. Tyto předměty si pro daný akademický rok volí student sám z aktuální nabídky oboru T-IBP při respektování pravidel pro jejich výběr uvedených v Informačním systému FEKT VUT (zejména povinný zápis alespoň minimálního požadovaného počtu těchto předmětů z každé vymezené nabídkové skupiny) popřípadě v aktuální příručce.
Při výběru volitelných oborových předmětů se student řídí svými odbornými zájmy s ohledem na odbornou oblast oboru T-IBP, na kterou se chce blíže zaměřit. Přitom může vycházet z obsahových charakteristik volitelných předmětů oboru T-IBP uvedených v kartách předmětů v Informačním systému FEKT VUT, v této příručce, jiné aktuální příručce, případně může využít služeb studijního poradce na ústavu oboru T-IBP, který mu poradí při sestavování jeho konkrétních individuálních studijních plánů. Tímto studijním poradcem na ústavu telekomunikací v současné době je doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. Technická 12, místnost SC7.42.
Výběr volitelných oborových předmětů v jednotlivých semestrech si student musí volit tak, aby na konci svého bakalářského studia dosáhl předepsaný (nebo vyšší) počet kreditů v předepsané skladbě. Při výběru musí tedy student uvážit nejen nejbližší, ale (aspoň v základních rysech) i další roky svého bakalářského studia.
Volitelné mimooborové předměty jsou odborné předměty vybrané z nabídek mimo obor T-IBP ústavů FEKT VUT. Jejich úkolem je rozšířit znalosti studentů i do jiných odborných oblastí než těch, které tvoří náplň oboru T-IBP. Tyto předměty si student volí sám tak, aby do konce studia z nich získal alespoň minimální požadovaný počet kreditů, a to opět z jejich vymezené nabídky v Informačním systému FEKT VUT při respektování tam uvedených pravidel, popřípadě v aktuální příručce. Pro vhodný výběr volitelných mimooborových předmětů platí stejné zásady jako u volitelných oborových předmětů včetně možnosti využít i zde služeb oborového studijního poradce. Volitelné mimooborové předměty zajišťují vybrané ústavy z ostatních oborů bakalářského studia FEKT VUT v Brně. Jejich výuka se uskutečňuje společně se studenty těchto oborů.
Všeobecně vzdělávací předměty rozšiřují všeobecné „netechnické“ znalosti studentů. Předměty si volí student sám z jejich celofakultní nabídky a může je absolvovat v libovolném ročníku nebo semestru bakalářského studia. V rámci této kategorie předmětů musí každý student bakalářského studia složit zkoušku z anglického jazyka na předepsané úrovni.
Mezi všeobecně vzdělávací předměty patří i předmět „Tělesná výchova“ s kreditovou hodnotou nula, který student může, ale nemusí absolvovat. Neuzavře-li úspěšně student zvolený a zapsaný volitelný či všeobecně vzdělávací předmět, může, ale nemusí si jej v dalším akademickém roce zapsat znovu. Místo něj může zvolit jiný volitelný či všeobecně vzdělávací předmět.

5. Návaznost studia na další typy studijních programů

Absolvent oboru může pokračovat studiem na jednom z mnoha tematicky navazujících oborů zaměřených na IT bezpečnost vyučovaných v ČR (nabízených např. na VUT v Brně, ČVUT v Praze, UK v Praze, MU v Brně).

6. Studijní plány

Zkr. Název Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
- Povinný
TPNA Právní nauka24/0zkPřF MU prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.7P  
BKOM Komunikační technologie26/39zá,zkUTKO doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.6P  
BMA1 Matematika 152/20zá,zkUMAT doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.7P  
BZKR Základy kryptografie26/39zá,zkUTKO doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D.6P  
BPC1T Počítače a programování 126/26klUTKO doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D.5P  
- Volitelný oborový
BZSY Zabezpečovací systémy26/26zá,zkUTKO doc. Ing. Karel Burda, CSc.5VO  
Volitelné všeobecně vzdělávací předměty

7. Anotace předmětů

Angličtina pro ITTAIT26Cjletní semestrzá,zkUJAZ3
Mgr. Magdalena Šedrlová
Předmět je zaměřen na rozvoj jazykových kompetencí vyžadovaných budoucím pracovním prostředím absolventů oboru Informační technologie. Studenti budou seznámeni s prostředky, funkcemi a stylem odborného jazyka se zvláštním zřetelem na terminologii oboru. Důraz bude kladen na aktuálnost a v některých seminářích propojení IT problematiky se společenskými vědami a businessem. V rámci jazykových dovedností je klíčovým cílem kurzu procvičovat mluvení, poslech a čtení s porozuměním - procvičují se především dovednosti poslechu a čtení pro vyhledání specifické informace (scanning) a pro zodpovězení rámcových otázek (skimming). Technické diskuze budou standardně vycházet z materiálů v učebnici. Takto si budou studenti schopni aktivně a organicky procvičit slovní zásobu, se kterou se seznámili při poslechových aktivitách a čtení. Svojí náplní předmět přispívá k lepší zaměstnatelnosti a konkurenceschopnosti absolventů na trhu práce.
Angličtina pro bakaláře - středně pokročilí 1XAN326Cjletní semestrzkUJAZ3
Mgr. Agata Walek, Ph.D.
- standardní kurz pro středně pokročilé zaměřený na obecnou i technickou angličtinu
- zahrnuje gramatickou část s komunikativními typy úloh
- začleňuje četbu, poslech, mluvení i psaní
- rozvíjí dosavadní slovní zásobu
- upevňuje a doplňuje gramatické znalosti
- zabývá se technickými texty s důrazem na jazyk
Angličtina pro bakaláře - středně pokročilí 2XAN426Cjletní semestrzkUJAZ2
Mgr. Pavel Sedláček
Standardní kurs angličtiny pro středně pokročilé studenty zaměřený na obecnou i technickou angličtinu. Kurs je založen na integrovaném přístupu. Po gramatické části, která obsahuje různé komunikativní typy úkolů osvětlujících novou gramatiku, každá lekce zahrnuje úkoly pro četbu, poslech, psaní a mluvení. Během kursu dochází k velkému nárustu slovní zásoby. Cílem práce s technickými texty je výuka jazyka, nikoliv výuka odborného obsahu textu.
Angličtina pro elektrotechnické inženýrstvíXAEI26Cjletní semestrzkUJAZ2
Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D.
Předmět Angličtina pro elektrotechnické inženýrství je zaměřen na rozvoj jazykových kompetencí vyžadovaných budoucím pracovním prostředím absolventů. Studenti budou seznámeni s prostředky, funkcemi a stylem odborného jazyka se zvláštním zřetelem na terminologii technických oborů. Výuka je zaměřena na vývoj a výrobní proces, popis a prezentací technologií, zařízení a jejich součástí, popis technických problémů, možných rizik (včetně situací spojených s bezpečností a riziky v pracovním procesu) a jejich řešení. Do výuky jsou zahrnuty poslechové aktivity zaměřené na technické diskuze; mluvní aktivity, během kterých si studenti procvičují jazyk, který se při výuce naučili; relevantní slovní zásoba předkládaná a procvičovaná v profesním kontextu; zajímavá témata a články. Absolvent předmětu bude schopen charakterizovat v angličtině trendy technického vývoje a směřování výroby, což odpovídá požadavkům profilu absolventa bakalářského studia. Svojí náplní předmět zároveň přispívá k lepší zaměstnatelnosti a konkurenceschopnosti absolventů na trhu práce.
Aplikovaná kryptografieTAKR26P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO7
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D.
Základní pojmy, teorie utajení. Symetrické kryptosystémy - proudové šifry, blokové šifry, standardy symetrických šifer, správa a distribuce klíčů. Asymetrické kryptosystémy - RSA, kryptosystémy typu DL a EC, ustavení klíče, standardy asymetrických kryptosystémů. Hašovací a jiné pomocné kryptografické funkce, integrita a autentizace dat, digitální podpis. Infrastruktura veřejných klíčů a moderní kryptografické služby. Kvantová kryptografie. Základy kryptoanalýzy, útoky na kryptografické systémy a ochrana proti nim.
Architektura sítíBARS26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO5
doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D.
Telekomunikační sítě, konvergence sítí a integrace služeb. Referenční model datových sítí OSI. Datové sítě, typy a způsoby přenosu dat. Topologie sítí, přenosová média. Propojování sítí - rozbočovače, přepínače, směrovače. Směrování v sítích. Síťové technologie - Ethernet, Token Ring, FDDI, DQDB. Virtuální sítě. Protokolová sada TCP/IP. Internet, elektronická pošta, vzdálený přístup, přenos souborů, služba www - HTTP protokol, HTML. Správa datových sítí.
Bakalářská práceTBCT52VBletní semestrUTKO5
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D.
Bakalářskou prací student prokazuje schopnost samostatné technické práce v absolvovaném oboru studia. Téma práce si student vybírá z nabídky oboru teleinformatika již v zimním semestru daného akademického roku a je definitivně specifikováno na začátku posledního semestru bakalářského studia.
Bezpečnost ICT 1TIC126P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO7
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D.
Předměty zahrnuje témata týkající se bezpečné konfigurace a správy moderních operačních systémů. Jedná se o: šifrování na OS Windows, Linux a OS X, autentizační subsystémy na OS Windows, Linux a OS X, řízení síťové bezpečnosti na OS Windows, Linux a OS X, bezpečnostní architekturu OS Android a iOS, specifika virtualizačních platforem a specializovaných bezpečnostních operačních systémů.
Bezpečnost ICT 2TIC226P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO7
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc.
Předmět pokrývá témata související s bezpečností počítačových sítí. Jedná se o popis architektury a nastavení moderních síťových prvků, principů testování bezpečnosti a výkonosti síťových infrastruktur, přehled škodlivého softwaru, možností obrany před ním a přehled útoků založených na sociálním inženýrství.
CISCO akademie 1 - CCNAXCA126P - 52Lzimní semestrzkUTKO3
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.
Předmět XCA1 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Introduction to Networks” (INT), který se zabývá základy síťové komunikace. V druhé části předmětu je probírán kurz „Routing & Switching Essentials” (RS), který se zabývá základy přepínání a směrování v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je plánování a realizace IP sítí menšího rozsahu.
CISCO akademie 2 - CCNAXCA226P - 52Lletní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět XCA2 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Scaling Networks” (ScaN), který se zabývá principy škálovatelných sítí. V druhé části předmětu je probírán kurz „Connecting Networks” (CN), který se zabývá technologiemi WAN, virtuálními privátními sítí (VPN), metodami monitorování a odstraňování problémů v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je konfigurace, analýza, hledání a odstraňování problémů ve větších podnikových IT sítích.
CISCO akademie 3 - CCNPXCA352Lzimní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět, který je součástí aktuálního a oficiálního Cisco CCNP kurikula, se věnuje praktickým způsobem problémům směrování ve velkých sítích (ISP, WAN), propojování autonomních systémů, redistribuci směrovacích informací a zabezpečenému směrování. Zabývá se také použitím protokolu IPv6 v Internetu.
CISCO akademie 4 - CCNPXCA452Lletní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Předmět seznamuje studenty s konfigurací přepínačů na vrstvě L2 a L3, vytváření VLAN sítí. Obsahuje konfiguraci STP a RSTP, zabývá se zálohování zařízení a síťových zdrojů. Součástí kurzů je konfigurace přepínačů pro přenos napájení PoE, vytváření bezdrátových VLAN sítí. Předmět obsahuje techniky pro zabezpeční přepínačů.
CISCO akademie 5 - CCNPXCA552Lzimní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět se zabývá řešením problému v sítích LAN. Konkrétně jsou řešeny problémy s VLAN sítěmí, s Trunk spoji, s VTP a STP protokolem. Na 3. vrstvě se problematika řešení probléml týká protokoů EIGRP, OSPF, BGP. Dále jsou řešeny problémy se zabezpečením sítě a ACL, NAT a DHC službou. Laboratorní cvičení vždy začíná přednáškou na dané téma a následně pak studenti ve skupinách řeší problémy v síti. Předmět je posledním předmětem z řady Cisco předmětů XCA na FEKT, VUT.
Cryptologic Protocol TheoryTCPT26P - 13COZletní semestrzá,zkUTKO4
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D.
Předmět obsahuje úvod do pokročilé kryptografie v angličtině, seznámení se základními primitivy a schématy. Konkrétně se jedná o kryptografické závazky, interaktivní důkazové systémy, protokoly s nulovou znalostí, sigma protokoly, interaktivní i neinteraktivní protokoly důkazů znalosti, skupinové podpisy a vyšší systémy – eCash a atributová pověření.
Databázové systémyBDBS26P - 39Cpletní semestrzá,zkUAMT6
Ing. Radovan Holek, CSc.
Architektura systémů řízení bází dat. Typy dat, operace nad daty. Základy datové a systémové analýzy. Relační datový model. Normalizace schématu databáze. Jazyky pro definici a manipulaci s daty. Jazyky 4. a 4.5 - té generace. Fyzické struktury organizace dat. Transakční zpracování. Architektura klient/server. Databáze a Internet. Technologie XML. Ochrana, sdílení dat.
Datová komunikaceBDAK39P - 13Cp - 13Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D.
V předmětu se studenti seznámí s principy datových přenosů. Předmět zahrnuje problematiku teorie informace, popis zdroje informace, diskrétní sdělovací soustavy. Dále se věnuje přenosu dat, a to v základním pojetí, popisu dat a signálů, druhům přenosů, spolehlivosti přenosu, kódování analogového a diskrétního signálu. Podrobněji je pak zaměřen na kódování: Kódování snižující nadbytečnost - prefixové kódy, Huffmanův kód, principy komprese dat. Protichybové kódování: Blokové kódy, stromové kódy, turbo kódy, zřetězené kódy, systém protichybového zabezpečení. Rovněž v neposlední řadě je věnován i modulacím signálu, základům šifrování a dalším problematikám přenosu dat.
Daňový systém ČRBDSY13P - 13COZletní semestrklUJAZ2
Ing. Martin Jílek
Kurz seznamuje se strukturou daňového systému České republiky. Stručně vysvětluje principy daňové evidence včetně základních norem souvisejících s podnikáním jednotlivce. Poukazuje na instituce státní správy, které nejvíce ovlivňují podnikatelské prostředí, a postupy při komunikaci s nimi. Kurz obsahuje také řešení daňových příkladů.
Desktop systémy Microsoft WindowsXMW126P - 26Cpzimní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Úvod do administrace Windows
úvod do síťových technologií TCP/IP, IPadresy,
úvod do služeb DNS, NetBIOS, DHCP.
Administrace Windows: uživatelské účty, user right management, souborové sýstémy, uživatelská práva vs. oprávnění, sdílené prostředky a tiskárny, uživatelské prostředí (profily, Group Policy), diskové kvóty, hardware a ovladače zařízení, řešení problémů systému a zálohování, instalace software
vzdálená správa a Remote Desktop,
Zabezpečení systému (hesla, EFS, připojení do domény, Windows Firewall), auditování, bezpečnostní politiky a šablon
Instalace Windows: unattended instalace z CD, ze sítě, integrace ServicePack, úvod do Windows Deployment Services, Windows Update
Ukázky skriptování administrativních úkolů.
Digitální obvody a mikroprocesoryBDOM39P - 39Lletní semestrzá,zkUMEL7
prof. Ing. Radimír Vrba, CSc.
Binární, desítkové číselné a kódové soustavy pro digitální obvody. Logické funkce a jejich realizace, minimalizace. Porovnání bipolárních a unipolární digitálních obvodů, zásady a podmínky použití různých technologií. Digitální paměti ROM a RWM. Programovatelná logická pole CPLD a FPGA. Metody převodu analogových signálů na číslicové a obrácené konverze. Úvod do moderních architektur mikroprocesorové techniky. Struktura a činnost architektury AVR. Instrukční soubor mikroprocesoru ve vazbě na jeho technické vybavení. Vnitřní a vnější paměti, vstupní a výstupní bloky, programovatelné periferní obvody, připojování V/V zařízení. Programování mikroprocesorových systémů, systém přerušení. Vývojové prostředky.
Diskrétní matematikaTDMA26P - 26COZletní semestrzá,zkUMAT6
doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D.
Množina, relace a zobrazení. Ekvivalence a rozklady. Uspořádání. Struktury s jednou a dvěma operacemi. Svazy a Boolovy algebry. Sémantika a syntaxe výrokového počtu v kontextu tříd formulí predikátového počtu. Normální tvary formulí. Základní pojmy teorie grafů. Souvislost grafů. Podgrafy a morfismy grafů. Problém rovinnosti. Stromy a jejich vlastnosti. Jednoduché grafové algoritmy.
Elektrotechnika 1BEL126P - 13L - 13CPPzimní semestrzá,zkUTEE5
doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D.
Předmět se věnuje základům elektrotechniky a zejména teorii elektrických obvodů. V úvodu předmětu jsou probírány univerzální i speciální metody analýzy lineárních obvodů ve stacionárním ustáleném stavu. V další části se studenti seznámí s popisem a klasifikací časově proměnných veličin. Následuje úvod to teorie analýzy nelineárních obvodů pomocí grafických i numerických metod. Další část předmětu se věnuje magnetickým obvodům, jejich popisu a základním metodám řešení, včetně obvodů s permanentními magnety. Důležitou součástí předmětů jsou laboratorní cvičení a výpočetní cvičení, ve kterých se studenti procvičí v aplikaci získaných teoretických poznatků. Součástí předmětu je i seznámení s bezpečnostními předpisy nutnými pro laboratorní výuku.
Fyzika 1TFY126P - 13Cp - 26Lletní semestrzá,zkUFYZ6
prof. Ing. Lubomír Grmela, CSc.
Předmět se nejdříve věnuje základům mechaniky částic, které jsou pak využity při zkoumání vlivu sil, které na částice působí ve fyzikálních polích. Podstatná část předmětu je věnována elektrickému a magnetickému poli, jejich vzniku, zákonům a společné podstatě vedoucí k pojmu elektromagnetické pole a Maxwellovým rovnicím. Následuje nauka o vlnění včetně vln elektromagnetických, optika a vysvětlení nutnosti kvantově mechanického pohledu na svět.
Fyzikální seminářBFYS26COZzimní semestrUFYZ2
Ing. Jitka Brüstlová, CSc.
Předmět nejdříve opakuje na středoškolské úrovni základy mechaniky částic, které jsou pak využity při zkoumání vlivu sil, které na částice působí v jednoduchých elektrických a magnetických polích. Podstatná část předmětu je věnována elektrickému a magnetickému poli a porovnání jejich zjednodušeného středoškolského popisu s popisem, se kterým se postupně seznamují ve Fyzice 1.
Hardware počítačových sítíBHWS26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D.
V úvodní části se předmět věnuje principům směrování v paketových sítích. Jsou analyzovány klíčové vlastnosti směrovacích protokolů rodiny distance vector a link-state. Dále jsou diskutovány mechanismy zajištění kvality služeb v datových sítích a možné implementace těchto mechanismů v aktivních síťových prvcích určených pro drátový a bezdrátový provoz. Na základě hierarchického dělení sítě jsou pak podrobněji popsány přepojovací uzly určené pro jednotlivé úrovně. Jsou uvedeny vlastnosti přepínačů využívající časový multiplex a prostorové dělení kanálů. Je diskutována problematika vnitřního blokování, soutěžení o výstupní port, blokování fronty, skupinového přenosu, algoritmy výběru buněk.
Komunikační technologieBKOM26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět se věnuje těmto tématům: technika sítí a protokolů - komunikační modely, způsob přenosu informace, důvody použití sítí, základní struktura sítí, typy sítí, architektura komunikace systémů, referenční model ISO/OSI, síťový model TCP/IP. Principy komunikačních technik – vícenásobné využití cest, obousměrná komunikace. Rozbor úloh jednotlivých vrstev komunikačních modelů s ohledem na ISO/OSI i TCP/IP - fyzická vrstva, spojová vrstva, síťová vrstva, transportní vrstva, relační vrstva, prezentační vrstva a aplikační vrstva.
KyberkriminalitaTKKR24Pletní semestrkolPF MU3
prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Pojem a struktura trestního práva hmotného a procesního, struktura skutkových podstat počítačových trestných činů, teorie a praxe procesních nástrojů užívaných při stíhání počítačové trestné činnosti, pojem a struktura práva kybernetické bezpečnosti, teorie a praxe právní úpravy činnosti povinných subjektů, odpovědnost za kybernetický bezpečnostní incident, evropská a mezinárodní úprava kyberkriminality a kybernetické bezpečnosti.
Makroekonomie TEK226P - 13COZzimní semestrzá,zkFP5
doc. Ing. Marek Zinecker, Ph.D.
Předmět vede k pochopení chování ekonomiky jako celku. Objasňuje vztahy mezi trhy výrobků, služeb, práce a aktiv dané ekonomiky. Dále vysvětluje ovlivnění spotřeby, investic, míry inflace a nezaměstnanosti, měření výstupu ekonomiky a jeho dlouhodobého růstu, problematiku hospodářského cyklu, fiskální a monetární politiku a ekonomické problémy současné doby. Makroekonomie objasňuje jak současné ekonomické teorie řeší klíčové problémy
ManagementTMAN26P - 26COZzimní semestrzá,zkFP5
doc. RNDr. Anna Putnová, Ph.D., MBA
Získání poznatků o pojmu management a jeho různých interpretacích. Jádrem předmětu je seznámení s jednotlivými funkcemi managementu, které jsou uspořádány v obvyklé struktuře: plánování, organizování, leadership a kontrola. Jednotlivým funkcím je věnován podrobný výklad. Pozornost je dále zaměřena na výklad důležitých přístupů aplikovaných v současné praxi organizací jako je např. systematický přístup, procesní přístup, řízení změn a řízení rizik.
Matematický seminářBMAS26COZzimní semestrUMAT2
RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.
Rovnice, nerovnice, vektory, elementární funkce, derivace, integrály, posloupnosti, řady.
Matematika 1BMA152P - 20CPPzimní semestrzá,zkUMAT7
doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.
Základní matematické pojmy. Funkce, inverzní funkce, posloupnosti. Vektorové prostory, základní pojmy, lineární kombinace vektorů,lineární závislost,nezávislost vektorů, báze, dimenze vektorového prostoru. Matice a determinanty. Soustavy lineárních rovnic a jejich řešení. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné, limita, spojitost, derivace funkce. Derivace vyšších řádů, l´Hospitalovo pravidlo, průběh funkce. Integrální počet funkcí jedné proměnné, primitivní funkce, neurčitý integrál. Metody přímé integrace. Metoda per partes, substituční metoda, integrace některých elementárních funkcí. Určitý integrál a jeho aplikace. Nevlastní integrál. Nekonečné číselné řady, kritéria konvergence. Mocninné řady, Taylorova věta, Taylorova řada.
Matematika 2BMA23P - 2COZ - 2CPPletní semestrzá,zkUMAT6
doc. RNDr. Zdeněk Svoboda, CSc.
Funkce více proměnných, parciální derivace, gradient. Obyčejné diferenciální rovnice, základní pojmy, analytické metody řešení, příklady užití diferenciálních rovnic. Diferenciální počet v komplexním oboru, derivace funkce, Cauchy-Riemannovy podmínky, holomorfní funkce. Integrální počet v komplexním oboru, Cauchyova věta, Cauchyův vzorec, Laurentova řada, singulární body, residuová věta. Laplaceova transformace, pojem konvoluce, praktické aplikace. Fourierova transformace, souvislost s Laplaceovou transformací, ukázky použití. Z-transformace, diskrétní systémy, diferenční rovnice.
MikroekonomieTEK126P - 26COZletní semestrzá,zkFP5
prof. Ing. et Ing. Stanislav Škapa, Ph.D.
Předmět pojednává o mikroekonomických vztazích a souvislostech, pojmech a nezbytných teoretických základech nutných pro mikroekonomický rozbor problémů, umožňující vytvoření uceleného obrazu vedoucího k racionálnímu chování mikroekonomického subjektu v tržním prostředí. Obsahová náplň předmětu je zaměřena zejména na problematiku chování spotřebitele a firmy v prostředí dokonalé i nedokonalé konkurence. Předmět dále pojednává o problematice výrobních faktorů a produkčních funkcí. V náplni předmětu je také zastoupena oblast státních zásahů z mikroekonomického hlediska.
Multimediální službyBMDS26P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Předmět Multimediální služby je rozdělen do tří částí. První část je zaměřena na síťové technologie a přenos multimediálních dat sítí Internet. Konkrétně se studenti seznámí se základy směrování v IP sítích, s možnosti vysílání na skupinovou adresu (MULTICAST), se základy pro zajištění kvality služeb. Zvláštní pozornost je zaměřena na protokoly aplikační vrstvy modelu TCP/IP, které jsou používané pro přenos a kontrolu multimediálních dat. V druhé části předmětu se studenti detailně seznámí se současnými technologiemi využívanými při videokonferencích a internetové telefonii. Výuka je zaměřena zejména na podrobnou analýzu standardu H.323 a standardu SIP. Poslední část předmětu je orientovaná na kompresní algoritmy obrazových a zvukových dat. Konkrétně se jedná o popis standardů JPEG, H.26x, MPEG-x a řečových kodeků G-7xx.
Objektově orientované programováníBOOP26P - 39Cpletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D.
Základní rysy platformy .NET, seznámení s vývojovým prostředím MS Visual Studio. Základy jazyka C# - základní typy, třídy, operátory, konverze, cykly, rozhodování, hodnotové a referenční typy, výčtové typy, číselné datové typy, řetězce a znaky, operace s řetězci, pole a kolekce, jmenné prostory. Objektově orientované programování v C# - pilíře OOP, zapouzdření, dědičnost, polymorfismus, přetypování, doba života objektu, zpracování výjimek, delegáti, události, generiky, reflexe, anonymní třídy, typy var a dynamic, lambda výrazy, integrovaný jazyk pro dotazování - LINQ. Knihovny .NET - knihovna kolekcí, jmenný prostor pro práci se soubory - System.IO, jmenný prostor pro uživatelské rozhraní - System.Windows.Forms. Webové aplikace a webové služby - principy návrhu webové aplikace a webové služby, knihovna System.Net, jednoduchá komunikace klient-server pomocí socketů.
Odborná praxeTXBT160PXletní semestrUTKO0
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Odborná praxe trvá v celkové délce 4 týdny (160 odpracovaných hodin). Je absolvována v podnicích a firmách elektrotechnického a elektronického průmyslu a to v tuzemsku i v zahraničí. Praxi si student zařizuje sám. Praxi je potřeba vykonat mimo dobu pravidelné výuky (zejména v letním prázdninovém období) od začátku do konce bakalářského studia na FEKT VUT.
Praxe je započtena na konci posledního ročníku bakalářského studia po předložení písemného potvrzení o jejím absolvování. Praxi lze rozdělit na dílčí úseky – souvislá doba trvání každého úseku nesmí být kratší než 2 týdny (10 pracovních dnů).
Podnikové technologie MicrosoftXMW426P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Exchange Server. ISA Server. Software Management Server. Microsoft Operations Manager.
Počítače a programování 1BPC1T26P - 26Cpzimní semestrklUTKO5
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D.
V předmětu se studenti seznámí s řešením počítačových sítí a řešením a možnostmi univerzitní a fakultní sítě. Součástí výuky v předmětu je seznámení funkcí operačních systémů, jejich službami a souborovými systémy. Předmět je dále zaměřen na získání praktických dovedností algoritmizace úloh a jejich programování v jazyce C dle standardu ANSI do úrovně sestavování vlastních funkcí a jejich využívání.
Počítače a programování 2BPC2T26P - 26Cpletní semestrklUTKO5
Ing. Jiří Přinosil, Ph.D.
Obecný úvod do algoritmizace, obecný úvod do objektově orientovaného programování, řídící sekvence jazyků vyšších řádů, aplikační programové prostředí jazyka JAVA NetBeans.
Praktikum z informačních sítíBPIS26Lletní semestrUTKO2
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Předmět je zaměřen na praktické ukázky využití pasivních a aktivních síťových prvků. Udává přehled o typech konektorů a kabelů určené pro počítačové sítě a o technice konektorování. Další část je zaměřena na základní typy aktivních síťových prvků, včetně instalace a základní konfigurace síťových rozhraní, rozbočovačů, přepínačů a směrovačů, firewallu. Poslední část je zaměřena na síťové služby, konkrétně na instalaci a konfiguraci FTP a WWW serveru, nezabezpečeného a zabezpečeného vzdáleného připojení a na zachytávání a analýzu síťového provozu.
Pravděpodobnost a statistikaTPST26P - 26CPPzimní semestrUMAT5
doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc.
Předmět se věnuje upevnění a rozšíření znalostí studentů v oblasti teorie pravděpodobnosti, matematické statistiky a vybraných metod z teorie operačního výzkumu. Proto se začíná důkladným a korektním zavedením pravděpodobnosti, odvozením základních vlastností pravděpodobnosti. Dále je definována náhodná veličina, její číselné charakteristiky a rozdělení. Na tento základ potom navazuje nejdříve popisná statistika a potom problematika testování statistických hypotéz, volba vhodného testu a vysvětlení závěrů jednotlivých testů. Z operačního výzkumu je do kurzu zařazeno lineární programování a jeho geometrické i algebraické řešení, dopravní a přiřazovací úloha a přehled o dynamickém a pravděpodobnostním programování a metodách skladových zásob. V této části jsou ilustrační příklady brány především z ekonomie.
Programování v .NET a C#XMW526P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Úvod do platformy .NET – práce s pamětí, CLR, typová bezpečnost, assembly, Základy jazyka C# - syntaxe, primitivní datové typy, operátory, namespace,OOP v C# - třída, dědičnost, interface, struktura, modifikátory přístupu, generika, Pokročilé konstrukce v C# - delegáty, eventy, zachytávání vyjímek, lambdy, Base class library - IDisposable, kolekce, IO streamy, LINQ, Návrhové vzory, Desktop GUI - WinForms, WPF, MVVM, UX design, WEB - ASP.NET, MVC, ORM, SOLID - principy, IoC kontejnery, WCF a interoperabilita, Paralelní a asynchronní programovaní - Async await, PLINQ, Parallel task library, Testování v C# - MSTest, nUnit, TDD, UX
Právní naukaTPNA24Pzimní semestrzkPřF MU7
prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Pojem, struktura a systém práva, základní právní terminologie, prameny práva, metody pro práci s právem, právní vztahy, právní odpovědnost, principy fungování právního státu.
Přenosová médiaBPRM39P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc.
Přenosová média, základní prvek přenosu informací. Metalické a optické kabely. Základní postupy montáží. Přenos a šíření vln po přenosových médiích. Kmitočtové závislosti vedení, útlum, disperze. Ochrana kabelů. Výběr vedení pro digitální systémy a systémy xDSL. Přejímková, preventivní a poruchová měření. Příklady sítí založených na optickém přenosu. Svařování optických vláken. Měření na optických vláknech. Nové možnosti sítí WDM - vlnové multiplexy a sitě typu FTTx.
Přístupové a transportní sítěBPTS26P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Předmět se věnuje vývoji telekomunikačních sítí a jejich konvergenci se sítěmi počítačovými. Důraz je kladen na moderní rozbor přístupových a transportních sítí s uvažováním jejich odlišností a také shodných vlastností včetně aplikací analogových a digitálních modulací. Prvořadá pozornost je věnována komplexnímu využití rámce E1 podle doporučení G.703. Studenti získají přehled o pobočkových telefonních ústřednách i veřejných ústřednách EWSD a S12, pochopí princip digitálních spínačů S a T, základy aktuálního signalizačního systému SS7 a internetové SIP ústředny. Moderní počítačové sítě jsou vysvětleny s užitím technologie CISCO pro síťové prvky. Studenti rozšíří své znalosti přepínání paketů, protokolů sítí Ethernet, přepínání v sítích LAN, virtuálních sítí VLAN, rozsáhlých sítí WAN, sítí Frame Relay a další.
Rádiové a mobilní komunikaceBRMK26P - 26Lletní semestrzá,zkUREL5
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc.
Předmět je zaměřen na digitální mobilní komunikační systémy. V první části předmětu je provedeno rozdělení mobilních systémů, popsán jejich dosavadní vývoj, uvedeny obecné principy zpracování signálů v mobilních systémech, popsána architektura mobilních systémů a uvedeny rušivé vlivy působící na signál v rádiovém prostředí, včetně možností jejich eliminace. Ve druhé části předmětu jsou popsány nejznámější mobilní systémy (GSM, UMTS, WiMAX, IEEE 802.11, Bluetooth). Pozornost je věnována i vývoji mobilních komunikací a perspektivním mobilním systémům (LTE, HAPS, ITS). V laboratorních cvičení provádějí studenti měření nejen na komerčních mobilních systémech (T-Mobile CZ), ale i na dílčích částech mobilních systémů (mobilní terminály). Pro měření je použita špičková měřicí technika.
Semestrální práceTB2T39Azimní semestrklUTKO3
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D.
Samostatné řešení technického problému, na který zpravidla navazuje budoucí téma bakalářské práce. Téma projektu se vybírá z nabídky oboru teleinformatika na počátku zimního semestru daného akademického roku.
Seminář C++BSCP26Cp - 13PRletní semestrklUTEE4
prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D.
Nejprve jsou probrány základy programování v jazyce C. Následně student získá na jednoduchém algoritmu dovednosti jazyka C++ a ucelený přehled vlastností jazyka C++ podle normy ISO. Tím jsou zejména vlastnosti objektů, tříd, operátorů, dědičnost, polymorfismus, přetěžování, šablon funkcí a tříd, obsluha výjimek a jejich použití. Naučí se využívat standardních knihoven STL.
Serverové systémy Microsoft WindowsXMW226P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Hlubší problematika TCP/IP, routing, NAT, Windows Firewall.
Active Directory: účty uživatelů a počítačů, organizační jednotky, uživatelské skupiny, Group Policy a správa uživatelských prostředí, zabezpečení a delegování správy, skriptování administrativních úkolů, vzdálené instalace software Remote Installation Services, Windows Deployment service
Zálohování a obnova systému Záchrana systému po kolapsu, řešení problémů, hardware.
Internet Information Services. Úvod do problematiky bezpečnosti a kryptografie, EFS. Úvod do problematiky IPSec a VPN (PPTP a L2TP).
Softwarové právoTSPR24Pzimní semestrkolPF MU3
prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Pojem a struktura softwarového práva, instituty ochrany software autorským právem, právní aspekty různých forem tvorby software, pojem, struktura a typické formy licenční kontraktace, typická ujednání v licenčních smlouvách, odpovědnost za vady software, ochrana databází právy sui generis.
Síťové operační systémyBSOS26P - 26Cpletní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.
Předmět se nejprve věnuje obecným architekturám operačních systémů. Následuje popis procesů v systému, včetně jejich plánování a vzájemné synchronizace. Dále je popsán účel a použití virtuální paměti. Předmět se také zabývá principy souborových systémů. Síťová část zahrnuje komunikaci na úrovni operačního systému a popis činnosti serverů jako procesů. Probrány jsou také hlavní síťové služby. Závěr předmětu je věnován bezpečnosti operačních systémů.
Síťové technologie Microsoft WindowsXMW352Cpzimní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
NAT, routing a Windows Firewall, multicasting. Služby a protokoly SMTP, NNTP a POP3. PKI: certifikační autorita, EFS, šifrování emailu, certifikáty pro IIS. IPSec a VPN (PPTP a L2TP), RADIUS (IAS). Softwareové instalace (Service Pack, Office + Office Resource Kit). Active Directory: sites, services, replikace, Global Catalog, typy doménových skupin, struktura databáze a LDAP, directory partitions a jejich replikace, integrace DNS a NetBIOS. SQL Server: instalace, systémové a uživatelské databáze, typy objektů (tabulky, view, stored procedure, funkce), primární a cizí klíče, SQL Query Analyzer, Enterprise Manager, Network Libraries, MSDE, zabezpečení: uživatelé a loginy, vnitřní struktura databáze (transakce a logy, locky, databázové soubory, zálohování a obnova databází, systémové tabulky), replikace databází, monitorování serveru, DTS.
Teoretická informatikaTTIN26P - 39Cpletní semestrzá,zkUTKO7
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Objektově orientovaný návrh. Abstraktní datové typy, orientované a neorientované grafy, způsoby reprezentace grafu. Deterministické a nedeterministické automaty. Datové struktury a objekty. Kostra grafu, hledání cesty v grafu. Strojové učení. Paralelní, sekvenční a náhodné algoritmy. Distribuované algoritmy. Optimalizace, genetické algoritmy.

Vysokorychlostní komunikační systémyBVKS26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Předmět si klade za cíl seznámit studenty s aktuálními možnostmi přenosu M2M (Machine-To-Machine) dat s využitím drátových či bezdrátových komunikačních technologií/komunikačních protokolů v rámci konceptu průmyslového Internetu věcí (IIoT – Industry Internet of Things), chytré komunikační sítě (Smart Grid), chytrých měst (Smart Cities) a nastupující vize Průmyslu 4.0 (Industry 4.0). Studenti budou seznámeni s hlavními rozdíly mezi M2M a H2H (Human-To-Human) komunikací, následnou potřebou agregace dat v rámci lokální sítě a vhodnou volbou komunikační infrastruktury (Mobilní sítě 2G/3G/4G, NB-IoT, LoRaWAN, SigFox, PLC) s ohledem na velikost zasílaných M2M dat, míru zabezpečení, četnost zasílání M2M dat a omezení použitých zařízení z pohledu použité architektury (ARM, MIPS) či způsobu napájení.

V rámci laboratorních cvičení se studenti prakticky seznámí se základními principy komunikace mezi M2M zařízeními (senzory, aktuátory, …) a zasíláním dat na vzdálený server, kde probíhá následné zpracování (analýza) dat. V úvodní části se studenti seznámí se simulačním nástrojem NS-3 (Network Simulator 3), kdy bude pozornost soustředěna na scénáře realizující přenos M2M dat s využitím mobilních sítí 4G/NB-IoT/LoRaWAN či s využitím Ethernet a PLC. Ve druhé části laboratorních cvičení se studenti prakticky seznámí se senzory pro IIoT a Průmysl 4.0, kdy bude cílem zasílání M2M dat skrze privátní mobilní síť LTE/LTE-A v rámci komunikační infrastruktury VUT FEKT UTKO; veřejné infrastruktury pro nastupující technologii NB-IoT či LoRaWAN/SigFox.
Zabezpečovací systémyBZSY26P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Karel Burda, CSc.
Zabezpečovací systémy jsou určeny k ochraně aktiv jednotlivců a institucí. Předmět je koncipován tak, aby jeho absolvent získal celkový přehled o fungování, návrhu a obsluze běžně používaných zabezpečovacích systémů. Přednášky jsou věnovány vysvětlení fungování zejména elektronických zabezpečovacích systémů, elektrické požární signalizace, kamerových sledovacích systémů a přístupových systémů. Cvičení jsou věnována obsluze běžných zabezpečovacích systémů a zpracování projektu hypotetického zabezpečovacího systému.
Základy kryptografieBZKR26P - 39Cpzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D.
Základní terminologie v kryptologii, rozdělení oblastí kryptologie, algebraické struktury používané v kryptografii. Generování, testování a využití prvočísel. Aritmetika používaných grup, bilineární párování. Základy teorie složitosti, třídy složitosti. Výpočetně složité problémy využívané v kryptografii – diskrétní logaritmus, EC diskrétní logaritmus, RSA problém. Přehled základních algoritmů využívaných v kryptografii. Symetrické a asymetrické kryptosystémy (PRESENT, AES, RSA, ECDH, SHA2, 3) a jejich využití v praxi. Koncept prokazatelné bezpečnosti – důkazy, formální modely, zero-knowledge, Sigma-protokoly, kryptografické závazky.
Základy počítačové sazby a grafikyBZSG39P - 26Cpzimní semestrzá,zkUTKO6
prof. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D.
Předmětem výuky tohoto kurzu je výklad základních principů, algoritmů a technik tvorby dokumentů, s ohledem na jejich využití při publikační činnosti (obecně příprava a produkce prezentačních materiálů, orientace a základní kvalifikace pro práci v grafickém studiu a tiskárně, sazba bakalářské, diplomové práce, dokumentace k vytvořenému programu apod.). V oblasti elektronické sazby se studenti seznámí zejména se systémy LaTeX a částečně Adobe InDesign, v oblasti praktického zpracování grafiky je předmět zaměřen na zvládnutí základů Adobe Photoshop. Cvičení jsou využita pro seznámení se software používaným při návrhu, tvorbě a organizaci dokumentů.
Úvod do práva ICT 1TUP124P - 12COZletní semestrkolPF MU4
prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Pojem a struktura soukromého práva ICT, právní aspekty užití digitální identity, právní instituty elektronické dokumentace soukromoprávního jednání, aplikace práv duševního vlastnictví v on-line prostředí, pojem a právní ochrana osobnosti (vč. ochrany soukromí), omezení odpovědnosti poskytovatelů služeb informační společnosti, internet jako tržní prostředí.
Úvod do práva ICT 2TUP224P - 12COZzimní semestrkolPF MU4
prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Pojem a struktura veřejného práva ICT, fungování veřejných registrů a další užití informací veřejného sektoru, komunikace občana a státu za užití služeb informační společnosti, veřejnoprávní postih porušování práv duševního vlastnictví s důrazem na majetková práva autorská, struktura a fungování právní regulace trhů elektronických komunikací, právní úprava vydávání a užití elektronických platebních prostředků a elektronických peněz, užití informačních a komunikačních technologií v organizačních procesech veřejné správy a v procesech autoritativní aplikace práva.

8. Praxe

V bakalářském studijním programu je zahrnuta odborná praxe studenta v rozsahu 4 týdnů.

9. Státní závěrečná zkouška

Státní závěrečná zkouška se skládá z částí:
- prezentace a obhajoba zpracované bakalářské práce před komisí pro státní závěrečné zkoušky,
- ústní zkoušky, která sdružuje vybraná témata povinných odborných předmětů oboru T-IBP,
- ústní zkoušky, která je tvořena vybranými oblastmi z volitelných předmětů oboru T-IBP a student si jej sestavuje sám z volitelných předmětů, které během studia absolvoval.
Všechny části státní závěrečné zkoušky se konají ve stejném termínu. Ke státní závěrečné zkoušce může přistoupit student, který převzal zadání bakalářské práce a odevzdal ji v řádném termínu uvedeném v časovém plánu akademického roku, který získal potřebný počet kreditů v předepsané skladbě nutný pro uzavření bakalářského studia a odevzdal a obhájil umělecký projekt. Termíny a způsob zveřejnění témat výběru bakalářských prací stanoví oborová rada studijního oboru T-IBP. Organizace a průběh státní závěrečné zkoušky jsou dány doplňující směrnicí děkana ke státním závěrečným zkouškám a příslušnými pokyny oborové rady T-IBP.