Příručka oboru

Informační bezpečnost (IBEP-VY)

Magisterský navazující studijní program

Kombinované studium

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBORU

Informační bezpečnost (VY-IBP)

akademický rok 2018/2019

Obsah
  1. Charakteristika a cíle oboru
  2. Profil a uplatnění absolventa
  3. Oborová rada
  4. Základní zásady a pravidla studia
  5. Návaznost studia na další typy studijních programů
  6. Studijní plány
  7. Anotace předmětů
  8. Praxe
  9. Státní závěrečná zkouška

1. Charakteristika a cíle oboru

Studijní obor poskytuje vysokoškolské interdisciplinární vzdělání v oblasti informační bezpečnosti. Studijní plán oboru kombinuje technické oblasti, jakými jsou aplikovaná matematika, kryptografie a informatika, s humanitními disciplínami, především právem. Výuka je zajištěna Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Cílem oboru je komplexně připravit odborníky v oblasti informační bezpečnosti tak, aby byli schopni technicky realizovat mechanismy a systémy kybernetické ochrany s ohledem na požadavky české i mezinárodní legislativy. Tohoto cíle je dosaženo na základě začlenění pokročilých předmětů pokrývajících teorii komunikačních systémů, moderní kryptografii a teoretickou informatiku na které navazují praktické předměty zaměřené na konkrétní informační a komunikační technologie (ICT). Pro rozšíření spektra svých vědomostí si student volí i odborné předměty z ostatních oborů magisterského studia FEKT VUT v Brně, dále předměty jazykové a všeobecně vzdělávací. Magisterský obor lze začít studovat až po předchozím absolvování bakalářského studia s úspěšně vykonanou státní bakalářskou zkouškou, a to nejlépe ve studijním programu zaměřeném na informační bezpečnost.

2. Profil a uplatnění absolventa

Absolventi jsou kvalifikováni pro pracovní pozice v soukromé i veřejné sféře zaměřené na zajištění bezpečnosti informačních a komunikačních technologií (ICT). Jedná se o pozice vývojářů a administrátorů rozsáhlých ICT systémů, bezpečnostních auditorů a analytiků, penetračních a zátěžových testerů, manažerů bezpečnostních politik, forenzních analytiků, kryptologů či výzkumných pracovníků v oblasti bezpečnosti ICT. Získané znalosti z oblasti práva ICT však umožní absolventům pracovat také na pozicích ve státní správě či bezpečnostních složkách státu zaměřených na zajištění souladu s platnou legislativou týkající se informační bezpečnosti. Díky kvalitnímu teoretickému základu a zkušenostem s praktickou obsluhou bezpečnostních technologií je zajištěna vysoká adaptabilita absolventa na všechny konkrétní požadavky jeho budoucí profesionální praxe, a to i v jiných, souvisejících oblastech.

3. Oborová rada

Za obsahovou náplň a organizační zajištění studia každého oboru studijního programu odpovídá oborová rada, složená z významných akademických pracovníků ústavů fakulty a odborníků z praxe působících na tomto oboru. Pro uvedený obor je současné složení oborové rady následující:

prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. - předseda
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D., dr. h. c. - člen interní
prof. JUDr. Ivo Telec, CSc. - člen interní
doc. Ing. Miloš Koch, CSc. - člen interní
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. - člen interní
doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. - člen externí

4. Základní zásady a pravidla studia

Studijní předměty na oboru VY-IBP jsou hodnoceny tzv. kredity. Kredit vyjadřuje přibližnou týdenní hodinovou zátěž studenta při studiu daného předmětu. Kredity za daný předmět student získá až po jeho předepsaném zakončení, tj. po udělení zápočtu, klasifikovaného zápočtu, případně vykonáním zkoušky za podmínek daných Studijním a zkušebním řádem VUT v Brně, příslušnými Směrnicemi děkana FEKT VUT a skladbou a obsahem individuálně stanovených v každém předmětu. Ve dvouletém magisterském studiu musí student získat minimálně 120 kreditů. V jednotlivých skupinách studijních předmětů je přitom nutno získat:

- 68 kreditů v povinných předmětech (včetně semestrálního projektu),
- 30 kreditů za vypracování, odevzdání, přijetí a obhájení diplomové práce,
- minimálně 15 kreditů ve volitelných oborových předmětech,
- minimálně 10 kreditů ve všeobecně vzdělávacích předmětech,

při celkovém počtu minimálně 120 kreditů. Nezískání těchto minimálních počtů v jedné skupině předmětů nelze kompenzovat překročením počtu kreditů získaných v jiné skupině předmětů.

Povinné předměty oboru VY-IBP absolvuje student v semestrech a ročnících tak, jak jsou uvedeny ve studijních plánech. Diplomová práce navazuje na semestrální projekt, a proto k jejímu řešení lze přistoupit až po úspěšném obhájení semestrálního projektu. Nezakončí-li student úspěšně povinný předmět předepsaným způsobem, musí si jej zapsat znovu hned v následujícím roce svého studia.

Volitelné oborové předměty jsou oborově zaměřené odborné předměty, které profilují studenta do užších oblastí jeho zájmů. Tyto předměty si pro daný akademický rok volí student sám z aktuální nabídky oboru VY-IBP. Při výběru volitelných oborových předmětů se student řídí svými odbornými zájmy s ohledem na odbornou oblast oboru VY-IBP, na kterou se chce blíže zaměřit. Přitom může vycházet z obsahových charakteristik volitelných předmětů oboru VY-IBP, případně může využít služeb studijního poradce na Ústavu telekomunikací, který mu poradí při sestavování jeho konkrétních studijních plánů. Tímto studijním poradcem v současné době je doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D., Technická 12, místnost SC7.42. Výběr volitelných oborových předmětů v jednotlivých semestrech si student musí volit tak, aby na konci svého magisterského studia dosáhl předepsaný (nebo vyšší) počet kreditů v předepsané skladbě.

Volitelné všeobecně vzdělávací (VVV) předměty rozšiřují všeobecné znalosti studentů. V nabídce VVV předmětů jsou vytvořeny dvě tematické skupiny:
- skupina 91 obsahuje předmět Angličtina pro život (English for Life). Předmět má 4 kredity, je celoroční (dvousemestrální) a je zakončen zápočtem a zkouškou. Výuku zajišťuje UJAZ, (Ústav jazyků).
- skupina 92 obsahuje 10 předmětů ekonomického, právního a humanitního charakteru s 2 až 5 kredity, zakončené zápočtem nebo zkouškou. Výuku zajišťuje FEKT, VUT.

Student si musí vybrat a absolvovat ze skupiny 91 jeden předmět, ze skupiny 92 minimálně dva předměty, aby splnil požadavek minimálně 10 kreditů za VVV předměty. Z nabídky ostatních VVV předmětů si student může zapsat i další předměty, avšak jejich absolvování není vyžadováno pro úspěšné absolvování studovaného oboru. Tyto úspěšně absolvované předměty však mohou být uvedeny v Diploma Supplement Label.

Pokud student úspěšně neabsolvuje zvolený a zapsaný volitelný oborový, všeobecně vzdělávací předmět, může, ale nemusí si jej v dalším akademickém roce zapsat znovu. Místo něj lze zvolit jiný volitelný či všeobecně vzdělávací předmět. Vhodným výběrem volitelných předmětů na oboru VY-IBP se může student magisterského studia úžeji orientovat na odbornou oblast svého zájmu.

V navazujícím magisterském studijním programu VY-IBP si nelze zapsat předmět, který již byl absolvován v předchozím bakalářském studiu T(Z)-IBP na FEKT VUT v Brně.

5. Návaznost studia na další typy studijních programů

Nejlepší absolventi magisterského studijního programu mohou (po splnění podmínek přijetí) pokračovat v doktorském studiu na libovolné vysoké škole v České republice. Z hlediska obsahu je studijní zaměření oboru VY-IBP v magisterském studijním programu blízké doktorskému studijnímu programu Teleinformatika. Pro další informace o doktorském studiu kontaktujte děkanát FEKT VUT v Brně.

6. Studijní plány

Volitelné všeobecně vzdělávací předměty
Zkr. Název Roč. Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
XCA1 CISCO akademie 1 - CCNA1, 226/52zkUTKO prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.3VV  
XCA5 CISCO akademie 5 - CCNP1, 20/52zkUTKO Ing. Anna Kubánková, Ph.D.3VV  
XCA3 CISCO akademie 3 - CCNP1, 20/52zkUTKO doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.3VV  
LEFE English for Life1, 20/26zá,zkUJAZ M. A. Kenneth Froehling4VV 1
Zkr. Název Roč. Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
XCA2 CISCO akademie 2 - CCNA1, 226/52zkUTKO Ing. Anna Kubánková, Ph.D.3VV  
XCA4 CISCO akademie 4 - CCNP1, 20/52zkUTKO doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.3VV  
LTOC Theory of Communication1, 226/0UTKO Ing. Radim Číž, Ph.D.3VV  
- Skupiny volitelných předmětů
Sk. 11 předmět/ů z 1 předmět/ů

7. Anotace předmětů

Bezdrátové senzorové sítěLSSY26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D.
Definice a vnitřní struktura senzoru. Shromažďování a zpracování senzorových signálů. Přehled moderních typů senzorů. Polovodičové a mikroelektronické senzory. Inteligentní (SMART)senzory. Klasifikace senzorových signálů. Rozdělení senzorových systémů. Centralizované a decentralizované senzorové systémy. Laboratorní měřicí systémy. Distribuované průmyslové senzorové systémy. Topologie sítí. Základní typy průmyslových senzorových systémů: PROFIBUS, BITBUS, INTERBUS-S, CAN, DIN-MESSBUS. Programování měřicích systémů. Virtuální měřicí systémy. Systém LabVIEW. Signalizační a zabezpečovací technika. Automatizované zpracování dat. Úvod do technické diagnostiky.
Bezpečnost ICT3YICT326P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc.
Předmět zahrnuje témata týkající se zabezpečení vestavěných systémů, autentizačních, periferních a chytrých zařízení a kryptoanalýzy postranním kanálem. Jedná se o témata: autentizační systémy a technologie, bezpečnost autentizačních předmětů (typy předmětů, útoky na čipové karty, RFID tagy), zabezpečené hárdwarové moduly (HSM), programovatelné čipové karty (.NET karty, Java karty, MULTOS karty), bezpečnost chytrých zařízení (smartphones, smart watch), bezpečnostní systémy využívající embedded zařízení (jednočipové zařízení, mikrokontroléry, senzory), kryptografie pro výpočetně omezená zařízení, kryptoanalýza postránními kanály, protiopatření proti útokům postranními kanály, reverzní inženýrství, softwarová bezpečnost (bezpečnost zdrojového kódu) a metodiky hodnocení bezpečnosti.
CISCO akademie 1 - CCNAXCA126P - 52Lzimní semestrzkUTKO3
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.
Předmět XCA1 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Introduction to Networks” (INT), který se zabývá základy síťové komunikace. V druhé části předmětu je probírán kurz „Routing & Switching Essentials” (RS), který se zabývá základy přepínání a směrování v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je plánování a realizace IP sítí menšího rozsahu.
CISCO akademie 2 - CCNAXCA226P - 52Lletní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět XCA2 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Scaling Networks” (ScaN), který se zabývá principy škálovatelných sítí. V druhé části předmětu je probírán kurz „Connecting Networks” (CN), který se zabývá technologiemi WAN, virtuálními privátními sítí (VPN), metodami monitorování a odstraňování problémů v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je konfigurace, analýza, hledání a odstraňování problémů ve větších podnikových IT sítích.
CISCO akademie 3 - CCNPXCA352Lzimní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět, který je součástí aktuálního a oficiálního Cisco CCNP kurikula, se věnuje praktickým způsobem problémům směrování ve velkých sítích (ISP, WAN), propojování autonomních systémů, redistribuci směrovacích informací a zabezpečenému směrování. Zabývá se také použitím protokolu IPv6 v Internetu.
CISCO akademie 4 - CCNPXCA452Lletní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Předmět seznamuje studenty s konfigurací přepínačů na vrstvě L2 a L3, vytváření VLAN sítí. Obsahuje konfiguraci STP a RSTP, zabývá se zálohování zařízení a síťových zdrojů. Součástí kurzů je konfigurace přepínačů pro přenos napájení PoE, vytváření bezdrátových VLAN sítí. Předmět obsahuje techniky pro zabezpeční přepínačů.
CISCO akademie 5 - CCNPXCA552Lzimní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět se zabývá řešením problému v sítích LAN. Konkrétně jsou řešeny problémy s VLAN sítěmí, s Trunk spoji, s VTP a STP protokolem. Na 3. vrstvě se problematika řešení probléml týká protokoů EIGRP, OSPF, BGP. Dále jsou řešeny problémy se zabezpečením sítě a ACL, NAT a DHC službou. Laboratorní cvičení vždy začíná přednáškou na dané téma a následně pak studenti ve skupinách řeší problémy v síti. Předmět je posledním předmětem z řady Cisco předmětů XCA na FEKT, VUT.
Diplomová práceLMST360VDletní semestrUTKO30
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Samostatná práce studenta při řešení odborného problému s využitím konzultací vedoucího práce. Téma diplomové práce si student obvykle vybírá z nabídky oboru telekomunikační a informační technika již v zimním semestru daného akademického roku jako semestrální projekt a je definitivně specifikováno a závazně zadáno na začátku letního semestru.
English for LifeLEFE26Cjzimní semestrzá,zkUJAZ4
M. A. Kenneth Froehling
Kurz angličtiny se zaměřením na pokročilé procvičování a osvojování dovedostí v rámci praktické verbální i písemné komunikace. Semináře zahrnují nejen širokou škálu funkčních prvků jazyka, ale také forem práce, k nimž náleží především aktivní diskuse, prezentace, interpretace audiovizuálních materiálů a tvorba textu spojená s jeho podrobným rozborem. Témata pokrývaná v průběhu semestru jsou navržena tak, aby studentům umožnila efektivnější užívání anglického jazyka v každodenním pracovním i společenském životě.
Expertní a znalecká činnost v ICTYSIN26P - 26Cpletní semestrzá,zkÚSI5
doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D.
Předmět seznamuje studenty s organizací a řízením znalecké činnosti, správy a povinnostmi znalce, s postupy znalce při podávání znaleckých posudků s důrazem na řízení před orgány veřejné moci a dále s metodami pro oceňování movitého majetku, pro stanovování výše škody na hmotném majetku a metodikou zpracování expertního a soudně znaleckého posudku.
Komunikační prostředky mobilních sítíLKPM39P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D.
Protokolová architektura mobilních sítí, přenosové a spojovací prostředky mobilních sítí, odlišnosti od pevných sítí, řídicí protokoly a signalizace v mobilních sítích, dohled nad mobilními sítěmi. Sítě GSM, struktura, řízení spojení, protokoly komunikace mezi registry ústředen sítě GSM. Přenos dat v mobilních sítích, technologie HSCSD a GPRS. Rozšíření kapacity a přenosových rychlostí pomocí systému EDGE. Spolupráce mobilních sítí s jinými sítěmi. Mobilní sítě a Internet. Mobilní sítě třetí generace - IMT-2000/UMTS.
Kryptografie v informaticeLKRI39P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D.
Bezpečnostní strategie, analýza rizik, funkce prosazující bezpečnost, bezpečnostní mechanismy, kritéria hodnocení bezpečnosti informačních systémů. Matematické základy kryptologie. Substituční a transpoziční šifry. Kryptografie tajným klíčem, šifrovací algoritmus AES, kryptografie veřejným klíčem, systém RSA. Kryptografické klíče a jejich management. Digitální podpis, základní kryptografické protokoly a jejich prvky. Speciální algoritmy pro protokoly, identifikační schémata. Bezpečnost přenosu dat. Internet a bezpečnost, ochrana soukromí. Bezpečné elektronické obchodování, legislativní a společenskoetická ochrana dat.
Management informačních systémůYIMA26P - 13Lzimní semestrzá,zkFP4
doc. Ing. Miloš Koch, CSc.
Předmět je zaměřen zejména na následující oblasti: Historický vývoj informačních systémů a jejich druhy. Databázové systémy. Informační strategie firmy. Strategické řízení informačních systémů. Efektivnost informačních systémů, metriky. Vývoj informačních systémů. Plánování rozvoje informačních systémů. Řízení informačních systémů. Bezpečnost informačních systémů.
Moderní počítačová grafikaLGMP26P - 26Cpletní semestrzá,zkUTKO5
prof. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D.
Předmět se věnuje počítačové grafice a modelování. Cílem je představit modelování scén počítačem jak po teoretické tak po praktické stránce. Témata pokrývají široký rozsah od barevných modelů přes teorii 3D modelování pomocí polynomů až po implementaci na konkrétních procesorech, včetně paralelizace a využití možností GPU.
Moderní síťové technologieLMOS26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D.
Předmět studenty seznamuje s novými trendy v oblasti moderních síťových technologií, a to především na úrovni řídicích algoritmů a mechanismů implementovaných do různých komunikačních protokolů. První část předmětu poskytuje dostatečné matematické zázemí z oblasti teorie front. Následně jsou podrobně rozebrány metody řízení toku dat na úrovni linkové vrstvy referenčního modelu OSI/ISO. Další sada přednášek je zaměřena na řídicí mechanismy protokolu TCP. Poslední rozsáhlá část předmětu řeší problematiku zajištění kvality služeb a to od základních principů až k implementačním detailům v mobilních a bezdrátových sítích..
MultimédiaLMUM26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Obsahem předmětu Multimédia je podrobný popis moderních metod užívaných v rámci kompresních algoritmů pro obraz a video, zabezpečení multimediálního obsahu technikami vodoznačení, principy přenosů multimediálních dat v IP sítích a v neposlední řadě principy indexace a vyhledávání v rozsáhlých multimediálních databázích.
Optické sítěLOSE26P - 13COZ - 13Lzimní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc.
Předmět se věnuje druhům optických vláken, výrobě optických vláken, konstrukci optických kabelů, spojování optických vláken a kabelů. Dále jsou řešeny teoretické problémy přenosu optickou sítí. Jsou diskutovány optické přístupové sítě, optické transportní sítě, globální sítě, multiplexování u optických přenosů, měření a dohled optických telekomunikačních sítí.
Ovládání rizika elektrotechnických zařízeníYORE26P - 13Cpzimní semestrzá,zkÚSI4
prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc.
Předmět je zaměřen na problematiku identifikace, analýzy, hodnocení a snižování rizika s důrazem na elektrotechnická zařízení s cílem řešení nastalých krizových situací, analýzy dat a jejich zpracování, zavádění a operativní řízení procesů, hodnocení a řízení bezpečnosti.
Pokročilá teoretická informatikaYPTI26P - 26Cpletní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Teorie složitosti, teorie grafů, ekvivalence grafů, reprezentace znalostí s pomocí grafů, lineární regrese, logistická regrese, masivně paralelní výpočty, pokročilé evoluční algoritmy.
Pokročilé komunikační technikyLPKT26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět se věnuje těmto tématům: prohloubení znalosti základních síťových modelů, zejména TCP/IP. Síťová a transportní vrstva, překlad adres. IPv6. Multicast. Protokoly pro zálohování dostupnosti výchozí brány. Autonomní systémy, BGP protokol, peering, multihoming. Komunikace mezi aplikacemi, distribuované systémy. Úvod do problematiky návrhu a specifikace systémů.
Pokročilé techniky zpracování obrazuLPZO26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D.
Předmět je zaměřen na teorii i praxi pokročilých metod zpracování a analýzy obrazu včetně videosekvencí. Hlavními probíranými oblastmi jsou model kamery, její kalibrace, DFT filtrace obrazu, konvoluce, rozpoznávání objektů, biometrických znaků (kůže, obličeje, papilárních linií), epipolární geometrie, analýza stereo páru obrazů, korespondenční problém, extrakce prostorové informace, dynamické programování, homografie, optický tok, sledování pohybu objektu ve scéně. Důraz je kladen na praktickou stránku zpracování obrazu, tedy algoritmizace a implementace obecně formulovaných úloh.
Počítače a jejich periferieLNAV26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO6
Ing. Miroslav Balík, Ph.D.
Struktura mikroprocesorového systému, CPU, paměť.syst., V/V syst. Architektura mikroprocesorů, typy mikroprocesorů. Vývoj mikroprocesorů řady x86 až po současnost. Popis jednotlivých komponentů počítače, čipová sada, typy pamětí, grafické akcelerátory, pevné disky, rozhraní, řadiče a periferní zařízení. Sběrnice PC, vývoj a srovnání vlastností. Vestavěné systémy a externí adaptéry pro vývojové aplikace.
Pravděpodobnost, statistika a operační výzkumLPSO2P - 2CPPzimní semestrzkUMAT5
doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc.
Předmět se věnuje upevnění a rozšíření znalostí studentů v oblasti teorie pravděpodobnosti, matematické statistiky a vybraných metod z teorie operačního výzkumu. Proto se začíná důkladným a korektním zavedením pravděpodobnosti, odvozením základních vlastností pravděpodobnosti. Dále je definována náhodná veličina, její číselné charakteristiky a rozdělení. Na tento základ potom navazuje nejdříve popisná statistika a potom problematika testování statistických hypotéz, volba vhodného testu a vysvětlení závěrů jednotlivých testů. Z operačního výzkumu je do kurzu zařazeno lineární programování a jeho geometrické i algebraické řešení, dopravní a přiřazovací úloha a přehled o dynamickém a pravděpodobnostním programování a metodách skladových zásob. V této části jsou ilustrační příklady brány především z ekonomie.
Programovatelné logické obvodyLPLD26P - 39Cpletní semestrzá,zkUREL6
Ing. Michal Kubíček, Ph.D.
Studenti prohloubí své znalosti číslicové techniky, především s ohledem na implementaci digitálních systémů v obvodech PLD (FPGA a CPLD) a ASIC. V rámci přednášek získají přehled o současném stavu technologie těchto obvodů, používaných architektur, principu návrhu a použití základní bloků číslicové techniky (čítače, stavové automaty, paměťové struktury). V rámci počítačových cvičení se naučí pracovat s návrhovým systémem pro obvody FPGA/CPLD. To zahrnuje popis číslicového systému (VHDL, schéma, IP jádra), jeho implementace a verifikaci s využitím simulátoru. Po absolvování kurzu jsou studenti schopni navrhnout a s využitím jazyka VHDL nakonfigurovat jednoduchý systém s obvodem FPGA.
Právo duševního vlastnictvíYPDV13Pzimní semestrÚSI2
prof. JUDr. Ivo Telec, CSc.
Předmět je zaměřen na problematiku práva duševního vlastnictví v občasné informační a znalostní společnosti, a to na úrovni mezinárodní, komunitární a vnitrostátní.
Semestrální práceLM2T26PRzimní semestrklUTKO2
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Samostatné řešení odborného problému, na který zpravidla navazuje téma diplomové práce. Téma projektu se vybírá z nabídky oboru telekomunikační a informační technika na počátku zimního semestru daného akademického roku.
Seminář informační bezpečnostiYSIB39Sletní semestrUTKO4
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D.
Předmět obsahuje především témata z oblastí pokročilé kryptografie a implementace kryptografických algoritmů užívaných pro zajištění bezpečnosti ICT systémů. Jedná se zejména o: formální důkazy na základě simulačních paradigmat, standardní model bezpečnosti a model náhodného orákula, bezpečnostní definice podpisových schémat, bezpečnostní definice šifrovacích schémat, bezpečnostní definice systémů na ochranu soukromí, rámce na prokazování bezpečnosti systémů (zejména UC – Universal Composability Framework), dále pak aspekty implementace moderních kryptografických schémat, především kryptografických závazků, skupinových podpisů a systémů na ochranu soukromí, především atributové autentizace.
Služby telekomunikačních sítíLSTS26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Předmět se věnuje službám poskytovaným soudobými telekomunikačními sítěmi. Nezbytné znalosti získají studenti z technologií, které se stále využívají, i když nikoli prioritně, tedy se službami ISDN a s Asynchronním přepravním způsobem ATM. Důraz je však kladen na soudobé technologie jako je xDSL (ADSL, SDSL, HDSL, VDSL) a na s moderním přenosem spojeným signalizačním systémem SS7. Studenti si významně prohloubí znalosti o Internet protokolu verze 6 v návaznosti na IPv4 se zaměřením na kvalitu služby QoS. Další informace získají o integraci IP/ATM a o emulaci LAN. Seznámeni budou také s řízení priorit v síťových prvcích a se službami po energetické síti a kabelové televizi.
Telekomunikační a informační systémyLTIS26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D.
V předmětu se studenti seznámí s principy telekomunikačních a informačních systémů, a to zejména v oblasti telefonních ústředen. Předmět zahrnuje problematiky hardwarových a softwarových řešení, signalizačních systémů a zajištění požadovaných služeb. Je věnována pozornost jak výrobkům tradičních výrobců, s uzavřeným kódem, tak, a to především progresivním ústřednám s otevřeným kódem. Teoretické pasáže jsou vždy doplněny praktickými příklady implementace dané problematiky, zejména na progresivně se uplatňujících ústřednách s otevřeným kódem. Praktická laboratorní část je věnována ústřednám s otevřeným kódem.
Teorie sdělováníLTSD26P - 13COZ - 13Cp - 13Lzimní semestrzá,zkUTKO6
Ing. Radim Číž, Ph.D.
Předmět se věnuje principům, metodám a vlastnostem sdělovacích systémů. Zaměřuje se především na moderní digitální systémy a modulační metody. Studenti si však také prohloubí znalosti o analogových modulacích, jejich parametrech a metodách implementace. Některé ze získaných teoretických znalostí z tutoriálů jsou prakticky ověřovány v rámci laboratorního cvičení měřením s pomocí speciálně navržených přípravků a dále v počítačovém cvičení na modelech sestavených v prostředí programu MATLAB-SIMULINK. V rámci tutoriálů a řešením zadaných samostatných prací se studenti naučí počítat základní parametry potřebné pro návrh sdělovacích systémů.
Theory of CommunicationLTOC26Pletní semestrUTKO3
Ing. Radim Číž, Ph.D.
Předmět se zabývá základními principy, metodami a vlastnostmi sdělovacích systémů. Zaměřuje se především na moderní digitální systémy a modulační metody. Studenti si však také prohloubí znalosti o analogových modulacích, jejich parametrech a metodách implementace. Zároveň si také osvojí anglickou terminologii a získají novou slovní zásobu z této oblasti.
Umělá inteligenceLUIN39P - 26Cpzimní semestrzá,zkUAMT6
doc. Ing. Václav Jirsík, CSc.
Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí a aplikaci metod z oblasti umělé inteligence. Umělá inteligence – definice, směry vývoje. Umělé neuronové sítě, paradigmata neuronových sítí, metoda učení backpropagation, Kohonenovy samoorganizační mapy, Hopfieldova síť, RCE neuronová síť. Znalostní systémy, reprezentace znalostí, řešení úloh, struktura a činnost expertních systémů. Zpracování optické informace prostředky umělé inteligence. Inteligentní robot.
Vyšší techniky datových přenosůLVDP26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D.
Systémy pro přenos dat, struktura, vlastnosti, chování. Základní princip ochrany přenosu dat před chybami. Protichybové kódování, blokové kódy, stromové kódy, turbo kódy. Komunikační síť, struktura, způsoby komunikace, přenosové prostředky. Metalická vedení v přístupové síti. DSL systémy, vlastnosti, referenční konfigurace, typické uspořádání přípojky, možnosti použití. Popis jednotlivých systémů xDSL, IDSL, HDSL, SDSL, ADSL, VDSL. Spektrální vlastnosti DSL. Vliv rušení na provoz DSL. PLC modemy.
Číslicové zpracování signálůLCSI26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc.
Definice a klasifikace 1D a 2D diskrétních signálů a systémů. Příklady signálů a systémů. Spektrální analýza s využitím FFT. Spektrogramy a tekoucí spektra. Hilbertova transformace. Reprezentace pásmově omezených signálů. Decimace a interpolace. Transverzální a polyfázové filtry. Banky filtrů s dokonalou rekonstrukcí. Půlpásmové kvadraturní (QMF) filtry. Vlnková transformace. Analýza signálu s vícenásobným rozlišením. Náhodné veličiny, náhodné procesy a matematická statistika. Výkonová spektrální hustota a její odhad. Neparametrické metody výpočtu výkonové spektrální hustoty. Lineární predikční analýza. Parametrické metody pro výpočet výkonové spektrální hustoty. Komplexní a reálné kepstrum. V počítačových cvičeních si studenti ověří metody číslicového zpracování signálu v prostředí Matlab v reálném čase.

8. Praxe

Obsahem oborové praxe studenta je praktická činnost, která umožňuje doplnit poznatky získané studiem. Oborová praxe může mít charakter vývojových, návrhářských, softwarových či instalačních servisních prací, testování ICT systémů, zkušebních měření, apod. Oborová praxe je v rozsahu minimálně dvou týdnů a to v tuzemsku nebo v zahraničí. Praxi si student zařizuje sám a je třeba ji absolvovat mimo dobu pravidelné výuky (zejména v letním prázdninovém období) od začátku do konce magisterského studia. Příklady institucí, kde lze praxi realizovat:

Národní bezpečnostní úřad/Národní centrum kybernetické bezpečnosti, Brno - vývojové či softwarové práce, testování softwaru,
Honeywell, Brno - vývojové či softwarové práce, speciální měření,
AVG, Brno - vývojové či softwarové práce,
Redhat, Brno - vývojové či softwarové práce, testování softwaru,
NetCope, Brno – vývoj softwaru a hardwaru,
AT&T, Brno – administrace a testování ICT systémů,
IBM, Brno - vývoj software, administrace ICT,
UNIS, Brno - vývoj služeb nové generace mobilních sítí, softwarové práce,
Radiokomunikace, Brno - účast na servisních pracích či při měření spojovacích systémů.

Za praxi je možno uznat i studijní pobyt na zahraniční univerzitě realizovaný v rámci výměnných studijních programů.

9. Státní závěrečná zkouška

Státní závěrečná zkouška začíná obhajobou diplomové práce, po které následuje ústní zkouška. Náplň ústní zkoušky stanoví oborová rada tak, aby obsahovala vybrané tematické oblasti povinných a volitelných předmětů. Na oboru VY-IBP je ústní zkouška tvořena dvěma tematickými oblastmi:
- „Teorie informační bezpečnosti“, která sdružuje vybraná témata povinných odborných předmětů oboru VY-IBP,
- „Informační bezpečnost v praxi", která je tvořena vybranými tématy z volitelných předmětů oboru VY-IBP.
Student si volitelné předměty, které během studia absolvoval, vybírá sám. Všechny části státní závěrečné zkoušky se konají ve stejném termínu. Ke státní závěrečné zkoušce může přistoupit student, který převzal zadání diplomové práce a odevzdal ji v řádném termínu uvedeném v časovém plánu akademického roku, a který získal potřebný počet kreditů v předepsané skladbě nutné pro ukončení magisterského studia. Termíny a způsob zveřejnění témat výběru diplomových prací stanoví oborová rada studijního oboru VY-IBP. Organizace a průběh státní závěrečné zkoušky jsou dány pokyny děkana ke státním závěrečným zkouškám a příslušnými pokyny oborové rady VY-IBP.