Příručka oboru

Informační bezpečnost (IBEP-V)

Magisterský navazující studijní program

Prezenční studium

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBORU

Informační bezpečnost (V-IBP)

akademický rok 2018/2019

Obsah
  1. Charakteristika a cíle oboru
  2. Profil a uplatnění absolventa
  3. Oborová rada
  4. Základní zásady a pravidla studia
  5. Návaznost studia na další typy studijních programů
  6. Studijní plány
  7. Anotace předmětů
  8. Praxe
  9. Státní závěrečná zkouška

1. Charakteristika a cíle oboru

Studijní obor poskytuje vysokoškolské interdisciplinární vzdělání v oblasti informační bezpečnosti. Studijní plán oboru kombinuje technické oblasti, jakými jsou aplikovaná matematika, kryptografie a informatika, s humanitními disciplínami, především právem. Výuka je zajištěna Fakultou elektrotechniky a komunikačních technologií Vysokého učení technického v Brně. Cílem oboru je komplexně připravit odborníky v oblasti informační bezpečnosti tak, aby byli schopni technicky realizovat mechanismy a systémy kybernetické ochrany s ohledem na požadavky české i mezinárodní legislativy. Tohoto cíle je dosaženo na základě začlenění pokročilých předmětů pokrývajících teorii komunikačních systémů, moderní kryptografii a teoretickou informatiku na které navazují praktické předměty zaměřené na konkrétní informační a komunikační technologie (ICT). Pro rozšíření spektra svých vědomostí si student volí i odborné předměty z ostatních oborů magisterského studia FEKT VUT v Brně, dále předměty jazykové a všeobecně vzdělávací. Magisterský obor lze začít studovat až po předchozím absolvování bakalářského studia s úspěšně vykonanou státní bakalářskou zkouškou, a to nejlépe ve studijním programu zaměřeném na informační bezpečnost.

2. Profil a uplatnění absolventa

Absolventi jsou kvalifikováni pro pracovní pozice v soukromé i veřejné sféře zaměřené na zajištění bezpečnosti informačních a komunikačních technologií (ICT). Jedná se o pozice vývojářů a administrátorů rozsáhlých ICT systémů, bezpečnostních auditorů a analytiků, penetračních a zátěžových testerů, manažerů bezpečnostních politik, forenzních analytiků, kryptologů či výzkumných pracovníků v oblasti bezpečnosti ICT. Získané znalosti z oblasti práva ICT však umožní absolventům pracovat také na pozicích ve státní správě či bezpečnostních složkách státu zaměřených na zajištění souladu s platnou legislativou týkající se informační bezpečnosti. Díky kvalitnímu teoretickému základu a zkušenostem s praktickou obsluhou bezpečnostních technologií je zajištěna vysoká adaptabilita absolventa na všechny konkrétní požadavky jeho budoucí profesionální praxe, a to i v jiných, souvisejících oblastech.

3. Oborová rada

Za obsahovou náplň a organizační zajištění studia každého oboru studijního programu odpovídá oborová rada, složená z významných akademických pracovníků ústavů fakulty a odborníků z praxe působících na tomto oboru. Pro uvedený obor je současné složení oborové rady následující:

prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. - předseda
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D., dr. h. c. - člen interní
prof. JUDr. Ivo Telec, CSc. - člen interní
doc. Ing. Miloš Koch, CSc. - člen interní
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. - člen interní
doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D. - člen externí

4. Základní zásady a pravidla studia

Studijní předměty na oboru V-IBP jsou hodnoceny tzv. kredity. Kredit vyjadřuje přibližnou týdenní hodinovou zátěž studenta při studiu daného předmětu. Kredity za daný předmět student získá až po jeho předepsaném zakončení, tj. po udělení zápočtu, klasifikovaného zápočtu, případně vykonáním zkoušky za podmínek daných Studijním a zkušebním řádem VUT v Brně, příslušnými Směrnicemi děkana FEKT VUT a skladbou a obsahem individuálně stanovených v každém předmětu. Ve dvouletém magisterském studiu musí student získat minimálně 120 kreditů. V jednotlivých skupinách studijních předmětů je přitom nutno získat:

- 68 kreditů v povinných předmětech (včetně semestrálního projektu),
- 30 kreditů za vypracování, odevzdání, přijetí a obhájení diplomové práce,
- minimálně 15 kreditů ve volitelných oborových předmětech,
- minimálně 10 kreditů ve všeobecně vzdělávacích předmětech,

při celkovém počtu minimálně 120 kreditů. Nezískání těchto minimálních počtů v jedné skupině předmětů nelze kompenzovat překročením počtu kreditů získaných v jiné skupině předmětů.

Povinné předměty oboru V-IBP absolvuje student v semestrech a ročnících tak, jak jsou uvedeny ve studijních plánech. Diplomová práce navazuje na semestrální projekt, a proto k jejímu řešení lze přistoupit až po úspěšném obhájení semestrálního projektu. Nezakončí-li student úspěšně povinný předmět předepsaným způsobem, musí si jej zapsat znovu hned v následujícím roce svého studia.

Volitelné oborové předměty jsou oborově zaměřené odborné předměty, které profilují studenta do užších oblastí jeho zájmů. Tyto předměty si pro daný akademický rok volí student sám z aktuální nabídky oboru V-IBP. Při výběru volitelných oborových předmětů se student řídí svými odbornými zájmy s ohledem na odbornou oblast oboru V-IBP, na kterou se chce blíže zaměřit. Přitom může vycházet z obsahových charakteristik volitelných předmětů oboru V-IBP, případně může využít služeb studijního poradce na Ústavu telekomunikací, který mu poradí při sestavování jeho konkrétních studijních plánů. Tímto studijním poradcem v současné době je doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D., Technická 12, místnost SC7.42. Výběr volitelných oborových předmětů v jednotlivých semestrech si student musí volit tak, aby na konci svého magisterského studia dosáhl předepsaný (nebo vyšší) počet kreditů v předepsané skladbě.

Volitelné všeobecně vzdělávací (VVV) předměty rozšiřují všeobecné znalosti studentů. V nabídce VVV předmětů jsou vytvořeny dvě tematické skupiny:
- skupina 91 obsahuje předmět Angličtina pro život (English for Life). Předmět má 4 kredity, je celoroční (dvousemestrální) a je zakončen zápočtem a zkouškou. Výuku zajišťuje UJAZ, (Ústav jazyků).
- skupina 92 obsahuje 10 předmětů ekonomického, právního a humanitního charakteru s 2 až 5 kredity, zakončené zápočtem nebo zkouškou. Výuku zajišťuje FEKT, VUT.

Student si musí vybrat a absolvovat ze skupiny 91 jeden předmět, ze skupiny 92 minimálně dva předměty, aby splnil požadavek minimálně 10 kreditů za VVV předměty. Z nabídky ostatních VVV předmětů si student může zapsat i další předměty, avšak jejich absolvování není vyžadováno pro úspěšné absolvování studovaného oboru. Tyto úspěšně absolvované předměty však mohou být uvedeny v Diploma Supplement Label.

Pokud student úspěšně neabsolvuje zvolený a zapsaný volitelný oborový, všeobecně vzdělávací předmět, může, ale nemusí si jej v dalším akademickém roce zapsat znovu. Místo něj lze zvolit jiný volitelný či všeobecně vzdělávací předmět. Vhodným výběrem volitelných předmětů na oboru V-IBP se může student magisterského studia úžeji orientovat na odbornou oblast svého zájmu.

V navazujícím magisterském studijním programu V-IBP si nelze zapsat předmět, který již byl absolvován v předchozím bakalářském studiu T(Z)-IBP na FEKT VUT v Brně.

5. Návaznost studia na další typy studijních programů

Nejlepší absolventi magisterského studijního programu mohou (po splnění podmínek přijetí) pokračovat v doktorském studiu na libovolné vysoké škole v České republice. Z hlediska obsahu je studijní zaměření oboru V-IBP v magisterském studijním programu blízké doktorskému studijnímu programu Teleinformatika. Pro další informace o doktorském studiu kontaktujte děkanát FEKT VUT v Brně.

6. Studijní plány

Volitelné všeobecně vzdělávací předměty
Zkr. Název Roč. Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
XCA2 CISCO akademie 2 - CCNA1, 226/52zkUTKO Ing. Anna Kubánková, Ph.D.3VV  
MEFE2 English for Life1, 20/26zkUJAZ M. A. Kenneth Froehling2VV 1
XPOU Podvojné účetnictví1, 226/26zkUJAZ Ing. Martin Jílek4VV  
XCA4 CISCO akademie 4 - CCNP1, 20/52zkUTKO doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.3VV  
FKOD Kódování v informatice 12/2zá,zkUMAT RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.5VV  
XEPO Etika podnikání1, 226/0UJAZ Ing. Martin Jílek2VV  
MRET Rétorika1, 226/0ICV ThMgr. Milan Klapetek2VV  
XKPT Kultura projevu a tvorba textů1, 239/13UJAZ Ing. Martin Jílek5VV  
MTOC Theory of Communication1, 226/0klUTKO Ing. Radim Číž, Ph.D.3VV  
MEFE1 English for Life1, 20/26klUJAZ M. A. Kenneth Froehling2VV 1
- Skupiny volitelných předmětů
Sk. 12 předmět/ů z 2 předmět/ů

7. Anotace předmětů

Bezdrátové senzorové sítěMSSY26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D.
Kurz MSSY (Bezdrátové senzorové sítě) je zaměřen prakticky a přináší studentům hodnotné znalosti a zkušenosti, které dokáží uplatnit v širokém spektru budoucích zaměstnání. Technologie bezdrátových senzorových sítích nachází v dnešní době uplatnění v řízení inteligentních budov, v environmentálním monitoringu, monitoringu koncentrace nebezpečných látek v ovzduší i ve vodách, ve vojenských a leteckých aplikacích, v dopravě aj. Studenti se v průběhu semestru naučí pracovat s bezdrátovými senzorickými jednotkami, které jsou osazeny mikrokontroléry a rádiovými čipy od společnosti Atmel. V průběhu přednášek jsou studenti srozumitelnou formou seznámeni s architekturou mikroprocesorů AVR a jejich perifériemi. Naučí se ovládat LED diody, snímat data z externích senzorů, nastavit časovače, přenášet data na LCD displej, pomocí sériové komunikace do PC aj. V první polovině semestru si studenti osvojí problematiku vývoje architektury pro senzorovou jednotku IRIS od společnosti Memsic. Na konci této první poloviny budou schopni měřit okolní fyzikální parametry jako teplotu a osvětlení v místnosti a zobrazovat naměřená data na PC. V druhé polovině semestru získají znalosti ohledně bezdrátového přenosu dat definovaného dle komunikačního standardu IEEE 802.15.4 a protokolu Zigbee PRO. Tento protokol bude při přednáškách detailně popsán. Studenti budou v laboratorních cvičeních pracovat s protokolem Zigbee, konkrétně s implementací opět od společnosti Atmel nazývanou bitCloud. Budou se zabývat problematikou bezdrátového přenosu dat v pásmu 2,4 GHz a to dokonce i přes větší množství bezdrátových jednotek až směrem k bráně sítě, která se stará o příjem a zpracování dat. V průběhu laboratorních cvičení budou také provádět měření rádiových dosahů a útlumových charakteristik bezdrátových uzlů a to jak ve vnitřních tak i venkovních prostorech školy. Dále také získají hluboké zkušenosti týkající se plánování využití bezdrátových kanálů v pásmu 2,4 GHz a budou provádět měření vlivu WiFi síti na přenos dat v senzorové bezdrátové síti. K dispozici mají studenti moderní vybavení laboratoře Senzorových systémů, které disponuje programátory AVR, výkonným paketovým analyzátorem SNA od společnosti Daintree, rádiovým analyzátory Wi-Spy Chanalyser, 40ti bezdrátovými uzly s externími senzory (teplotní čidla, světelná čidla, mikrofony, GPS, akcelerometry), GPS lokalizátorem GPS Explorer a komerčním bezdrátovým systémem eKO PRO Series Systém. Součástí předmětu je i exkurze do firmy zabývající se bezdrátovými senzorovými sítěmi. Více informací lze nalézt na oficiálních stránkách laboratoře WISLAB: http://wislab.cz/training-how-to-wireless-sensor-network
Absolvování předmětu je ohodnoceno udělením 6 kreditů.
Bezpečnost ICT3VCT326P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc.
Předmět zahrnuje témata týkající se zabezpečení heterogenních sítí a konvergovaných systémů a pokročilého testování sítí. Jedná se o témata: bezpečnost a bezpečnostní protokoly na vrstvách L1 až L7, bezpečnost v průmyslových sítích (IoT, smart grid, SCADA, LPWAN), bezpečnost v mobilních sítích (3 - 5G) a v rozsáhlých sítích, anonymizační nástroje a protokoly (ToR, onion routing, mixnety), pokročilé testování síťové bezpečnosti, funkční a fuzzy testování, pokročilé testování webových aplikací a metodiky hodnocení síťové bezpečnosti (CC, ALE, OWASP, PCI-DSS) a bezpečnostní standardy (NIST, BSI).
CISCO akademie 1 - CCNAXCA126P - 52Lzimní semestrzkUTKO3
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.
Předmět XCA1 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Introduction to Networks” (INT), který se zabývá základy síťové komunikace. V druhé části předmětu je probírán kurz „Routing & Switching Essentials” (RS), který se zabývá základy přepínání a směrování v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je plánování a realizace IP sítí menšího rozsahu.
CISCO akademie 2 - CCNAXCA226P - 52Lletní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět XCA2 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Scaling Networks” (ScaN), který se zabývá principy škálovatelných sítí. V druhé části předmětu je probírán kurz „Connecting Networks” (CN), který se zabývá technologiemi WAN, virtuálními privátními sítí (VPN), metodami monitorování a odstraňování problémů v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je konfigurace, analýza, hledání a odstraňování problémů ve větších podnikových IT sítích.
CISCO akademie 3 - CCNPXCA352Lzimní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět, který je součástí aktuálního a oficiálního Cisco CCNP kurikula, se věnuje praktickým způsobem problémům směrování ve velkých sítích (ISP, WAN), propojování autonomních systémů, redistribuci směrovacích informací a zabezpečenému směrování. Zabývá se také použitím protokolu IPv6 v Internetu.
CISCO akademie 4 - CCNPXCA452Lletní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Předmět seznamuje studenty s konfigurací přepínačů na vrstvě L2 a L3, vytváření VLAN sítí. Obsahuje konfiguraci STP a RSTP, zabývá se zálohování zařízení a síťových zdrojů. Součástí kurzů je konfigurace přepínačů pro přenos napájení PoE, vytváření bezdrátových VLAN sítí. Předmět obsahuje techniky pro zabezpeční přepínačů.
CISCO akademie 5 - CCNPXCA552Lzimní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět se zabývá řešením problému v sítích LAN. Konkrétně jsou řešeny problémy s VLAN sítěmí, s Trunk spoji, s VTP a STP protokolem. Na 3. vrstvě se problematika řešení probléml týká protokoů EIGRP, OSPF, BGP. Dále jsou řešeny problémy se zabezpečením sítě a ACL, NAT a DHC službou. Laboratorní cvičení vždy začíná přednáškou na dané téma a následně pak studenti ve skupinách řeší problémy v síti. Předmět je posledním předmětem z řady Cisco předmětů XCA na FEKT, VUT.
Diplomová práceMMST360VDletní semestrUTKO30
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Samostatná práce studenta při řešení odborného problému s využitím konzultací vedoucího práce. Téma diplomové práce si student obvykle vybírá z nabídky oboru telekomunikační a informační technika již v zimním semestru daného akademického roku jako semestrální projekt a je definitivně specifikováno a závazně zadáno na začátku letního semestru.
English for LifeMEFE126Cjletní semestrklUJAZ2
M. A. Kenneth Froehling
Kurz angličtiny se zaměřením na pokročilé procvičování a osvojování dovedostí v rámci praktické verbální i písemné komunikace. Semináře zahrnují nejen širokou škálu funkčních prvků jazyka, ale také forem práce, k nimž náleží především aktivní diskuse, prezentace, interpretace audiovizuálních materiálů a tvorba textu spojená s jeho podrobným rozborem. Témata pokrývaná v průběhu semestru jsou navržena tak, aby studentům umožnila efektivnější užívání anglického jazyka v každodenním pracovním i společenském životě.
Etika podnikáníXEPO26Pletní semestrUJAZ2
Ing. Martin Jílek
Etika - základní pojmy, hospodářská etika, firemní ektika. Firemní komunikace. Praní špinavých peněz, korupce, lobbing a jiné negativní ekonomické projevy ve společnosti. Právní prostředí v České republice - základní pojmy, některé problémové oblasti práva. Modelové situace v rámci nácviku komunikačních dovedností. Etiketa - nejčastější situace. Kulturní a ekonomické odlišnosti v Evropě, popř. v jiných zemích světa.
Expertní a znalecká činnost v ICTVSIN26P - 26Cpletní semestrzá,zkÚSI5
doc. Ing. Robert Kledus, Ph.D.
Předmět seznamuje studenty s organizací a řízením znalecké činnosti, správy a povinnostmi znalce, s postupy znalce při podávání znaleckých posudků s důrazem na řízení před orgány veřejné moci a dále s metodami pro oceňování movitého majetku, pro stanovování výše škody na hmotném majetku a metodikou zpracování expertního a soudně znaleckého posudku.
Komunikační prostředky mobilních sítíMKPM26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D.
Protokolová architektura mobilních sítí, přenosové a spojovací prostředky mobilních sítí, odlišnosti od pevných sítí, řídicí protokoly a signalizace v mobilních sítích, dohled nad mobilními sítěmi. Sítě GSM, struktura, řízení spojení, protokoly komunikace mezi registry sítě GSM. Přenos dat v mobilních sítích, technologie HSCSD a GPRS. Rozšíření kapacity a přenosových rychlostí pomocí systému EDGE. Spolupráce mobilních sítí s jinými sítěmi. Mobilní sítě a Internet. Mobilní sítě třetí generace - IMT-2000/UMTS. Technologie LTE - architektura přístupové a páteřní sítě.
Kryptografie v informaticeMKRI26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D.
Pravděpodobnost a teorie informace, Shannonova teorie utajení. Výpočetní složitost a teorie čísel a její využití v kryptografii. Turingovy stroje a jejich varianty, výroková logika, formální systém výrokové logiky, dokazatelnost ve výrokové logice. Algebry a jejich základní typy, algebraické struktury využívané v kryptografii. Eliptické křivky. Bilineární párování a využití v kryptografii, mřížkové svazy (Lattice), moderní symetrické a asymetrické kryptografické systémy. Kvantové počítání, kvantové algoritmy, kryptografické algoritmy odolné vůči kvantovému počítání.
Kultura projevu a tvorba textůXKPT39P - 13COZletní semestrUJAZ5
Ing. Martin Jílek
Kurz nabízí teoretické seznámení se zásadami efektivní společenské komunikace a prezentace, zájemcům z řad studentů poskytne i praktické informace z oblasti tvorby učebních textů.
Kódování v informatice FKOD2P - 2CPPletní semestrzá,zkUMAT5
RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.
Studenti se seznámí se základními pojmy teorie kódování a rozšíří si matematické znalosti algebry a teorie čísel.
Management informačních systémůVIMA26P - 13Lzimní semestrzá,zkFP4
doc. Ing. Miloš Koch, CSc.
První týden
Úvod,
Druhý týden
Informační systémy
Třetí týden
Podniková architektura
Čtvrtý týden
Procesní řízení
Pátý týden
Informační strategie
Šestý týden
Výběr informačních systémů
Sedmý týden
Akvizice a implementace IS
Osmý týden
Řízení informačních systémů
Devátý týden
Metodiky - Itil, Cobit
Desátý týden
Efektivnost IS
Jedenáctý týden
Bezpečnost IS
Dvanáctý týden
Integrace informačních systémů
Třináctý týden
Shrnutí a perpektivy
Maticový a tenzorový početMMAT26P - 18CPPletní semestrzá,zkUMAT5
doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D.
Matice jako algebraická struktura. Operace s maticemi. Determinant. Matice v soustavách lineárních algebraických rovnic. Vektorový prostor, báze a dimenze. Transformace souřadnic. Součet a průnik vektorových prostorů. Lineární zobrazení vektorových prostorů a jeho maticové vyjádření. Skalární součin, ortogonální průmět a prvek nejlepší aproximace. Problém vlastních hodnot. Spektrální vlastnosti (zejména samoadjungovaných) matic. Bilineární a kvadratické formy, definitnost kvadratických forem. Lineární formy a tenzory. Různé typy souřadnic. Kovariantní, kontravariantní a smíšené tenzory. Operace s tenzory. Tenzorový antisymetrický vnější součin. Antilineární formy. Maticová formulace kvantové mechaniky. Diracova notace. Bra a Ket vektory. Vlnové pakety jako vektory. Samoadjungovaný lineární operátor. Schrodingerova rovnice. Princip neurčitosti a Heisenbergova relace. Multi-qubitové systémy a kvantová provázanost (entaglement). Einstein-Podolsky-Rosen experiment-paradox. Kvantové výpočty. Matice hustoty. Kvantová teleportace.
Moderní počítačová grafikaMGMP26P - 26Cpletní semestrzá,zkUTKO5
prof. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D.
Předmět se věnuje počítačové grafice a modelování. Cílem je představit modelování scén počítačem jak po teoretické tak po praktické stránce. Témata pokrývají široký rozsah od barevných modelů přes teorii 3D modelování pomocí polynomů až po implementaci na konkrétních procesorech, včetně paralelizace a využití možností GPU.
Moderní síťové technologieMMOS26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D.
Předmět studenty seznamuje s novými trendy v oblasti moderních síťových technologií, a to především na úrovni řídicích algoritmů a mechanismů implementovaných do různých komunikačních protokolů. První část předmětu poskytuje dostatečné matematické zázemí z oblasti teorie front. Následně jsou podrobně rozebrány metody řízení toku dat na úrovni linkové vrstvy referenčního modelu OSI/ISO. Další sada přednášek je zaměřena na řídicí mechanismy protokolu TCP. Poslední rozsáhlá část předmětu řeší problematiku zajištění kvality služeb a to od základních principů až k implementačním detailům v mobilních a bezdrátových sítích.
MultimédiaMMUM26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Obsahem předmětu Multimédia je podrobný popis moderních metod užívaných v rámci kompresních algoritmů pro obraz a video, zabezpečení multimediálního obsahu technikami vodoznačení, principy přenosů multimediálních dat v IP sítích a v neposlední řadě principy indexace a vyhledávání v rozsáhlých multimediálních databázích.
Odborná praxeMXMT80PXletní semestrUTKO0
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Odborná praxe v celkové délce trvání 2 týdnů (80 odpracovaných hodin) absolvovaná v podnicích a firmách elektrotechnického a elektronického průmyslu. Student má možnost zvolit tuzemskou i zahraničí firmu. Praxi si zařizuje student sám. Praxi je třeba konat mimo dobu pravidelné výuky (zejména v letním prázdninovém období) od začátku do konce magisterského studia na FEKT VUT. Praxe je započtena na konci posledního ročníku magisterského studia po předložení písemného potvrzení o jejím absolvování.
Optické sítěMOSE26P - 13COZ - 13Lzimní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc.
Předmět se věnuje druhům optických vláken, výrobě optických vláken, konstrukci optických kabelů, spojování optických vláken a kabelů. Dále jsou řešeny teoretické problémy přenosu optickou sítí. Jsou diskutovány optické přístupové sítě, optické transportní sítě, globální sítě, multiplexování u optických přenosů, měření a dohled optických telekomunikačních sítí.
Ovládání rizika elektrotechnických zařízeníVORE26P - 13Cpzimní semestrzá,zkÚSI4
prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc.
Předmět je zaměřen na problematiku identifikace, analýzy, hodnocení a snižování rizika s důrazem na elektrotechnická zařízení s cílem řešení nastalých krizových situací, analýzy dat a jejich zpracování, zavádění a operativní řízení procesů, hodnocení a řízení bezpečnosti.
Podvojné účetnictvíXPOU26P - 26COZletní semestrzkUJAZ4
Ing. Martin Jílek
Kurz je jednosemestrový a posluchači se postupně seznámí s rozvahou, jejím rozepsáním do účtů, ovládnou princip podvojného účtování, naučí se sestavit výsledovku a účetní závěrku.
Pokročilá teoretická informatikaVPTI26P - 26Cpzimní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Teorie složitosti, teorie grafů, ekvivalence grafů, teorie hromadné obasluhy, Petriho sítě a modelování pomocí Petriho sítí, Markovovy modely, pokročilé evoluční algoritmy.
Pokročilé komunikační technikyMPKT26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět se věnuje těmto tématům: prohloubení znalosti základních síťových modelů, zejména TCP/IP. Síťová a transportní vrstva, překlad adres. IPv6. Multicast. Protokoly pro zálohování dostupnosti výchozí brány. Autonomní systémy, BGP protokol, peering, multihoming. Komunikace mezi aplikacemi, distribuované systémy. Úvod do problematiky návrhu a specifikace systémů.
Pokročilé techniky zpracování obrazuMPZO26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Kamil Říha, Ph.D.
Předmět je zaměřen na teorii i praxi pokročilých metod zpracování a analýzy obrazu včetně videosekvencí. Hlavními probíranými oblastmi jsou model kamery, její kalibrace, DFT filtrace obrazu, konvoluce, rozpoznávání objektů, biometrických znaků (kůže, obličeje, papilárních linií), epipolární geometrie, analýza stereo páru obrazů, korespondenční problém, extrakce prostorové informace, dynamické programování, homografie, optický tok, sledování pohybu objektu ve scéně. Důraz je kladen na praktickou stránku zpracování obrazu, tedy algoritmizace a implementace obecně formulovaných úloh.
Počítače a jejich periferieMNAV26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
Ing. Miroslav Balík, Ph.D.
Základní pojmy z počítačové techniky, architektury, mikroprocesory rodiny x86, způsoby adresace, vyrovnávací paměť, zavedení násobných jednotek, jednotka MMX, superskalární architektura mikroprocesoru, jednotka SSE, architektura Netburst, multiprocessing a jeho implementace, mikroprocesor v režimu x86-64, architektura mikroprocesorů AMD64, DCA, mikroarchitektura Core a Core iX, jednotka AVX, mikroarchitektura Buldozer a Piledriver, APU a jeho implementace, operační paměť, časování paměti, synchronní paměti DRAM (DDR, DDR2, DDR3), paměťové moduly, sběrnice, hierarchie, interní sběrnice PC, sběrnice PCI, port AGP, sběrnice PCI-Express, propojení HyperTransport, propojení QPI, DMI, čipová sada, parametry a vlastnosti, vývoj čipových sad, grafický adaptér, 2D a 3D akcelerace, multiprocesing a jeho implementace na GPU.
Programovatelné logické obvodyMPLD26P - 39Cpletní semestrzá,zkUREL6
Ing. Michal Kubíček, Ph.D.
Studenti prohloubí své znalosti číslicové techniky, především s ohledem na implementaci digitálních systémů v obvodech PLD (FPGA a CPLD) a ASIC. V rámci přednášek získají přehled o současném stavu technologie těchto obvodů, používaných architektur, principu návrhu a použití základní bloků číslicové techniky (čítače, stavové automaty, paměťové struktury). V rámci počítačových cvičení se naučí pracovat s návrhovým systémem pro obvody FPGA/CPLD. To zahrnuje popis číslicového systému (VHDL, schéma, IP jádra), jeho implementace a verifikaci s využitím simulátoru. Po absolvování kurzu jsou studenti schopni navrhnout a s využitím jazyka VHDL nakonfigurovat jednoduchý systém s obvodem FPGA.
Právo duševního vlastnictvíVPDV13Pzimní semestrÚSI2
prof. JUDr. Ivo Telec, CSc.
Předmět je zaměřen na problematiku práva duševního vlastnictví v občasné informační a znalostní společnosti, a to na úrovni mezinárodní, komunitární a vnitrostátní.
RétorikaMRET26Pletní semestrICV2
ThMgr. Milan Klapetek
Rétorika - umění společenské konverzace a argumentace - tedy schopnost efektivně komunikovat bývá občas při výčtu potřebných kvalit technika opomenuta. Přitom právě to, zda a jak dokáže odborník svoje myšlenky i své dovednosti prezentovat, bývá základem jeho úspěchu nebo neúspěchu. Kurz rétoriky seznamuje s praktickými, stylistickými, psychologickými i filosofickými souvislostmi mezilidské komunikace.
Kurz je určen pro studenty všech ročníků.
Semestrální práceMM2T26PRzimní semestrklUTKO2
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Samostatné řešení odborného problému, na který zpravidla navazuje téma diplomové práce. Téma projektu se vybírá z nabídky oboru telekomunikační a informační technika na počátku zimního semestru daného akademického roku.
Seminář informační bezpečnostiVSIB39Sletní semestrUTKO4
doc. Ing. Jan Hajný, Ph.D.
Předmět obsahuje především témata z oblastí pokročilé kryptografie a implementace kryptografických algoritmů užívaných pro zajištění bezpečnosti ICT systémů. Jedná se zejména o: formální důkazy na základě simulačních paradigmat, standardní model bezpečnosti a model náhodného orákula, bezpečnostní definice podpisových schémat, bezpečnostní definice šifrovacích schémat, bezpečnostní definice systémů na ochranu soukromí, rámce na prokazování bezpečnosti systémů (zejména UC – Universal Composability Framework), dále pak aspekty implementace moderních kryptografických schémat, především kryptografických závazků, skupinových podpisů a systémů na ochranu soukromí, především atributové autentizace.
Služby telekomunikačních sítíMSTS2P - 3Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Předmět se věnuje službám poskytovaným soudobými telekomunikačními sítěmi. Nezbytné znalosti získají studenti z technologií, které se stále využívají, i když nikoli prioritně, tedy se službami ISDN a s Asynchronním přepravním způsobem ATM. Důraz je však kladen na soudobé technologie jako je xDSL (ADSL, SDSL, HDSL, VDSL) a na s moderním přenosem spojeným signalizačním systémem SS7. Studenti si významně prohloubí znalosti o Internet protokolu verze 6 v návaznosti na IPv4 se zaměřením na kvalitu služby QoS. Další informace získají o integraci IP/ATM a o emulaci LAN. Seznámeni budou také s řízení priorit v síťových prvcích a se službami po energetické síti a kabelové televizi.
Telekomunikační a informační systémyMTIS26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D.
V předmětu se studenti seznámí s principy telekomunikačních a informačních systémů, a to zejména v oblasti telefonních ústředen. Předmět zahrnuje problematiky hardwarových a softwarových řešení, signalizačních systémů a zajištění požadovaných služeb. Je věnována pozornost jak výrobkům tradičních výrobců, s uzavřeným kódem, tak, a to především progresivním ústřednám s otevřeným kódem. Teoretické pasáže jsou vždy doplněny praktickými příklady implementace dané problematiky, zejména na progresivně se uplatňujících ústřednách s otevřeným kódem. Praktická laboratorní část je věnována ústřednám s otevřeným kódem - Open Source Asterisk, Freeswitch, YATE a ústřednám tradičních výrobců Siemens, Alcatel, Panasonic a dalším.
Teorie sdělováníMTSD26P - 13COZ - 13Cp - 13Lzimní semestrzá,zkUTKO6
Ing. Radim Číž, Ph.D.
Předmět se věnuje principům, metodám a vlastnostem sdělovacích systémů. Zaměřuje se především na moderní digitální systémy a modulační metody. Studenti si však také prohloubí znalosti o analogových modulacích, jejich parametrech a metodách implementace. Získané teoretické znalosti z přednášek jsou prakticky ověřovány v rámci laboratorních cvičení měřením s pomocí speciálně navržených přípravků a dále v počítačových cvičeních na modelech sestavených v prostředí MATLAB-SIMULINK. V rámci cvičení odborného základu se studenti na praktických příkladech naučí počítat základní parametry potřebné pro návrh sdělovacích systémů.
Theory of CommunicationMTOC26Pletní semestrklUTKO3
Ing. Radim Číž, Ph.D.
Předmět se zabývá základními principy, metodami a vlastnostmi sdělovacích systémů. Zaměřuje se především na moderní digitální systémy a modulační metody. Studenti si však také prohloubí znalosti o analogových modulacích, jejich parametrech a metodách implementace. Zároveň si také osvojí anglickou terminologii a získají novou slovní zásobu z této oblasti.
Umělá inteligenceMUIN26P - 26Cpzimní semestrzá,zkUAMT5
doc. Ing. Václav Jirsík, CSc.
Předmět je zaměřen na prohloubení znalostí a aplikaci metod z oblasti umělé inteligence. Umělá inteligence – definice, směry vývoje, neurověda, kybernetika. Zpracování optické informace prostředky umělé inteligence. Umělé neuronové sítě, paradigmata neuronových sítí, metoda učení backpropagation, Kohonenovy samoorganizační mapy, Hopfieldova síť, RCE neuronová síť. Znalostní systémy, reprezentace znalostí, řešení úloh, struktura a činnost expertních systémů. Inteligentní robot.
Vyšší techniky datových přenosůMVDP26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D.
Systémy pro přenos dat, struktura, vlastnosti, chování. Základní princip ochrany přenosu dat před chybami. Protichybové kódování, blokové kódy, stromové kódy, turbo kódy. Komunikační síť, struktura, způsoby komunikace, přenosové prostředky. Metalická vedení v přístupové síti. DSL systémy, vlastnosti, referenční konfigurace, typické uspořádání přípojky, možnosti použití. Popis jednotlivých systémů xDSL, IDSL, HDSL, SDSL, ADSL, VDSL. Spektrální vlastnosti DSL. Vliv rušení na provoz DSL. PLC modemy.
Číslicové zpracování signálůMCSI26P - 39Lletní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc.
Definice a klasifikace 1D a 2D diskrétních signálů a systémů. Příklady signálů a systémů. Spektrální analýza s využitím FFT. Spektrogramy a tekoucí spektra. Hilbertova transformace. Reprezentace pásmově omezených signálů. Decimace a interpolace. Transverzální a polyfázové filtry. Banky filtrů s dokonalou rekonstrukcí. Půlpásmové kvadraturní (QMF) filtry. Vlnková transformace. Analýza signálu s vícenásobným rozlišením. Náhodné veličiny, náhodné procesy a matematická statistika. Výkonová spektrální hustota a její odhad. Neparametrické metody výpočtu výkonové spektrální hustoty. Lineární predikční analýza. Parametrické metody pro výpočet výkonové spektrální hustoty. Komplexní a reálné kepstrum. V počítačových cvičeních si studenti ověří metody číslicového zpracování signálu v prostředí Matlab v reálném čase.

8. Praxe

Obsahem oborové praxe studenta je praktická činnost, která umožňuje doplnit poznatky získané studiem. Oborová praxe může mít charakter vývojových, návrhářských, softwarových či instalačních servisních prací, testování ICT systémů, zkušebních měření, apod. Oborová praxe je v rozsahu minimálně dvou týdnů a to v tuzemsku nebo v zahraničí. Praxi si student zařizuje sám a je třeba ji absolvovat mimo dobu pravidelné výuky (zejména v letním prázdninovém období) od začátku do konce magisterského studia. Příklady institucí, kde lze praxi realizovat:

Národní bezpečnostní úřad/Národní centrum kybernetické bezpečnosti, Brno - vývojové či softwarové práce, testování softwaru,
Honeywell, Brno - vývojové či softwarové práce, speciální měření,
AVG, Brno - vývojové či softwarové práce,
Redhat, Brno - vývojové či softwarové práce, testování softwaru,
NetCope, Brno – vývoj softwaru a hardwaru,
AT&T, Brno – administrace a testování ICT systémů,
IBM, Brno - vývoj software, administrace ICT,
UNIS, Brno - vývoj služeb nové generace mobilních sítí, softwarové práce,
Radiokomunikace, Brno - účast na servisních pracích či při měření spojovacích systémů.

Za praxi je možno uznat i studijní pobyt na zahraniční univerzitě realizovaný v rámci výměnných studijních programů.

9. Státní závěrečná zkouška

Státní závěrečná zkouška začíná obhajobou diplomové práce, po které následuje ústní zkouška. Náplň ústní zkoušky stanoví oborová rada tak, aby obsahovala vybrané tematické oblasti povinných a volitelných předmětů. Na oboru V-IBP je ústní zkouška tvořena dvěma tematickými oblastmi:
- „Teorie informační bezpečnosti“, která sdružuje vybraná témata povinných odborných předmětů oboru V-IBP,
- „Informační bezpečnost v praxi", která je tvořena vybranými tématy z volitelných předmětů oboru V-IBP.
Student si volitelné předměty, které během studia absolvoval, vybírá sám. Všechny části státní závěrečné zkoušky se konají ve stejném termínu. Ke státní závěrečné zkoušce může přistoupit student, který převzal zadání diplomové práce a odevzdal ji v řádném termínu uvedeném v časovém plánu akademického roku, a který získal potřebný počet kreditů v předepsané skladbě nutné pro ukončení magisterského studia. Termíny a způsob zveřejnění témat výběru diplomových prací stanoví oborová rada studijního oboru V-IBP. Organizace a průběh státní závěrečné zkoušky jsou dány pokyny děkana ke státním závěrečným zkouškám a příslušnými pokyny oborové rady V-IBP.