Příručka oboru

Elektrotechnika, elektronika, komunikační a řídicí technika (EEKR-BK)

Bakalářský studijní program

Kombinované studium

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBORU

Teleinformatika (BK-TLI)

akademický rok 2018/2019

Obsah
  1. Charakteristika a cíle oboru
  2. Profil a uplatnění absolventa
  3. Oborová rada
  4. Základní zásady a pravidla studia
  5. Návaznost studia na další typy studijních programů
  6. Studijní plány
  7. Anotace předmětů
  8. Praxe
  9. Státní závěrečná zkouška

1. Charakteristika a cíle oboru

Student oboru získá znalost praktických aplikací z oblasti klasických i mobilních komunikací, inteligentních sítí a přenosu informací ve vysokorychlostních systémech. Student se podrobně seznámí se zpracováním a přenosem multimediálních signálů, se strukturou různých druhů telekomunikačních služeb a s konstrukcí a funkcí koncových komunikačních zařízení. V oblasti aplikované informatiky je student seznamován s internetovými technologiemi a jejími službami, architekturou počítačových sítí a jejich návaznostmi na další komunikační systémy včetně mobilních či pevných lokálních sítí.
Odbornou výuku v oboru zajišťuje především Ústav telekomunikací (UTKO). Rozsáhlá nabídka oborových volitelných předmětů společně se samostatným technickým projektem a bakalářskou prací umožňuje studentům individuálně se specializovat na mobilní či klasické komunikační technologie anebo na informační technologie. Umožňuje také zaměřit se podle zájmu hlouběji na multimediální a hypermediální služby, tj. na zpracování a přenos textu, řeči, hudby či obrazu. Student má možnost získat i související poznatky z mobilních komunikací a přístrojové techniky. Pro rozšíření spektra svých vědomostí si student oboru může zvolit rovněž doplňkové předměty ze všech ostatních oborů bakalářského studia FEKT VUT v Brně, z Fakulty informačních technologií a rovněž tak předměty jazykové, ekonomické, manažersko-správní či ekologické.

2. Profil a uplatnění absolventa

Absolvent má kvalitní znalosti v oblasti komunikačních a informačních zařízení či systémů. Je obeznámen s jejich návrhem, konstruováním, provozem a aplikačním využitím. Spektrum jeho znalostí sahá od poznatků o přenášených signálech jako jsou akustické či obrazové signály, či obecně datové signály přes poznatky o jejich zpracování až po technickou realizaci zařízení a systémů. Je obeznámen se strukturou a obsluhou různých služeb v mobilních či pevných telekomunikačních i počítačových sítích.
Absolvent je kvalifikován v problematice komunikačních a informačních technologií. V dostatečné míře ovládá i související poznatky i z radiových komunikací, přístrojové techniky či mikroelektroniky. Díky dostatečně širokému základu aplikačně zaměřeného oborového studia je přitom zajištěna vysoká adaptabilita absolventa na všechny konkrétní požadavky jeho budoucí profesionální praxe, a to i v jiných oblastech elektroniky a elektrotechniky.
Absolventi tohoto oboru bakalářského studia naleznou své uplatnění jako provozní odborníci zejména v oblastech přenosu a zpracování informací, Internetu, klasických komunikačních či multimediálních a hypermediálních služeb. Mohou pracovat u telekomunikačních firem, operátorů či poskytovatelů služeb v klasických i mobilních komunikačních sítích, u provozovatelů Internetu, příp. dalších subjektů zabývajících se aplikovanou informatikou včetně návrhu a realizace informačních systémů. Kromě znalostí technických problémů budou absolventi připraveni i k výkonu nižších řídicích a manažerských funkcí. Výrazně prakticky zaměřené vysokoškolské vzdělání umožňuje přímé uplatnění absolventů ve výrobní, provozní či servisní technické praxi a poskytuje dobrý základ pro případné doplnění teoretických znalostí v navazujícím magisterském studiu.

3. Oborová rada

Za obsahovou náplň a organizační zajištění studia každého oboru studijního programu odpovídá oborová rada, složená z významných akademických pracovníků ústavů fakulty a odborníků z praxe působících na tomto oboru. Pro uvedený obor je současné složení oborové rady následující:

prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. - předseda
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Otto Dostál, CSc. - člen interní
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc. - člen interní
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc. - člen interní
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. - člen interní
doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. - člen interní

4. Základní zásady a pravidla studia

V případě, kdy počet studentů zapsaných do 1. ročníku oboru je nízký nebo garantující ústav nemůže výuku oboru z ekonomických nebo personálních důvodů zajistit, může předseda oborové rady navrhnout děkanovi, aby obor nebyl v daném akademickém roce otevřen. Rozhodnutí děkana je konečné. Zapsaným studentům bude nabídnuta možnost studia jiného oboru nebo programu, případně jiné formy studia.

Z důvodu rozdílných forem výuky mají studenti kombinované formy studia přesně stanovenou strukturu předmětů, které by měli během každého semestru absolvovat. Nemohou si tedy volitelné předměty vybírat (jako studenti prezenčního studia), ale příslušná oborová rada vybere z nabídky volitelných předmětů takové, které pro daný obor považuje za nejvhodnější, při dodržení jejich potřebné kreditové skladby.
V této pevné struktuře předmětů jsou zařazeny i předměty angličtiny, ze kterých musí student kombinovaného studia vykonat zkoušku. Samotná výuka jazyka není zahrnuta do rozvrhu kombinovaného studia a student musí získat potřebné jazykové znalosti buď návštěvou jazykových předmětů rozvrhovaných pro studenty prezenčního studia (je třeba osobně domluvit na Ústavu jazyků FEKT) nebo samostatným studiem, například v jazykové škole. Výuka jazykových předmětů na VUT v Brně se řídí směrnicí rektora č.34-2005.

Studenti, kteří nastoupili na FEKT VUT v Brně v akademickém roce 2007-2008 a později, musí do konce bakalářského studia složit zkoušku z jazyka anglického nejméně na úrovni znalostí odpovídajících předmětu KAN4 (úroveň B1*) a získat tím 6 kreditů.
Studenti, kteří nastoupili na FEKT VUT v Brně v akademickém roce 2012-2013 a později, musí do konce bakalářského studia složit zkoušku z předmětů angličtiny KAN4 (obecná angličtina, 3 kredity) a KAEI (odborná angličtina, 2 kredity).

Vedoucí Ústavu jazyků (UJAZ) může místo povinné zkoušky z jazyka anglického uznat studentovi všeobecnou státní zkoušku vykonanou na jazykové škole nebo mezinárodní zkoušky FCE, CAE, CPE, případně i jiné. Složení uvedených zkoušek musí student prokázat.

Všechny předměty absolvuje student v semestrech a ročnících tak, jak jsou uvedeny ve studijním plánu v této příručce. Bakalářská práce navazuje na semestrální projekt, a proto k jejímu řešení lze přistoupit až po úspěšném obhájení semestrálního projektu. Nezakončí-li student úspěšně předmět předepsaným způsobem, musí si jej zapsat znovu hned v následujícím roce svého studia.

Od akademického roku 2016/17 bude kombinovaná výuka v bakalářských studijních programech EEKR-BK a IBEP-TZ probíhat v sobotu jednou za 14 dnů, tak jako dosud. V navazujícím magisterském studijním programu EEKR-ML bude kombinovaná výuka probíhat každý pátek, jednou za 14 dnů (výjimkou bude pouze výuka zajišťovaná Fakultou podnikatelskou pro obor ML-EVM). Podle počtu studentů na jednotlivých oborech a v jednotlivých ročnících mohou předsedové oborových rad zvolit buď pravidelnou výuku (jednou za 14 dní), nebo individuální výuku tutoriálů. Pouze 1. ročníky bakalářských programů budou mít pravidelnou sobotní výuku.

5. Návaznost studia na další typy studijních programů

Absolvent bakalářského studijního programu na FEKT VUT v Brně může (po splnění podmínek přijetí) pokračovat v navazujícím magisterském studiu na libovolné vysoké škole v České republice. Na FEKT VUT v Brně lze pokračovat ve studiu v následujících oborech dvouletého navazujícího magisterského (inženýrského) studia:
o Biomedicínské a ekologické inženýrství (BEI)
o Elektroenergetika (EEN)
o Elektronika a sdělovací technika (EST)
o Elektrotechnická výroba a management (EVM)
o Kybernetika, automatizace a měření (KAM)
o Mikroelektronika (MEL)
o Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika (SVE)
o Telekomunikační a informační technika (TIT)

6. Studijní plány

Zkr. Název Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
- Povinný
KMA1 Matematika 152/14zá,zkUMAT RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.7P  
KMTD Materiály a technická dokumentace26/39zá,zkUETE doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D.6P  
KEL1 Elektrotechnika 126/26zá,zkUTEE prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.5P  
KFY1 Fyzika 126/39zá,zkUFYZ RNDr. Pavel Dobis, CSc.6P  
KPC1T Počítače a programování 126/26klUTKO doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D.5P  
Zkr. Název Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
- Povinný
KESO Elektronické součástky39/39zá,zkUMEL prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc.7P  
KEL2 Elektrotechnika 226/39zá,zkUTEE doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D.6P  
KFY2 Fyzika 239/26zá,zkUFYZ doc. RNDr. Milada Bartlová, Ph.D.6P  
KMA2 Matematika 239/14zá,zkUMAT doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.6P  
KPC2T Počítače a programování 226/26klUTKO Ing. Jiří Přinosil, Ph.D.5P  
- Skupiny volitelných předmětů
Sk. 111 předmět/ů z 11 předmět/ů
Zkr. Název Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
- Povinný
KARS Architektura sítí26/26zá,zkUTKO doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D.5P  
KDAK Datová komunikace39/26zá,zkUTKO doc. Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D.6P  
- Volitelný oborový
KPRM Přenosová média39/26zá,zkUTKO prof. Ing. Miloslav Filka, CSc.6VO 1
KHWS Hardware počítačových sítí26/26zá,zkUTKO prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D.5VO 1
- Volitelný mimooborový
KDOM Digitální obvody a mikroprocesory39/39zá,zkUMEL doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D.7VM 1
Zkr. Název Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
- Povinný
KSOS Síťové operační systémy26/26zá,zkUTKO prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.5P  
KBCT Bakalářská práce0/52UTKO doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.5P  
- Volitelný oborový
KVKS Vysokorychlostní komunikační systémy26/26zá,zkUTKO doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.5VO 1
KKEZ Konstrukce elektronických zařízení39/26zá,zkUTKO prof. Ing. Kamil Vrba, CSc.6VO 1
- Volitelný mimooborový
KRMK Rádiové a mobilní komunikace26/26zá,zkUREL prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc.5VM 1
Volitelné všeobecně vzdělávací předměty
Zkr. Název Roč. Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
KAEI Angličtina pro elektrotechnické inžen... 1, 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D.2VV 2
KAN4 Angličtina pro bakaláře - středně pok... 1, 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Pavel Sedláček2VV 2
XCA2 CISCO akademie 2 - CCNA2, 326/52zkUTKO Ing. Anna Kubánková, Ph.D.3VV  
XMW5 Programování v .NET a C#2, 326/26zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
XMW4 Podnikové technologie Microsoft2, 326/26zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
XMW2 Serverové systémy Microsoft Windows2, 326/26zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
XCA4 CISCO akademie 4 - CCNP2, 30/52zkUTKO doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.3VV  
- Skupiny volitelných předmětů
Sk. 22 předmět/ů z 2 předmět/ů

7. Anotace předmětů

Analogová technikaKANA39P - 13COZ - 13Cp - 13Lzimní semestrzá,zkUTKO7
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc.
Základní aplikace: pasivní RC a LCR obvody, základní obvody s diodami, bipolárními a unipolárními tranzistory, s operačními zesilovači a konvejory, OTA, komparátory a časovači.
Další aplikace: lineární a nelineární obvody s operačními zesilovači, aktivní filtry, generátory signálů, širokopásmové zesilovače, výkonové zesilovače, napájecí zdroje, analogové spínače a vzorkovače s pamětí, analogové obvody pro D/A a A/D převodníky, měřicí obvody.

Analýza signálů a soustavKASS39P - 13COZ - 13Lzimní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc.
Jednorozměrné (1D) a dvojrozměrné (2D) signály a systémy se spojitým časem a jejich matematické modely. Jednorozměrné (1D) a dvojrozměrné (2D) signály a systémy s diskrétním časem a jejich matematické modely. Příklady reálných signálů. Reprezentace v časové a kmitočtové oblasti, fourierovská reprezentace signálů, vzájemné souvislosti. Definice a způsob výpočtu FFT. Transformace Z, jednostranná a dvojstranná transformace, přímá a zpětná transformace, její aplikace na diferenční rovnice. Náhodné signály a jejich popis, teorie pravděpodobnosti, definice výkonové spektrální hustoty. Sdělovací signály a definice sdělovací soustav analogové a číslicové. Analogové a číslicové modulace ve sdělovací technice. Způsoby implementace sdělovacích soustav v mikroprocesorech a signálových procesorech. Problematika je objasňována na příkladech konkrétních signálů a systémů a tyto příklady jsou prezentovány v Matlabu. V laboratoři probíhají měření a simulace signálů a systémů na spektrálních analyzátorech s FFT a s pomocí vhodných měřicích přípravků na konkrétních měřicích přístrojích.
Angličtina pro bakaláře - středně pokročilí 2KAN426Cjletní semestrzkUJAZ2
Mgr. Pavel Sedláček
Standardní kurs angličtiny pro středně pokročilé studenty zaměřený na obecnou i technickou angličtinu. Kurs je založen na integrovaném přístupu. Po gramatické části, která obsahuje různé komunikativní typy úkolů osvětlujících novou gramatiku, každá lekce zahrnuje úkoly pro četbu, poslech, psaní a mluvení. Během kursu dochází k velkému nárustu slovní zásoby. Cílem práce s technickými texty je výuka jazyka, nikoliv výuka odborného obsahu textu.
Angličtina pro elektrotechnické inženýrstvíKAEI26Cjletní semestrzkUJAZ2
Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D.
Předmět Angličtina pro elektrotechnické inženýrství je zaměřen na rozvoj jazykových kompetencí vyžadovaných budoucím pracovním prostředím absolventů. Studenti budou seznámeni s prostředky, funkcemi a stylem odborného jazyka se zvláštním zřetelem na terminologii technických oborů. Výuka je zaměřena na vývoj a výrobní proces, popis a prezentací technologií, zařízení a jejich součástí, popis technických problémů, možných rizik (včetně situací spojených s bezpečností a riziky v pracovním procesu) a jejich řešení. Do výuky jsou zahrnuty poslechové aktivity zaměřené na technické diskuze; mluvní aktivity, během kterých si studenti procvičují jazyk, který se při výuce naučili; relevantní slovní zásoba předkládaná a procvičovaná v profesním kontextu; zajímavá témata a články. Absolvent předmětu bude schopen charakterizovat v angličtině trendy technického vývoje a směřování výroby, což odpovídá požadavkům profilu absolventa bakalářského studia. Svojí náplní předmět zároveň přispívá k lepší zaměstnatelnosti a konkurenceschopnosti absolventů na trhu práce.
Architektura sítíKARS26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO5
doc. Mgr. Karel Slavíček, Ph.D.
Telekomunikační sítě, konvergence sítí a integrace služeb. Referenční model datových sítí OSI. Datové sítě, typy a způsoby přenosu dat. Topologie sítí, přenosová média. Propojování sítí - rozbočovače, přepínače, směrovače. Směrování v sítích. Síťové technologie - Ethernet, Token Ring, FDDI, DQDB. Virtuální sítě. Protokolová sada TCP/IP. Internet, elektronická pošta, vzdálený přístup, přenos souborů, služba www - HTTP protokol, HTML. Bezpečnost v datových sítích. Správa datových sítí.
Bakalářská práceKBCT52VBletní semestrUTKO5
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Bakalářskou prací student prokazuje schopnost samostatné technické práce v absolvovaném oboru studia. Téma práce si student vybírá z nabídky oboru teleinformatika již v zimním semestru daného akademického roku a je definitivně specifikováno na začátku posledního semestru bakalářského studia.
CISCO akademie 1 - CCNAXCA126P - 52Lzimní semestrzkUTKO3
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.
Předmět XCA1 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Introduction to Networks” (INT), který se zabývá základy síťové komunikace. V druhé části předmětu je probírán kurz „Routing & Switching Essentials” (RS), který se zabývá základy přepínání a směrování v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je plánování a realizace IP sítí menšího rozsahu.
CISCO akademie 2 - CCNAXCA226P - 52Lletní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět XCA2 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Scaling Networks” (ScaN), který se zabývá principy škálovatelných sítí. V druhé části předmětu je probírán kurz „Connecting Networks” (CN), který se zabývá technologiemi WAN, virtuálními privátními sítí (VPN), metodami monitorování a odstraňování problémů v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je konfigurace, analýza, hledání a odstraňování problémů ve větších podnikových IT sítích.
CISCO akademie 3 - CCNPXCA352Lzimní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět, který je součástí aktuálního a oficiálního Cisco CCNP kurikula, se věnuje praktickým způsobem problémům směrování ve velkých sítích (ISP, WAN), propojování autonomních systémů, redistribuci směrovacích informací a zabezpečenému směrování. Zabývá se také použitím protokolu IPv6 v Internetu.
CISCO akademie 4 - CCNPXCA452Lletní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Předmět seznamuje studenty s konfigurací přepínačů na vrstvě L2 a L3, vytváření VLAN sítí. Obsahuje konfiguraci STP a RSTP, zabývá se zálohování zařízení a síťových zdrojů. Součástí kurzů je konfigurace přepínačů pro přenos napájení PoE, vytváření bezdrátových VLAN sítí. Předmět obsahuje techniky pro zabezpeční přepínačů.
CISCO akademie 5 - CCNPXCA552Lzimní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět se zabývá řešením problému v sítích LAN. Konkrétně jsou řešeny problémy s VLAN sítěmí, s Trunk spoji, s VTP a STP protokolem. Na 3. vrstvě se problematika řešení probléml týká protokoů EIGRP, OSPF, BGP. Dále jsou řešeny problémy se zabezpečením sítě a ACL, NAT a DHC službou. Laboratorní cvičení vždy začíná přednáškou na dané téma a následně pak studenti ve skupinách řeší problémy v síti. Předmět je posledním předmětem z řady Cisco předmětů XCA na FEKT, VUT.
Datová komunikaceKDAK39P - 13Cp - 13Lletní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Pavel Šilhavý, Ph.D.
V předmětu se studenti seznámí s principy datových přenosů. Předmět zahrnuje problematiku teorie informace, popis zdroje informace, diskrétní sdělovací soustavy. Dále se věnuje přenosu dat, a to v základním pojetí, popisu dat a signálů, druhům přenosů, spolehlivosti přenosu, kódování analogového a diskrétního signálu. Podrobněji je pak zaměřen na kódování: Kódování snižující nadbytečnost - prefixové kódy, Huffmanův kód, principy komprese dat. Protichybové kódování: Blokové kódy, stromové kódy, systém protichybového zabezpečení. Rovněž v neposlední řadě je věnován i modulacím signálu, základům šifrování a dalším problematikám přenosu dat.
Desktop systémy Microsoft WindowsXMW126P - 26Cpzimní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Úvod do administrace Windows
úvod do síťových technologií TCP/IP, IPadresy,
úvod do služeb DNS, NetBIOS, DHCP.
Administrace Windows: uživatelské účty, user right management, souborové sýstémy, uživatelská práva vs. oprávnění, sdílené prostředky a tiskárny, uživatelské prostředí (profily, Group Policy), diskové kvóty, hardware a ovladače zařízení, řešení problémů systému a zálohování, instalace software
vzdálená správa a Remote Desktop,
Zabezpečení systému (hesla, EFS, připojení do domény, Windows Firewall), auditování, bezpečnostní politiky a šablon
Instalace Windows: unattended instalace z CD, ze sítě, integrace ServicePack, úvod do Windows Deployment Services, Windows Update
Ukázky skriptování administrativních úkolů.
Digitální obvody a mikroprocesoryKDOM39P - 39Lletní semestrzá,zkUMEL7
doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D.
Číselné a kódové soustavy pro digitální obvody. Logické funkce a jejich realizace, minimalizace. Přehled digitálních obvodů v různých technologiích. Zásady použití a návrhu, CAD, simulace. Digitální paměti. Programovatelná logická pole. Převodníky pro propojení číslicových a analogových obvodů. Úvod do mikroprocesorové techniky. Zobrazení informace v počítači. Struktura a činnost vybraného mikroprocesoru. Instrukční soubor mikroprocesoru ve vazbě na jeho technické vybavení. Vnitřní a vnější paměti, vstupní a výstupní bloky, programovatelné periferní obvody, připojování V/V zařízení. Programování mikroprocesorových systémů, jazyk symbolických instrukcí, systém přerušení. Vývojové prostředky.
Elektronické součástkyKESO39P - 13COZ - 26Lletní semestrzá,zkUMEL7
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc.
Základy fyziky polovodičů. Přechod PN. Polovodičová dioda. Bipolární tranzistor. Unipolární tranzistory. Spínací prvky tyristor, triak, diak, tranzistor IGBT. Optoelektronické prvky. Vakuové a mikrovlnné součástky.
Elektrotechnika 1KEL126P - 13L - 13CPPzimní semestrzá,zkUTEE5
prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.
Předmět se věnuje základům elektrotechniky a zejména teorii elektrických obvodů. V úvodu předmětu jsou probírány univerzální i speciální metody analýzy lineárních obvodů ve stacionárním ustáleném stavu. V další části se studenti seznámí s popisem a klasifikací časově proměnných veličin. Následuje úvod to teorie analýzy nelineárních obvodů pomocí grafických i numerických metod. Další část předmětu se věnuje magnetickým obvodům, jejich popisu a základním metodám řešení, včetně obvodů s permanentními magnety. Důležitou součástí předmětů jsou laboratorní cvičení a výpočetní cvičení, ve kterých se studenti procvičí v aplikaci získaných teoretických poznatků. Součástí předmětu je i seznámení s bezpečnostními předpisy nutnými pro laboratorní výuku.
Elektrotechnika 2KEL226P - 20L - 19CPPletní semestrzá,zkUTEE6
doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D.
Předmět se věnuje základům elektrotechniky a rozšiřuje znalosti získané v předmětu KEL1. V úvodu předmětu jsou probírány univerzální i speciální metody analýzy lineárních obvodů v harmonickém ustáleném stavu včetně vícefázových obvodů. V další části se studenti seznámí s vlastnostmi článků RC, RL a rezonančních obvodů RLC. Následuje seznámení s klasickou a operátorovou metodou řešení přechodných dějů v lineárních obvodech, studenti se naučí určovat odezvu obvodu na standardní signály a signály obecného tvaru. Poslední částí předmětu je teorie přenosových homogenních vedení.
Fyzika 1KFY126P - 7COZ - 6Cp - 26Lzimní semestrzá,zkUFYZ6
RNDr. Pavel Dobis, CSc.
Předmět se nejdříve věnuje základům mechaniky částic, které jsou pak využity při zkoumání vlivu sil, které na částice působí ve fyzikálních polích. Podstatná část předmětu je věnována elektrickému a magnetickému poli, jejich vzniku, zákonům a společné podstatě vedoucí k pojmu elektromagnetické pole a Maxwellovým rovnicím.
Fyzika 2KFY239P - 7COZ - 6Cp - 13Lletní semestrzá,zkUFYZ6
doc. RNDr. Milada Bartlová, Ph.D.
Předmět Fyzika 2 navazuje na předmět Fyzika 1. V rámci tohoto předmětu si studenti rozšíří znalosti z teorie kmitů a seznámí se se základními vlastnostmi vlnění a jeho popisem. Na obecnou teorii vln navazuje část věnující se elektromagnetickému vlnění a optice. Dále budou studenti seznámeni se základními pojmy a vztahy z termodynamiky. Závěrečné přednášky jsou věnovány základům kvantové mechaniky a jejím aplikacím v teorii laserů a pásové teorii pevných látek.
Teoretická cvičení se tematicky shodují s přednáškami a jsou zaměřena na rozvíjení schopnosti aplikace teoretických znalostí na řešení konkrétních fyzikálních úloh. V laboratorních cvičeních si studenti prakticky ověří některé fyzikální zákonitosti probírané v rámci přednášek.
Znalosti z předmětu Fyzika 2 budou studentům sloužit při studiu řady odborných předmětů, se kterými se setkají během dalšího studia.
Fyzikální seminářKFYS26COZzimní semestrUFYZ2
Ing. Jitka Brüstlová, CSc.
Předmět nejdříve opakuje na středoškolské úrovni základy mechaniky částic, které jsou pak využity při zkoumání vlivu sil, které na částice působí v jednoduchých elektrických a magnetických polích. Část předmětu je věnována elektrickému poli.
Hardware počítačových sítíKHWS26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D.
V úvodní části se předmět věnuje principům směrování v paketových sítích. Jsou analyzovány klíčové vlastnosti směrovacích protokolů rodiny distance vector a link-state. Dále jsou diskutovány mechanismy zajištění kvality služeb v datových sítích a možné implementace těchto mechanismů v aktivních síťových prvcích určených pro drátový a bezdrátový provoz. Na základě hierarchického dělení sítě jsou pak podrobněji popsány přepojovací uzly určené pro jednotlivé úrovně. Jsou uvedeny vlastnosti přepínačů využívající časový multiplex a prostorové dělení kanálů. Je diskutována problematika vnitřního blokování, soutěžení o výstupní port, blokování fronty, skupinového přenosu, algoritmy výběru buněk.
Komunikační technologieKKOM26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět se věnuje těmto tématům: technika sítí a protokolů - komunikační modely, způsob přenosu informace, důvody použití sítí, základní struktura sítí, typy sítí, architektura komunikace systémů, referenční model ISO/OSI, síťový model TCP/IP. Principy komunikačních technik – vícenásobné využití cest, obousměrná komunikace. Rozbor úloh jednotlivých vrstev komunikačních modelů s ohledem na ISO/OSI i TCP/IP - fyzická vrstva, spojová vrstva, síťová vrstva, transportní vrstva, relační vrstva, prezentační vrstva a aplikační vrstva.
Konstrukce elektronických zařízeníKKEZ39P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Kamil Vrba, CSc.
Konstrukce a vlastnosti signálových spojů, napájecí zdroje a rozvody - odrušení a zemní smyčky. Parazitní jevy a jejich potlačení - vazby u vstupních a výstupních obvodů, parazitní kapacity a indukčnosti, termoelektrické napětí, přepětí na indukční zátěži, odrazy na vedení, přeslechy. Stínění proti elektrickému a magnetickému poli, ekvipotenciální stínění. Výběr součástek a aplikační doporučení - diskrétní prvky, operační zesilovače, komparátory, elektronické spínače, A/D a D/A převodníky, vzorkovače s pamětí, číslicové obvody, mikroprocesory. Mechanická konstrukce: řídicí, ovládací a indikační prvky - rozmístění na předním panelu, konstrukce přístrojových skříní, odvod tepla, termostaty. Plošné spoje, plošné drátové spoje, připojování vodičů a součástek. Bezpečnostní požadavky na konstrukci přístrojů. Metodika oživování elektronických přístrojů.
Matematický seminářKMAS26COZzimní semestrUMAT2
RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.
Rovnice, nerovnice, elementární funkce.
Matematika 1KMA152P - 14CPPzimní semestrzá,zkUMAT7
RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.
Vektory, lineární kombinace, lineární závislost, báze a dimenze vektorového prostoru. Matice a soustavy lineárních rovnic. Limita, spojitost,derivace, l´Hospitalovo pravidlo, Taylorův polynom, průběh funkce. Primitivní funkce, neurčitý integrál. Určitý integrál a jeho aplikace. Nevlastní integrál. Číselné řady, mocninné řady, Taylorovy řady.
Matematika 2KMA239P - 14CPPletní semestrzá,zkUMAT6
doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.
Diferenciální počet funkce více proměnných. Obyčejné diferenciální rovnice, základní pojmy, analytické metody řešení, příklady užití diferenciálních rovnic. Diferenciální počet v komplexním oboru, derivace funkce, Cauchy-Riemannovy podmínky, holomorfní funkce. Integrální počet v komplexním oboru, Cauchyova věta, Cauchyův vzorec, Laurentova řada, singulární body, residuová věta. Laplaceova transformace, praktické aplikace. Fourierovy řady. Z-transformace, diskrétní systémy, diferenční rovnice.
Matematika 3KMA326P - 14CPPzimní semestrzá,zkUMAT5
doc. RNDr. Michal Novák, Ph.D.
Obsahem předmětu jsou základy dvou matematických disciplín: pravděpodobnosti a numerických metod.
Po seznámení se základními pojmy je v pravděpodobnosti hlavní pozornost zaměřena na náhodné veličiny diskrétního a spojitého typu. Závěr kurzu pravděpodobnosti je věnován testování statistických hypotéz.
V části numerické metody se probírá řešení nelineárních rovnic a soustav lineárních rovnic, aproximace funkcí pomocí interpolačního polynomu, splajnu a metodou nejmenších čtverců, numerické derivování a integrování a nakonec numerické řešení diferenciálních rovnic.
Materiály a technická dokumentaceKMTD26P - 9COZ - 12Cp - 18Lzimní semestrzá,zkUETE6
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D.
Materiály pro elektrotechniku a elektroniku, klasifikace. Elektricky vodivé a odporové materiály. Supravodivost. Feromagnetické a ferimagnetické materiály. Dielektrické a izolační materiály. Polovodičové materiály. Materiály pro optoelektroniku.
Normalizace dokumentů (ISO, EN, IEC, ETS, ČSN). Výkresy součástí a sestavení. Schémata v elektrotechnice. Dokumentace pro DPS. Diagramy. Textové dokumenty. Informační databáze. Počítačové podpory pro tvorbu dokumentace.
Multimediální službyKMDS26P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Předmět Multimediální služby je rozdělen do tří částí. První část je zaměřena na síťové technologie a přenos multimediálních dat sítí Internet. Konkrétně se studenti seznámí se základy směrování v IP sítích, s možnosti vysílání na skupinovou adresu (MULTICAST), se základy pro zajištění kvality služeb. Zvláštní pozornost je zaměřena na protokoly aplikační vrstvy modelu TCP/IP, které jsou používané pro přenos a kontrolu multimediálních dat. V druhé části předmětu se studenti detailně seznámí se současnými technologiemi využívanými při videokonferencích a internetové telefonii. Výuka je zaměřena zejména na podrobnou analýzu standardu H.323 a standardu SIP. Poslední část předmětu je orientovaná na kompresní algoritmy obrazových a zvukových dat. Konkrétně se jedná o popis standardů JPEG, H.26x, MPEG-x a řečových kodeků G-7xx.
Měření v elektrotechniceKMVA26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTEE6
prof. Ing. Eva Gescheidtová, CSc.
Předmět je zaměřen na problematiku měření elektrických, magnetických a neelektrických veličin. V první části semestru jsou studenti seznámeni se základy metrologie, tak aby byli schopni zhodnotit přesnost měřicí metody a měřicích přístrojů analogových i číslicových. V dalších částech jsou vysvětleny principy, konstrukce a charakteristiky měřicích přístrojů, vzorkovaní, A/D a D/A převodníků, osciloskopů a čítačů. Téměř polovina semestru je věnována měřicím metodám měření napětí, proudu, kmitočtu, časového intervalu, fáze, výkonu, odporů, kapacity, indukčnosti a rezonančního kmitočtu, magnetických veličin, neelektrických veličin.
V laboratorním cvičení si studenti v praxi ověřují znalosti získané na přednáškách: realizaci měřicí metody, výběr vhodných měřicích prostředků, vlastní měření a vyhodnocení přesnosti formou vyjádření nejistot.
Podnikové technologie MicrosoftXMW426P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Exchange Server. ISA Server. Software Management Server. Microsoft Operations Manager.
Počítače a programování 1KPC1T26P - 26Cpzimní semestrklUTKO5
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D.
V předmětu se studenti seznámí s řešením počítačových sítí a řešením a možnostmi univerzitní a fakultní sítě. Součástí výuky v předmětu je seznámení funkcí operačních systémů, jejich službami a souborovými systémy. Předmět je dále zaměřen na získání praktických dovedností algoritmizace úloh a jejich programování v jazyce C dle standardu ANSI do úrovně sestavování vlastních funkcí a jejich využívání.
Počítače a programování 2KPC2T26P - 26Cpletní semestrklUTKO5
Ing. Jiří Přinosil, Ph.D.
Obecný úvod do algoritmizace, obecný úvod do objektově orientovaného programování, řídící sekvence jazyků vyšších řádů, aplikační programové prostředí jazyka JAVA NetBeans.
Programování v .NET a C#XMW526P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Úvod do platformy .NET – práce s pamětí, CLR, typová bezpečnost, assembly, Základy jazyka C# - syntaxe, primitivní datové typy, operátory, namespace,OOP v C# - třída, dědičnost, interface, struktura, modifikátory přístupu, generika, Pokročilé konstrukce v C# - delegáty, eventy, zachytávání vyjímek, lambdy, Base class library - IDisposable, kolekce, IO streamy, LINQ, Návrhové vzory, Desktop GUI - WinForms, WPF, MVVM, UX design, WEB - ASP.NET, MVC, ORM, SOLID - principy, IoC kontejnery, WCF a interoperabilita, Paralelní a asynchronní programovaní - Async await, PLINQ, Parallel task library, Testování v C# - MSTest, nUnit, TDD, UX
Přenosová médiaKPRM39P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc.
Přenosová média, základní prvek přenosu informací. Metalické a optické kabely. Základní postupy montáží. Přenos a šíření vln po přenosových médiích. Kmitočtové závislosti vedení, útlum, disperze. Ochrana kabelů. Výběr vedení pro digitální systémy a systémy xDSL. Přejímková, preventivní a poruchová měření. Příklady sítí založených na optickém přenosu. Svařování optických vláken. Měření na optických vláknech. Nové možnosti sítí WDM - vlnové multiplexy a sitě typu FTTx.
Přístupové a transportní sítěKPTS26P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Předmět se věnuje vývoji telekomunikačních sítí a jejich konvergenci se sítěmi počítačovými. Důraz je kladen na moderní rozbor přístupových a transportních sítí s uvažováním jejich odlišností a také shodných vlastností včetně aplikací analogových a digitálních modulací. Prvořadá pozornost je věnována komplexnímu využití rámce E1 podle doporučení G.703. Studenti získají přehled o pobočkových telefonních ústřednách i veřejných ústřednách EWSD a S12, pochopí princip digitálních spínačů S a T, základy aktuálního signalizačního systému SS7 a internetové SIP ústředny. Moderní počítačové sítě jsou vysvětleny s užitím technologie CISCO pro síťové prvky. Studenti rozšíří své znalosti přepínání paketů, protokolů sítí Ethernet, přepínání v sítích LAN, virtuálních sítí VLAN, rozsáhlých sítí WAN, sítí Frame Relay a další.
Rádiové a mobilní komunikaceKRMK26P - 26Lletní semestrzá,zkUREL5
prof. Ing. Stanislav Hanus, CSc.
Předmět je zaměřen na digitální mobilní komunikační systémy. V první části předmětu je provedeno rozdělení mobilních systémů, popsán jejich dosavadní vývoj, uvedeny obecné principy zpracování signálů v mobilních systémech, popsána architektura mobilních systémů a uvedeny rušivé vlivy působící na signál v rádiovém prostředí, včetně možností jejich eliminace. Ve druhé části předmětu jsou popsány nejznámější mobilní systémy (GSM, UMTS, WiMAX, IEEE 802.11, Bluetooth). Pozornost je věnována i vývoji mobilních komunikací a perspektivním mobilním systémům (LTE, HAPS, ITS). V laboratorních cvičení provádějí studenti měření nejen na komerčních mobilních systémech (T-Mobile CZ), ale i na dílčích částech mobilních systémů (mobilní terminály). Pro měření je použita špičková měřicí technika.
Semestrální práceKB2T39Azimní semestrklUTKO3
doc. Ing. Petr Číka, Ph.D.
Samostatné řešení technického problému, na který zpravidla navazuje budoucí téma bakalářské práce. Téma projektu se vybírá z nabídky oboru teleinformatika na počátku zimního semestru daného akademického roku.
Serverové systémy Microsoft WindowsXMW226P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Hlubší problematika TCP/IP, routing, NAT, Windows Firewall.
Active Directory: účty uživatelů a počítačů, organizační jednotky, uživatelské skupiny, Group Policy a správa uživatelských prostředí, zabezpečení a delegování správy, skriptování administrativních úkolů, vzdálené instalace software Remote Installation Services, Windows Deployment service
Zálohování a obnova systému Záchrana systému po kolapsu, řešení problémů, hardware.
Internet Information Services. Úvod do problematiky bezpečnosti a kryptografie, EFS. Úvod do problematiky IPSec a VPN (PPTP a L2TP).
Studiová technikaKSHE26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D.
Vztahy mezi subjektivními a objektivními vlastnostmi zvuku, přenos zvukových signálů v elektrické soustavě. Režijní pracoviště: struktura mixážního pultu, vstupní jednotky, připojení ke sběrnicím, výstupní jednotky, digitální mixážní pulty, DJ mixážní pulty. Měření a indikace úrovně, spektra a amplitudové obálky zvukových signálů. Zvukové efekty: ekvalizéry, dynamické procesory, simulace akustických prostorů, kytarové efekty, fázový vokoder, zpracování ve spektrální oblasti. Digitální zpracování zvukových signálů, A/D a D/A převod, dithering, digitální zvuková rozhraní. Digitální záznam zvukových signálů, harddisk recording, nedestruktivní editace, zvukové karty. Počítačové systémy zpracování zvuku, technologie plug-in modulů. Komunikační rozhraní MIDI, zařízení, propojování sběrnice. Synchronizace, relativní a absolutní časové kódy. Řízení zvukové, světelné a scénické techniky.
Síťové operační systémyKSOS26P - 26Cpletní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.
Předmět se nejprve věnuje obecným architekturám operačních systémů. Následuje popis procesů v systému, včetně jejich plánování a vzájemné synchronizace. Dále je popsán účel a použití virtuální paměti. Předmět se také zabývá principy souborových systémů. Síťová část zahrnuje komunikaci na úrovni operačního systému a popis činnosti serverů jako procesů. Probrány jsou také hlavní síťové služby. Závěr předmětu je věnován bezpečnosti operačních systémů.
Síťové technologie Microsoft WindowsXMW352Cpzimní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
NAT, routing a Windows Firewall, multicasting. Služby a protokoly SMTP, NNTP a POP3. PKI: certifikační autorita, EFS, šifrování emailu, certifikáty pro IIS. IPSec a VPN (PPTP a L2TP), RADIUS (IAS). Softwareové instalace (Service Pack, Office + Office Resource Kit). Active Directory: sites, services, replikace, Global Catalog, typy doménových skupin, struktura databáze a LDAP, directory partitions a jejich replikace, integrace DNS a NetBIOS. SQL Server: instalace, systémové a uživatelské databáze, typy objektů (tabulky, view, stored procedure, funkce), primární a cizí klíče, SQL Query Analyzer, Enterprise Manager, Network Libraries, MSDE, zabezpečení: uživatelé a loginy, vnitřní struktura databáze (transakce a logy, locky, databázové soubory, zálohování a obnova databází, systémové tabulky), replikace databází, monitorování serveru, DTS.
Vysokorychlostní komunikační systémyKVKS26P - 26Lletní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc.
Předmět je určen pro zájemce a hlubší znalosti Synchronní digitální hierarchie SDH, základy Asynchonního přepravního způsobu ATM a především o moderní technologie Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet, 10 Gbit Ethernet, 40 Gbit Ethernet, 100 Gbit Ethernet a Frame Relay. Studenti jsou také seznámeni s Řídicí sítí telekomunikací TMN. Praktické zkušenosti získají studenti se systémem CISCO 2821 se zdůrazněním IP telefonie v sítích CISCO a směrováním IP-MPLS. Studenti si výrazně prohloubí znalosti ze signalizačních protokolů VoIP, zastřešující sadou protokolů H.323 a kvalitě služby QoS v souvislossti s VoIP.
Zabezpečovací systémyKZSY26P - 26Lzimní semestrzá,zkUTKO5
doc. Ing. Karel Burda, CSc.
Zabezpečovací systémy jsou určeny k ochraně aktiv jednotlivců a institucí. Předmět je koncipován tak, aby jeho absolvent získal celkový přehled o fungování, návrhu a obsluze běžně používaných zabezpečovacích systémů. Přednášky jsou věnovány vysvětlení fungování zejména elektronických zabezpečovacích systémů, elektrické požární signalizace, kamerových sledovacích systémů a přístupových systémů. Cvičení jsou věnována obsluze běžných zabezpečovacích systémů a zpracování projektu hypotetického zabezpečovacího systému.
Základy počítačové sazby a grafikyKZSG39P - 26Cpzimní semestrzá,zkUTKO6
prof. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D.
Předmětem výuky tohoto kurzu je výklad základních principů, algoritmů a technik tvorby dokumentů, s ohledem na jejich využití při publikační činnosti (obecně příprava a produkce prezentačních materiálů, orientace a základní kvalifikace pro práci v grafickém studiu a tiskárně, sazba bakalářské, diplomové práce, dokumentace k vytvořenému programu apod.). V oblasti elektronické sazby se studenti seznámí zejména se systémy LaTeX a částečně Adobe InDesign, v oblasti praktického zpracování grafiky je předmět zaměřen na zvládnutí základů Adobe Photoshop. Cvičení jsou využita pro seznámení se software používaným při návrhu, tvorbě a organizaci dokumentů.

8. Praxe

V kombinovaném studiu není praxe požadována.

9. Státní závěrečná zkouška

Státní závěrečná zkouška se skládá z částí
• prezentace a obhajoba zpracované bakalářské práce před komisí pro státní závěrečné zkoušky,
• ústní zkoušky, která sdružuje vybraná témata povinných odborných předmětů oboru TLI,
• ústní zkoušky, která je tvořena vybranými oblastmi z volitelných předmětů oboru TLI a student si jej sestavuje sám z volitelných předmětů, které během studia absolvoval.
Všechny části státní závěrečné zkoušky se konají ve stejném termínu.
Ke státní závěrečné zkoušce může přistoupit student, který převzal zadání bakalářské práce a odevzdal ji v řádném termínu uvedeném v časovém plánu akademického roku a který získal potřebný počet kreditů v předepsané skladbě nutný pro uzavření bakalářského studia.
Termíny a způsob zveřejnění témat výběru bakalářských prací stanoví oborová rada studijního oboru TLI.
Organizace a průběh státní závěrečné zkoušky jsou dány doplňující směrnicí děkana ke státním závěrečným zkouškám a příslušnými pokyny oborové rady TLI.