Příručka oboru

Elektrotechnika, elektronika, komunikační a řídicí technika (EEKR-B)

Bakalářský studijní program

Prezenční studium

ZÁKLADNÍ INFORMACE O OBORU

Mikroelektronika a technologie (B-MET)

akademický rok 2018/2019

Obsah
  1. Charakteristika a cíle oboru
  2. Profil a uplatnění absolventa
  3. Oborová rada
  4. Základní zásady a pravidla studia
  5. Návaznost studia na další typy studijních programů
  6. Studijní plány
  7. Anotace předmětů
  8. Praxe
  9. Státní závěrečná zkouška

1. Charakteristika a cíle oboru

Student oboru získává znalosti z analogových a digitálních signálů, materiálů, výrobních procesů a výpočetní techniky, a to zejména s orientací na mikroelektroniku, na návrh elektronických přístrojů a aplikace elektronických obvodů a systémů.
Odbornou výuku v oboru zajišťují především Ústav mikroelektroniky (UMEL) a Ústav elektrotechnologie (UETE). Rozsáhlá nabídka oborových volitelných předmětů spolu se samostatnými technicky zaměřenými projekty a bakalářskou prací umožňuje studentům zaměřit se na
 návrh a počítačovou simulaci integrovaných obvodů,
 návrh a technologii elektronických systémů a aplikací mikroelektronických obvodů pro přístrojovou techniku,
programování mikrokontrolerů a obvodů FPGA,
 mikroelektronické senzory, mikro- a nanotechnologie,
 technologii analogových a digitálních integrovaných obvodů,
 návrh a výrobu desek plošných spojů, technologii povrchové montáže,
 testovací a měřicí techniku,
 ekonomiku, organizaci výroby a podnikatelské minimum.
Alternativně se může též orientovat do oblasti biomedicínských a klinických aplikací (biosenzory, implantáty, bioinformatika). Student získává i důkladné poznatky z informačních a komunikačních technologií. Pro rozšíření spektra svých vědomostí si student oboru může zvolit odborné předměty ze všech ostatních oborů bakalářského studijního programu FEKT VUT v Brně a také předměty jazykové, ekonomické, manažersko správní nebo ekologické.

2. Profil a uplatnění absolventa

Absolvent oboru MIKROELEKTRONIKA A TECHNOLOGIE bakalářského studijního programu má kvalitní znalosti v oblasti návrhu a počítačové simulace analogových a digitálních integrovaných obvodů, návrhu elektronických systémů a aplikací mikroelektronických obvodů pro přístrojovou techniku, v technologii analogových a digitálních integrovaných obvodů, technologii elektronických systémů, programování mikrokontrolérů a obvodů FPGA, dále v oblasti elektrotechnických materiálů a výrobních procesů, návrhu a výroby plošných spojů, technologii povrchové montáže, v testovací a měřicí technice, ekonomice a organizaci výroby a v základech podnikání. Alternativně disponuje i znalostmi z biomedicínských a klinických aplikací, příp. doplňkovými poznatky z informačních a komunikačních technologií.
Absolventi bakalářského oboru MIKROELEKTRONIKA A TECHNOLOGIE naleznou uplatnění jako odborníci zejména v oblastech návrhu, konstrukce a výroby elektronických a elektrotechnických přístrojů a zařízení s vestavěnou inteligencí (řízených mikroprocesory, mikrokontroléry, PC nebo PDA), integrovaných obvodů a polovodičových součástek, systémů na deskách s plošnými spoji a povrchovou montáží. Uplatní se rovněž při návrhu a vývoji elektronických systémů a zakázkových integrovaných obvodů, v obchodní a servisní činnosti, příp. v nižších řídicích a manažerských funkcích v elektronických firmách a společnostech. Výrazně prakticky zaměřené vysokoškolské vzdělání umožňuje přímé nasazení absolventů do výrobní, provozní či servisní technické praxe a poskytuje dobrý základ pro případné doplnění teoretických znalostí v možném navazujícím magisterském studiu.

3. Oborová rada

Za obsahovou náplň a organizační zajištění studia každého oboru studijního programu odpovídá oborová rada, složená z významných akademických pracovníků ústavů fakulty a odborníků z praxe působících na tomto oboru. Pro uvedený obor je současné složení oborové rady následující:

doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. - předseda
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. - člen interní
Ing. Edita Hejátková - člen interní
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. - člen interní
Ing. Helena Polsterová, CSc. - člen interní
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Jana Drbohlavová, Ph.D. - člen interní
doc. Ing. Pavel Šteffan, Ph.D. - člen interní

4. Základní zásady a pravidla studia

Studijní předměty na oboru MET jsou hodnoceny kredity. Kredit vyjadřuje přibližnou týdenní hodinovou zátěž studenta při studiu daného předmětu. Kredity za daný předmět student získá až po jeho předepsaném zakončení, tj. po udělení zápočtu, klasifikovaného zápočtu, případně vykonáním zkoušky za podmínek daných Studijním a zkušebním řádem VUT v Brně, příslušnými Směrnicemi děkana FEKT VUT a skladbou a obsahem individuálně stanovených v každém předmětu. Ve tříletém bakalářském studijním programu musí student získat minimálně 180 kreditů.
V jednotlivých kategoriích předmětů musí student na oboru MET získat:
. v povinných předmětech 121 kreditů
. za vypracování, odevzdání a úspěšnou obhajobu bakalářské práce 5 kreditů
. ve volitelných oborových předmětech minimálně 28 kreditů
. ve volitelných mimooborových předmětech minimálně 10 kreditů
. ve všeobecně vzdělávacích předmětech minimálně 10 kreditů
Nezískání těchto minimálních počtů v jedné kategorii předmětů nelze kompenzovat překročením počtu kreditů získaných v jiné skupině předmětů.

Povinné předměty oboru MET absolvuje student v semestrech a ročnících tak, jak jsou uvedeny ve studijních plánech. Nezakončí-li student úspěšně povinný předmět předepsaným způsobem, musí si jej zapsat znovu hned v následujícím roce svého studia.
Bakalářská práce navazuje na semestrální projekt, k jejímu řešení lze přistoupit až po úspěšném obhájení semestrálního projektu.
Volitelné oborové předměty jsou oborově zaměřené odborné předměty, které profilují studenta do užších oblastí jeho zájmů. Tyto předměty si pro daný akademický rok volí student sám z aktuální nabídky oboru MET při respektování pravidel pro jejich výběr uvedených ve studijních plánech (povinné absolvování minimálního požadovaného počtu těchto předmětů z každé vymezené nabídkové skupiny). Volitelné oborové předměty v jednotlivých semestrech si student zapisuje tak, aby na konci svého studia dosáhl předepsaný nebo vyšší počet kreditů této kategorie.
Při výběru volitelných oborových předmětů se student řídí svými odbornými zájmy s ohledem na odbornou oblast oboru MET, na kterou se chce blíže zaměřit. Přitom může vycházet z obsahových charakteristik volitelných předmětů oboru, nebo může využít služeb studijních poradců, kteří mu poradí při sestavování jeho konkrétních studijních plánů. Studijními poradci na ústavech oboru MET v současné době jsou:
Ing. Edita Hejátková, UMEL, Technická 3058/10, místnost N6.26, hejatka@feec.vutbr.cz
Ing. Helena Polsterová, CSc., UETE, Technická 3058/10, místnost N4.25, polstera@feec.vutbr.cz

Volitelné mimooborové předměty jsou odborné předměty vybrané z nabídky jiných oborů bakalářského programu FEKT VUT v Brně. Jejich úkolem je rozšířit znalosti studenta i do jiných odborných oblastí než těch, které tvoří náplň jím studovaného oboru. Tyto předměty si student volí sám tak, aby do konce studia z nich získal alespoň minimální požadovaný počet kreditů, a to opět z jejich vymezené nabídky ve studijních plánech a při respektování uvedených pravidel. Pro zápis volitelných mimooborových předmětů platí stejné zásady jako u volitelných oborových předmětů. Tyto předměty zajišťují vybrané ústavy z ostatních oborů bakalářského programu FEKT VUT v Brně. Jejich výuka se uskutečňuje společně se studenty těchto oborů.

Volitelné všeobecně vzdělávací (VVV) předměty rozšiřují všeobecné znalosti studentů. Tyto předměty jsou rozděleny do čtyř tématických skupin:
skupina 1 sdružuje předměty všeobecného charakteru,
skupina 2 sdružuje předměty ekonomického, právního a ekologického charakteru,
skupina 3 obsahuje předměty anglického jazyka XAN4 a BAEI,
skupina 10 obsahuje předměty elektrotechnického, matematického a fyzikálního semináře.
Z každé z těchto čtyř skupin si student musí zapsat a absolvovat požadovaný počet předmětů. Celkově musí student získat za VVV předměty minimálně 10 kreditů. Předměty si student volí sám z jejich celofakultní nabídky a může je absolvovat v libovolném ročníku nebo semestru bakalářského studia (avšak v semestru, ve kterém jsou uvedeny ve studijním plánu). S výhodou však může k jejich absolvování využít časový prostor vytvořený v zimním semestru 2. ročníku a v letním semestru 3. ročníku.
Mezi VVV předměty patří i předmět Tělesná výchova s kreditovou hodnotou nula, který student může, ale nemusí absolvovat.

Vhodným výběrem volitelných předmětů na oboru MET se může student orientovat na téměř libovolnou odbornou oblast svého zájmu či své budoucí profese a zvolit si např. následující odborná zaměření nebo jejich libovolné kombinace:
NÁVRH MIKROELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ (NS) se zabývá počítačovým návrhem, modelováním a testováním analogových, digitálních a smíšených integrovaných obvodů a systémů, standardních i zakázkových, realizovaných v nejnovějších submikronových technologiích. Zvláštní pozornost je věnována nejnovějším metodám návrhu pomocí HDL a souběžného návrhu hardware a software. Studium zahrnuje také návrh hybridních integrovaných obvodů, optoelektronických systémů a mikrovlnných integrovaných obvodů.
APLIKACE MIKROELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ (AS) se zabývá použitím nejnovějších typů integrovaných obvodů při návrhu systémů pro elektronické přístroje a složité elektronické soustavy s vestavěnou inteligencí nebo řízených počítačem PC. Důkladná znalost vnitřní struktury integrovaných obvodů je zde využita pro optimalizaci návrhu a konstrukce finálních přístrojů a systémů. Součástí studia je také návrh a konstrukce inteligentních přístrojů s možností bezdrátové nebo internetové komunikace, včetně vývoje jejich programového vybavení pro zabudované mikroprocesory, mikrokontroléry nebo připojené počítače PC.
TECHNOLOGIE MIKROELEKTRONICKÝCH SYSTÉMŮ (TS) se orientuje na technologii diskrétních součástek, pasivních i aktivních, technologii všech typů monolitických, hybridních a optoelektronických integrovaných obvodů, včetně nejnovějších systémů a nanostruktur. Probírá současné i perspektivní technologické procesy submikronových integrovaných obvodů včetně pouzdření. V aplikační oblasti se zabývá montážními technologiemi pro pájivou povrchovou montáž a hybridní integrované obvody.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY A VÝROBNÍ PROCESY (MP) se koncentruje na složení, strukturu, přípravu a použití všech druhů běžných i speciálních materiálů aplikovaných v elektronice a elektrotechnice. Studenti se seznámí s výrobní technologií zahrnující přípravu křemíkových a dalších polovodičových materiálů a vytváření mikronových a submikronových struktur pro výrobu polovodičových součástek a integrovaných obvodů. Pozornost je věnována metodám povrchové úpravy, spojování materiálů, radiačním, elektroerozivním, elektroakustickým a dalším významným nekonvenčním technologiím včetně počítačové podpory výrobních procesů.
DIAGNOSTIKA, SPOLEHLIVOST A JAKOST (DS) je oblast pojednávající o elektrických, mechanických a klimatických zkouškách materiálů, součástek a zařízení používaných v elektrotechnice, základech spolehlivosti elektrotechnických výrob, využití statistických metod ve spolehlivosti, současných přístupech k zabezpečování systémů jakosti výrobků a služeb, normalizaci, metrologii a zkušebnictví.
Vhodnost konkrétního volitelného předmětu pro určité odborné zaměření či zájmovou oblast je nutno posoudit zejména z jeho obsahové charakteristiky.

5. Návaznost studia na další typy studijních programů

Absolvent bakalářského studijního programu na FEKT VUT v Brně může (po splnění podmínek přijetí) pokračovat v navazujícím magisterském studiu na libovolné vysoké škole v České republice. Na FEKT VUT v Brně lze úspěšně pokračovat ve studiu v následujících oborech dvouletého navazujícího magisterského studijního programu (zakončeného získáním titulu inženýr):
• Biomedicínské a ekologické inženýrství (M-BEI)
• Elektroenergetika (M-EEN)
• Elektronika a sdělovací technika (M-EST)
• Elektrotechnická výroba a management (M-EVM)
• Kybernetika, automatizace a měření (M-KAM)
• Mikroelektronika (M-MEL)
• Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika (M-SVE)
• Telekomunikační a informační technika (M-TIT)

Na bakalářský studijní obor MET obsahově úzce navazují magisterské obory Mikroelektronika a Elektrotechnická výroba a management. Bližší informace o všech oborech magisterského studia lze získat z jejich informačních příruček.

6. Studijní plány

Zkr. Název Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
- Povinný
BMA1 Matematika 152/20zá,zkUMAT doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.7P  
BMTD Materiály a technická dokumentace26/39zá,zkUETE doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D.6P  
BEL1 Elektrotechnika 126/26zá,zkUTEE doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D.5P  
BFY1 Fyzika 126/39zá,zkUFYZ RNDr. Pavel Dobis, CSc.6P  
BPC1M Počítače a programování 126/26klUMEL Ing. Michal Pavlík, Ph.D.5P  
Volitelné všeobecně vzdělávací předměty
Zkr. Název Roč. Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
BMAS Matematický seminář10/26UMAT RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.2VV 10
BELS Elektrotechnický seminář10/26UTEE doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D.2VV 10
BFYS Fyzikální seminář10/26UFYZ Ing. Jitka Brüstlová, CSc.2VV 10
XLS2 Odborná aktivita10/0FEKT prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.2VV  
XIBU Informační bezpečnost uživatelů1, 2, 30/2ICV doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D.3VV  
XLS3 Letní škola10/0FEKT prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.3VV  
XCA1 CISCO akademie 1 - CCNA2, 326/52zkUTKO prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.3VV 1
XMW1 Desktop systémy Microsoft Windows226/26zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
XPOU Podvojné účetnictví2, 326/26zkUJAZ Ing. Martin Jílek4VV  
XAN4 Angličtina pro bakaláře - středně pok... 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Pavel Sedláček2VV  
XAN3 Angličtina pro bakaláře - středně pok... 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Agata Walek, Ph.D.3VV  
XAEI Angličtina pro elektrotechnické inžen... 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D.2VV  
XCA5 CISCO akademie 5 - CCNP2, 30/52zkUTKO Ing. Anna Kubánková, Ph.D.3VV 1
XCA3 CISCO akademie 3 - CCNP2, 30/52zkUTKO doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.3VV 1
XEKE Ekologie v elektrotechnice2, 326/26zá,zkUBMI doc. Ing. Jiří Rozman, CSc.4VV 2
XJS2 Španělština pro mírně pokročilé2, 30/26zá,zkUJAZ PhDr. Marcela Borecká, Ph.D.6VV  
XJS1 Španělština pro začátečníky2, 30/26zá,zkUJAZ PhDr. Marcela Borecká, Ph.D.6VV  
XJR2 Ruština pro mírně pokročilé2, 30/26zá,zkUJAZ PaedDr. Alena Baumgartnerová6VV  
XJR1 Ruština pro začátečníky2, 30/26zá,zkUJAZ PaedDr. Alena Baumgartnerová6VV  
XJN3 Němčina pro pokročilé i fortgeschritt... 2, 30/26zá,zkUJAZ Mgr. Pavel Sedláček6VV  
XJN2 Němčina pro mírně pokročilé grundkur... 2, 30/26zá,zkUJAZ Mgr. Pavel Sedláček6VV  
XJN1 Němčina pro začátečníky grundkurs i2, 30/26zá,zkUJAZ Mgr. Pavel Sedláček6VV  
XPOM Podnikatelské minimum2, 326/26UMEL doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D.4VV 2
BFSL Finanční služby226/0UJAZ Ing. Martin Jílek2VV  
XLAD Laboratorní didaktika2, 313/0UJAZ Ing. Martin Jílek0VV  
XKPT Kultura projevu a tvorba textů2, 326/26UJAZ Ing. Martin Jílek5VV  
XEPO Etika podnikání2, 326/0UJAZ Ing. Martin Jílek2VV  
BDSY Daňový systém ČR213/13klUJAZ Ing. Martin Jílek2VV 2
BMEM Počítačové modelování elektrotechnick... 213/26klUTEE prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D.3VV  
XEPL EPLAN - projektování v elektrotechnic... 2, 30/52klUEEN Ing. Branislav Bátora, Ph.D.4VV  
XMW3 Síťové technologie Microsoft Windows30/52zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
XPSO Pedagogická psychologie352/0zkUJAZ Ing. Martin Jílek5VV  
XIPD Inženýrská pedagogika a didaktika352/0zkUJAZ Ing. Martin Jílek5VV  
BUBC Úvod do biologie člověka339/0klUBMI doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.4VV 2
- Skupiny volitelných předmětů
Sk. 101 předmět/ů z 3 předmět/ů
Zkr. Název Roč. Př/Dv Uk. Zajišťuje Garant Kr. Pov. Sk.
XAEI Angličtina pro elektrotechnické inžen... 1, 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D.2VV 3
XAN4 Angličtina pro bakaláře - středně pok... 1, 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Pavel Sedláček2VV 3
XAN3 Angličtina pro bakaláře - středně pok... 1, 2, 30/26zkUJAZ Mgr. Agata Walek, Ph.D.3VV  
XLS2 Odborná aktivita10/0FEKT prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.2VV  
XIBU Informační bezpečnost uživatelů1, 2, 30/2ICV doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D.3VV  
XLS3 Letní škola10/0FEKT prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.3VV  
BPZE Vybrané partie základů elektrotechnik... 1, 2, 313/13klUTEE doc. Ing. Petr Marcoň, Ph.D.3VV  
XCA2 CISCO akademie 2 - CCNA2, 326/52zkUTKO Ing. Anna Kubánková, Ph.D.3VV 1
XMW2 Serverové systémy Microsoft Windows226/26zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
XPSO Pedagogická psychologie252/0zkUJAZ Ing. Martin Jílek5VV  
XPOU Podvojné účetnictví2, 326/26zkUJAZ Ing. Martin Jílek4VV 1
XIPD Inženýrská pedagogika a didaktika252/0zkUJAZ Ing. Martin Jílek5VV  
XCA4 CISCO akademie 4 - CCNP2, 30/52zkUTKO doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.3VV 1
XEPO Etika podnikání2, 326/0UJAZ Ing. Martin Jílek2VV 1
BRKJ Řízení a kontrola jakosti2, 326/9UETE Ing. Helena Polsterová, CSc.3VV 2
XTPR Technické právo2, 339/0ICV ThMgr. Milan Klapetek3VV 2
XLAD Laboratorní didaktika2, 313/0UJAZ Ing. Martin Jílek0VV  
XKPT Kultura projevu a tvorba textů2, 339/13UJAZ Ing. Martin Jílek5VV 1
XELE Bezpečná elektrotechnika32/0zkUTEE Ing. Radim Kadlec, Ph.D.2VV  
XMW5 Programování v .NET a C#326/26zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
XMW4 Podnikové technologie Microsoft326/26zkFIT Ing. Radomír Kurečka5VV  
BFSL Finanční služby326/0UJAZ Ing. Martin Jílek2VV 1
BDSY Daňový systém ČR313/13klUJAZ Ing. Martin Jílek2VV  
- Skupiny volitelných předmětů
Sk. 11 předmět/ů z 9 předmět/ů
Sk. 21 předmět/ů z 6 předmět/ů
Sk. 32 předmět/ů z 2 předmět/ů

7. Anotace předmětů

Analogové elektronické obvodyBAEY39P - 12COZ - 14Cp - 13Lzimní semestrzá,zkUMEL7
prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc.
Základní obvody moderní analogové techniky s důrazem na kombinaci intuitivní a počítačové analýzy a návrhu.
Lineární, nelineární a parametrické obvody, změna spektra signálu.
Zesilovače na bázi tranzistorů a operačních zesilovačů.
Zpětná vazba a stabilita.
Kmitočtové filtry.
Oscilátory RC.
Nelineární aplikace.
Vybrané analogové integrované obvody.
Analýza signálů a soustavBASS39P - 13COZ - 13Lzimní semestrzá,zkUTKO6
prof. Ing. Zdeněk Smékal, CSc.
Jednorozměrné (1D) a dvojrozměrné (2D) signály a systémy se spojitým časem a jejich matematické modely. Jednorozměrné (1D) a dvojrozměrné (2D) signály a systémy s diskrétním časem a jejich matematické modely. Příklady reálných signálů. Reprezentace v časové a kmitočtové oblasti, fourierovská reprezentace signálů, vzájemné souvislosti. Definice a způsob výpočtu FFT. Transformace Z, jednostranná a dvojstranná transformace, přímá a zpětná transformace, její aplikace na diferenční rovnice. Náhodné signály a jejich popis, teorie pravděpodobnosti, definice výkonové spektrální hustoty. Sdělovací signály a definice sdělovací soustav analogové a číslicové. Analogové a číslicové modulace ve sdělovací technice. Způsoby implementace sdělovacích soustav v mikroprocesorech a signálových procesorech. Problematika je objasňována na příkladech konkrétních signálů a systémů a tyto příklady jsou prezentovány v Matlabu. V laboratoři probíhají měření a simulace signálů a systémů na spektrálních analyzátorech s FFT a s pomocí vhodných měřicích přípravků na konkrétních měřicích přístrojích.
Angličtina pro bakaláře - středně pokročilí 1XAN326Cjletní semestrzkUJAZ3
Mgr. Agata Walek, Ph.D.
- standardní kurz pro středně pokročilé zaměřený na obecnou i technickou angličtinu
- zahrnuje gramatickou část s komunikativními typy úloh
- začleňuje četbu, poslech, mluvení i psaní
- rozvíjí dosavadní slovní zásobu
- upevňuje a doplňuje gramatické znalosti
- zabývá se technickými texty s důrazem na jazyk
Angličtina pro bakaláře - středně pokročilí 2XAN426Cjletní semestrzkUJAZ2
Mgr. Pavel Sedláček
Standardní kurs angličtiny pro středně pokročilé studenty zaměřený na obecnou i technickou angličtinu. Kurs je založen na integrovaném přístupu. Po gramatické části, která obsahuje různé komunikativní typy úkolů osvětlujících novou gramatiku, každá lekce zahrnuje úkoly pro četbu, poslech, psaní a mluvení. Během kursu dochází k velkému nárustu slovní zásoby. Cílem práce s technickými texty je výuka jazyka, nikoliv výuka odborného obsahu textu.
Angličtina pro elektrotechnické inženýrstvíXAEI26Cjletní semestrzkUJAZ2
Mgr. Jaromír Haupt, Ph.D.
Předmět Angličtina pro elektrotechnické inženýrství je zaměřen na rozvoj jazykových kompetencí vyžadovaných budoucím pracovním prostředím absolventů. Studenti budou seznámeni s prostředky, funkcemi a stylem odborného jazyka se zvláštním zřetelem na terminologii technických oborů. Výuka je zaměřena na vývoj a výrobní proces, popis a prezentací technologií, zařízení a jejich součástí, popis technických problémů, možných rizik (včetně situací spojených s bezpečností a riziky v pracovním procesu) a jejich řešení. Do výuky jsou zahrnuty poslechové aktivity zaměřené na technické diskuze; mluvní aktivity, během kterých si studenti procvičují jazyk, který se při výuce naučili; relevantní slovní zásoba předkládaná a procvičovaná v profesním kontextu; zajímavá témata a články. Absolvent předmětu bude schopen charakterizovat v angličtině trendy technického vývoje a směřování výroby, což odpovídá požadavkům profilu absolventa bakalářského studia. Svojí náplní předmět zároveň přispívá k lepší zaměstnatelnosti a konkurenceschopnosti absolventů na trhu práce.
Bakalářská práceBBCM52VBletní semestrUMEL5
Ing. Edita Hejátková
Úvodní část samostatného technického projektu studenta řešící jím vybraný problém z nabídky zadání na ústavu nebo z praxe. Téma projektu se vybírá na počátku zimního semestru daného akademického roku a může být odvozeno od budoucího tématu bakalářské práce. Projekt je ukončen prezentací a obhajobou před komisí na závěr zimního semestru 3. ročníku bakalářského studia. Při úspěšné obhajobě může projekt pokračovat jako závěrečná bakalářská práce studenta.
Bezpečná elektrotechnikaXELE2Pletní semestrzkUTEE2
Ing. Radim Kadlec, Ph.D.
Předmět seznamuje
- s právní úpravou bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v ĆR
- se zásadami prevence rizik
- s pravidly bezpečné obsluhy a práce na elektrickém zařízení
- s pravidly bezpečného provozování elektrického zařízení
- s provedením ochrany před úrazem elektrickým proudem
- s ochranou elektrických zařízení před účinky blesku a přepětí
- s ochranou elektrických zařízení proti požáru
- s poskytováním první pomoci při úrazu elektrickým proudem

Předmět není vhodný pro studenty prvního ročníku.
CISCO akademie 1 - CCNAXCA126P - 52Lzimní semestrzkUTKO3
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D.
Předmět XCA1 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Introduction to Networks” (INT), který se zabývá základy síťové komunikace. V druhé části předmětu je probírán kurz „Routing & Switching Essentials” (RS), který se zabývá základy přepínání a směrování v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je plánování a realizace IP sítí menšího rozsahu.
CISCO akademie 2 - CCNAXCA226P - 52Lletní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět XCA2 je dělen do dvou částí. V první části předmětu je probírán kurz „Scaling Networks” (ScaN), který se zabývá principy škálovatelných sítí. V druhé části předmětu je probírán kurz „Connecting Networks” (CN), který se zabývá technologiemi WAN, virtuálními privátními sítí (VPN), metodami monitorování a odstraňování problémů v IP sítích. Obsahem laboratorních cvičení je konfigurace, analýza, hledání a odstraňování problémů ve větších podnikových IT sítích.
CISCO akademie 3 - CCNPXCA352Lzimní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět, který je součástí aktuálního a oficiálního Cisco CCNP kurikula, se věnuje praktickým způsobem problémům směrování ve velkých sítích (ISP, WAN), propojování autonomních systémů, redistribuci směrovacích informací a zabezpečenému směrování. Zabývá se také použitím protokolu IPv6 v Internetu.
CISCO akademie 4 - CCNPXCA452Lletní semestrzkUTKO3
doc. Ing. Radim Burget, Ph.D.
Předmět seznamuje studenty s konfigurací přepínačů na vrstvě L2 a L3, vytváření VLAN sítí. Obsahuje konfiguraci STP a RSTP, zabývá se zálohování zařízení a síťových zdrojů. Součástí kurzů je konfigurace přepínačů pro přenos napájení PoE, vytváření bezdrátových VLAN sítí. Předmět obsahuje techniky pro zabezpeční přepínačů.
CISCO akademie 5 - CCNPXCA552Lzimní semestrzkUTKO3
Ing. Anna Kubánková, Ph.D.
Předmět se zabývá řešením problému v sítích LAN. Konkrétně jsou řešeny problémy s VLAN sítěmí, s Trunk spoji, s VTP a STP protokolem. Na 3. vrstvě se problematika řešení probléml týká protokoů EIGRP, OSPF, BGP. Dále jsou řešeny problémy se zabezpečením sítě a ACL, NAT a DHC službou. Laboratorní cvičení vždy začíná přednáškou na dané téma a následně pak studenti ve skupinách řeší problémy v síti. Předmět je posledním předmětem z řady Cisco předmětů XCA na FEKT, VUT.
Daňový systém ČRBDSY13P - 13COZletní semestrklUJAZ2
Ing. Martin Jílek
Kurz seznamuje se strukturou daňového systému České republiky. Stručně vysvětluje principy daňové evidence včetně základních norem souvisejících s podnikáním jednotlivce. Poukazuje na instituce státní správy, které nejvíce ovlivňují podnikatelské prostředí, a postupy při komunikaci s nimi. Kurz obsahuje také řešení daňových příkladů.
Desktop systémy Microsoft WindowsXMW126P - 26Cpzimní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Úvod do administrace Windows
úvod do síťových technologií TCP/IP, IPadresy,
úvod do služeb DNS, NetBIOS, DHCP.
Administrace Windows: uživatelské účty, user right management, souborové sýstémy, uživatelská práva vs. oprávnění, sdílené prostředky a tiskárny, uživatelské prostředí (profily, Group Policy), diskové kvóty, hardware a ovladače zařízení, řešení problémů systému a zálohování, instalace software
vzdálená správa a Remote Desktop,
Zabezpečení systému (hesla, EFS, připojení do domény, Windows Firewall), auditování, bezpečnostní politiky a šablon
Instalace Windows: unattended instalace z CD, ze sítě, integrace ServicePack, úvod do Windows Deployment Services, Windows Update
Ukázky skriptování administrativních úkolů.
Diagnostika a testování elektronických systémůBDTS26P - 26Cpletní semestrzkUMEL5
Ing. Michal Pavlík, Ph.D.
Diagnostika a testování elektronických obvodů. Druhy poruch. Detekce a lokalizace poruch. Typy poruch a mechanismy vzniku poruch. Diagnostický systém. Fyzikální metody technické diagnostiky. Funkční metody technické diagnostiky. Diagnostika analogových obvodů. Diagnostika digitálních obvodů. Vestavěné testovací systémy, boundary scan, logické analyzátory. Navrhování obvodů pro snadné testování a diagnostiku.
Diagnostika a zkušebnictvíBDIZ26P - 26Lletní semestrzá,zkUETE5
Ing. Kristýna Jandová, Ph.D.
Základní pojmy a metody diagnostiky. Elektrické, mechanické a klimatické zkoušky materiálů, součástek a zařízení, základní principy, přehled metod používaných v praxi. Mikroskopické, spektroskopické a difraktometrické diagnostické metody - fyzikální principy, použití. Zkoušky destruktivní a nedestruktivní. Vyhodnocování a hodnověrnost diagnostických analýz. Diagnostika a zkušebnictví. Zásady a organizace zkušebnictví v ČR, zákony, nařízení vlády.
Digitální obvodyBDIO39P - 39Lletní semestrzá,zkUMEL7
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D.
Základy digitálních obvodů. Jazyk VHDL a obecná syntaxe. Soubežné příkazy a metodika návrhu. Hazardní stavy a jejich ošetření, vstupní a výstupní posilovače, druhy popisu v jazyce VHDL. Sekvenční příkazy a metodika návrhu. Sekvenční příkazy a komplexní příklady, metastabilita. Teorie stavových automatů. Korektní popis v jazyce VHDL a převod do schematické reprezentace, metodika zápisu sekvenčních obvodů. Praktikcý návrh sekvenčích systémů a stavových automat.
EPLAN - projektování v elektrotechniceXEPL52Cpzimní semestrklUEEN4
Ing. Branislav Bátora, Ph.D.
Předmět se věnuje problematice projektování se zaměřením na moderní softwarový nástroj EPLAN. Počítačová cvičení jsou zaměřené na praktické informace a zkušenosti s projektováním v elektrotechnice v prostřední softwaru EPLAN. Předmět nabídne seznámení se softwarem EPLAN, konkrétní řešení projektů, zautomatizování tvorby projektové dokumentace a zjednodušení procesů a podporou projektování se zaměřením na projekční praxi. Součástí jsou také informace o základech projektování včetně správných postupů, dimenzování prvků a technické dokumentace.
Ekologie v elektrotechniceXEKE26P - 26Lzimní semestrzá,zkUBMI4
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc.
Předmět se věnuje strategii trvale udržitelného rozvoje, základním zákonům ekologie, životnímu prostředí člověka. Dále chemickým a fyzikálním aspektům životního prostředí - působení a hodnocení hluku, vibrací, elektrostatických, magnetických a elektromagnetických polí, radioekologii, světlu, teplu. Vysvětluje monitorování základních parametrů životního prostředí, architekturu geografických informačních systémů. Uvádí hygienické limity fyzikálních polí. Probírá ekologické audity a posuzování vlivu na životní prostředí, nakládání s odpady a legislativu životního prostředí.
Elektromagnetická kompatibilitaBEMC39P - 20Lzimní semestrzá,zkUREL6
Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D.
Základní pojmy a úkoly elektromagnetické kompatibility (EMC). Zdroje, přijímače a cesty přenosu rušivých signálů. Snižování úrovně a omezení rušivých signálů. Technické prostředky ke zlepšování odolnosti elektronických zařízení vůči přírodním a umělým rušivým signálům, elektrostatickým výbojům a průmyslovému rušení. Experimentální ověřování a testování elektromagnetické kompatibility, národní a mezinárodní normy, technické prostředky. Laboratorní měření elmag. rušení a testování odolnosti elektrických přístrojů. Výuka je doplněna exkurzí v profesionální zkušebně EMC.
Elektronické součástkyBESO39P - 13COZletní semestrzá,zkUMEL5
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc.
Základy fyziky polovodičů. Přechod PN. Polovodičová dioda. Bipolární tranzistor. Unipolární tranzistory. Spínací prvky tyristor, triak, diak, tranzistor IGBT. Optoelektronické prvky. Vakuové a mikrovlnné součástky.
Elektronické součástky - praktikumBESOP26Lletní semestrklUMEL2
prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc.
Přechod PN. Polovodičová dioda. Bipolární tranzistor. Unipolární tranzistory. Spínací prvky, tyristor.
Elektrotechnické materiály a výrobní procesyBEMV52P - 12COZ - 21Lzimní semestrzá,zkUETE8
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc.
Materiály v elektrotechnice - složení, struktura, výroba a použití. Plasty, sklo, keramika a sklokeramika - druhy, vlastnosti, zpracovatelské technologie. Kompozity. Kovy - klasifikace a vlastnosti. Zpracování kovů, povrchové úpravy kovových materiálů, výroba vodičů a fólií. Polovodičové materiály; klasifikace, vlastnosti, aplikační oblasti. Příprava polovodičových materiálů a základních polovodičových struktur. Povrchové úpravy, laky a spojování materiálů. Speciální procesy, elektronové, iontové, rentgenové, jaderné, radiační, laserové, ultraakustické, elektroerozivní a další významné výrobní procesy.
Elektrotechnický seminářBELS13COZ - 13Lzimní semestrUTEE2
doc. Ing. Miloslav Steinbauer, Ph.D.
Předmět má vyrovnávací charakter, umožní absolventům gymnázií neelektrotechnických sš porozumět náročnějším oblastem předmětu Elektrotechnika 1 a získat praktické dovednosti při realizaci laboratorních experimentů.
Tématy předmětu jsou základy měření v laboratořích, dále pak způsoby výroby a přenosu elektrické energie. Studenti si také procvičí praktické aplikace speciálních i univerzálních metod analýzy rezistorových obvodů, se kterými se setkávají v předmětu BEL1.
Elektrotechnika 1BEL126P - 13L - 13CPPzimní semestrzá,zkUTEE5
doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D.
Předmět se věnuje základům elektrotechniky a zejména teorii elektrických obvodů. V úvodu předmětu jsou probírány univerzální i speciální metody analýzy lineárních obvodů ve stacionárním ustáleném stavu. V další části se studenti seznámí s popisem a klasifikací časově proměnných veličin. Následuje úvod to teorie analýzy nelineárních obvodů pomocí grafických i numerických metod. Další část předmětu se věnuje magnetickým obvodům, jejich popisu a základním metodám řešení, včetně obvodů s permanentními magnety. Důležitou součástí předmětů jsou laboratorní cvičení a výpočetní cvičení, ve kterých se studenti procvičí v aplikaci získaných teoretických poznatků. Součástí předmětu je i seznámení s bezpečnostními předpisy nutnými pro laboratorní výuku.
Elektrotechnika 2BEL226P - 20L - 19CPPletní semestrzá,zkUTEE6
doc. Ing. Jiří Sedláček, CSc.
Předmět se věnuje základům elektrotechniky a rozšiřuje znalosti získané v předmětu BEL1. V úvodu předmětu jsou probírány univerzální i speciální metody analýzy lineárních obvodů v harmonickém ustáleném stavu včetně vícefázových obvodů. V další části se studenti seznámí s vlastnostmi článků RC, RL a rezonančních obvodů RLC. Následuje seznámení s klasickou a operátorovou metodou řešení přechodných dějů v lineárních obvodech, studenti se naučí určovat odezvu obvodu na standardní signály a signály obecného tvaru. Poslední částí předmětu je teorie přenosových homogenních vedení.
Etika podnikáníXEPO26Pletní semestrUJAZ2
Ing. Martin Jílek
Etika - základní pojmy, hospodářská etika, firemní ektika. Firemní komunikace. Praní špinavých peněz, korupce, lobbing a jiné negativní ekonomické projevy ve společnosti. Právní prostředí v České republice - základní pojmy, některé problémové oblasti práva. Modelové situace v rámci nácviku komunikačních dovedností. Etiketa - nejčastější situace. Kulturní a ekonomické odlišnosti v Evropě, popř. v jiných zemích světa.
Finanční službyBFSL26Pletní semestrUJAZ2
Ing. Martin Jílek
Kurz seznamuje s nejpoužívanějšími instrumenty v oblasti bankovnictví a pojišťovnictví, a to se zaměřením jak na individuální, tak korporátní klientelu. Dále také budou krátce zmíněny další finanční instituce v rámci ČR a jejich hlavní funkce, např. factoringové a leasingové společnosti, podílové a penzijní fondy, stavební spořitelny. Studenti tak získají základní dovednosti v oblasti rozhodování při výběru zdrojů financování nebo naopak při investování dočasně volných prostředků. Také se zorientují v systému pojistných produktů tak, aby byli schopni vhodně předcházet rizikům.
Fyzika 1BFY126P - 7COZ - 6Cp - 26Lzimní semestrzá,zkUFYZ6
RNDr. Pavel Dobis, CSc.
Předmět se nejdříve věnuje základům mechaniky částic, které jsou pak využity při zkoumání vlivu sil, které na částice působí ve fyzikálních polích. Podstatná část předmětu je věnována elektrickému a magnetickému poli, jejich vzniku, zákonům a společné podstatě vedoucí k pojmu elektromagnetické pole a Maxwellovým rovnicím.
Fyzika 2BFY239P - 7COZ - 6Cp - 13Lletní semestrzá,zkUFYZ6
doc. RNDr. Milada Bartlová, Ph.D.
Předmět Fyzika 2 navazuje na předmět Fyzika 1. V rámci tohoto předmětu si studenti rozšíří znalosti z teorie kmitů a seznámí se se základními vlastnostmi vlnění a jeho popisem. Na obecnou teorii vln navazuje část věnující se elektromagnetickému vlnění a optice. Dále budou studenti seznámeni se základními pojmy a vztahy z termodynamiky. Závěrečné přednášky jsou věnovány základům kvantové mechaniky a jejím aplikacím v teorii laserů a pásové teorii pevných látek.
Teoretická cvičení se tematicky shodují s přednáškami a jsou zaměřena na rozvíjení schopnosti aplikace teoretických znalostí na řešení konkrétních fyzikálních úloh. V laboratorních cvičeních si studenti prakticky ověří některé fyzikální zákonitosti probírané v rámci přednášek.
Znalosti z předmětu Fyzika 2 budou studentům sloužit při studiu řady odborných předmětů, se kterými se setkají během dalšího studia.
Fyzikální seminářBFYS26COZzimní semestrUFYZ2
Ing. Jitka Brüstlová, CSc.
Předmět nejdříve opakuje na středoškolské úrovni základy mechaniky částic, které jsou pak využity při zkoumání vlivu sil, které na částice působí v jednoduchých elektrických a magnetických polích. Podstatná část předmětu je věnována elektrickému a magnetickému poli a porovnání jejich zjednodušeného středoškolského popisu s popisem, se kterým se postupně seznamují ve Fyzice 1.
Informační bezpečnost uživatelůXIBU2COZletní semestrICV3
doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D.
Předmět bude obsahovat zejména tyto oblasti:
• Internet a legislativa (autorský zákon, využívání legálního softwaru, problematika stahování, ochrana osobních údajů)
• Bezpečné chování na síti (eliminace phishingu, boj proti hoaxu a spamu, používání antivirů a firewallů)
• Elektronický podpis, bezpečná identita, správa hesel
Inženýrská pedagogika a didaktikaXIPD52Pzimní semestrzkUJAZ5
Ing. Martin Jílek
IPD se zabývá v souladu se základy obecné pedagogiky všemi návaznými oblastmi studia a specifikací vlivů technických obsahů a jejich ovlivnění výukovými metodami. Jsou specifikovány cíle výuky a učení ve vyučování odborným předmětům s respektováním jejich hierarchie. Struktura přednášek zohledňuje odbornosti účastníků studia.
Komunikační technologieBKOM26P - 39Lzimní semestrzá,zkUTKO6
doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D.
Předmět se věnuje těmto tématům: technika sítí a protokolů - komunikační modely, způsob přenosu informace, důvody použití sítí, základní struktura sítí, typy sítí, architektura komunikace systémů, referenční model ISO/OSI, síťový model TCP/IP. Principy komunikačních technik – vícenásobné využití cest, obousměrná komunikace. Rozbor úloh jednotlivých vrstev komunikačních modelů s ohledem na ISO/OSI i TCP/IP - fyzická vrstva, spojová vrstva, síťová vrstva, transportní vrstva, relační vrstva, prezentační vrstva a aplikační vrstva.
Kultura projevu a tvorba textůXKPT39P - 13COZletní semestrUJAZ5
Ing. Martin Jílek
Kurz nabízí teoretické seznámení se zásadami efektivní společenské komunikace a prezentace, zájemcům z řad studentů poskytne i praktické informace z oblasti tvorby učebních textů.
Laboratorní didaktikaXLAD13Pletní semestrUJAZ0
Ing. Martin Jílek
- Uplatňování audiovizuálních informací ve výuce
- Specifika didaktické a výpočetní techniky
- Pedagogické funkce didaktické techniky
- Zpětná projekce a její výhody-projekční plochy
- Internet, webové stránky
- Prezentační programy, metodika vytváření počítačových prezentací
- Multimédia ve výuce
- Digitální fotografování - podpora výuky
- Tvorba didaktických náplní, možnosti lektora
Letní školaXLS3letní semestrFEKT3
prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.
Matematický seminářBMAS26COZzimní semestrUMAT2
RNDr. Petr Fuchs, Ph.D.
Rovnice, nerovnice, vektory, elementární funkce, derivace, integrály, posloupnosti, řady.
Matematika 1BMA152P - 20CPPzimní semestrzá,zkUMAT7
doc. RNDr. Edita Kolářová, Ph.D.
Základní matematické pojmy. Funkce, inverzní funkce, posloupnosti. Vektorové prostory, základní pojmy, lineární kombinace vektorů,lineární závislost,nezávislost vektorů, báze, dimenze vektorového prostoru. Matice a determinanty. Soustavy lineárních rovnic a jejich řešení. Diferenciální počet funkcí jedné proměnné, limita, spojitost, derivace funkce. Derivace vyšších řádů, l´Hospitalovo pravidlo, průběh funkce. Integrální počet funkcí jedné proměnné, primitivní funkce, neurčitý integrál. Metody přímé integrace. Metoda per partes, substituční metoda, integrace některých elementárních funkcí. Určitý integrál a jeho aplikace. Nevlastní integrál. Nekonečné číselné řady, kritéria konvergence. Mocninné řady, Taylorova věta, Taylorova řada.
Matematika 2BMA23P - 2COZ - 2CPPletní semestrzá,zkUMAT6
doc. RNDr. Zdeněk Svoboda, CSc.
Funkce více proměnných, parciální derivace, gradient. Obyčejné diferenciální rovnice, základní pojmy, analytické metody řešení, příklady užití diferenciálních rovnic. Diferenciální počet v komplexním oboru, derivace funkce, Cauchy-Riemannovy podmínky, holomorfní funkce. Integrální počet v komplexním oboru, Cauchyova věta, Cauchyův vzorec, Laurentova řada, singulární body, residuová věta. Laplaceova transformace, pojem konvoluce, praktické aplikace. Fourierova transformace, souvislost s Laplaceovou transformací, ukázky použití. Z-transformace, diskrétní systémy, diferenční rovnice.
Matematika 3BMA32P - 2CPPzimní semestrzá,zkUMAT5
Mgr. Irena Hlavičková, Ph.D.
Obsahem předmětu jsou základy dvou matematických disciplín: pravděpodobnosti a numerických metod.
Po seznámení se základními pojmy je v pravděpodobnosti hlavní pozornost zaměřena na náhodné veličiny diskrétního a spojitého typu. Závěr kurzu pravděpodobnosti je věnován testování statistických hypotéz.
V části numerické metody se probírá řešení nelineárních rovnic a soustav lineárních rovnic, aproximace funkcí pomocí interpolačního polynomu, splajnu a metodou nejmenších čtverců, numerické derivování a integrování a nakonec numerické řešení diferenciálních rovnic.
Materiály a technická dokumentaceBMTD26P - 9COZ - 12Cp - 18Lzimní semestrzá,zkUETE6
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D.
Materiály pro elektrotechniku a elektroniku, klasifikace. Elektricky vodivé a odporové materiály. Supravodivost. Feromagnetické a ferimagnetické materiály. Dielektrické a izolační materiály. Polovodičové materiály. Materiály pro optoelektroniku.
Normalizace dokumentů (ISO, EN, IEC, ETS, ČSN). Výkresy součástí a sestavení. Schémata v elektrotechnice. Dokumentace pro DPS. Diagramy. Textové dokumenty. Informační databáze. Počítačové podpory pro tvorbu dokumentace.
Mikroelektronické praktikumBMEP8COZ - 18Lletní semestrUMEL2
doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D.
Jedná se o předmět, který obecně seznamuje s technologickými laboratořemi na ústavu mikroelektroniky, které jsou využívány pro studium předmětů ve vyšších ročnících. studia oboru ve specializovaných předmětech. Náplní předmětu je:

1) Metodika návrhu plošného spoje klasického i SMT s ohledem na technologii osazování, ukázka systému EAGLE a praktická práce na něm. Jednoduchý návrh elektronického obvodu.
2) Realizace jednoduchého elektronického obvodu ručním pájením podle dokumentace, která se používá v průmyslu. Použita technologie povrchové montáže, bezolovnaté pájení
3) Ukázky a realizace jednoduchých úkolu, které se týkají osazovacích a montážních technologií v elektronice (pájení vlnou, přetavením, nanášení pájecí pasty šablonou, dispenserem a další), ukázky technologie výroby plošných spojů
4) Ukázky a realizace jednoduchých úkolu, které se týkají montážních mikroelektronických technologií (technologie tenké a tlusté vrstvy, technologie připojování čipů, technologie pouzdření), ukázka laserových technologií.
Mikroelektronické praktikum 2BMP213P - 39Cpletní semestrzá,zkUMEL5
doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D.
Volba koncepce provedení elektronického a mikroelektronického zařízení, volba správného postupu při návrhu, moderní elektronické i mechanické, konstrukční prvky zařízení, moderní konstrukční materiály (plasty, kompozity, kovy) jejich elektrické a mechanické vlastnosti, jejich praktické rozeznání a vhodné použití. Teoretické zásady návrhu plošných spojů, technologií na tenké vrstvě a tlusté vrstvě, seznámení s legislativou zavádění nového výrobku do výroby a na trh. Získání základních praktických dovednosti při pájení elektroniky. Návrh pro levnou a úspěšnou výrobu (DFM).
Mikroelektronika a technologie součástekBMTS39P - 26Lzimní semestrzá,zkUMEL6
doc. Ing. Ivan Szendiuch, CSc.
Předmět pojednává o moderní elektronické součástkové základně (hardware), s důrazem na získání znalostí a porozumění pasivním i aktivním prvků, včetně jejich integrace zahrnující nejnovější technologie montáže a propojování. Je sestaven tak, aby seznámil studenty se základními principy funkce, od návrhu a výroby až po základní pravidla využití elektronických komponent používaných pro konstrukci moderních elektronických systémů. Jsou zde popsány nejen vrstvové technologie a technologie povrchové montáže, ale také nové způsoby pouzdření a propojování elektronických součástek včetně polovodičových čipů. Dále jsou vysvětleny moderní typy pouzder, jako jsou multičipové moduly, Chip Scale Package, Flip Chip, Wafer Level Packaging a další perspektivní řešení včetně 3D. Pro získání komplexních znalostí a uplatnění v praxi jsou na závěr zařazeny vybrané kapitoly z řízení jakosti a ekologie zaměřené na oblast mikroelektronických technologií. Předmět tak dává ucelený přehled o základech elektronického hardware, od návrhu až po využití. To umožňuje studentům po získání znalostí a porozumění látky jak bezprostřední zapojení do praxe, tak navázat na rozvíjení intelektuálních schopností v magisterském studiu.
Mikroprocesory a mikropočítačeBMAM26P - 39Lzimní semestrzá,zkUMEL6
doc. Ing. Radek Kuchta, Ph.D.
Předmět se zaměřuje na představení možností využití mikrokontrolérů a jejich použití při návrhu elektronických zařízení. Studenti se podrobně seznámí s programovacím jazykem C a specifiky jeho použití při tvorbě programového vybavení pro 8 a 16 bitové mikrokontroléry. Naučí se ovládat integrované periférie mikrokontrolérů a využívat možností moderních vývojových prostředí, při tvorbě, ladění a testování programového vybavení.
Mikrosenzory a mikromechanické systémyBMMS26P - 26Lletní semestrzá,zkUMEL5
prof. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D.
Základy mikroelektronických technologií pro mikrosenzoriku a mikrosystémy. Úvod do problematiky mikrosenzorů a mikroelektromechanických systémů. Základy mikroelektronických technologií. Základy jevů v polovodičích a jejich využití v senzorice. Odporové senzory (tlaku, teploty, pozice, ...). Kapacitní senzory. Hallovy senzory. Piezoelektrické senzory. Senzory s CCD prvky. Generátorové senzory světelného záření. Chemické senzory a biosenzory (vodivostní, pH senzory, ...). Speciální druhy senzorů. Mikromechanické systémy. Nové trendy v mikrosenzorice a v MEMS.
Mikrovlnná technikaBMVT26P - 13Lzimní semestrzá,zkUREL4
doc. Ing. Jaroslav Láčík, Ph.D.
Předmět představuje obvodovou technikou až do kmitočtů v řádu desítek GHz. Přednášky jsou zaměřeny na výklad základních principů a vlastností mikrovlnných struktur, jejichž znalost je nezbytná pro návrh zařízení nejen pro komunikační účely. Laboratorní cvičení prakticky seznamují studenty s jednotlivými typy mikrovlnných obvodů a metodami jejich měření.
Modelování a počítačová simulaceBMPS26P - 52Cpletní semestrzá,zkUMEL7
prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc.
Modelování a analýza elektronických obvodů a mikroelektronických struktur.
Analyzační a simulační programy SNAP a OrCadPSpice. Význam a použití různých typů analýz.
Individuální projekty.
Měření fyzikálních veličinBMFV26P - 39Lletní semestrzá,zkUAMT6
doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D.
Kurz poskytuje studentům přehled používaných základních principů snímačů, jejich parametrů a konstrukcí. Zabývá se instrumentací, koncepcí a postupy měření fyzikálních (neelektrických) veličin. Na příkladech z průmyslové praxe prezentuje zejména specifika těchto měření a odlišností oproti obvyklým elektronickým měřením elektrických veličin. Pozornost je věnována i snímačům a metodám měření využívajících optických signálů a sběru, zpracování a vyhodnocení naměřených výsledků.
Měření v elektrotechniceBMVE26P - 39Lzimní semestrzá,zkUAMT6
Ing. Soňa Šedivá, Ph.D.
Předmět se věnuje problematice měření elektrických a částečně i neelektrických veličin v elektrotechnice. Důraz je kladen srovnání úrovně zanlostí v této oblasti, praktickou práci s měřicími přístroji a postupy pro zpracování naměřených dat. Týká se těchto oblastí:
Klasifikace přístrojů pro měření elektrických veličin. Zásady správného měření. Analogová měřicí ústrojí. Přístroje pro měření aktivních el.veličin. Záznamníky a analogové osciloskopy. Číslicové osciloskopy a spektrální analyzátory. Měření časového intervalu , frekvence a fáze. Přístroje pro měření proudu, výkonu. Přístroje pro měření pasivních el. veličin. Měření charakteristik součástek, obvodů a soustav. Zobrazování charakteristik. Zkoušeče polovodičových součástek. Generátory měřicích signálů a jejich vlastnosti. Automatizae měření. Měření magnetických a jiných veličin.
Návrh a konstrukce elektronických přístrojůBNKP26P - 14COZ - 12Cpzimní semestrzá,zkUMEL5
prof. Ing. Vladislav Musil, CSc.
Návrh a konstrukce elektronických přístrojů a jejich zavádění do výroby. Elektromagnetická kompatibilita. Elektrická konstrukce výběr součástek, aplikační zásady, obvodové řešení a jeho výpočet, problémy parazitních vazeb a přenosů, praktická doporučení pro elektrickou konstrukci. Mechanická konstrukce design přístroje, návrh plošných spojů, chlazení. Spolehlivost elektronických přístrojů. Technická diagnostika.
Návrh a konstrukce elektrotechnických zařízeníBNKZ26P - 13Cpzimní semestrzá,zkUETE4
doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D.
Konstrukční provedení elektrických strojů a přístrojů nn a vn. Specifikace technických, technologických, výrobních a ekonomických požadavků. Elektrická a mechanická konstrukce; elektromagnetická kompatibilita. Návrhy sestav magnetických obvodů. Elektrické a tepelné aspekty návrhu elektroizolačních dílů a sestav; chlazení montážních dílů a konstrukčních celků. Technika vnitřního spojování. Návrh elektronických ovládacích a kontrolních obvodů. Počítačová podpora při návrhu a konstrukci. Zavádění nových výrob; technologické toky.
Návrh analogových filtrůBELF16P - 20Cp - 16Lletní semestrzá,zkUREL5
doc. Ing. Jiří Petržela, Ph.D.
V současné době jsou analogové filtry nedílnou součástí všech složitějších elektronických zařízení. Jejich analýza a proces návrhu tak patří mezi základní dovednosti bakalářů. Jedná se jak o pasivní a aktivní filtrační struktury, tak filtry využívající nekonvenční fyzikální principy (SAW, krystalové filtry) a filtry založené na spínaných dějích (spínané kapacitory). Z hlediska praktické použitelnosti se jedná o elektronické systémy zpracovávající signály o kmitočtech do zhruba 100MHz. Ve cvičeních je řešena problematika počítačové analýzy a návrhu typických zapojení filtrů pomocí dostupných programů (Orcad Pspice, Snap, FilterCAD, Filter Solution, NAF) včetně optimalizace návrhu filtru z různých hledisek.
Návrh analogových integrovaných obvodůBNAO26P - 39Cpletní semestrzá,zkUMEL6
doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D.
Členění integrovaných obvodů. Aspekty návrhu a nároky kladené na analogové integrované obvody. Používané technologie (bipolární, CMOS a BiCMOS) - jejich vlastnosti a srovnání. Návrh a simulace základní bloků analogových IO (proudová zrcadla a referenční obvody, zesilovače). Postupy a pravidla pro návrh topologií (masek) analogových IO. Nové obvodové principy - technika spínaných kapacit a proudů, obvody v proudovém a smíšeném módu. Využití pokročilých programových balíků (OrCAD PSICE) pro procvičení komplexního návrhu analogových IO.
Návrh digitálních integrovaných obvodů VLSI a jazyk VHDLBNDI26P - 39Cpzimní semestrzkUMEL6
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D.
Pokročilý návrh digitálních systémů v jazyce VHDL. Praktický návrh sekvenčních systémů a stavových automatů. Návrh periferií jako jsou PS2 rozhraní, VGA rozhraní a komunikačních rozhraní I2C, SPI apod. V rámci předmětu budou studenti realizovat projekt v podobě jednoduché hry implementovatelné do obvodu FPGA. Bude kladen velký důraz na metodiku návrhu a návrh jednotlivých bloků. Projekt se bude řešit ve skupinách, který musí být následně obhájen formou prezentace ve zkouškovém období.
Návrhové systémy plošných spojůBNSP26P - 36Cpzimní semestrzá,zkUETE6
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D.
Systémy pro návrh elektrotechnických schémat v návaznosti na tvorbu desek plošných spojů (ORCAD, PADS). Kreslicí a editační příkazy, příkazy obsluhy obrazovky. Práce s knihovnami součástek. Elektronická kontrola schématu. Propojení na systémy pro tvorbu desek plošných spojů (DPS), návrh DPS. Tvorba výstupních souborů pro výrobu DPS.
Němčina pro mírně pokročilé grundkurs IIXJN226Cjzimní semestrzá,zkUJAZ6
Mgr. Pavel Sedláček
Kurs navazuje na předchozí studium na střední škole,příp. na absolvovaný kurz JN1 (Němčina pro začátečníky)
Probíraná mluvnice je účinně využívána v poslechových a komunikativních aktivitách, zaměřených na běžné každodenní situace.
Němčina pro pokročilé i fortgeschrittene IXJN326Cjzimní semestrzá,zkUJAZ6
Mgr. Pavel Sedláček
Kurs navazuje na předchozí studium na střední škole,příp. na absolvovaný kurz JN2 (Němčina pro mírně pokročilé)
Probíraná mluvnice je účinně využívána v poslechových a komunikativních aktivitách, zaměřených na běžné každodenní situace.
Němčina pro začátečníky grundkurs iXJN126Cjzimní semestrzá,zkUJAZ6
Mgr. Pavel Sedláček
Cílovou skupinou kurzu jsou studenti-začátečníci.Kurz zahrnuje úvod do studia jazyka s důrazem na poslech a gramatiku.Výuka je směrována na rychlé a přímé osvojení komunikativních návyků v každodenních situacích.
Odborná aktivitaXLS2letní semestrFEKT2
prof. Ing. Jarmila Dědková, CSc.
Odborná praxeBXBM160PXletní semestrUETE0
Ing. Helena Polsterová, CSc.
Odborná praxe
- v podnicích a firmách elektronického průmyslu
- rezortu spojů a dalších elektronických a komunikačních služeb, a to v tuzemsku i v zahraničí.
Optoelektronika a optické komunikaceBOOK39P - 26Lletní semestrzá,zkUMEL7
doc. Ing. František Urban, CSc.
Základy optických a optoelektronických prvků pro přenos a zpracování signálu. Generace světla, emise a absorpce. Základy laserové techniky, zesilování světla, plynové a pevnolátkové lasery, konstrukce, vlastnosti, použití. Principy a vlastnosti polovodičových elektro-optických součástek, nekoherentní zdroje záření, polovodičové lasery, optické detektory. Principy šíření světla v izotropních a anizotropních látkách, atmosférický přenos záření. Planární a vláknové vlnovody.
Principy optických přenosů analogových a digitálních signálů. Základní parametry optické vláknové trasy a optických atmosférických přenosových systémů. Ekonomická a technická kritéria aplikací optoelektronických komunikačních systémů a jejich přínosy v jednotlivých oblastech použití.
Komunikace v počítačových sítích. Technické principy fotoniky ve zpracování dat a v senzorové technice.
Pedagogická psychologieXPSO52Pzimní semestrzkUJAZ5
Ing. Martin Jílek
Předmět představuje úvod do studia psychologických disciplín. Zaměřuje se na psychologickou metodologii, psychologii osobnosti, sociální psychologii, vývojovou psychologii, obecnou psychologii, základy neurofyziologie lidského mozku, stěžejní psychologické směry a na pedagogickou psychologii. Součástí přednášek je psychologické testování, diskuse a rozprava nad případovými studiemi.

Plošné spoje a povrchová montážBPSM26P - 4Cp - 18Lletní semestrzá,zkUETE5
Ing. Jiří Starý, Ph.D.
Předmět se věnuje problematice desek s plošnými spoji (DPS, PCB) a montážnímu procesu, tj. od součástek a používané "chemie" na vstupu až po opravy a požadavky na kvalitu na výstupu. Dále probírá základní materiály pro výrobu desek plošných spojů (DPS), jejich vlastnosti, aplikace, srovnání s anorganickými substráty, technologické postupy výroby jedno-, dvou- a vícevrstvých DPS, nové technologické směry výroby DPS, dále povrchovou (SMT), vývodovou (THT) a kombinovanou montáž elektronických součástek a požadavky na kvalitu osazení a zapájení.
Podnikatelské minimumXPOM26P - 26COZzimní semestrUMEL4
doc. Ing. Radovan Novotný, Ph.D.
Předmět se zabývá následujícími pěti problémovými okruhy:
1. Finanční aspekty podnikání.
2. Legální a daňové otázky.
3. Ekonomické aktivity v tržním prostředí.
4. Sledování hospodářských operací v rámci podniku.
5. Časová hodnota peněz a finanční matematika.

Podnikové technologie MicrosoftXMW426P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Exchange Server. ISA Server. Software Management Server. Microsoft Operations Manager.
Podvojné účetnictvíXPOU26P - 26COZletní semestrzkUJAZ4
Ing. Martin Jílek
Kurz je jednosemestrový a posluchači se postupně seznámí s rozvahou, jejím rozepsáním do účtů, ovládnou princip podvojného účtování, naučí se sestavit výsledovku a účetní závěrku.
Počítače a programování 1BPC1M26P - 26Cpzimní semestrklUMEL5
Ing. Michal Pavlík, Ph.D.
Základní pojmy z oblasti výpočetní techniky, architektura počítačů, periferie osobního počítače, počítačové sběrnice, sítě, komunikační protokoly, služby Internetu, informační výchova. Specifika operačních systémů, vývoj procesoru, jeho vnitřní struktura a druhy architektur, instrukční soubor. Číselné soustavy a převody mezi nimi, interpretace čísla. Algoritmizace, zápis algoritmu, optimalizace algoritmu s ohledem na výpočetní jednotku. Větvení programu, cyklus, podmínky, skoky.
Počítače a programování 2BPC2M26P - 26Cpletní semestrklUETE5
Ing. Ondřej Čech, Ph.D.
Předmět je zaměřen na získání základních znalostí programovacího jazyka C a C++. Studenti se učí algoritmizaci zadané úlohy, návrhu vhodných datových struktur, realizaci programu v C/C++. Jsou prezentovány vybrané algoritmy pro zpracování numerických a textových dat. Studenti budou seznámeni se standardními knihovnami, prací se soubory, dynamickými strukturami. Další část předmětu se zabývá objektovým programováním v C++. Je představen koncept tříd, dědičnosti, přetěžování operátorů. Praktické zkušenosti získají studenti při realizaci úkolů v prostředí Microsoft Visual Studio.
Počítačová podpora technických a manažerských pracíBTMP13P - 39Cpletní semestrzá,zkUETE5
doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D.
Zvládnout práce metodou elektronické definice výrobku na systému SolidWorks. Tato metoda oproti klasickému způsobu TPV, kdy na vývoji komplexního výrobku spolupracuje několik pracovních skupin a je nutná velmi precizní koordinace činností, představuje komplexního řešení, které spojuje jednotlivé ”ostrůvky” v jeden logický celek od formy skici - návrhu až po vlastní propojení na výrobu. Simulování technologického procesu výroby, analýza se vstupem simulačních programů do procesu TPV, simulace kinematiky, metoda konečných prvků, metoda konečných objemů, tepelná vodivost.

Počítačové modelování elektrotechnických zařízení a komponentůBMEM13P - 26Cpzimní semestrklUTEE3
prof. Ing. Pavel Fiala, Ph.D.
Předmět se věnuje rozšíření základních poznatků z teoretické elektrotechniky, teorie elektromagnetického pole a numerického modelování při aplikaci vybraných numerických metod. Metoda konečných prvků a její možnosti pro řešení úloh elektromagnetického pole s příklady aplikací analýzy návrhů zařízení a komponentů cestou interpretace elektromagnetických polí zejména statických, stacionárních, kvazistacionárních a kvazistatických. Výuka je výrazně podpořena využitím zejména programových prostředků systému ANSYS (Multiphysic, Workbench, Maxwell). Prostředkem výuky je zvládnutí ANSYSu jako nástroje, je vysvětlován a procvičován přístup k programování a využití silných stránek systému, názorně demonstrována filozofie systému, ukázána a na příkladech procvičována návaznost na další CAD/CAE/CAM parametrického systému SOLIDWORKS a budována tak provázanost se znalostmi a dovednostmi z předmětu BTMP.
Počítačová cvičení jsou připravena pro řešení vybraných úloh z široké oblasti elektrotechniky a elektroniky v prostředí ANSYS v návaznosti na 3D parametrický modelář - SOLIDWORKS.

Počítačové projektování výrob, logistika a ekologie výrobyBPPV26P - 39Cpletní semestrzá,zkUETE6
doc. Ing. Petr Vyroubal, Ph.D.
Předmět se věnuje aktuální problematice průmyslu 4.0, postupu zpracování technologického projektu výroby, kapacitním propočtům,rozboru výrobních nákladů, projektování kontroly a zkoušení, projektování jakosti, výrobní logistice, rozmístění strojů a zařízení, projektování vedlejších provozů, zásobovací logistice, skladovací logistice, distribuční logistice, controlling, ekologickím aspektům, normě ISO 14 000 a normám související, projektování pracovního prostředí, projektování energetických systémů, ekonomickému hodnocení a realizaci investičních akcí.
Praktická chemie pro elektrotechnikyBPCE26P - 26Lzimní semestrzá,zkUMEL5
doc. Ing. Jana Drbohlavová, Ph.D.
Atomy a molekuly, jejich orbitaly a hybridizace. Reakce, oxidace a redukce. Materiály pro elektrotechniku. Kapaliny, plyny, roztoky a jejich fyzikální vlastnosti. Chemické rovnováhy a reakční rychlosti. Úvod do laboratorní techniky. Koroze, povrchové úpravy materiálů. Úvod do fotochemie. Úvod do elektrochemie. Elektrochemické metody. Elektrochemická impedanční spektroskopie.
Programování v .NET a C#XMW526P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Úvod do platformy .NET – práce s pamětí, CLR, typová bezpečnost, assembly, Základy jazyka C# - syntaxe, primitivní datové typy, operátory, namespace,OOP v C# - třída, dědičnost, interface, struktura, modifikátory přístupu, generika, Pokročilé konstrukce v C# - delegáty, eventy, zachytávání vyjímek, lambdy, Base class library - IDisposable, kolekce, IO streamy, LINQ, Návrhové vzory, Desktop GUI - WinForms, WPF, MVVM, UX design, WEB - ASP.NET, MVC, ORM, SOLID - principy, IoC kontejnery, WCF a interoperabilita, Paralelní a asynchronní programovaní - Async await, PLINQ, Parallel task library, Testování v C# - MSTest, nUnit, TDD, UX
Ruština pro mírně pokročiléXJR226Cjzimní semestrzá,zkUJAZ6
PaedDr. Alena Baumgartnerová
Tento kurz navazuje na kurz JR1, případně je určen pro mírně pokročilé studenty,a opakuje učivo v těsné souvislosti s uváděním a procvičováním nových jazykových jevů a s rozvíjením dovedností poslechu, čtení, ústního a písemného projevu - to vše spolu s všestranným zvyšováním náročnosti.
Ruština pro začátečníkyXJR126Cjzimní semestrzá,zkUJAZ6
PaedDr. Alena Baumgartnerová
Kurs je určen pro začátečníky v ruském jazyce.
Výuka je založena na rozvíjení komunikativní kompetence,a to zejména v poslechu s porozuměním a v hovoru ve spojení s dovednostmi čtení a psaní.
Vzhledem ke specifičnosti počáteční fáze výuky se klade(zejména v úvodních lekcích)velký důraz na zvukovou a grafickou stránku jazyka.
Jazykové učivo je úzce spjato s poznatky mimojazykovými,v nichž zaujímají důležité místo hlavně údaje ze soudobých i starších ruských reálií.
Semestrální práce 2BB2M39PRzimní semestrklUETE3
Ing. Helena Polsterová, CSc.
Samostatná technická práce studenta řešící jím vybraný problém z nabídky zadání na oborových ústavech oboru Mikroelektronika a technologie (MET).
Téma projektu se vybírá na počátku zimního semestru akademického roku a může být odvozeno od budoucího tématu bakalářské práce.
Serverové systémy Microsoft WindowsXMW226P - 26Cpletní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
Hlubší problematika TCP/IP, routing, NAT, Windows Firewall.
Active Directory: účty uživatelů a počítačů, organizační jednotky, uživatelské skupiny, Group Policy a správa uživatelských prostředí, zabezpečení a delegování správy, skriptování administrativních úkolů, vzdálené instalace software Remote Installation Services, Windows Deployment service
Zálohování a obnova systému Záchrana systému po kolapsu, řešení problémů, hardware.
Internet Information Services. Úvod do problematiky bezpečnosti a kryptografie, EFS. Úvod do problematiky IPSec a VPN (PPTP a L2TP).
Spolehlivost v elektrotechniceBSPE26P - 18Cp - 4Lletní semestrzkUETE5
Ing. Helena Polsterová, CSc.
Předmět se věnuje problematice spolehlivosti prvků a systémů a jejich zálohování. Studenti se seznámí s využitím statistiky ve spolehlivosti, s výpočty ukazatelů spolehlivosti. Seznámí se také s problematikou mezinárodní standardizace a zaváděním systému jakosti ISO 9000. Další část předmětu je věnována kinetice dějů stárnutí a znehodnocování materiálů a interakci mezi exploatačními podmínkami a elektrotechnickým zařízením, diagnostice materiálů, prvků a systémů.
Síťové technologie Microsoft WindowsXMW352Cpzimní semestrzkFIT5
Ing. Radomír Kurečka
NAT, routing a Windows Firewall, multicasting. Služby a protokoly SMTP, NNTP a POP3. PKI: certifikační autorita, EFS, šifrování emailu, certifikáty pro IIS. IPSec a VPN (PPTP a L2TP), RADIUS (IAS). Softwareové instalace (Service Pack, Office + Office Resource Kit). Active Directory: sites, services, replikace, Global Catalog, typy doménových skupin, struktura databáze a LDAP, directory partitions a jejich replikace, integrace DNS a NetBIOS. SQL Server: instalace, systémové a uživatelské databáze, typy objektů (tabulky, view, stored procedure, funkce), primární a cizí klíče, SQL Query Analyzer, Enterprise Manager, Network Libraries, MSDE, zabezpečení: uživatelé a loginy, vnitřní struktura databáze (transakce a logy, locky, databázové soubory, zálohování a obnova databází, systémové tabulky), replikace databází, monitorování serveru, DTS.
Technické právoXTPR39Pletní semestrICV3
ThMgr. Milan Klapetek
Občanské právo jako soubor osobních, osobnostních a majetkových práv a povinností. Pojem, struktura a formy dané základními zásadami, vztahy a právy včetně aplikace občanského práva hmotného a procesního.
Trestní právo, jeho struktura, základní zásady jakož i vlastní trestněprávní instituty.
Vybrané partie z matematiky I.BVPA39Pletní semestrzkUMAT5
doc. RNDr. Zdeněk Šmarda, CSc.
Obsahem předmětu jsou základy výpočtu lokálních, vázaných a absolutních extémů funkcí více proměnných, dvojného a trojného integrálu , křivkového a plošného integrálu včetně aplikací. Po seznámení se základními pojmy je hlavní pozornost zaměřena na výpočty vícerozměrných integrálů na elementárních oblastech, užití tranformací do polárních, válcových a sférických souřadnic, výpočty potenciálu vektorových polí a aplikace integrálních vět.
Vybrané partie z matematiky II.BVPM39Pzimní semestrzkUMAT5
doc. RNDr. Zdeněk Šmarda, CSc.
Obsahem předmětu jsou základy výpočtu nevlastního vícerozměrného integrálu a základy řešení lineárních diferenciálních rovnic užitím delta funkce a váhové funkce.
Po seznámení se základními pojmy je hlavní pozornost zaměřena na výpočty nevlastních vícerozměrných integrálů na neohraničených množinách a z neohraničených funkcí.
V části lineárních diferenciálních rovnic se probírají metody řešení lineárních diferenciálních rovnic a soustav lineárních rovnic a to eliminační metoda, metoda vlastních čísel a vektorů, metoda variace konstant, metoda neurčitých koeficientů včetně stability řešení.
Vybrané partie z obnovitelných zdrojů a ukládání energieBOZU26P - 26Lletní semestrzá,zkUETE5
doc. Ing. Petr Bača, Ph.D.
Předmět se věnuje moderní problematice z oblasti obnovitelných zdrojů energie se zaměřením na praktické informace a konkrétní zkušenosti s jednotlivými zdroji elektrické energie od větrné, sluneční, vodní, geotermální až po využití energie biomasy. Velký podíl dotace předmětu je zaměřena na možnosti uskladnění elektrické energie, jsou představeny jednotlivé druhy akumulace, principy činnosti a porovnány klady a zápory. Součástí je také praktické využití v hybridních elektrických vozidlech, ostrovních systémech a vodíkovém hospodářství. Praktické informace získají studenti v laboratorních měřeních zaměřených na testování a simulace probíraných témat.
Vybrané partie základů elektrotechniky v angličtiněBPZE13P - 13COZletní semestrklUTEE3
doc. Ing. Petr Marcoň, Ph.D.
Předmět se věnuje výkladu vybraných partií základů elektrotechniky v anglickém jazyce. Jsou probrány způsoby analýzy lineárních obvodů ve stacionárním i harmonickém ustáleném stavu, včetně trojfázové soustavy. Předmět se dále věnuje nelineárním a magnetickým obvodům a také teorii homogenního přenosového vedení. Přednášky jsou vedeny v angličtině.
Vysokofrekvenční technikaBVFT26P - 13Lzimní semestrzá,zkUREL4
Ing. Tomáš Urbanec, Ph.D.
Předmět je zaměřen na základy návrhu pasivních a aktivních vysokofrekvenčních obvodů na kmitočtech přibližně do 3 GHz. První část je věnována pasivním obvodům, kde studenti získají informace o rezonančních obvodech, přizpůsobovacích obvodech, atenuátorech, přepínačích, děličích a slučovačích vysokofrekvenčního signálu. Druhá část je zaměřena na zesilovače, směšovače, oscilátory a frekvenční syntezátory.
Výkonová elektronikaBVEL39P - 14COZ - 12Lzimní semestrzá,zkUVEE6
Ing. Petr Procházka, Ph.D.
Definice výkonového měniče, princip bezeztrátovosti. Základní čtyři typy měničů: stř/ss, stř/stř, ss/ss, ss/stř. Kaskáda více měničů, ss. meziobvod. Statické tepelné jevy. Chlazení polovodičů. Požadovaný tepelný odpor chladiče. Činný výkon; jeho výpočet ve zvláštních případech. EMC v nf. oblasti, účiník.
Výkonové spínací součástky, přehled: neřiditelné (D), polořiditelné (Ty, Tr), celořiditelné (BT, MOS-FET, IGBT, GTO). Mezní, statické, dynamické parametry.
Vybrané kapitoly z teorie polovodičů. Struktura čipu výkonových prvků: dioda rychlá, pomalá, tyristor symetrický, nesymetrický, bipolární tranzistor, MOS-FET, IGBT, GTO. Podrobná analýza zapínacího a vypínacího děje v tranzistorech. Výpočet přepínacích ztrát.
Usměrňovače: stř/ss. Třídění: neřízené, řízené, polořízené, uzlové/můstkové, m-fázové, q-pulsní, s/bez nulové diody. Síťové stejnosměrné napaječe tranzistorových měničů. Střídavé měniče napětí, stř/stř: 1-fáz, 3-fáz. IO pro fázové řízení triaků. Stejnosměrné tranzistorové pulsní měniče ss/ss. Analýza měniče pracujícího v I. Q. Střídače jednofázové, trojfázové, ss/stř. Řízení ss. pulsních měničů a střídačů: PWM pro stejnosměrné měniče, sinusová PWM pro střídače 1-fáz, 3-fáz. Magnetické jevy ve výkonové elektronice. Transformátor. Obvodový model transformátoru napětí, proudu. Stejnosměrné pulsní měniče s transformátorem: Pouze přehled, jednočinný propustný měnič.
Úvod do biologie člověkaBUBC39Pzimní semestrklUBMI4
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D.
Předmět prezentuje průřez anatomií a fyziologií člověka, základy mezioborové komunikace inženýra s lékařem, seznámení se základní odbornou terminologií a funkcí jednotlivých systémů a orgánů. Dále je uveden přehled buněčné úrovně živých systémů, přehled složení, stavby a funkce krve, krevního oběhu, dýchání, obranného systému, vylučování, endokrinního systému a nervové soustavy.
Číslicové zpracování signálůBCZS26P - 26Cpletní semestrzá,zkUTKO5
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc.
Jednorozměrné a dvojrozměrné diskrétní signály a systémy. Popis systémů, diferenční rovnice. Transformace Z, řešení systémů, přenosové funkce, impulsní odezva, vlastnosti systémů. Diskrétní Fourierova transformace, FFT. Základní návrh číslicových filtrů typu FIR a IIR. Komplexní a reálné kepstrum. Aplikace kepster při zpracování řeči a obrazu. Kvantování signálu v diskrétních systémech. Realizace číslicových filtrů a FFT v signálových procesorech.
Řízení a kontrola jakostiBRKJ26P - 9Cpletní semestrUETE3
Ing. Helena Polsterová, CSc.
Předmět se věnuje základním pojmům z oblasti jakosti, výstavby systémů jakosti v oraganizacích, významu systému jakosti v ekonomice podniku.jakosti výrobků a služeb. Studenti jsou seznámeni s úlohou norem ISO, EN, ČSN v systémech řízení a přehledem moderních přístupů zabezpečování jakosti. Dále se předmět věnuje problematice metrologie a zkušebnictví.
Řízení a regulace 1BRR139P - 10COZ - 8Cp - 8Lletní semestrzá,zkUAMT6
doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D.
Základní pojmy v teorii řízení. Řízení v otevřené smyčce a se zpětnou vazbou. Jednoduché regulátory reléového a proporcionálního typu(spojité i diskrétní). Metody popisu, analýzy a syntézy regulačních obvodů. Vyhodnocování kvality regulačního děje. Stabilita systémů se zpětnou vazbou. Ustálené a dynamické odchylky. Metoda kořenového hodografu. PID regulátory. Hlavní typy rozvětvených obvodů. Číslicové regulátory PSD. Vícerozměrové regulační obvody
Řízení jakosti a metrologieBRJM39P - 14Cpletní semestrzá,zkUETE6
Ing. Helena Polsterová, CSc.
Předmět se věnuje problematice současných přístupů k zabezpečování jakosti výrobků a služeb. Studenti jsou seznámeni s významem jakosti v ekonomice a důvody systémového přístupu k jejímu řízení, dále s úlohou norem ISO, EN, ČSN v systémech řízení a přehledem moderních přístupů zabezpečování jakosti. Seznámí se s úlohou státu a jeho zásahy do systému řízení jakosti, normalizace, metrologie a zkušebnictví.
Španělština pro mírně pokročiléXJS226Cjzimní semestrzá,zkUJAZ6
PhDr. Marcela Borecká, Ph.D.
Kurs navazuje na XJS1,studenti si v něm rozšiřují komunikativní schopnosti,slovní zásobu a znalost gramatiky,studenti provádějí nácvik poslechu s využitím náročnějších originálních španělských audio i video materiálů. V LS si studenti osvojí základy technické španělštiny a zdokonalí a upevní si tyto znalosti na originálních krátkých odborných textech.Kurs je dvousemestrální.
Španělština pro začátečníkyXJS126Cjzimní semestrzá,zkUJAZ6
PhDr. Marcela Borecká, Ph.D.
Nový komunikativní kurs španělštiny pro začátečníky bude zahrnovat nácvik výslovnosti, základy gramatiky, konverzaci v každodenních situacích,čtení a poslech. Pro výuku budou m.j. zapůjčeny originální španělské učebnice, bude použito audio i video.Kurs je dvousemestrální a navazuje na něho kurs JS2 - Španělština pro mírně pokročilé.

8. Praxe

Obsahem oborové praxe je praktická činnost studenta, při které aplikuje poznatky získané během dosavadního studia. Praktická činnost může mít charakter provozních, technických nebo servisních prací. Praxe může být vykonána i v zahraničí. Celková délka oborové praxe je 4 týdny. Příklady firem pro praxi:
ON Semiconductor, Rožnov pod Radhoštěm a Brno - testování součástek, programování výrobních automatů, simulace obvodů ve vývoji, výroba IO,
Czech Design Center, Rožnov pod Radhoštěm - počítačový návrh a simulace IO, speciální měření a testování vzorků IO,
AMI Semiconductor Czech, Brno - počítačový návrh a simulace IO, speciální měření a testování obvodů ASIC,
Honeywell, Brno - práce na výrobní lince, provozní technické práce, vývoj HW a SW pro embedded aplikace, simulační programy,
TYCO International, Brno - servisní a provozní práce, měření, návrh embedded SW,
Celestica, Ráječko - práce na výrobní lince, provozní technické práce,
T-Mobile, Eurotel, Vodafone - servisní a provozní práce, měření, implementace embedded SW, testování elektronických obvodů,
Microsoft, IBM - programátorské práce, testování SW,
BD Sensors - senzorické aplikace, návrh obvodů pro zpracování senzorických signálů, programování,
FEI - návrh nových mikroskopů, jejich výroba a testování.

9. Státní závěrečná zkouška

Státní závěrečná zkouška se skládá z částí
• prezentace a obhajoba zpracované bakalářské práce před komisí pro státní závěrečné zkoušky,
• ústní zkoušky„ která sdružuje vybraná témata povinných odborných předmětů oboru MET,
• ústní zkoušky, která je tvořena vybranými oblastmi z volitelných předmětů oboru MET a student si jej sestavuje sám z volitelných předmětů, které během studia absolvoval.
Všechny části státní závěrečné zkoušky se konají ve stejném termínu.
Ke státní závěrečné zkoušce může přistoupit student, který převzal zadání bakalářské práce a odevzdal ji v řádném termínu uvedeném v časovém plánu akademického roku a který získal potřebný počet kreditů v předepsané skladbě nutný pro uzavření bakalářského studia.
Termíny a způsob zveřejnění témat výběru bakalářských prací stanoví oborová rada studijního oboru MET. Písemné zadání bakalářské práce je studentu, který hodlá řádně ukončit studium v daném akademickém roce, předáno začátkem tohoto akademického roku.
Organizace a průběh státní závěrečné zkoušky jsou dány doplňující směrnicí děkana ke státním závěrečným zkouškám a příslušnými pokyny oborové rady MET.