Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2020/2021Zaměření: Energetické inženýrství

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 1.1.1999Akreditace do: 31.12.2024

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Eliminace jemných částic generovaných spalovacím procesem

    Téma je věnováno studiu možností snižování produkce jemných a ultrajemných částic generovaných při spalování biomasy. Práce bude zahrnovat experimentální šetření na spalovacím zařízení, testování parametrů přispívajících k omezení produkce částic a testování opatření umožňujících záchyt částic z proudu spalin. Při řešení bude využito experimentální vybavení pracoviště, které umožňuje identifikace jemných a ultrajemných částic v proudu spalin.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  2. Eliminace tuhých znečišťujících látek

    Velmi aktuální téma současné energetiky jsou emise tuhých znečišťujících látek, kdy výrobci a provozovatelé energetických zařízení pracně naplňují legislativní omezení. Student se bude v rámci studia zabývat vznikem a vlastnostmi částic a možnostmi jejich eliminace při vzniku nebo v sekundárním zařízení. Budou studovány mokré metody i bariérové filtry pro použití u malých kotlů i ve velké energetice.

    Školitel: Baláš Marek, doc. Ing., Ph.D.

  3. Hodnocení životního cyklu energetických zdrojů

    Práce je věnována problematice hodnocení dopadů využívání energetických zdrojů v rámci celého rřtězce energetických transformací. V rámci práce bude pozornost věnována využívání fosilních zdrojů, obnovitelných zdrojů a perspektivním nosičům energie využitelných pro krátkodobou i dlouhodobou akumulaci energie v systémech power to gas (vodík, metan, ....) S podporou dostupných modelových nástrojů bude vytvořen vlastní model respektující místní podmínky ČR.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.

  4. Spalování biomasy s využitím kyslíku

    Téma je zaměřeno na zvládnutí a optimalizaci procesu spalování paliv z biomasy s využitím vzduchu obohaceného kyslíkem. Cílem bude popsat a optimalizovat spalovací proces s důrazem na minimalizaci tvorby plynných emisí a vytvoření matematického modelu spalovacího procesu. Téma reaguje na aktuální problematiku optimalizace spalování a snižování emisní zátěže.

    Školitel: Baláš Marek, doc. Ing., Ph.D.

  5. Zdravotní rizika částic emitovaných spalovacím procesem

    V rámci zvoleného tématu bude pozornost studia zaměřena na identifikaci částic produkovaných spalovacím procesem z hlediska složení částic a následného hodnocení zdravotního rizika jednotlivých typů částic. Pozornost bude v uvedené souvislosti věnována velikosti částic, prvkovému složení, vázání škodlivých látek na povrchu částic, setrvání částic ve vzduchu a pravděpodobnosti transportu částic od zdroje do blízkosti obyvatel.

    Školitel: Pospíšil Jiří, doc. Ing., Ph.D.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.