Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2019/2020Zaměření: Stroje a zařízení

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 1.1.1999Akreditace do: 31.12.2020

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Diagnostika elektrických pohonů založena na strojovém učení v oblasti bezpečnostních aplikací

    Využití strojového učení se v dnešní době velice rozšiřuje. Jedním z velkých problému v této oblasti je získávání relevantních dat pro učení. Data ze skutečných měření je u technických soustav do určité míry možné nahradit data ze simulací. Avšak využití modelů je komplikované díky zjednodušování využitích při tvorbě modelů. Cílem práce je navrhnout metodiku využití matematických modelů elektrických pohonů pro strojové učení využitelné v oblasti diagnostiky. V rámci práce bude také provedeno experimentální ověření na reálných pohonech.

    Školitel: Blecha Petr, doc. Ing., Ph.D., FEng.

  2. Predikce způsobilosti obráběcího stroje v kontextu průmyslu 4.0

    Cílem této dizertační práce je na základě systémového přístupu vytvoření metodiky predikování způsobilosti obráběcího stroje za využití prvků Průmyslu 4.0. Virtuální model stroje je předpokládán jako interaktivní. Na zákldě zvolených nástrojů pro simulaci provázat data s reálným provozem tak, aby bylo možné predikovat vybrané faktory mají vliv na způoboilost obráběcího stroje. Očekávaným výstupem práce je implementace vyvinutého simulačního modelu stroje na reálný fyzický stroj.

    Školitel: Blecha Petr, doc. Ing., Ph.D., FEng.

  3. Problematika tvorby a validace digitálních dvojčat výrobních robotizovaných systémů

    Cílem je metodika pro tvorbu digitálních dvojčat výrobních robotizovaných systémů. Využití digitálního dvojčete během náhvrhu a provozování robotizovaného výrobního systému je velmi široké. Ve vývojové fázi se uplatňuje při digitálním zprovoznění s využitím technik Software in the loop, Hardware in the loop. V provozní fázi se využívají v procesu plánování údržby a modifikace. Hlavním problémem je jak vytvořit a udržet validní digitální dvojče.

    Školitel: Knoflíček Radek, doc. Ing., Dr.

  4. Systémový přístup k zajišťování celkové bezpečnosti provozovaných strojů a k ochraně dat v kontextu Průmyslu 4.0

    Systémový přístup k zajištění celkové bezpečnosti strojních zařízení, jejich spolehlivosti a kvalitě představuje klíčový faktor významně ovlivňující úspěch či neúspěch výrobku na trhu. Zároveň je ale velmi významný i z pohledu interakce člověka se strojem v různých etapách jeho životního cyklu. Vývojový tým musí být schopen včas řešit problematiku celkové bezpečnosti strojních zařízení, identifikovat všechna relevantní nebezpečí, analyzovat je a v souladu s požadavky legislativních požadavků a předpisů navrhovat a realizovat preventivní opatření ke snížení rizik na přijatelnou úroveň. Téma práce je součástí výzkumu v rámci projektu "Strojírenská výrobní technika a přesné strojírenství" CZ.02.1.01/0.0/0.0/16_026/0008404 a cílem je vyhledávání a návrh inovovaných a nových způsobů a metodických postupů pro zvládnutí systémového přístupu k zajištění celkové bezpečnosti strojních zařízení.

    Školitel: Blecha Petr, doc. Ing., Ph.D., FEng.

  5. Vývoj metodiky návrhu servopohonů pro provoz v dynamicky náročných aplikacích

    Cílem dizertační práce je vypracování metodiky pro návrh pohonů používaných pro dynamicky náročné aplikace – např. pohony v obráběcích strojích. U dynamicky náročných aplikací dochází např. k prudkým změnám zátěže, změnám směru otáček apod. Tyto změny mají vliv např. na omezení provozních vlastností stroje a na zvýšené mechanické namáhání, snížení životnosti apod. V rámci práce bude zpracována metodika tvorby komplexních konečno-prvkových modelů vybraných typů pohonů, které budou umožnovat zjištění omezení provozů motorů, případně úpravy návrhových postupů.

    Školitel: Singule Vladislav, doc. Ing., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.