Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2019/2020Zaměření: Stavba letadel a provoz letadel

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: Akreditace do: 31.12.2020

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Systém řízení energetických spalovacích jednotek těžkých multikoptér

    Nezadržitelný rozvoj malých létajících bezpilotních prostředků založených na multikoptérách ukazuje možnosti využití i pro vyšší hmotnostní kategorie. Vyvstává zde ovšem problém dostatečné kapacity baterií. Proto se dnes většina návrhů zabývá využitím klasických spalovacích motorů. V rámci práce se předpokládá zhodnocení možností energetického využití spalovacích motorů pro multikoptéry s platícím zatížením do 200kg. Následně pak pro vybrané jednotky zhodnotit a navrhnout systém řízení těchto jednotek s ohledem na odpovídající letové vlastnosti a bezpečnost provozu.

    Školitel: Juračka Jaroslav, doc. Ing., Ph.D.

  2. Zvyšování bezpečnosti provozu kosmických letadel na oběžných dráhách Země

    Monitoring kosmického prostoru ukazuje, že nyní se na různých oběžných dráhách kolem Země nachází velké množství kosmického odpadu. Tyto objekty jsou velmi nebezpečné pro ostatní funkční družice na orbitální dráze Země. Proto bude důležité hledat způsoby jak zajistit další bezpečný provoz kosmických letadel (družic, kosmických lodí orbitálních stanic apod.). Nouzové úhybné manévry na oběžné dráze jsou velmi náročné. Ukazuje se nutnost nalézat způsoby jak vyčistit oběžnou dráhu kolem Země od kosmického smetí.

    Školitel: Daněk Vladimír, doc. Ing., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.