Detail oboru

Pokročilé materiály

CEITEC VUTZkratka: PMAk. rok: 2016/2017

Program: Pokročilé materiály a nanovědy

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 17.7.2012Akreditace do: 31.7.2020

Profil

Student absolvováním studia získá dostatečné odborné znalosti a dovednosti potřebné pro řešení různorodých vědeckých problémů výzkumných a vývojových institucí a průmyslové praxi. Absolvent bude schopen na potřebné úrovni aplikovat pro další rozvoj oboru na pracovištích svého dalšího působení (akademických a vědeckých institucích a institucích realizační oblasti) a přispět ke zlepšování konkurenceschopnosti výstupů výzkumné a aplikační oblati těchto institucí. Koncepce studijního programu umožňuje studentům získat dostatečné kompetence pro spolupráci v národních a mezinárodních vývojových, konstrukčních a vědecko-výzkumných týmech. Absolvent tohoto oboru získá solidní schopnosti a dovednosti působit ve vědeckých a výzkumných centrech nejenom v České republice, ale i v zahraničí.

Profesní profil absolventů s příklady

Student absolvováním studia získá dostatečné odborné znalosti a dovednosti potřebné pro řešení různorodých vědeckých problémů výzkumných a vývojových institucí a průmyslové praxi. Absolvent bude schopen na potřebné úrovni aplikovat pro další rozvoj oboru na pracovištích svého dalšího působení (akademických a vědeckých institucích a institucích realizační oblasti) a přispět ke zlepšování konkurenceschopnosti výstupů výzkumné a aplikační oblati těchto institucí. Koncepce studijního programu umožňuje studentům získat dostatečné kompetence pro spolupráci v národních a mezinárodních vývojových, konstrukčních a vědecko-výzkumných týmech. Absolvent tohoto oboru získá solidní schopnosti a dovednosti působit ve vědeckých a výzkumných centrech nejenom v České republice, ale i v zahraničí.

Vstupní požadavky

http://www.ceitec.vutbr.cz/en/students/admission

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Antibakteriální skafoldy pro tkáňové inženýrství

    The work is focused on the development, preparation and characterization of novel scaffolds (cell carriers) for cartilage and bone regeneration. The goal is to design and prepare the composite scaffolds, which imitate the cartilage and bone tissue by chemical composition and hierarchical structure. Important part will be the optimizing biocomposite composition, their chemo-physical analysis, morphology and biodegradation evaluation.

    Školitel: Vojtová Lucy, doc. Ing., Ph.D.

  2. Biokeramické kompozity a skafoldy a jejich 3D-tisk metodou LCM

    Téma disertace se funkčně gradientních kompozitů a skafoldů na bázi vícefázových Ca-fosfátů. Bude studována syntéza, složení, morfologie a vlastností nanočástic vícefázových Ca-fosfátů, nestechiometrických Ca-fosfátů a Ca-fosfátů substituovaných biogenními prvky a jejich aplikace při vyvoji biokompozitů a skafoldů s hierarchickou nebo funkčně gradientní strukturou podporující osteoindukci kostních buněk. Gradientní nebo hierarchická struktura biokeramických kompozitů a skafoldů bude vytvářena 3D-tiskem novou 3D-fotolitografickou metodou (LCM- Lithography-based Ceramic Manufacturing) na zařízení CeraFab 7500 firmy Lithoz GmbH. Bude hodnocena struktura a mechanické a biochemické vlastnosti vytištěných biokompozitů a skafoldů a interakce skafoldů s kostními buňkami a tkáněmi.

    Školitel: Cihlář Jaroslav, prof. RNDr., CSc.

  3. Fázová stabilita a magnetismus tenkých povrchových vrstev v binárních slitinách Fe, Co, Pd a Pt

    Magnetické vrstvy na bázi FePd, FePt, CoPt, apod. jsou předmětem výzkumu pro jejich potenciální využití v paměťových médiích s ultra vysokou hustotou záznamu dat. Cílem studia bude vymezit teoretickou oblast stability krystalů vybraných binárních slitin. Student vymodeluje vybrané krystaly pomocí některého z dostupných ab initio programů a podrobí je simulovaným deformacím. Přitom budou studovány zejména magnetické fázové přechody. Výsledky výpočtů budou srovnány s dostupnými experimentálními daty pro tenké vrstvy.

    Školitel: Černý Miroslav, prof. Mgr., Ph.D.

  4. Fotoelektrochemické štěpení vody a organických látek

    Téma práce se týká fotoelektrochemického štěpení vody a organických látek (alifatické alkoholy, aldehydy,atd.) ve viditelné oblasti spektra. Experimentální práce se bude zabývat syntézou fotokatalyticky aktivních anorganických polovodičů a jejich modifikací (např. uhlíkatými fázemi), přípravou stabilních koloidních prekurzorů pro depozici fotoaktivních vrstev, přípravou fotoelektrod a fotoelektrochemických cel (reaktorů) a měření fotoelektrických parametrů fotoelektrochemických cel a fotokatalytické účinnosti fotoreaktorů. Disertační práce bude také zaměřena na studium struktury připravených fotokatalyticky aktivních systémů a jejich interpetaci vhodnými strukturními modely a na konstrukční řešení fotoelektrokatalytických reaktorů s cílem dosáhnout maximální účinnost při transformacích reaktantů a produkci vodíku.

    Školitel: Cihlář Jaroslav, prof. RNDr., CSc.

  5. Funkční nanokompozitní laky

    For detailed info please contact the supervisor.

    Školitel: Jančář Josef, prof. RNDr., CSc.

  6. Heterogenní katalytická transformace organických látek a produkce vodíku

    Disertační práce se bude zabývat transformací organických látek a produkcí vodíku pomocí anorganických ( zejména oxidových) heterogenních katalyzátorů s perovskitovou, spinelovou nebo zeolitovou strukturou. Experimentální část práce se bude zabývat syntézou katalyticky aktivních nanočástic, přípravou stabilních koloidních prekurzorů a přípravou katalyticky aktivních vrstev na inertních (keramických) nosičích depozičními metodami. Kinetika heterogenně katalyzovaných transformací organických reaktantů (alkoholů, uhlovodíků) v plynné fázi bude studována na zařízení CATLAB (Hiden, UK). Významnou část disertační práce bude představovat studium nanostruktury katalyticky aktivních systémů a interpretace strukturních modelů ve vztahu k dlouhodobé katalytické aktivitě s cílem dosáhnout maximální účinnost při přeměně organických reaktantů a produkci vodíku.

    Školitel: Cihlář Jaroslav, prof. RNDr., CSc.

  7. Individualizované hybridní podpůrné struktury a kostní cementy pro regeneraci kostní tkáně

    Práce se bude zabývat přípravou hybridních porézních podpůrných struktur (anglicky nazývaných bioscaffolds) a kompozitních kostních cementů pro regeneraci kostní tkáně. Budou zkoumány jejich fyzikální, mechanické a biologické vlastnosti. Pevné keramické podpory s vnitřní porézní strukturou budou připravené ve formě keramické pěny na bázi fosforečnanů vápenatých. Tyto struktury budou povrchově modifikovány pomocí morfogeneticky aktivních inorganických polymerů a organických biopolymerů s cílem dosáhnout osteoinduktivní chování velkých podpůrných struktur. Připravené porézní pěny budou hodnoceny také z hlediska snadné individualizace, tj. opracování do požadovaného tvaru pomocí CNC frézování. Pro regeneraci malých kostních defektů a pro fixaci kloubních náhrad budou připraveny vytvrditelné kompozitní kostní cementy na bázi fosforečnanů vápenatých a biopolymerů ve formě vhodné pro injekční aplikace.

    Školitel: Trunec Martin, prof. Ing., Dr.

  8. Influence of distribution of cryptic binding sites to the self-assembly of chains in macromolecular networks

    Thesis will be focused to the formation of fibrils in amorphous macromolecular networks. The work is inspired by a self-assembly of fibronectin protein. The formation of fibrils in structure is induced by stretching of material. The protein contains cryptic binding sites, which are structurally simple disulfide bridge (covalent bond). However, they can produce the material with desired thickness, length and spatial distribution of fibrils by the special distribution of the cryptic sites in the molecules. The initial protein is hybrid physical and covalent macromolecular network. The hybrid type of networks was described by model recently. The aim of the dissertation will be to find the theoretical relation between the distribution of physical and covalent sites to the resulting fibrillar structure of material.

    Školitel: Žídek Jan, Mgr., Ph.D.

  9. Keramické vysokoteplotní palivové články a elektrochemické reaktory

    Disertační práce je zaměřena na studium keramických vysokoteplotních palivových článků a elektrochemických reaktorů využívajících jako paliva nebo reaktanty organické látky (uhlovodíky, alifatické alkoholy, apod.). Experimentální část práce se bude zabývat syntézou nanočástic a koloidních prekurzorů pro přípravu keramických vysokoteplotních elektrolytů, anod a katod a přípravou komponent palivových článků a elektrochemických reaktorů (elektrolytů, elektrod,..). Pro měření elektrických parametrů palivových článků a elektrochemických parametrů elektrochemických reaktorů bude použito zařízení fy FulCellmaterials pro testování palivových článků, kombinované s vysokoteplotní impedanční spektroskopií a hmotnostní spektrometrií. Hlavním cílem disertační práce jsou nové elektrokeramické materiály umožňující snížit pracovní teplotu palivových článků a dosáhnout maximální elektrochemickou účinnost.

    Školitel: Cihlář Jaroslav, prof. RNDr., CSc.

  10. Koloidní zpracování nanometrových keramických částic

    The subject of the PhD study is focused on shaping and consolidation of nanoceramic oxide particles. The main task of the student will contain a study of bulk colloidal ceramics processing using ceramic particles with size below 100 nm via colloidal shaping methods. The research will concern primarily with methods of direct consolidation of ceramic particles. A common difficulty of all these methods lies in the preparation of a stable concentrated suspension of nanoparticles with appropriate viscosity. The solution of the problem assumes understanding and utilization of colloidal chemistry and rheology of ceramic suspensions.

    Školitel: Trunec Martin, prof. Ing., Dr.

  11. Mechanická stabilita a pevnost krystalů pevných látek z prvních principů

    Cílem práce je vymezit oblast mechanické stability vybraných krystalů za podmínek trojosého neisotropního zatížení. K tomuto účelu budou spočítána fononová spektra vybraných krystalů v jejich základních i deformovaných stavech. K výpočtu spekter budou použity silové konstanty spočtené programem VASP.

    Školitel: Černý Miroslav, prof. Mgr., Ph.D.

  12. Modelování vlivu geometrie vzorku na jeho měřené elektrické vlastnosti

    V práci se student seznámí s problematikou elektrických měření (zejména impedance, proudové a napěťové rozdělení na elektrodách, a toky materiálů v elektrochemických článcích). Student se současně seznámí s principy počítačového modelování "Finite Elements Modelling" s použitím komerčního softwaru. Výpočetní výzkum povede k objasnění správných postupů při praktických měřeních, k návrhům možných nových praktických geometrií a ke zpětným vazbám se spolupracovníky, kteří vyvíjejí funkční vzory zařízení.

    Školitel: Vanýsek Petr, prof. RNDr., CSc.

  13. Nanokompozity s hydrogelovou matricí pro medicínské aplikace

    For detailed info please contact the supervisor.

    Školitel: Jančář Josef, prof. RNDr., CSc.

  14. Nanostrukturní biokompozity s hierarchickou strukturou

    Tématem disertační práce je studium polymer/anorganických biomateriálů s hierarchickou kompozitní strukturou složenou z nanovláknité a nanočásticové komponenty. Nanovláknité polymerní komponenty budou připraveny metodami elektrospinování nebo odstředivého zvlákňování, anorganické bioaktivní nanočástice ultrazvukovou nebo mikrovlnnou syntézou. Bude studována příprava hierarchických struktur (biokompozitů) templátovými metodami a 3D-tiskem. Bude hodnocena struktura, mechanické a biochemické vlastnosti biokompozitů a jejich interakce s kostními buňkami a tkáněmi.

    Školitel: Cihlář Jaroslav, prof. RNDr., CSc.

  15. Nosiče buněk připravené chemickou modifikací polysacharidů

    Cílem dizertační práce bude připravit 3D nosiče za použití chitinu/chitosanu a jejich nových derivátů (s různými alkylovými řetězci) a kolagenu. Nové deriváty chitinu/chitosanu budou použity jako matrice pro různá anorganická plniva (hydroxyapatit, oxidy železa). Fyzikálně-chemické interakce nových nanokompozitů budou charakterizovány různými metodami (FTIR-TGA, NMR, XRD, SEM, TEM). Antibakteriální a hojivé vlastnosti společně s cytotoxicitou a histologickou studií nového 3D bionosiče budou analyzovány a vyhodnoceny.

    Školitel: Abdellatif Abdelmohsen Moustafa, M.Sc., Ph.D.

  16. Optické a elektrochemické monitorování stavu nabití elektrochemických článků

    V práci se student seznámí se současnou problematikou uchovávání energie v elektrochemických průtokových redoxních článcích a monitorování míry jejich nabití. Výzkum povede k návrhu a vývoji metod, které lze použít na průběžné monitorování stavu nabití. Dva základní principy budou využity: optické sledování u těch systémů, kde se zabarvení mění v důsledku stavu nabití a měření elektrochemické v případech ostatních.

    Školitel: Vanýsek Petr, prof. RNDr., CSc.

  17. Pokročilé přípravy anorganických (keramických) nanočástic a nanostruktur

    The work will be focused on preparation and characterization of bioceramic nanoparticles and nanostructures. Chemical syntheses, consolidation and shaping of the particles (pressing, 3D printing, templating and electrospinning) will be applied to obtain calcium phosphates based ceramics suitable for bioapplication. The effect of the particle morphology, ceramic structure, surface modification and chemical/phase composition on the bioactive properties will be studied.

    Školitel: Částková Klára, doc. Ing., Ph.D.

  18. Pokročilé syntézy anorganických (keramických) nanočástic

    The aim of the work are advanced syntheses of multicomponent inorganic (ceramic) nanoparticles in order to modify their bioactive properties. The effect of the particle morphology, phase and chemical composition and macrostructure modification on the bioactive properties will be studied. The bioactivity study by means of interaction with cell cultures is assumed.

    Školitel: Částková Klára, doc. Ing., Ph.D.

  19. Processes controlling nanoparticle dispersion during vitrification of polymer liquids

    For more details please contact the supervisor.

    Školitel: Jančář Josef, prof. RNDr., CSc.

  20. Příprava chitinových/chitosanových nanovláken ze schránek garnátů

    Cílem práce je izolovat čistý chitin ze schránek garnátů kyselou nebo zásaditou cestou pro následné získání chitosanu deacetylačním procesem. Za použití hydroxidu sodného bude připraven chitosan s různým stupněm deacetylace. Chitinové/chitosanové nano-whiskery/krystaly budou charakterizovány pomocí různých technik (FTIR, SEM, TEM, TGA).

    Školitel: Jančář Josef, prof. RNDr., CSc.

  21. Příprava ultra tenkých dutých vláken z biokeramiky pro regenerativní kostní implantáty

    Oprava a regenerace velkých kostních defektů vyžaduje pevné, individuálně připravené konstrukce, které mohou správně zaplnit poškozenou kostní oblast. Jedním z klíčových prvků je příprava kontinuálních mikro kanálků vhodných pro přepravu živin s funkčními vlastnostmi, jako jsou porozita a rychlost resorpce. Implementace anorganických keramických materiálů do regenerativního procesu vyžaduje design na makro i mikro úrovni. Tento proces musí být navíc i reprodukovatelný a ekonomicky únosný. Hlavním tématem toho Ph.D. programu bude příprava dutých a ultratenkých keramických vláken z anorganických materiálů vhodných pro regeneraci kostí. Aplikovaná metoda bude kopírování šablony na mikro úrovni, kdy bude využito unikátního přístroje pro povlakování nanášením vyvinutého v rámci projektu BioScaffold (FP7). Studie chování buněk (osteoblast apod.) budou prováděny v laboratořích spolupracujících partnerů.

    Školitel: Salamon David, doc. Ing., Ph.D.

  22. Redoxní průtokové články pro uchování energie

    V práci se student seznámí se současnou problematikou uchovávání energie prostřednictvím elektrochemických průtokových redoxních článků. Experimentální práce povede ke zdokonalení článků založených na principu redukce vanadových sloučenin a k návrhu a vývoji článků bez vanadových redoxních párů.

    Školitel: Vanýsek Petr, prof. RNDr., CSc.

  23. Studium 3D-tisku pokročilých keramických materiálů koloidní LCM metodou

    Práce je zaměřena na studium 3D-tisku pokročilých keramických materiálů novou 3D-fotolitografickou metodou (LCM- Lithography-based Ceramic Manufacturing) na zařízení CeraFab 7500 firmy Lithoz GmbH. Práce se bude zabývat přípravou a studiem stabilních koloidních homogenních disperzí obsahujících světlocitlivý polymer a keramické plnivo s cílem získat disperze vhodné pro 3D-tisk objektů komplikovaných tvarů z pokročilých oxidových keramik. Doktorand se bude zabývat teoretickým studiem problematiky a experimentálním studiem koloidních vlastností polymer-keramických disperzí, chováním disperzí při 3D-tisku a při slinování tištěných objektů a evaluací fyzikálních, mechanických a chemických vlastností vytištěných keramik ve vztahu ke struktuře keramiky a podmínkám technologického procesu.

    Školitel: Cihlář Jaroslav, prof. RNDr., CSc.

  24. Supramolekulové struktury na bázi nativního hyaluronanu

    Hyaluronan je multifunkční glycosaminoglykan hojně používaný v kosmetologii a farmacii. Díky vysoké afinitě k vodě jsou však některé jeho přímé aplikace problematické, a to hlavně kvůli silné tendenci tvořit vysoce polárních supramolekulární uspořádání jak v kapalné tak i pevné fázi. Cílem tohoto projektu je najít způsob jak překonat tyto problémy „ne-chemickou“ modifikací fyzikální struktury nativního hyaluronanu. Náplní práce je tedy návrh a testování procesů pro přípravu nativního hyaluronanu s kontrolovatelnými a nastavitelnými vlastnostmi. Výsledné struktury budou charakterizovány z hlediska strukturního a fyzikálně-chemického, testována bude i reaktivita a biologická aktivita.

    Školitel: Kučerík Jiří, prof. Ing., Ph.D.

  25. Vlastnosti a chování pokročilých materiálů v oblasti velmi vysokocyklové únavy

    Speciální inženýrské a bio-mechanické aplikace vyžadují použití pokročilých materiálů. Vzhledem k jejich ceně a účelu použití je nutné zajistit dostatečnou únosnost komponent z nich vyrobených po celou dobu životnosti. Z hlediska únavy materiálů je často v aplikacích překročen počet 107 cyklů. Materiály pro tyto speciální aplikace budou testovány v režimu velmi vysokocyklové únavy, tedy od 106 do 1010 cyklů. Numerické simulace MKP budou použity pro návrh vzorků, zkoušky proběhnou na ultrazvukovém zkušebním stroji, mechanismy porušování budou zkoumány pomocí skenovacího elektronového mikroskopu.

    Školitel: Klusák Jan, doc. Ing., Ph.D.

  26. Vliv nanočástic s řízenou povrchovou energií na morfogenezi a deformační odezvu polyolefinů

    For detailed info please contact the supervisor.

    Školitel: Jančář Josef, prof. RNDr., CSc.

  27. Vliv typu nanočástic, teploty, rychlosti deformace a podmínek přípravy na nelineární deformační odezvu polymerních skel v okolí Tg

    For detailed info please contact the supervisor.

    Školitel: Jančář Josef, prof. RNDr., CSc.

  28. Využití samouspořádávacích procesů pro přípravu hierarchických kompozitních struktur  

    For detailed info please contact the supervisor.

    Školitel: Jančář Josef, prof. RNDr., CSc.

  29. 3D tisk keramických částic

    Study of selective ceramic nanoparticles linking by photopolymer composition for ceramic prototypes manufacturing on special 3D printer (Lithography based Ceramic Manufacturing). The photochemical processes of photopolymer crosslinking initialised by UV light will be studied. This photochemical reactions leads to selective connections of nanoparticles to patterned ceramic layers or 3D ceramic body. The physical and chemical properties of prepared ceramic layers will be studied.

    Školitel: Veselý Michal, prof. Ing., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

1. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DS444Academic English for PhDen0PovinnýzkP - 26ano
S5010Friday CEITEC PhD Seminaren2PovinnýS - 26ne
DS201AAdvanced Topics in Polymer Physicsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS202Biokeramické materiály a biokompozitycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS203Degradace a stabilita polymerůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS215Kapitoly z Pokročilých nekovových materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS204Koloidy, povrchy a katalýzacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS206Metody rentgenové strukturní analýzycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS207Mikromechanika deformace a lomu pokročilých materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS208Neoxidová keramikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS209APiezoelectric materials and their applicationsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS216Pokročilá lomová mechanikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS210Pokročilé syntézy nanočásticových keramických materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS211APolymers in Medicineen0Povinně volitelnýdrzkano
DS212ASpecialty Polymer Synthesisen0Povinně volitelnýdrzkano
DS213Technologie pokročilé keramiky cs0Povinně volitelnýdrzkano
DS214Vysokoteplotní procesy v anorganických materiálech cs0Povinně volitelnýdrzkano
S4001International performanceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4002Law, ethics and philosophy of scienceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
1. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DS445Academic English for PhD 2en0Povinnýzkano
S5010Friday CEITEC PhD Seminaren2Povinnýne
DS201AAdvanced Topics in Polymer Physicsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS202Biokeramické materiály a biokompozitycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS203Degradace a stabilita polymerůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS215Kapitoly z Pokročilých nekovových materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS204Koloidy, povrchy a katalýzacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS206Metody rentgenové strukturní analýzycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS207Mikromechanika deformace a lomu pokročilých materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS208Neoxidová keramikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS209APiezoelectric materials and their applicationsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS216Pokročilá lomová mechanikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS210Pokročilé syntézy nanočásticových keramických materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS211APolymers in Medicineen0Povinně volitelnýdrzkano
DS212ASpecialty Polymer Synthesisen0Povinně volitelnýdrzkano
DS213Technologie pokročilé keramiky cs0Povinně volitelnýdrzkano
DS214Vysokoteplotní procesy v anorganických materiálech cs0Povinně volitelnýdrzkano
S4003Career management for scientistsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4004Financing of research – training in grant applicationsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
2. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DS201AAdvanced Topics in Polymer Physicsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS202Biokeramické materiály a biokompozitycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS215Kapitoly z Pokročilých nekovových materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS204Koloidy, povrchy a katalýzacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS206Metody rentgenové strukturní analýzycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS207Mikromechanika deformace a lomu pokročilých materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS208Neoxidová keramikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS209APiezoelectric materials and their applicationsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS216Pokročilá lomová mechanikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS210Pokročilé syntézy nanočásticových keramických materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS211APolymers in Medicineen0Povinně volitelnýdrzkano
DS212ASpecialty Polymer Synthesisen0Povinně volitelnýdrzkano
DS213Technologie pokročilé keramiky cs0Povinně volitelnýdrzkano
DS214Vysokoteplotní procesy v anorganických materiálech cs0Povinně volitelnýdrzkano
S4001International performanceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4002Law, ethics and philosophy of scienceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
2. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
DS201AAdvanced Topics in Polymer Physicsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS202Biokeramické materiály a biokompozitycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS215Kapitoly z Pokročilých nekovových materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS204Koloidy, povrchy a katalýzacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS206Metody rentgenové strukturní analýzycs0Povinně volitelnýdrzkano
DS207Mikromechanika deformace a lomu pokročilých materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS208Neoxidová keramikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS209APiezoelectric materials and their applicationsen0Povinně volitelnýdrzkano
DS216Pokročilá lomová mechanikacs0Povinně volitelnýdrzkano
DS210Pokročilé syntézy nanočásticových keramických materiálůcs0Povinně volitelnýdrzkano
DS211APolymers in Medicineen0Povinně volitelnýdrzkano
DS212ASpecialty Polymer Synthesisen0Povinně volitelnýdrzkano
DS213Technologie pokročilé keramiky cs0Povinně volitelnýdrzkano
DS214Vysokoteplotní procesy v anorganických materiálech cs0Povinně volitelnýdrzkano
S4003Career management for scientistsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4004Financing of research – training in grant applicationsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
3. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
S4001International performanceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4002Law, ethics and philosophy of scienceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
3. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
S4003Career management for scientistsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4004Financing of research – training in grant applicationsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
4. ročník, zimní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
S4001International performanceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4002Law, ethics and philosophy of scienceen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
4. ročník, letní semestr
ZkratkaNázevJ.Kr.Pov.Uk.Hod. rozsahSk.Ot.
S4003Career management for scientistsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano
S4004Financing of research – training in grant applicationsen2Volitelný (nepovinný)zkP - 26 / P - 26 / P - 26 / P - 26ano