Detail oboru

Konstrukční a procesní inženýrství

FSIZkratka: D-KPIAk. rok: 2016/2017Zaměření: Stroje a zařízení

Program: Stroje a zařízení

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: Akreditace do: 31.12.2020

Profil

Tento obor připravuje studenty na samostanou tvůrčí práci v konstrukční praxi a klade důraz na komplexní znalosti, integrování poznatků vědy, techniky a také umění v procesu projektování. Studenti , kteří se soustředí na problémy oblasti procesního inženýrství, jsou vedeni k samostatnosti při řešení vývoje, optimálního vedení, efektivního navrhování a projekce procesů v různých průmyslových oblastech.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Management a inženýrství údržby

    Téma se bude týkat organizace údržby ve firmě, metod plánování a rozvrhování, financování, klíčových ukazatelů výkonnosti, hodnotově řízené údržby, řízení a controllingu i benchmarkingu údržby. Zvláštní pozornost bude soustředěna na modelování a optimalizaci preventivní údržby a na údržbu zaměřenou na bezporuchovost. Budou hodnoceny a porovnávány stávající přístupy, postupy, metody a rovněž předloženy metody zcela nové, které budou náležitě verifikovány na konkrétních případech ze strojírenské praxe. Doktorská práce bude důsledně vycházet z požadavků kladených na INDUSTRY 4.0 (čtvrtá průmyslová revoluce).

    Školitel: Hammer Miloš, doc. Ing., CSc.

  2. Moderní přístupy v údržbě ve firemní praxi

    Téma bude zaměřeno na management a inženýrství prediktivní a proaktivní údržby strojů. Pro sběr dat se předpokládá využití multiparametrické diagnostiky. Pozornost bude také soustředěna na digitalizaci a automatizaci při návrhu a realizaci systémů údržby, a to v souladu s procesy Industrie 4.0.

    Školitel: Hammer Miloš, doc. Ing., CSc.

  3. Multiparametrická diagnostika strojů

    Téma je příspěvkem k využití multiparametrické diagnostiky k posouzení stavu vybraných strojů z průmyslové praxe. Pozornost bude soustředěna především na vibrodiagnostiku, termodiagnostiku, hlukovou diagnostiku a elektrodiagnostiku, na aplikaci uvedených metod u jednotlivých zařízení nebo jejich částí a hodnocení získaných výsledků. Doktorská práce bude důsledně vycházet z požadavků kladených na INDUSTRY 4.0 (čtvrtá průmyslová revoluce).

    Školitel: Hammer Miloš, doc. Ing., CSc.

  4. Optimalizace materiálových a informačních toků výrobních systémů za použití simulačního přístupů

    Za využití simulace, Absolute Operating Efficiency (AOE) a Overall Equipment Efficiency (OEE) vytvořit přístupy pro optimalizace materiálových a informačních toků výrobních systémů. Zaměřit se při ověřování navržených metod na výrobní systémy pro povrchovou úpravu materiálů. Optimalizace provádět i z hlediska plánování a rozvrhování výroby v návaznosti na MES (Manufacturing Execution System).

    Školitel: Simeonov Simeon, doc. Ing., CSc.

  5. Příspěvek k návrhu a optimalizaci výrobních linek

    V návaznosti na přístupy Absolute Operating Efficiency (AOE) a Overall Equipment Efficiency (OEE) vytvořit způsoby v navrhování nových, optimalizovaných, výrobních linek.

    Školitel: Simeonov Simeon, doc. Ing., CSc.

  6. Vibrační a související diagnostika strojů a zařízení

    Analýza možností využití moderních metod vibrační a související diagnostiky pro tvorbu systému řízení údržby u vybraného typu stroje. Pozornost bude soustředěna především na vibrodiagnostiku, termodiagnostiku, hlukovou diagnostiku a elektrodiagnostiku, na aplikaci uvedených metod u jednotlivých zařízení nebo jejich částí a hodnocení získaných výsledků. Doktorská práce bude důsledně vycházet z požadavků kladených na INDUSTRY 4.0 (čtvrtá průmyslová revoluce).

    Školitel: Jankových Róbert, doc. Ing., CSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.