Detail oboru

Fyzikální a materiálové inženýrství

FSIZkratka: D-FMIAk. rok: 2016/2017Zaměření: Fyzikální inženýrství

Program: Fyzikální a materiálové inženýrství

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: 1.1.1999Akreditace do: 31.12.2020

Profil

Cílem studia je poskytnout studentům vzdělání a umožnit jim vědecký výzkum v oblastech inženýrská optika, fyzika povrchů, mikromechanika materiálů, strojírenské materiály, fyzikální metalurgie a aplikovaný výzkum keramiky.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Aplikace Kelvinovy silové mikroskopie na dvourozměrných nanostrukturách

    Pomocí Kelvinovy silové mikroskopie (KPFM) lze získat lokální informaci o elektrických vlastnostech (např. povrchovém potenciálu, výstupní práci) dvourozměrných nanostruktur. Tyto informace mohou být využity pro porozumění fyzikálním principům, návrhu a zvyšování citlivosti/účinnosti solárních článků a senzorů postavených na zmíněných 2D nanostrukturách. V rámci disertační práce bude Kelvinova silová mikroskopie využita například ke studiu p-n přechodů v solárních článcích a pozorování přesunů náboje v senzorech na bázi grafenu.

    Školitel: Kalousek Radek, doc. Ing., Ph.D.

  2. Automatizace měření v sestavě pro spektrometrii laserem buzeného plazmatu (LIBS)

    Technika LIBS využívá intenzivní záření vytvořené fokusováním laserového svazku z pulzního laseru na generaci svítící mikroplazmy (z pevných, kapalných nebo plynných vzorků) v ohniskové vzdálenosti fokusující čočky. Složení plazmy odpovídá složení analyzovaného materiálu. Detekční limity metody se pohybují od desítek ppm. Snížení detekčních limitů může být dosaženo, pokud jsou atomy vybraných prvků v již vytvořené plasmě excitovány druhým laserem (metoda DP LIBS). Jako příklad z oblastí aplikací LIBS bychom mohli uvést kontrolu kvality materiálů a svarů v případě kovových konstrukcí nebo oblast monitorování životního prostředí. LIBS aparaturu lze vybudovat jako mobilní a přizpůsobit daným aplikacím. Cílem disertační práce je automatizace měření v LIBS a DP LIBS aparatuře vytvořením softwaru pro počítačové řízení. Předpokládá se využití stávajících řídících programů jednotlivých přístrojů a vytvoření vlastního počítačového kódu pro automatické 2D a kvazi 3D mapování chemického složení vybraných vzorků. Funkce automatizovaných LIBS a DP LIBS aparatur bude prověřeno na vybraných vzorcích.

    Školitel: Kaiser Jozef, prof. Ing., Ph.D.

  3. Depozice tenkých vrstev metodou IBAD, část I.

    Naprašování tenkých vrstev za přítomnosti iontových svazků (IBAD): - depozice a měření parametrů izolačních ("high-K"), pasivačních, optických a bioaktivních vrstev/multivrstev rozprašováním keramik a syntetických minerálů (např. ZrO2, HfO2, Al2O3, hydroxylapatit, křemen).

    Školitel: Šikola Tomáš, prof. RNDr., CSc.

  4. Depozice tenkých vrstev metodou IBAD, část II.

    Naprašování tenkých vrstev za přítomnosti iontových svazků (IBAD): - depozice a měření parametrů izolačních ("high-K"), pasivačních, optických a bioaktivních vrstev/multivrstev rozprašováním keramik a syntetických minerálů (např. ZrO2, HfO2, Al2O3, hydroxylapatit, křemen).

    Školitel: Šikola Tomáš, prof. RNDr., CSc.

  5. Difrakční kontrast ve STEMu a jeho užití pro určení optických vlastnosti elektronového mikroskopu

    Zobrazení vzorku ve skenovacím transmisním elektronovém mikroskopu (STEM), nebo v transmisním režimu skenovacího elektronového mikroskopu (TSEM) patří ke standardním mikroskopických technikám. Lze ho však také použít pro určení hodnot aberačních koeficientů, které je založeno na počítačovém zpracování obrazu amorfního vzorku. Znalost aberacnich koeficientu je zásadní pro seřízení korigovanych systémů. Standardní techniky využívají bud 2D pixelový detektor pod vzorkem pomocí něhož generují Ronchigramy (stínové obrazy). Analýzou jednoho, nebo malého počtu Ronchigramů lze určit aberační koeficienty. Pokud systém není vybaven 2D detektorem pod vzorkem lze aberacní koeficienty určit ze série difraktogramů - Fourierovy transformace obrazu různě nakloněné amorfniho vzorku. Práce se bude soustředit na vývoj a optimalizaci uvedených metod pro systém s 2D segmentovaným detektorem pod vzorkem. Práce bude zahrnovat návrh, simulaci a experimentální ověření metody.

    Školitel: Radlička Tomáš, Mgr., Ph.D.

  6. Experimentální studium rozptylu světla na tenkých vrstvách

    Experimentální studium úhlového rozdělení intenzity světla rozptýleného jednoduchými tenkými vrstvami i multivrstvami metodou ARS (Angle-resolved scattering).

    Školitel: Ohlídal Miloslav, prof. RNDr., CSc.

  7. Experimentální studium rozptylu světla z povrchů pevných těles a z tenkých vrstev

    Experimentální studium úhlového rozdělení intenzity světla rozptýleného povrchy pevnýchtěles, jednoduchými tenkými vrstvami i multivrstvami metodou ARS (Angle-resolved scattering).

    Školitel: Ohlídal Miloslav, prof. RNDr., CSc.

  8. Holografická mikroskopie řízená koherencí - pokročilé metody zobrazování

    Cílem práce bude výzkum nestandardních zobrazovacích modů, které poskytuje koherencí řízená holografická mikroskopie, a jejich využití zejména pro pozorování v opticky rozptylujících prostředích.

    Školitel: Chmelík Radim, prof. RNDr., Ph.D.

  9. Interferometrický systém pro testování optických ploch

    V rámci řešení disertační práce bude vypracován přehled základních principů bezkontaktní diagnostiky optických povrchů. Bude provedena analýza možností potlačení parazitních interferencí v systémech, zahrnujících více optických ploch či elementů. Na základě výsledků této analýzy bude navrženo a realizováno uspořádání interferometru umožňující měření kvality optických ploch obecného optického systému s důrazem na dosažení co nejvyššího kontrastu reálných a parazitních interferenčních proužků.

    Školitel: Buchta Zdeněk, Ing., Ph.D.

  10. Kvantitativní zobrazování tenkých vzorků pomocí elektronové mikroskopie

    Cílem disertační práce je instrumentální a metodologický vývoj v oblasti zobrazování tenkých vzorků pomocí rastrovací elektronové mikroskopie. Klasické snímání bude rozšířeno na kvantitativní zobrazování, které snímkům přidá hodnotu v podobě informací týkajících se fyzikálních a biofyzikálních vlastností studovaných vzorků, jako např. makromolekulární hmotnosti, mapování lokální hmotnosti/tloušťky, materiálového kontrastu. Zároveň budou vyvíjeny různé způsoby přípravy vzorků (chemické, kryo metody) se zohledněním pro tento typ zobrazování. Zamýšlenými preparáty budou především nanoobjekty typu liposomů a kombinace nanočástic s proteiny, jež hrají důležitou roli v medicíně.

    Školitel: Krzyžánek Vladislav, Ing., Ph.D.

  11. Matematický popis rychlosti těžiště energie elektromagnetického pulsu při pulsním přenosu informací v dispersním prostředí.

    Využití prostředků informatiky a numerické matematiky k popisu pohybu elektromagnetického pulsu v dispersním prostředí. Vyjít z řešení rovnice, popisující tyto druhy vlnění, která je z matematického hlediska totožná s relativistickou vlnovou rovnicí, a pokusit se aplikovat Vajnštejnovu zobecněnou definici grupové rychlosti pulsu, případně jiné její definice, na různé typy dispersních prostředí a různé typy vstupujících pulsů. Aplikace lze očekávat u pulsního přenosu informací např. ve vlnovodech, optických vláknech a optických kabelech, zvláště v případě nanosekundových pulsů.

    Školitel: Klapka Jindřich, doc. RNDr., CSc.

  12. Mikročip pro optické mikromanipulace a detekci nanočástic za snížených tlaků

    Student naváže na související problematiku konstrukce odměřovacího systému pro systém hlubokého reaktivního iontového leptání, která byla tématem jeho diplomové práce. Téma doktorské dizertační práce bude obor mikro-elektro-mechanických systémů se zaměřením na mikrosystémy pracující v oblasti nízkých tlaků s integrovanou laserovou a optickou technologií. Cílem práce bude návrh a realizace mikročipu, který zajistí zachycení nanočástice v tvarovaných laserových svazcích, umožní snímat její polohu a současně bude možná pracovat při sníženém tlaku (vakuu). Součástí práce bude též hledání řešení souvisejících technologických výzev, jako vývoj mikro-zrcadel, integrace vláknová optiky a mikro-optiky, plazmochemické leptání a vakuová technika. Předpokládá se, že výsledkem práce bude úspěšné zachycení nanočástice, detekce její polohy při snižovaném tlaku.

    Školitel: Zemánek Pavel, prof. RNDr., Ph.D.

  13. Moderní metody pro návrh a určení koeficientů vad elektronově optických systémů

    - maticová metoda výpočtu elektronově optických systémů - započtení vad seřízení a vad pátého řádu - implementace metody diferenciálních algeber pro výpočet koeficientů vad libovolného řádu

    Školitel: Lencová Bohumila, prof. RNDr., CSc.

  14. Nanofotonika – Využití lokalizovaných povrchových plasmonů

    Aplikace plazmonových polaritonů v nanofotonice: - příprava plazmonických nanostruktur (např. nanoantén) a výzkum jejich vlivu na lokální zesílení elmg. pole - aplikace plazmonických nanostruktur pro lokální vybuzení fotoluminesce nebo zvýšení účinnosti fotočlánků.

    Školitel: Šikola Tomáš, prof. RNDr., CSc.

  15. Numerické modelování rozptylu světla na drsných površích pevných těles

    Obsahem práce je numerická simulace rozdělení intenzity světla rozptýleného z náhodně drsných povrchů pevných těles, která je založena na Beckmannově-Kirchhoffově resp. Rayleighově-Riceově resp. Harveyově-Shackově teorii rozptylu elektromagnetických vln.

    Školitel: Ohlídal Miloslav, prof. RNDr., CSc.

  16. Optická analýza tenkých vrstev pomocí zobrazovací spektroskopické reflektometrie

    Cílem disertační práce je vývoj metodiky vyhodnocování experimentálních dat získaných zobrazovacím reflektometrem v širokém spektrálním rozsahu s cílem určit spektrální závislosti optických parametrů studovaných tenkých vrstev.

    Školitel: Ohlídal Miloslav, prof. RNDr., CSc.

  17. Plazmonické nanostruktury – využití lokalizovaných povrchových plazmonů

    Využití lokalizovaných povrchových plazmonů: - tvorba plazmonických nanostruktur litografickými metodami, - výzkum vlivu prostředí a substrátů nanostruktur na lokalizované povrchové plazmony, - aplikace lokalizovaných povrchových plazmonů (např. v biosensorech).

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  18. Plazmonika I – povrchové plazmonové polaritony

    Vlastnosti a aplikace povrchových plazmonových polaritonů v nanofotonice: - buzení a detekce plazmonových polaritonů na kovových tenkých vrstvách a nanostrukturách, - výzkum šíření plazmonových polaritonů na površích těchto objektů a jejich aplikace (např. v nanosenzorech).

    Školitel: Dub Petr, prof. RNDr., CSc.

  19. Plazmonika II – výzkum módů lokalizovaných povrchových plazmonů

    Výzkum vlastností módů lokalizovaných povrchových plasmonů: - buzení specifických módů lokalizovaných povrchových plazmonů v nanostrukturách, - metody detekce a mapování módů lokalizovaných povrchových plazmonů v nanostrukturách.

    Školitel: Kalousek Radek, doc. Ing., Ph.D.

  20. Příprava a charakterizace nanostruktur GaN

    Výzkum nanostruktur GaN: - příprava nanostruktur (ultratenkých vrstev, nanokrystalů a nanovláken) GaN využitím atomárních/iontových svazků a dalších metod, - charakterizace složení a struktury GaN, - měření optických vlastností (fotoluminiscence) GaN nanostruktur.

    Školitel: Čechal Jan, prof. Ing., Ph.D.

  21. Příprava a studium vlastností magetických mikrostruktur a nanostruktur

    Výzkum magnetických mikrostruktur a nanostruktur: - příprava nanodrátů, nanodisků a dalších magnetických nanostruktur litografickými (EBL, FIB,…) a hybridními metodami (selektivní růst) a jejich charakterizace, - měření procesů magnetizace těchto nanostruktur statickými a dynamickými metodami (MFM, mikroskopický MOKE, XMCD,….) a jejich aplikace v oblasti datového záznamu.

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  22. Příprava nanostruktur z koloidních nanočástic a výzkum jejich optických a transportních vlastností

    - vývoj technik pro tvorbu uspořádaných souborů nanočástic z koloidních roztoků na různé substráty - výzkum optických (plasmonických) vlastností vytvořených nanostruktur - výzkum transportních vlastností vytvořených nanostruktur - vývoj aplikací (např. pro detekci biomolekul atd.)

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  23. Růst heterostrukturních polovodičových nanovláken

    Výzkum růstu polovodičových nanovláken a jejich heterostruktur: - výběr a depozice vhodných katalytických nanočástic, - růst homogenních nanovláken (např. Si, Ge) pomocí metod PVD nebo CVD a optimalizace jejich růstu (např. in situ pozorováním v SEM v případě metody PVD), - růst a optimalizace nanovláknových heterostruktur.

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  24. Selektivní růst nanostruktur

    Vývoj hybridních metod selektivního růstu nanostruktur na površích strukturovaných (“paternovaných”) substrátů: - paternování povrchů vzorků nanolitografickými metodami (FIB, SEM, SPM), - selektivní růst kovových nebo polovodičových (např. GaN) nanostruktur na těchto površích naprašováním v podmínkách ultravakua nebo depozicí z koloidních roztoků.

    Školitel: Čechal Jan, prof. Ing., Ph.D.

  25. Spintronika

    Výzkum vlivu magnetického pole na šíření povrchových plazmonových polaritonů. Využití tohoto jevu v oblasti sensorů a detektorů.

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  26. Tvorba nanostruktur a masek požadovaných parametrů pomocí lokální anodické oxidace (LAO)

    - výzkum metody lokální anodické oxidace (LAO) realizované metodou AFM, - aplikace mikroskopu AFM pro tvorbu masek a mřížek s využitím v nanoelektronice a nanofotonice.

    Školitel: Šikola Tomáš, prof. RNDr., CSc.

  27. Vývoj a aplikace mikroskopu SPM

    Vývoj prvků mikroskopu SPM a jeho aplikace v oblasti povrchů, tenkých vrstev a nanostruktur. Budou zkoumány možnosti zakomponování tohoto mikroskopu nebo jeho jednotlivých prvků do mikroskopu SEM nebo jiných mikroskopických technik.

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  28. Vývoj nanomanipulátorů I

    Vývoj řídící jednotky pro ovládání piezokeramických nanomanipulátorů a aktuátorů. Tyto prvky budou využívány jako součást SPM nebo měřících či litografických stolků.

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  29. Vývoj nanomanipulátorů II

    Vývoj řídící jednotky pro ovládání piezokeramických nanomanipulátorů a aktuátorů. Tyto prvky budou využívány jako součást SPM nebo měřících či litografických stolků.

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.

  30. Výzkum integrálních a lokálních fotoluminiscenčních vlastností nanostruktur

    - vybudování aparatury pro měření lokálních a integrálních fotoluminiscenčních vlastností nanostruktur - výzkum fotoluminiscenčních vlastností nanostruktur (uspořádaných i neuspořádaných polovodičových/dielektrických struktur)

    Školitel: Šikola Tomáš, prof. RNDr., CSc.

  31. Výzkum elektrických transportních vlastností molekulárních nanovláken

    - vypracování metod manipulace/tvorby nanovláken (např. C60) mezi segmenty nanoelektrod, - měření elektrických transportních vlastností nanovláken.

    Školitel: Dub Petr, prof. RNDr., CSc.

  32. Výzkum ultratenkých magnetických vrstev a nanostruktur

    - aplikace nově vyvinuté ultravakuové aparatury, vybavené zařízením pro molekulární svazkovou epitaxi (MBE) a difrakci odražených elektronů o vysokých energiích (RHEED), pro přípravu magnetických ultratenkých vrstev a nanostruktur - aplikace FIB, EBL a dalších metod pro přípravu magnetických ultratenkých vrstev a nanostruktur - výzkum magnetických vlastností ultratenkých vrstev a nanostruktur

    Školitel: Spousta Jiří, prof. RNDr., Ph.D.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.