Detail oboru

Inženýrská mechanika

FSIZkratka: D-IMEAk. rok: 2016/2017

Program: Aplikované vědy v inženýrství

Délka studia: 4 roky

Akreditace od: Akreditace do: 31.12.2020

Profil

Doktorský studijní program se tematicky zaměřuje na mechaniku těles, biomechaniku a mechatroniku.

Garant

Vypsaná témata doktorského studijního programu

  1. Odhadování parametrů a stavu dynamického modelu pomocí optimalizačních metod

    Práce se bude zabývat výzkumem a aplikací metod pro odhadování stavu a parametrů dynamického modelu v reálném čase. Tato problematika nachází uplatnění např. v systémech jízdní stability. Předpokládá se simulační modelování v prostředí Matlab+ a experimentální práce s využitím Real-Time Rapid Prototyping hardware dSPACE, které je současným de facto standardem v automobilovém průmyslu. Teoretické výsledky budou prakticky ověřeny na konkrétním reálném modelu čtyřkolového vozidla.

    Školitel: Grepl Robert, doc. Ing., Ph.D.

  2. Počítačová simulace plošného tváření ve vývoji nástrojů a procesů lisování karosářských dílů

    Téma je vypsané a řešené v úzké spolupráci s firmou Škoda Auto, která nabízí studentům finanční podporu během studia v prezenční i kombinované formě s nabídkou zaměstnání po jeho úspěšném ukončení. Jedná se o širokou problematiku, na které může paralelně pracovat větší množství studentů a která zahrnuje dílčí otázky optimální volby geometrie výlisků, nástrojů, materiálu, procesních parametrů a jejich vliv na odpružení, rozměrovou stabilitu, tvařitelnost a porušování produktů a nástrojů. Každý ze studentů bude zpracovávat jedno z dílčích témat, jejichž společným jmenovatelem bude zpřesnění výpočtových modelů a jejich plná integrace do virtuálního navrhování inovovaných výrobků a procesů.

    Školitel: Petruška Jindřich, prof. Ing., CSc.

  3. Šíření trhlin v tělesech modelovaných v rámci teorií kontinua vyššího řádu s gradací materiálových vlastností

    Konvenční teorie mechaniky kontinua se spolehlivě používají v situacích, když změny deformačního pole se odehrávají v objemech, jejichž délkový rozměr je značně větší než charakteristický rozměr mikrostruktury materiálu. Pokud jsou však výše zmíněné délkové rozměry srovnatelné, pak chování materiálu v jednom bodě začíná být významně ovlivněno okolními materiálovými body. Takové situace nastávají v okolí různých defektů a mají značný význam v oblasti nanotechnologií, kde předpoklad homogenizovaného elastického kontinua přestává platit na nanoúrovni, kde diskrétní povaha materiálu vystupuje do popředí. Korelace elastických polí defektů mohou pak vést k elastické odezvě, která vykazuje nelokální charakter a závislost na velikosti. V případě funkčně gradientních materiálů dochází k interakci mezi nelokálním charakterem odezvy a gradací materiálových vlastností. Cílem disertační práce je analyzovat chování trhlin ve funkčně gradientních materiálech s nelokální odezvou. Téma práce je také součástí výzkumného programu předloženého návrhu projektu GAČR a připravovaného projektu OP VVV – excelentní výzkum Key Enabling Technologies: Advanced Materials and Nanotechnologies.

    Školitel: Kotoul Michal, prof. RNDr., DrSc.


Struktura předmětů s uvedením ECTS kreditů (studijní plán)

Studijní plán oboru není zatím pro tento rok vygenerován.