Detail předmětu

Úvod do medicínské informatiky

FEKT-AUMIAk. rok: 2010/2011

Počítače v medicíně a biologii. Medicínská data, získávání, archivace a použití. Systémy založené na počítačových pacientských záznamech. Systémy získávání informací. Nemocniční informační systémy. Biostatistika. Rozhodování v medicíně, pravděpodobnostní usuzování. Klinické systémy podpory rozhodování. Standardy v medicínské informatice. Etika a zdravotnická informatika, uživatelé, standardy. Úvod do bioinformatiky. Základy zpracování genetické informace.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Základní znalosti a praxe v medicínské informatice se zaměřením na zpracování medicínských dat. Znalosti specifičnosti práce s medicínskými daty včetně bezpečnost dat a etiky.

Prerekvizity

Jsou požadovány znalosti na úrovni středoškolského studia.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky pro úspěšné ukončení předmětu stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Osnovy výuky

Počítače v medicíně a biologii. Medicínská data. Nemocniční informační systémy. Biostatistika. Klinické systémy podpory rozhodování. Standardy v medicínské informatice. Zpracování genetické informace.

Učební cíle

Poskytnout základní teoretické znalosti a praktické zkušenosti z oblasti medicínské informatiky. Znalosti pokrývají oblast zpracování specifických medicínských dat, základy návrhu medicínských informačních systémů a počítačově podporovanou medicínskou diagnostiku.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Doporučená literatura

P. Degoulet, B. Phister, M. Fieschi: Introduction to Medical Informatics. Springer-Verlag New York, 1999. ISBN: 0387946411 (EN)
J.H. van Bemmel and M.A. Musen: Handbook of Medical Informatics, Springer-Verlag, 1997. ISBN: 3540633510 (EN)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BTBIO-A bakalářský

    obor A-BTB , 2. ročník, zimní semestr, povinný

  • Program EEKR-CZV celoživotní vzdělávání (není studentem)

    obor ET-CZV , 1. ročník, zimní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Počítače v medicíně a biologii. Zpracování informace v biomedicínském výzkumu a klinické praxi, vztah medicínské informatiky ke klinické praxi. Medicínská data, získávání, archivace a použití: medicínská data, použití, nevýhody tradičních pacientských záznamů, úloha počítačů v archivaci, získávání a interpretaci dat, databáze a znalostní báze, sběr dat a generování hypotéz, vstup dat do medicínské databáze. Systémy založené na počítačových pacientských záznamech, definice počítačového pacientského záznamu (CPR), rozdíl CPR od tradičního záznamu, funkční komponenty CPR, výhody vývoj a použití CPR. Systémy získávání informací, jejich dostupnost a užitečnost v medicíně, hlavní kroky procesu získávání informací. Nemocniční informační systémy. Rozhodování v medicíně, pravděpodobnostní usuzování. Pravděpodobnost v interpretaci výsledků testu a v medicínském rozhodování s neurčitostí, schopnost testu diskriminovat mezi chorobou a zdravím, informace nutná ke správné interpretaci výsledku textu, analýza sensitivity, vyhodnocení robustnosti rozhodování, rozhodovací stromy. Klinické systémy podpory rozhodování. Požadavky na rozhodovací systémy, znalostní systémy. Standardy v medicínské informatice. Význam standardů v medicínské informatice, standardizační organizace, standardy v managementu medicínských informací, proces vytváření konsenzuálního standardu, faktory tvorby standardů. Etika a zdravotnická informatika, uživatelé, standardy. Význam etiky v informatice, hlavní etické problémy v medicínské informatice, příklady vhodného a nevhodného použití software v medicíně, standardy a etika, minimalizace protikladu ochrany údajů a sdílení údajů. Úvod do bioinformatiky, zpracování genetické informace.

Cvičení na počítači

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Biostatistické metody v medicíně.
Použití diagnostických expertních systémů.
Použití medicínského informačního systému MIS CLINICOM.
Emulace terminálu a moduly MIS CLINICOM.

Ostatní aktivity

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Samostatné projekty včetně výběru tématu po konzultaci s přednášejícím, přípravy plánu řešení, vypracování a elektronická prezentace.