Detail předmětu

Pozemní stavitelství IV

FA-PS4Ak. rok: 2010/2011

Studium technologií a stavebních konstrukcí (neprůsvitné a průsvitné části obvodové pláště), které zlepšují energetickou bilanci architektonického díla. Předpokladem je využití netradičních a obnovitelných zdrojů energie ve stavebnictví (např. sluneční záření, vítr, voda, biomasa, geotermální energie). Součástí předmětu je rovněž studium požární ochrany staveb. Cílem je získání komplexního pohledu na tvorbu budov a znalostí uplatňujících se při návrhu konstrukčního systému za předpokladu energeticky úsporného navrhování.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Studenti získají znalosti, které jim umožní orientaci v oblasti energeticky úsporných objektů. Poznají zásady aktivního a pasivního využití účinků slunečního záření. V tomto rámci se seznámí s koncepcí navrhování nízkoenergetických a pasivních domů.

Prerekvizity

V předmětu Pozemní stavitelství IV se očekává, absolvování předmětů Pozemní stavitelství I, II a III. I když zatímní nevykonání zkoušek není překážkou, aby předmět Pozemní stavitelství IV mohl být absolvován. Pro zdárný průběh výuky je považováno za vhodné, aby posluchač průběžně sledoval časopiseckou a knižní literaturou se zaměřením na stavitelství a architekturu. Vítána je orientace v zahraničních studijních materiálech.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Student musí absolvovat alespoň 10 cvičení. Jeho povinností je za podmínek stanovených před zahájením semestrální výuky zpracovat všechna zadání do cvičení. Zároveň absolvuje test, ve kterém se ověřuje míra studentova chápání látky a sleduje se schopnost aplikovat dosažené poznatky.
Po získání zápočtu má student právo absolvovat zkoušku. Zkouška probíhá ve formě písemné práce. Má dvě části, které obsahují zadání z přednesené látky.

Osnovy výuky

Energeticky úsporné budovy, obnovitelné zdroje energie. Studie energeticky úsporného rodinného domu.
Pasivní a aktivní využití sluneční energie v architektonickém díle. Výkres sestavy prvků nebo výkres tvaru stropu rodinného domu.
Sklo v architektuře. Druhy skel, uložení skleněné výplně, těsnění. Půdorys 1.NP.
Skleněné konstrukce stěnového a střešního pláště. Strukturální zasklení. Půdorys krovy.
Ochrana před účinky sluneční tepelné zátěže – stínění: rolety, žaluzie, okenice, slunolamy, římsy, reflexní skla. Řez schodištěm.
Ekologické stavby technické infrastruktury. Podzemní architektura. Konstrukční detail střechy.
Požární bezpečnost staveb I.: požární úsek, požární odolnost, požární zátěž. Návrh skleníku – dokončení.
Požární bezpečnost staveb II.: zvýšené požární odolnosti, únikové cesty, odstupy, zasklení vnějších stěn – dokončení.
Venkovní úpravy a drobná architektura, venkovní schodiště, opěrné zdi, chodníky. Kašny a fontány. Protihlukové stěny. Osazení budovy do terénu.
Stavební klempířské práce. Výkres zábradlí.
Zásady navrhování konstrukcí v objektech s vlhkým nebo mokrým provozem. Sanace vlhkého zdiva. Výkres výkopů.
Konstrukční systémy průmyslových provozů. Stavební konstrukce pro inženýrské sítě, kolektory. Půdorys konečných terénních úprav.
Ochrana proti biologické korozi. Přesnost geometrických parametrů ve výstavbě. Detaily klempířských prací. KONTROLNÍ TEST.
Zásady volby konstrukčního systému objektu: kritéria technologie, staveniště, ekonomie, živ.prostředí. Kompletace, odevzdání, zápočet.

Učební cíle

Cílem je získání komplexního pohledu na tvorbu budov a na znalosti uplatňujících se při návrhu konstrukčního systému za předpokladu energeticky úsporného navrhování. Jde o poznání správných zásad a postupů při navrhování nízkoenergetických a pasivně energetických domů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Kontrolovanou výukou je cvičení. Studentovou povinností je absolvovat předepsaný počet cvičení. Může absolvovat průběžný test. Kontrolou jsou také odevzdané práce, v nichž je sledována technická kvalita zpracování a grafická úroveň výstupů.

Základní literatura

WERNER, J., CHYBÍK, J.: Pozemní stavitelství IV. Učební texty. Brno, VUTIUM, 1999. (CS)
CHYBÍK, J.: Pozemní stavitelství IV. Přednáškové texty. FA VUT v Brně, 2005. (CS)
ŠTIKAR, J.: Pozemní stavitelství IV. Přednáškové texty. FA VUT v Brně, 2005. (CS)
KOLEKTIV: Pasivní domy. Zkušenosti z Dolního Rakouska. Brno, VERONICA, 2004. (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program ARCHURB bakalářský

    obor ARCH , 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor