Detail předmětu

Tepelná technika a akustika dřevostaveb

FA-TADAk. rok: 2010/2011

Volitelný předmět "Tepelná technika a akustika dřeovstaveb" syntetizuje znalosti z předmětů stavební fyziky a pozemního stavitelství získané v BSP. Na celé řadě příkladů z realizace a případných měření parametrů akustického a tepelného komfortu rozšiřuje v příslušné nástavbě stávající rozhled znalostí. V přednáškách a seminářích seznamuje studenta s užívanými technologiemi navrhování konstrukčních prvků ve vztahu k dané problematice v návaznosti na práci architekta.
Cílem je získat znalosti technického řešení při navrhování konstrukčních prvků v úrovni splnění akustického a tepelného komfortu interiéru.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Současné konstrukční řešení prvků a používané technologie, navazuje na znalosti z předmětu Stavitelství a Stavební fyzika, spolupracuje s ateliérem

Prerekvizity

Znalosti v oborech stavební fyzika,stavitelství, stavební konstrukce a prostředí staveb získané v BSP

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Metody vyučování závisejí na způsobu výuky a jsou popsány článkem 7 Studijního a zkušebního řádu VUT.

Způsob a kritéria hodnocení

Klasifikovaný zápočet, formu stanovuje Studijní a zkušební řád VUT a Směrnice děkana FA VUT.

Osnovy výuky

Přednášky, semináře: Zásady navrhování a posuzování skladby konstrukčních prvků ve vazbě na akustický a tepelný komfort interiéru.
Individuální práce se studenty a rozvoj poznatků a informací bude prováděna seminární formou.
Prohloubení formou vhodných exkurzí.

Učební cíle

Volitelný předmět "Tepelná technika a akustika dřevostaveb" syntetizuje znalosti z předmětů stavební fyziky a pozemního stavitelství získané v BSP. Na celé řadě příkladů z realizace a případných měření parametrů akustického a tepelného komfortu rozšiřuje v příslušné nástavbě stávající rozhled znalostí. V přednáškách a v seminářích seznamuje studenta s užívanými technologiemi navrhování konstrukčních prvků ve vztahu k dané problematice v návaznosti na práci architekta.
Cílem je získat znalosti technického řešení při navrhování konstrukčních prvků v úrovni splnění akustického a tepelného komfortu interiéru staveb obytných,občanských a zemědělských, které budoucí architekt musí znát pro svou úspěšnou spolupráci se specialisty. Součástí je přednášková činnost externistů odborníků z praxe z oblastí výroby stavebních hmot a realizace staveb.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Výuka probíhá v semestrovém cyklu ve formě přednášek a seminářů. Rozhodující je aktivní podíl studentů v přípravě souvisejících podkladů pro témata diskusí k dané problematice, technickému řešení konstrukčních prvků a na vypracování a obhajobě seminární práce.
Formu nahrazování stanovuje Studijní a zkušební řád VUT a Směrnice děkana FA VUT.

Základní literatura

Průběžný monitoring domácího a zahraničního odborného periodického tisku, internetu, odborných publikací, DVD aj. s tématikou soudobé architektury a stavění. Exkurze na typické a kvalitně postavené objekty , případně i do vhodné výrobny (např.RD Rýmařov) (CS)

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program ARCHURB magisterský navazující

    obor ARCH , 1. ročník, zimní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Seminář

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor