Detail předmětu

Dálkový průzkum Země

FAST-NEA046Ak. rok: 2021/2022

Metoda dálkového pruzkumu (její princip a postavení v systému věd). Elektromagnetické záření a jeho druhy, přírodní a umělé zdroje záření. Radiometrické veličiny a jejich měření. Zářivé vlastnosti krajinných objektu, režim a metody zjišťování. Postavení atmosféry v dálkovém průzkumu (průnik elektromagnetického záření atmosférou, přenosová funkce atmosféry). Metodika sběru pozemních a aerokosmických dat. Obrazová funkce. Analogová a digitální interpretace obrazových dat dálkového průzkumu, klasifikace obrazových dat. Aplikace dálkového průzkumu v geodezii, kartografii, hydrologii, ochraně životního prostředí a jeho vazba na geografické informační systémy. Dálkový průzkum vesmírných objektů. Institucionální zabezpečení dálkového průzkumu. Využití geofyzikálních metod.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav geodézie (GED)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne teoretické základy metody dálkového průzkumu objektů zemského povrchu. Seznámí se s aktuálními technickými prostředky sběru obrazových dat a s metodami jejich interpretace pro monitorování krajiny a jejich komponent a pro tvorbu kartografických děl různého určení.

Prerekvizity

Základní znalosti z atmosférické optiky a vesmírné mechaniky.

Osnovy výuky

1. Definice dálkového průzkumu a jeho význam při studiu Země a vesmírných objektů, rozdělení metod dálkového průzkumu Země.
2. Fyzikální základy dálkového průzkumu.
3. Spektrální vlastnosti krajinných objektů.
4. Vliv atmosféry na dálkový průzkum.
5. Základní druhy historických a aktuálních snímacích zařízení.
6. Historické a aktuální nosiče snímacích zařízení.
7. Analogové zpracování obrazových dat dálkového průzkumu.
8. Rektifikace digitálních obrazových dat dálkového průzkumu a úpravy obrazu.
9. Metody klasifikace obrazových dat.
10. Základní oblasti využití dat dálkového průzkumu a geofyzikální metody v dálkovém průzkumu Země.

Učební cíle

Pochopení fyzikální podstaty metody bezkontaktního zjišťování vlastností objektů zemského povrchu. Obrazový materiál dálkového průzkumu pro řešení úloh tematického a topografického mapování a monitorování vývoje krajiny.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-GK magisterský navazující, 2. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Definice dálkového průzkumu a jeho význam při studiu Země a vesmírných objektů, rozdělení metod dálkového průzkumu Země. 2. Fyzikální základy dálkového průzkumu. 3. Spektrální vlastnosti krajinných objektů. 4. Vliv atmosféry na dálkový průzkum. 5. Základní druhy historických a aktuálních snímacích zařízení. 6. Historické a aktuální nosiče snímacích zařízení. 7. Analogové zpracování obrazových dat dálkového průzkumu. 8. Rektifikace digitálních obrazových dat dálkového průzkumu a úpravy obrazu. 9. Metody klasifikace obrazových dat. 10. Základní oblasti využití dat dálkového průzkumu a geofyzikální metody v dálkovém průzkumu Země.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1–2 Projektová příprava snímkovacího experimentu. 3–4 Spektrometrie. 5–6 Vizuální a temporální interpretace aerokosmických snímků. 7-8 Dálkový průzkum v ČR a zahraničí, zahraniční a mezinárodní organizace dálkového průzkumu. 9-10 Využití dálkového průzkumu - aplikace geofyzikálních metod v dálkovém průzkumu Země.