Detail předmětu

Praktikum z technologie potravin

FCH-MC_TPO_PAk. rok: 2021/2022

Exkurze do vybraných potravinářských podniků. Odzkoušení některých technologických procesů v laboratorních podmínkách včetně stanovení základních kvalitativních parametrů připravených produktů. Prezentace znalostí potravinářských technologií získaných v rámci exkurzí s doplněním z odborné literatury.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Výsledky učení předmětu

Studenti budou schopni spojit doposud získané teoretické znalosti s praktickými ukázkami, aby byli lépe připraveni na vypracování diplomové práce a následné uplatnění v praxi.

Prerekvizity

Znalosti z předmětu Základy potravinářských technologií .

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: Laboratorní cvičení - 4 vyučovací hodiny týdně. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém LMS Moodle.

Způsob a kritéria hodnocení

Účast na exkurzích a praktických cvičeních, vypracováni a odevzdani protokolu písemnou formou ke všem úlohám. Prezentace technologie.

Osnovy výuky

Cílem praktika je seznámit studenty v rámci odborných exkurzí s průmyslovými technologiemi výroby vybraných potravin a ověřit některé techologie nebo jejich kroky v laboratorních podmínkách. Týdenní náplň praktika:

Týden 1-5: Exkurze do vybraných potravinářských podniků
1. výroba sladu a piva
2. příprava masných výrobků
3. výroba cukrovinek
4. technologie zpracování obilovin
5. výroba vína

Týden 6-11: Praktická realizace některých technologických procesů v laboratorních podmínkách.
1. vaření piva
2. výroba klobás a paštik
3. výroba jogurtu
4. výroba pečiva
5. výroba cukrovinek
6. zpracování ovoce, výroba ovoných šťáv a džemů

Týden 12-13: Prezentace znalostí získaných studiem odborného článku v angličtině z oblasti potravinářských technologií.

Učební cíle

Cílem předmětu je seznámit studenty v rámci odborných exkurzí s průmyslovými technologiemi výroby vybraných potravin a ověřit některé techologie nebo jejich kroky v laboratorních podmínkách.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Účast na exkurzích, praktických cvičeních a odevzdání protokolů. Součástí je i prezentace seminární práce vypracované na základě exkurzí a odborné literatury.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPCP_CHTPO magisterský navazující

    specializace PCH , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

  • Program NKCP_CHTPO magisterský navazující

    specializace PCH , 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace v kombinovaném studiu

26 hod., povinnost neuvedena

Vyučující / Lektor

Laboratorní cvičení

52 hod., povinná

Vyučující / Lektor