Detail předmětu

Experiment v geotechnice (kurz ESF)

FAST-VFC001Ak. rok: 2020/2021

Studenti se v kurzu naučí využívat moderní metody ke studiu vlastností základové půdy. Využito bude experimentální modelování chování základové půdy. Uplatněna bude i observační metoda a matematické modelování. Studenti budou vedeni k týmové spolupráci při navrhování projektu. Výuka bude sledovat environmentální aspekty geotechniky. Konkrétní řešení problémů budou konzultována s odborníky z praxe v rámci terénních cvičení a exkurzí; studenti tak získají zpětnou vazbu na jimi navrhovaná řešení.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav geotechniky (GTN)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu "Experiment v geotechnice" spočívající ve zlepšení teoretické přípravy pro řešení praktických problémů, přípravě pro práci in situ a rozvoj týmové spolupráce. Studenti si vyzkouší řešení praktických úloh. Absolvováním kurzu získají aktuální přehled o moderních technikách testování a monitoringu horninového prostředí. Řešení budou konzultována s odborníky z praxe. Součástí předmětu je i ověření teoretických poznatků na terénním cvičení a exkursi.

Prerekvizity

Před absolvováním tohoto předmětu musí mít student zvládnuty základní znalosti z geologie, fyziky, stavební mechaniky, pružnosti a plasticity a geomechaniky (mechanika zemin/hornin).

Osnovy výuky

1. Geotechnický průzkum podle ČSN EN 1997-2
2. Geofyzikální metody průzkumu
3. Konvenční metody průzkumu
4. Monitoring horninového prostředí
5. Sesuvy a řícení I.
6. Sesuvy a řícení II.
7. Fyzikální modelování
8. Matematické modelování
9. Matematické modelování
10.Případová studie
11.Terénní exkurze

Učební cíle

Cílem předmětu je zlepšení teoretické přípravy pro řešení praktických problémů, příprava pro práci in situ a rozvoj týmové spolupráce. Studenti si vyzkouší řešení praktických úloh. Absolvováním kurzu získají aktuální přehled o moderních technikách testování a monitoringu horninového prostředí. Řešení budou konzultována s odborníky z praxe. Součástí předmětu je terénní cvičení a exkurse.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

13 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Geotechnický průzkum podle ČSN EN 1997-2 2. Geofyzikální metody průzkumu 3. Konvenční metody průzkumu 4. Monitoring horninového prostředí 5. Sesuvy a řícení I. 6. Sesuvy a řícení II. 7. Fyzikální modelování 8. Matematické modelování 9. Matematické modelování 10.Případová studie 11.Terénní exkurze

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Příprava průzkumu základové půdy 2. Průzkum základové půdy – metody 3. Laboratorní zkoušky zemin – příprava vzorků, metody, vyhodnocení 4. Monitoring horninového prostředí – teorie 5. Monitoring horninového prostředí – praktické aplikace 6. Hydraulické parametry zemin a hornin 7. Fyzikální modelování – úvod, teoretické základy 8. Fyzikální modelování – metody, rizika, praktické aplikace 9. Matematické modelování – úvod, teoretické základy, metody 10.Matematické modelování vybraných geotechnických úloh 11.Případové studie – terénní exkurze