Detail předmětu

Technologické projektování

FSI-HT1-KAk. rok: 2020/2021

V návaznosti na teoretické základy projektování se posluchači seznámí s optimálním postupem sestavování technického návrhu a metodami, které se při projektování používají. Dále se seznámí s využitím počítače v projektové činnosti tzn. s výpočtovými programy. Látka dává komplexní znalosti od projektování generelu podniků až po mikroprojekt pracoviště. Hlavní pozornost je zaměřena na kapacitní propočty, návrh generelu, detailní projektování dílen a pracovišť, projektování linek a integrovaných výrobních úseků, využití ergonomie v projektování, ekonomické hodnocení investičních akcí. Posluchači se také seznámí se základními principy projektového řízení (podmínky pro jeho aplikaci, metody, kritéria úspěšnosti projektu atd.).

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

5

Výsledky učení předmětu

Předmět umožní posluchačům po osvojení teoretických základů projektování získat znalosti o rozborových a návrhových metodách používaných v projektantské praxi. Při zpracování technologického projektu dílny posluchači aplikují znalosti při konkrétním návrhu dílny včetně kapacitních propočtů.

Prerekvizity

Základní znalosti z oblasti strojírenské technologie (technologie tváření a obrábění) a znalosti o používaných strojích a technologickém zařízení.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Předmět je vyučován formou přednášek, které mají charakter výkladu základních principů a teorie dané disciplíny. Cvičení je zaměřeno na praktické zvládnutí látky probrané na přednáškách.

Způsob a kritéria hodnocení

Podmínky udělení zápočtu: účast na cvičeních, zpracování komplexního projektu dílny dle individuálního zadání, zpracování dílčích kapacitních propočtů.
Hodnocena je: správnost výpočtů, originálnost řešení, technické propracování projektů a aktivita posluchače na cvičeních.
Zkouška: prověřuje znalost teorie, výpočtů, znalost pravidel a grafického aparátu technologického projektování vč. projektování manipulace s materiálem. Zkouška je písemná a ústní. V písemné práci je 1 příklad a 2 až 3 otázky. Zpracování příkladu je hodnoceno dvojnásobně. Při ústní zkoušce obdrží student 1-2 doplňující otázky. Při stanovování výsledného hodnocení je přihlíženo k úrovni projektu zpracovaného ve cvičení a aktivitě.
Hodnotí se klasifikačním stupněm ECTS.

Učební cíle

Cílem předmětu "Technologické projekty" je seznámit studenty s postupem a metodami předprojektové přípravy a s postupem projektování, grafickým aparátem a s metodami vlastní projektové činnosti, s tvorbou variant, ekonomickým hodnocením návrhu, organizací a řízením projektových prací a s využitím výpočetní techniky v projektové činnosti.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Docházka do cvičení je pravidelně kontrolována a účast ve výuce je zaznamenávána. V případě neúčasti je možné zmeškanou výuku nahradit s jinou studijní skupinou ve stejném výukovém týdnu. V případě, že náhrada není možná vypracuje posluchač náhradní zadání a výpočtové cvičení, případně vykoná náhradní konzultaci dle domluvy s vyučujícím.

Základní literatura

J.T. BLACK: The Design of the Factory with future, , 0
Rockstroh,W.: Technologické projekty, , 0
Milo,P.: Technologické projekty v praxi, , 0
Vigner,M.-Zelenka,A.-Král,M.: Metodika projektování výrobních procesů,
JEŽKOVÁ, Z., KREJČÍ, H., LACKO, B. a ŠVEC, J. Projektové řízení: Jak zvládnout projekty. Kuřim: Akademické centrum studentských aktivit, 2014, 381 s. ISBN 978-80-905297-1-7.
LACKO, B., ŠVEC, J. a BALATKOVÁ, M. Specifika technických sešitů: Pracovní sešit k publikaci Projektové řízení - Jak zvládnout projekty. Kuřim: Akademické centrum studentských aktivit, 2014. ISBN 978-80-905297-2-4.

Doporučená literatura

Rumíšek, P.: Technologické projekty, Brno, 1991, VUT - učební texty
Hlavenka,B.: Projektování výrobních systémů,Brno,1987,VUT - učební texty
Milo,P.: Technologické projektovanie v praxi, Bratislava,1983, Alfa Bratislava

Typ (způsob) výuky

 

Konzultace v kombinovaném studiu

17 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úkol a organizace technolog. projektování, teoretické základy, systémové pojetí
2. Předprojektové rozbory a postup a metody projektové činnosti
3. Kapacitní propočty generelu,mechanických dílen, slévárny,kovárny,lisovny a svařovny
4. Makroprojektování (situování, generel, projektování výrobních seskupení)
5. Detailní projektování dílen a provozů zákl. výroby (mechanické dílny, TZ, povrchové úpravy)
6. Detailní projektování dílen a provozů zákl. výroby (slévárna, kovárna,lisovna, svařovna)
7. Projektování robotizovaných pracovišť a RTK,projekt administrativních a správních budov, projektování obslužných a přípravných pracovišť
8. Projektování mechanicko-montážních provozů (brusírna, ozubárna, montáž, dělírna materiálu )
9. Projektování linek a integrovaných výrobních úseků, základy montáže
10. Mikroprojekty pracoviště
11. Využití ergonomie v projektování (osvětlení, hluk, barevná úprava)
12. Ekonomické hodnocení investičních akcí, nové směry v technol. projektování
13. Projektové řízení

Konzultace

35 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor