Detail předmětu

Pozemní stavitelství 2 (APS)

FAST-BHA041Ak. rok: 2020/2021

Předmět je zaměřen na prohlubování základních znalostí o pozemním stavitelství. Student přehlednou formou získá znalosti o svislých nosných i dělících nenosných konstrukcí a jejich možných řešení, ztužujících věncích a překladech. Současně se seznámí s problematikou dilatačních a rozdělovacích spár v nosných a nenosných konstrukcí, spodní stavby a její ochraně proti vodě, tlakové vodě a radonu. Doplní si také informace o dokončujicích konstrukcí podlah, oken a komínů. Seznámí se se způsoby řešení fasád objektů (jedno i vícepášťových), venkovních a vnitřních omítek.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu, kterým je celková koncepce návrhu skeletové vícepodlažní stavby včetně kompletace projektové dokumentace pro její realizaci.

Prerekvizity

Předpokládá se, že student má na začátku předmětu znalosti z předmětu Pozemní stavitelství 1. Současně se předpokládá znalost základů konstruktivní geometrie, stavební mechaniky, statiky stavebních konstrukcí, pružnosti a pevnosti.

Osnovy výuky

1. Konstrukční systémy – stěnové zděné – konstrukční a materiálové požadavky, zdivo cihelné a tvárnicové (druhy a materiály tvárnic, vazby, únosnost, dotvarování a sedání zdiva) a druhy malt.
2. Zdivo kamenné a smíšené – materiálové řešení, vlastnosti a konstrukční principy, otvory v nosných stěnách, překlady nad otvory.
3. Konstrukční systémy – stěnové - monolitické betonové, montované. Vícevrstvé konstrukce – konstrukční principy, únosnost; sloupy a pilíře – materiálová řešení, vlastnosti a konstrukční principy.
4. Fasády objektů - řešení vnějších plášťů, požadavky, materiálová řešení, způsoby provedení, ukázky možných řešení.
5. Vodorovné konstrukce věnců a překladů – přehled, požadavky, vazba na svislé nosné konstrukce, statické a konstrukční principy, materiálové varianty, eliminace tepelných mostů.
6. Svislé nenosné stěny, požadavky na příčky. Příčky zděné, monolitické, montované, skleněné a pohyblivé. Nosné a nenosné části budov – vzájemné vztahy, dilatační spáry – druhy, materiálové a konstrukční řešení.
7. Komínová a ventilační tělesa – zásady pro navrhování a provádění, vazba na dispoziční řešení, terminologie, ukázky možných řešení a způspbů provádění.
8. Výplně otvorů - požadavky a způsoby zabudování, požadavky z pohledu tepelné techniky a akustiky, vlastnosti a varianty materiálového řešení.
9. Konstrukce převislé a ustupující (balkony, lodžie, pavlače, terasy, akrýře, římsy) materiálové varianty, statické požadavky, tepelně technická problematika.
10. Úpravy povrchů a dilatace - dělení vnitřních omítek, požadavky na ně kladené, sspecifika a vlastnosti, způsoby provádění. Dilatování objektů, typy dilatačních řešení, způsoby řešení a požadavky na dilatační konstrukce.
11. Podlahové konstrukce - normativní požadavky, základní dělení, vlastnosti podlah, materiálová řešení a způsoby provádění, ukázky možných řešení.
12. Hydroizolace - základní dělení, materiálová řešení, popis a terminologie, příklady skladeb, ukázky provádění, drenáže budov.
13. Zábradlí, rampy a žebříky - normativní požadavky, základní dělení, výška zábradlí, ukázky možných řešení.

Učební cíle

Všeobecné požadavky a členění konstrukcí spojujících různé úrovně.
Základní orientace v navrhování svislých nosných konstrukcích skeletových systémů občanských a průmyslových budov.
Základní přehled v oblasti řešení vícepodlažních budov.
Seznámení s fázemi výstavby a požadavky na dokumentaci staveb.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-APS bakalářský, 1. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Konstrukční systémy – stěnové zděné – konstrukční a materiálové požadavky, zdivo cihelné a tvárnicové (druhy a materiály tvárnic, vazby, únosnost, dotvarování a sedání zdiva) a druhy malt. 2. Zdivo kamenné a smíšené – materiálové řešení, vlastnosti a konstrukční principy, otvory v nosných stěnách, překlady nad otvory. 3. Konstrukční systémy – stěnové - monolitické betonové, montované. Vícevrstvé konstrukce – konstrukční principy, únosnost; sloupy a pilíře – materiálová řešení, vlastnosti a konstrukční principy. 4. Fasády objektů - řešení vnějších plášťů, požadavky, materiálová řešení, způsoby provedení, ukázky možných řešení. 5. Vodorovné konstrukce věnců a překladů – přehled, požadavky, vazba na svislé nosné konstrukce, statické a konstrukční principy, materiálové varianty, eliminace tepelných mostů. 6. Svislé nenosné stěny, požadavky na příčky. Příčky zděné, monolitické, montované, skleněné a pohyblivé. Nosné a nenosné části budov – vzájemné vztahy, dilatační spáry – druhy, materiálové a konstrukční řešení. 7. Komínová a ventilační tělesa – zásady pro navrhování a provádění, vazba na dispoziční řešení, terminologie, ukázky možných řešení a způspbů provádění. 8. Výplně otvorů - požadavky a způsoby zabudování, požadavky z pohledu tepelné techniky a akustiky, vlastnosti a varianty materiálového řešení. 9. Konstrukce převislé a ustupující (balkony, lodžie, pavlače, terasy, akrýře, římsy) materiálové varianty, statické požadavky, tepelně technická problematika. 10. Úpravy povrchů a dilatace - dělení vnitřních omítek, požadavky na ně kladené, sspecifika a vlastnosti, způsoby provádění. Dilatování objektů, typy dilatačních řešení, způsoby řešení a požadavky na dilatační konstrukce. 11. Podlahové konstrukce - normativní požadavky, základní dělení, vlastnosti podlah, materiálová řešení a způsoby provádění, ukázky možných řešení. 12. Hydroizolace - základní dělení, materiálová řešení, popis a terminologie, příklady skladeb, ukázky provádění, drenáže budov. 13. Zábradlí, rampy a žebříky - normativní požadavky, základní dělení, výška zábradlí, ukázky možných řešení.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Cílem cvičení je hloubějisi procvičit normu používanou pro kreslení výkresů stavebních částí a představení výstupů při návrhu objektů pozemního stavitelství (půdorys a řezy nepodsklepeným objektem o 3 NP). Výstupy jsou řešeny formou studií nebo formou výkresů. 1. Úvod do cvičení. Normy používané pro kreslení výkresů stavebních částí. Úpravy výkresů a studií. Rozměry a úprava výkresových listů. Měřítka. Čáry na výkresech pozemních staveb. 2. Literární rešerše k zadanému tématu. Seznámení se s normovými požadavky a legislativou platnou pro administrativní objekty, výpis hlavních informací formou studie. 3. Zadání dispozičního řešení k administrativní budově, informace plynoucí z literární rešerše, zopakování požadavků na samotný objekt a způsob zakreslení samotné studie. 3. Konzultace zpracování zadaného tématu, možné způsoby řešení, zásahy do stávajících dispozic. 4. Osazení objektu do terénu - vysvětlení konstrukce osazení, výškopis a polohopis objektu, zjištění výšek nutných pro další výkresy 5. Návrh schodišťového prostoru, návrh samotného schodiště, půdorysy jednotlivých podlaží a řez celým schodišťovým prostorem 6. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem půdorysu 1 NP, řešeného objektu administrativní budovy. 7. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem půdorysu 2 NP, řešeného objektu administrativní budovy 8. Konzultace zpracování zadaného tématu, možné způsoby řešení, vysvětlení zakreslovacích zásad a častých chyb. 9. Návrh monolitické stropní konstrukce, orientační dimenzování nosných prvků, způsob zakreslení a detaily. 10. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem řezu A-A, řešeného objektu administrativní budovy. 11. Zadání stavebního výkres a zakreslování dle platných norem technických a architektonických pohledu, řešeného objektu administrativní budovy 12. Zadání technické zprávy pro řešený objekt. 13. Kompletace a odevzdání.