Detail předmětu

Softbal - reprezentace

CESA-TV-SOFT-RAk. rok: 2020/2021

Hodina probíhá souběžně s hodinou softballu pro rekreační hráče. Částečně je tak program společný, aby bylo možné doplnit týmy, odehrát zápas apod. Hodina je vhodná zejména pro hráče kteří v týdnu nemají vlastní tréninky v Brně, nebo kteří již zakončili svoji aktivní klubovou kariéru.
Hodina je společná pro muže i ženy.

Prezenční zápis po výběrovém tréninku přímo v hodině na sportovištích. Případně po domluvě s vyučujícím.

Jazyk výuky

čeština

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, začlenění do dobře fungujícího smíšeného kolektivu, upevňování softbalových dovedností, zdokonalení tělesné i psychické kondice.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.
Vhodná obuv na hřiště (umělá tráva) jsou tenisky, turfy, nebo kopačky s lisovanou podrážkou. Zakázáno je používání kovových a šroubovaných kopaček a spikes. Na venkovní tréninky přijďte teple oblečeni.
K dispozici je k zapůjčení dostatek rukavic, pálek, přileb a dalšího materiálu za jednorázový poplatek 50,-Kč / semestr (na údržbu materiálu).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka probíhá pod vedením vyučujícího formou nácviku jednotlivých herních dovedností, koordinace družstva. Studenti se registrují pouze do hodin R/K. Závodní (i bývalí) hráči oslovují přímo garanta, který je registruje sám do hodiny P,V.
R-K = kondiční herní a tréninkové hodiny zaměřené na osvojení základních herních dovedností (házení, chytání, odpal), seznámení s pravidly, hra. Výuka na travnatém hřišti SA PPV. Zájemci o softbalové turnaje kontaktujte garanta.
P,V = příprava reprezentace VUT v Brně.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Podzimní Hit (organizuje VUT, vždy začátkem října), Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Osnovy výuky

1.Hodina - BOZP, úvodní informace, podmínky pro udělení zápočtu, seznámení studentů s přípravou hřiště; seznámení s pravidly;
2.– 13. hodina
Výuka obou skupin softballu probíhá současně. Na začátku semestru více oděleně, v průběhu semestru se skupiny postupně slučují.
Zájemci o softbalové turnaje kontaktujte garanta.
P,V = příprava reprezentace VUT v Brně.

Učební cíle

Hodina je určena pro přípravu reprezentantů na akademická mistrovství ČR.
Rozvoj a zvládnutí základních herních činností, taktiky, týmové spolupráce, tvorba repezentačního týmu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, nebo docházka dle domluvy s vyučujícím.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor