Detail předmětu

Fitness aktivity - Jóga

CESA-TV-FAJOAk. rok: 2019/2020

Slovo “jóga” pochází ze sanskrtského slova “yuj”, jež znamená jednota nebo sjednocení – sjednocení mysli, těla a duše. V našem každodenním životě bychom si možná přáli víc užívat přítomnost, ale často přistihneme svoji mysl, jak nás rozptyluje myšlenkami, které ne a ne vypnout. Mysl nás odvádí do minulosti nebo stresuje něčím, co se ani nemusí stát. Máme problém porozumět našemu tělu – co potřebuje, jak se hýbe. Kvůli našemu rychlému stylu života, často kvůli stresu a spoustě aktivit či povinností se zase zapomínáme zastavit, ujasnit si kam směřujeme, co doopravdy chceme – zapomínáme poslouchat naši duši. O tom všem je jóga. V lekcích se zaměříme právě na sjednocení – balanc – našeho těla, mysli i našeho vnitřního já. Vypneme našeho auto-pilota, zklidníme se, zrelaxujeme, užijeme si přítomnosti a posílíme a zpružníme tělo.
Lekce budou zaměřeny na styl Hatha flow, který dává studentovi prostor se naučit správně základní jógové pozice. Hatha je velmi uklidňujícím a stabilizujícím typem jógy. Protože se v Hatha józe drží jednotlivé pozice poměrně dlouho, jde o skvělý styl pro posílení svalů celého těla. Flow zase nasvědčuje tomu, že jednotlivé pozice budou plynule navazovat jedna na druhou. Během lekcí se budeme zaměřovat na správné dýchání. Vyzkoušíme základní meditační a dechové techniky (pranayama) a yogu nidru (jógínský spánek). Ke konci semestru se lekce postupně posunou k Vinjasa stylu, který je o něco dynamičtější, ale je stále postaven na stejných základech jako Hatha yoga.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Zvládnutí pozdravu slunci ve stylu Hatha jógy a základních jógových pozic. Znalost praxe jednoduchých dechových technik (plný jógový dech, anuloma viloma, ujjayi dech, kapalabhati), základních tělesných zámků, meditace a jógy nidry.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova. Čisté pohodlné oblečení, podložka na cvičení, ručník.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Studenti následují pokyny lektora na základě vizuální ukázky a slovního popisu. Lektor během lekce pozoruje studenty, dává občasné individuální rady a v případě potřeby může studenta fyzicky navést do správné pozice.
Skupinová forma cvičení vhodná pro začátečníky i pokročilé.
Lektor:
Jitka Drápalíková, e-mail: jita.drapalikova@gmail.com

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

V průběhu semestru budeme s ohledem na schopnosti účastníků kurzu cvičit různé jógové sestavy, jejichž obtížnost se bude postupně zvyšovat. Každá lekce bude stavět na základech z lekcích předchozích – v sestavách budou využity pozice zvládnuté v předchozích hodinách spolu s několika novými pozicemi, kterým se v rámci hodiny budeme důkladněji věnovat. Studenti tak budou mít šanci postupně rozvíjet své tělo a opravdu si osvojit vybrané jógové pozice.
1. lekce: BOZP, seznámení se s formou výuky a strukturou hodin, úvod, úvod k Hatha surya namaskar (pozdrav slunci)
2. lekce: Hatha surya namaskar (pozdrav slunci), rekapitulace minulé hodiny s praxí, seznámení se s dechem, sekvenční dýchání, výuka vybraných základních pozic, relaxace
3. lekce: plný jógový dech, rekapitulace pozic předchozí hodiny s praxí a výukou dalších základních vybraných pozic, jóga nidra
4. lekce: ujjayi dech, první tělesný zámek, rekapitulace pozic předchozí hodiny s praxí a výukou dalších základních vybraných pozic, meditace
5. lekce: kapalabhati, rekapitulace pozic předchozí hodiny s praxí a výukou dalších základních vybraných pozic, relaxace
6. lekce: celková rekapitulace probrané látky s důrazem na detaily korektního provedení
7. lekce: kapalabhati pokračování, rekapitulace pozic předchozí hodiny s praxí a výukou dalších základních vybraných pozic, jóga nidra
8. lekce: anuloma viloma, rekapitulace pozic předchozí hodiny s praxí a výukou dalších základních vybraných pozic, seznámení se s vinjasou, meditace
9. lekce: anuloma viloma pokračování, rekapitulace pozic předchozí hodiny s praxí a výukou dalších základních vybraných pozic s důrazem na posílení středu těla
10. lekce: vybrané dechové techniky, rekapitulace pozic předchozí hodiny s praxí a výukou dalších základních vybraných pozic s důrazem na balanc a rovnováhu
11. lekce: relaxační hodina jógy, meditace
12. lekce: celková rekapitulace probrané látky, yoga nidra
Výuka je vhodná jak pro začátečníky i pokročilé. V rámci cvičení budou představeny varianty jednotlivých pozic s různou obtížností, takže každý dostane možnost cvičit dle svých schopností.

Učební cíle

Student zná základní jógové pozice, rozumí, jak správně dýchat a při cvičení si je vědom svého těla a jednotlivých částí, které jsou při pozicích zapojeny. Účastník lekcí rozumí, jak se připravit na cvičení správným zahřátím, zklidněním mysli a dechovými technikami. Je mu také známa základní filozofie jógy.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).
Lektor: Kuldová Sabina

Základní literatura

Light on Yoga (B.K.S. Iyengar, 1966, revidovaná verze 1977; New York, Shocken) – Základní popis ásan a postupu jejich zaujímání vyložený B.K.S. Iyengarem; český překlad – Výklad jógy (2014; Brno, Lenka Černá) (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor