Detail předmětu

Stolní tenis

CESA-TV-STAk. rok: 2020/2021

Pálkový sport pro 2 nebo 4 hráče formou výuky (Z,P) nebo rekreačního hraní. Výuka probíhá v tělocvičně Purkyňova 93; k dispozici je 12 stolů, z toho 9 soutěžních stolů JOOLA a Artis.

Speciální hodina je vytvořena pro hráče na závodní úrovni. Umožňuje si pro trénink najít hráče odpovídající úrovně. Zápis do hodin závodních hráčů probíhá v prvních dvou týdnech přímo v hodině (prezenčně).

Nezbytné je vhodné obutí - sálová čistá obuv, nezanechávající čáry.
Studenti si nosí vlastní pálku a míče na stolní tenis.
Možnost zapůjčení pálek na místě je omezená.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Výsledky učení předmětu

Realizace studenta ve vybraném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, rozvoj dovedností stolního tenisu, taktiky, znalosti pravidel a rozvoj kondice.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.
Studenti si nosí vlastní pálku a míče na stolní tenis. Možnost zapůjčení pálek na místě je omezená. Nezbytné je vhodné obutí - sálová čistá obuv, nezanechávající čáry.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Studenti si mohou volit ze dvou skupin
R = herní hodiny bez rozlišení výkonnosti
závodní hráči = herní hodiny pro hráče na závodní úrovni. Registrace prezenčně nábor omezeného počtu v 1. a 2. výukovém týdnu.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)


Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1. BOZP, úvodní informace, seznámení studentů přípravou stolů, seznámení s pravidly, rozehrání;
2. – 11. hra ve dvojicích, čtveřicích, semestrální miniturnaje; taktika;
3.- 13. hra; zápočet.

Učební cíle

Znalost pravidel, zvládnutí principů úderů stolního tenisu, rozvoj taktiky, kondice. Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve výjimečných případech bude možná ve vymezených hodinách na Fit centru Machina.
O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

Mišičková, L. (2010). Stolní tenis. (1. vyd., 128 s.) Praha: Grada. (CS)

eLearning

Typ (způsob) výuky

 

eLearning