Detail předmětu

Kondiční posilování

CESA-TV-KPAk. rok: 2020/2021

Výuka kondičního posilování je zaměřena na podporu a rozvoj zdraví společně pro muže a ženy. Napomáhá jejich pohybové gramotnosti odhalováním a úpravou špatných pohybových stereotypů, správným držením těla, poznáváním funkcí lidského těla a tvorbou zásobníku cviků. Důraz je kladen nejen na správné technické provádění posilovacích cviků, ale i kvalitní zahřátí a rozcvičení (příprava organismu na zátěž) a účelně prováděný strečink v průběhu i po cvičení.
Výuka v zimním i letním semestru má stejnou obsahovou náplň; ERASMUS posilování – speciální lekce pro zahraniční studenty v angličtině.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

1

Výsledky učení předmětu

Realizace ve zvoleném sportu, vytvoření kladného vztahu k pohybovým aktivitám, kompenzace jednostranné sedavé aktivity, svalových disbalancí a harmonický tělesný rozvoj. Cílem výuky v předmětu kondiční posilování je udržení a zdokonalení tělesné kondice, zvládnutí správných principů posilovacích cviků, rozvoj síly a vytrvalosti.

Prerekvizity

Znalosti a dovednosti na středoškolské úrovni předmětu tělesná výchova.
Čistá sportovní obuv, vhodné oblečení, ručník, bidon s vodou. Doporučujeme rukavice.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Studenti cvičí samostatně dle individuálních plánů formou praktického cvičení, konzultují s vyučujícím dle semestrálního plánu.
KP = Individuální cvičení pod vedením učitelů a instruktorů CESA s možností konzultace základního zásobníku cviků a správné techniky.
KRUHOVÝ TRÉNINK = Nevhodné pro začátečníky. Procvičení širokého spektra svalových partií. Výměna stanovišť po stanovených časových intervalech. Není možné individuální cvičení.
VČA = volnočasové aktivity pro studenty a veřejnost (registrace na recepci sportoviště, platba dle aktuálního ceníku).

Nutné vybavení s sebou :
•ručník (jako podložku při cvičení),
•pevná cvičební obuv (ne nazouváky ani sandále),
•čisté sportovní oblečení.

Důležitá upozornění:

Vstup do posilovny v rozpětí maximálně 5 minut před začátkem hodiny!

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)


V posilovně je zakázáno využívat mp3 přehrávačů, sluchátek a pod.
Při nerespektování výše uvedeného nebude cvičení umožněno!


Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Studenti v KP mají možnost v průběhu semestru využít konzultační a poradenskou činnost podle tohoto výukového plánu:

1. BOZP, úvodní informace, seznámení studentů s posilovnou, doporučené tréninkové plány; podmínky pro udělení zápočtu
2. Břišní svaly 1. část
3. Kardiozóna
4. Břišní svaly 2. část
5. Zádové svaly – horní část
6. Zádové svaly – spodní část
7. Prsní svaly
8. Ramenní svaly
9. Horní končetiny
10. Hýžďové svaly
11. Dolní končetiny 1.
12. Dolní končetiny 2.,
13. Zápočet

Učební cíle

Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání s cílem ovlivnění tělesné zdatnosti a pohybové výkonnosti studentů VUT, zvládnutí správných principů posilovacích cviků, rozvoj síly, vytrvalosti, kompenzace svalových dysbalancí, harmonický tělesný rozvoj.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Kontrola vybavení (čistá sportovní obuv, vhodné oblečení, ručník, bidon s vodou) a dodržování organizačního řádu posilovny (např. odkládání batohů a bidonů na vymezená místa, zákaz cvičení se sluchátky, zákaz používání mobilů, zákaz přemisťování strojů a jejich součástí, zákaz používání magnézia. cvičení se závěry, cvičení s dopomocí).

Základní literatura

Tlapák, P. (2014). Posilování kloubní kondice: centračně-stabilizační cvičení. (356 s.) Praha: ARSCI. (CS)
Tlapák, P. (2010). Tvarování těla pro muže a ženy. (8. vyd., 264 s.) Praha: ARSCI (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor