Detail předmětu

Potravinářské technologie a biotechnologie

FCH-SZZ_M_PTBAk. rok: 2020/2021

Náplň předmětů Technologie potravin II, Balení potravin, , Biotechnologie II a Molekulární biotechnologie.

Jazyk výuky

čeština

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Výuka předmětu je realizována formou: individuální konzultace. Vyučujícím a studentům je k dispozici e-learningový systém (LMS Moodle).

Osnovy výuky

Technologie potravin 2
1) Modifikace olejů- hydrogenace a přeesterifikace
2) Technologie výroby emulgovaných a pokrmových tuků
3) Technologie výroby mražených krémů a másla
4) Výroba mlékárenských produktů –sušených a koncentrovaných.
5) Výroba těstovin, trvanlivého pečiva a snack výrobků
6) Technologie výroby škrobových sirupů z kukuřice a obilí
7) Výroba nečokoládových cukrovinek
8) Výroba masných produktů a zpracování vedlejších jatečných produktů
9) Výroba pochutin –káva a kávoviny, čaj a koření
10) Výroba hotových pokrmů a lahůdek


Balení potravin
11) Důvody balení potravin, technologické, hygienické a spotřebitelské požadavky na obal
12) Dřevo a tkaniny - vlastnosti, výroba a aplikace
13) Papír a sklo - vlastnosti, výroba a aplikace
14) Kovy - vlastnosti, výroba a aplikace, koroze kovů a jejích ochrana
15) Polymerní obalové materiály - obecná klasifikace, legislativní a technologické požadavky
16) Přírodní polymery, modifikované přírodní polymery, výroba, vlastnosti, použití
17) Bariérové vlastnosti obalů, principy a jejich vliv na balené potraviny
18) Konzumovatelné obaly
19) Migrace komponentů obalů do potravin a vise versa, charakteristika „off flavour“ a jeho eliminace
20) Principy a postupy aktivního balení

Biotechnologie II
21) Produkční mikroorganismy, primární a sekundární metabolity, jednotkové operae biotechnologického procesu
22) Mikrobiální produkce kvasných produktů a organických kyselin pomocí mikroorganismů.
23) Mikrobní biosyntéza aminokyselin, enzymů, biotransformace a jejich využití.
24) Biosyntéza extracelulárních polysacharidů a mikrobních lipidů, polyolů.
25) Biosyntéza vitaminů a růstových regulátorů rostlin.
26) Technologie výroby sekundárních metabolitů - alkaloidů a antibiotik.
27) Rostlinné a živočišné buněčné kultury.

Molekulární biotechnologie
28) Metody izolace a analýzy DNA, ověření její kvality, elektroforetické metody při analýze DNA.
29) Polymerasová řetězová reakce – princip, komponenty, identifikace produktů; základní typy uspořádání a jejich využití.
30) Techniky rekombinantní DNA a jejich využití v biotechnologiích, klonování in vivo a in vitro. Transgenní organismy.
31) Restrikční endonukleasy a jejich využití, hybridizace nukleových kyselin - princip, techniky. Sekvencování DNA.
32) Produkce rekombinantních proteinů, ovlivnění jejich stability a vlastností.
33) Metody dezintegrace buněk a separace organel
34) Metody izolace proteinů v průmyslovém měřítku (srážení, dvoufázové vodné systémy, průmyslová chromatografie)
35) Imobilizace buněk a enzymů na pevné nosiče