Detail předmětu

H.E.A.T. program (chodecké trenažéry)

CESA-TV-HEATAk. rok: 2019/2020

Program reprezentuje nový systém aerobního cvičení s výrazným efektem na lidský organismus a představuje cvičení vycházející z přirozeného lidského pohybu - chůze. Cvičební program využívá speciálního chodícího pásu Maxerrunner, který dokáže jednoduchým řízením plynule měnit sklon roviny až do imitace chůze v horském terénu. Revolučnost pásu spočívá v tom, že pro pohyb pásu se využívá plně svalová energie (není poháněn motorem). H.E.A.T program je skupinovým cvičením, které vede lektor za doprovodu hudby. Délka cvičební lekce je 60 minut. Kladem programu je, že zcela respektuje individuální možnosti každého jedince:
MIX = hodina s mírnou až střední intenzitou zatížení s cílem relaxace a postupného rozvoje kondice
Z = hodina pro začátečníky zaměřená na techniku chůze na pásu (I. level), držení těla, dechová cvičení, rozvoj kondice nebo redukce hmotnosti.
P = hodina pro kondičně zdatné se znalostí techniky chůze (I. level) na pásu, nácvik technik II. levelu.
VČA = volnočasové aktivity pro studenty a veřejnost (registrace přes on line rezervace, platba dle aktuálního ceníku).

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

H.E.A.T. program - High Energy Aerobic Training ve volném překladu znamená "aerobní cvičení s vysokým energetickým výdejem. Chůze na mechanickém chodícím pásu Maxerrunner slouží k redukci hmotnosti, ke zlepšení tělesné kondice, pro vytrvalostní trénink k přípravě profesionálních sportovců, ale také k vytvoření pozitivního vztahu k pohybové aktivitě. Student má možnost realizace ve zvoleném sportu podle své aktuální výkonnosti na 3 úrovních (Z,P, MIX).

Prerekvizity

Ručník, vlastní bidon s vodou, cvičební obuv s pevnou podrážkou která má volný kotník a umožní odvinutí chodidla.
Doporučuje 1x ročně absolvovat zátěžový test na specializovaném pracovišti sportovního a tělovýchovného lékařství (základní fyziologické parametry – data pro práci se sportesterem).

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová výuka – osvojování nových pohybových dovedností a rozvoj pohybových schopností (koordinace, vytrvalost), sladění pohybu s hudbou.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Držení těla
Stereotyp chůze – odvíjení chodidla
Dechová cvičení
Strečink a protažení
V lekcích pro začátečníky techniky Level I. :
• Soft walking – nácvik a rozvoj při vyšších frekvencích
• Soft treking - nácvik a rozvoj při vyšších frekvencích
• Walking - nácvik a rozvoj při vyšších frekvencích
• Soft climbing - nácvik
• Treking
V lekcích pro pokročilé vybrané techniky Level II.:
• Flat
• Power walking

Učební cíle

Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání, ovlivnění tělesné zdatnosti a pohybové výkonnosti, upevnění zdraví a prohloubení vědomostí z oblasti fyziologie zátěže – reakce organismu na zátěž.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

www.heatprogram.cz (CS)
H.P.I Manual Level I. HEAT Trade s.r.o. (CS)
H.E.A.T. Program level II. H.E.A.T program Educational System (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Cvičení z TV - VČA

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor