Detail předmětu

Fyzioprogramy - redcord

CESA-TV-REDCAk. rok: 2019/2020

Výukový program REDCORD umožňuje studentům získat informace o způsobech kompenzace bolestí zad a kloubů, získání dobré kloubní kondice a zpevnění celého těla.
Výukový program REDCORD umožňuje studentům získat informace o způsobech kompenzace bolestí zad a kloubů, získání dobré kloubní kondice a zpevnění celého těla.
V rámci předmětu Fyzioprogram REDCORD se studenti seznámí s cvičení v závěsném systému REDCORD (z principu Redcord vychází i závěsný systém TRX). Cvičení je zaměřeno především na správné nastavení pozice pro cvičení a správné zapojení svalů při cvičení. Cvičení je vedeno v malých skupinkách (max. 4 studenti ve skupině), proto je zaručen individuální přístup lektora ke každému studentovi. Při cvičení není důležitá předchozí zkušenost s podobným ani jiným cvičením, je možné přizpůsobit cvičení jakékoliv kondici či bolesti pohybového aparátu.
Praktické cvičení fyzioprogramu REDCORD je složeno z:
• rozcvičení;
• cvičení na závěsném systému;
• protažení.
Praktické cvičení navazuje na vstupní diagnostiku, kterou každý student fyzioprogramu REDCORD absolvuje v prvním týdnu výuky, dle registrace v rezervačním systému na adrese: http://cesa.vutbr.cz/pronajmy-sportovist. Registrace bude pod položkou „Fyzioprogramy – Redcord – úvodní diagnostika“. Bez úvodní diagnostiky nelze výuku absolvovat! Dle výsledků diagnostiky bude studentům vypracován individuální cvičební plán na celý semestr. První týden výuky tedy hodiny Redcord nebudou probíhat – termíny budou využité k diagnostice.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Výukový program REDCORD umožňuje studentům získat informace o způsobech kompenzace bolestí zad a kloubů, získání dobré kloubní kondice a zpevnění celého těla.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Kontaktní výuka, praktická cvičení v malých skupinách.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

Stabilizační a kondiční cvičení na závěsném systému Redcord.
1. Seznámení se systémem Redcord, nácvik ovládání závěsného systému a pomůcek ke cvičení, nácvik základních pozic
2. Stabilizační cvičení předozadní stability trupu
3. Kondiční cvičení předozadní stability trupu
4. Stabilizační cvičení pro boční stabilitu trupu
5. Kondiční cvičení pro boční stabilitu trupu
6. Stabilizační cvičení pro rotaci trupu
7. Kondiční cvičení pro rotaci trupu
8. Stabilizační cvičení pro ramenní kloub
9. Kondiční cvičení pro horní končetiny
10. Stabilizační cvičení pro kyčelní kloub
11. Kondiční cvičení pro dolní končetiny
12. Stabilizační cvičení pro páteř,
13. Cvičení pro břicho

Učební cíle

Cílem cvičení v závěsném systému REDCORD je zpevnění celého těla, získání dobré kloubní kondice a odstranění bolestí zad a kloubů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

www.redcord.com (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Cvičení z TV - VČA

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor