Detail předmětu

Fitness aktivity - Zumba Fitness®

CESA-TV-ZUMAk. rok: 2019/2020

Moderní dynamický fitness program v sobě obecně spojuje prvky aerobního cvičení a latinsko-amerických tanců. Využívá základní kroky salsy, reggaetonu, merengue, cumbie a dalších (v pokročilejších hodinách se zapojí prvky, např. břišních tanců či tanga). Program je založen na principu intervalového tréninku, kde se střídá svižná část s pomalou a v této kombinaci dochází ke spalování tuků a efektivnímu formování celého těla .

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Realizace studenta ve zvolené sportovní specializaci, zvýšená kondice a zlepšený psychický stav.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinové cvičení. Praktické osvojování spojené s doplňujícím teoretickým výkladem.

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1. Nácvik základních kroků latinsko -amerických tanců: merenge, salsa, regaeton, cumbia.
2. – 4. Spojování jednoduchých choreografii, které pro danou písničku již zůstávají stejné.
5.- 7. Nácvik základních kroků dalších latinsko -amerických tanců: chacha, samba, calypso, belly dance, flamenco, hip-hop.
8. - 9. Rozvoj pohybových a koordinačních dovedností.
10.-12. Rozvoj pohybové paměti, prostorové orientace, koordinace horních, dolních končeti.
13. Posilování svalů středu těla přirozenou a zábavnou formou. Zápočet

Učební cíle

Kompenzace jednostranného sedavého zaměstnání, rozvoj a zlepšení pohybových schopností a tanečních dovedností, rozvoj koordinačních schopností a rozvoj senzorického vnímání a tím zvládnutí choreografie daného stylu, dovednosti vázané na rytmus hudby.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

BY THERESE IKNOIAN. Mind-body fitness for dummies. Foster City, Calif: IDG Books Worldwide, 2001. ISBN 1118069404. (CS)
PÉREZ, Beto a Maggie GREENWOOD-ROBINSON. Zumba®: ditch the workout, join the party! : the zumba® weight loss program. 1st ed. New York: Wellness Central, 2009, 289 p. ISBN 0446546127. (CS)
NELSON, Arnold G a Jouko KOKKONEN. Strečink na anatomických základech. 1. vyd. Praha: Grada, 2009, 143 s. Sport extra. ISBN 978-80-247-2784-4. (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor