Detail předmětu

Fitness aktivity - Práce na mobilitě 1

CESA-TV-PNMAk. rok: 2019/2020

Movement (česky pohyb) je tréninková filosofie popsaná Ido Portalem, je založena na učení se novým pohybovým dovednostem. Jedná se tedy o zkoumání možností lidského těla, přičemž důraz je kladen na zvyšující se komplexitu naučených pohybů. Díky schématu izolace-integrace-improvizace, budou účastníci bezpečně provedeni procesem učení.
O movementu lze částečně hovořit jako o snaze získat všechno, čeho je člověk schopen dosáhnout, avšak jen do úrovně, kdy v dané činnosti, by byl označen pouze jako průměrný, to proto, že učení se novým věcem z úrovně začátečník – až na průměrný má vždy největší užitek jak pro zvýšení tělesné kondice, tak pro vývoj mozku.
Movement však není jen nekonečný hon za novými schopnostmi, ale hlavně jejich využití pro vyjádření sebe sama.

V hodinách bude probírána hlavně mobilita, tedy flexibilita kombinovaná se sílou. Tyto vlastnosti dokáží usnadnit každodenní život, omezit zranění a zajistit dlouhověkost pohybového aparátu.
Zvýšení mobility bude v hodinách dosaženo pomocí pohybových her a individuální práce každého jednotlivce. V hodinách budou probírány a aplikovány techniky posílení vazů sloužící k prevenci proti zranění.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Získání celého zásobníku cviků pro trénování rozsahu pohybu a prevenci zranění, a jejich následnou správnou aplikaci – zpevnění fasciálních řetězců v oblastech páteře, kyčlí, kolen, ramen, loktů, zápěstí i kotníků.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová forma cvičení vhodná pro začátečníky i pokročilé.
Z = (začátečníci) – Získání zkušeností jak začít pracovat na rozsahu pohybu i pro opravdu velmi ztuhlé případy
P = (pokročilý) – Získání nových nástrojů pro práci na jejich dalším rozvoji rozsahu pohybu

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

1. hodina
Seznámení s BOZP, krátký úvod k tomu, co bude plánem v následujících hodinách, seznámení se za minimální verbální konverzace pohybovými hrami
2. hodina
Seznámení s BOZP, pohybové hry, úvod do problematiky práce na fasciálních řetězcích, lokomoce
3. hodina
Seznámení s BOZP, pohybové hry, pokračování problematiky práce na fasciálních řetězcích, lokomoce
4-12. hodina
pohybové hry, lokomoce, individuální práce, tipy
13. hodina
zápočet

Učební cíle

Posílení vazů
Zvýšení mobility
Uvědomování si vlastního těla
Příprava na různorodou fyzickou zátěž
Prevence proti zranění


Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná účast na hodinách formou prezenční listiny. Povoleny 2 neomluvené absence. Ostatní lze nahradit v jiných hodinách garantované Dr. Muchovou.
Garant/vyučující:
PaedDr. Marta Muchová/ Zbyněk Fajtl

Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Základní literatura

MYERS, Thomas W. 2009. Anatomy trains: myofascial meridians for manual and movement therapists. 2nd ed. New York: Elsevier. ISBN 978-0-443-10283-7. (CS)
-https://www.youtube.com/watch?v=W0Wr7HsylE0 (CS)
https://www.petrruzicka.com/blog/ (CS)

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor