Detail předmětu

Fitness aktivity - Akrobatická jóga

CESA-TV-ACYOAk. rok: 2019/2020

Akrobatická jóga vznikla spojením jógy, akrobacie a thajské masáže. Výuka předmětu je zaměřena na rozvíjení pohybových zdatností, práci s vlastním těžištěm, rozvoj síly a flexibility zábavným způsobem. Zároveň má za účel vytváření lepší spolupráce, komunikace a budování důvěry v skupině a mezi partnery akrobatické jógy.
Výuka je rozložena do 12 praktických lekcí. Kurz se bude věnovat základným pozicím partnerské jógy, třem rolám (flyer, baser, spotter), správnému držení a umístění chodidel, léčebnému létaní i akrobatickému cvičení.

Jazyk výuky

čeština

Garant předmětu

Výsledky učení předmětu

Zvládnutí základních pozic akrobatické jógy, plynulé přechody do pozic, základy léčebného létání a thajské masáže.
Výuka je rozložena do 12 praktických lekcí. Kurz se bude věnovat základným pozicím partnerské jógy, třem rolám (flyer, baser, spotter), správnému držení a umístění chodidel, léčebnému létaní i akrobatickému cvičení.

Plánované vzdělávací činnosti a výukové metody

Skupinová forma cvičení vhodná pro začátečníky i pokročilé
Z = (začátečníci) osvojení základních prvků a zaměření se na správnou techniku cvičení
P = (pokročilí) osvojení obtížnějších variant základních prvků se správnou technikou cvičení

KURZY - nadstavbová aktivita ve spolupráci s VSK VUT Brno

SPORTOVNÍ REPREZENTACE - zájemci o sportovní reprezentaci školy v systému vysokoškolských přeborů musí kontaktovat garanta sportu a mohou se zapojit do společné přípravy v hodinách pro pokročilé (P) nebo ve speciálně zaměřených hodinách s náborem na začátku semestru (V)

TURNAJE A AKCE - Vánoční hry, Den sportu, aj. (vhodné pro náhradu zameškané výuky)

Způsob a kritéria hodnocení

Zápočet na základě aktivní účasti ve výuce tj. pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině; jsou povoleny 2 neomluvené účasti).

Osnovy výuky

- seznámení s BOZP
- správné držení a uložení chodidel
- tři role v Acro yoga cvičení (flyer, baser, spotter)
- základní pozice partnerské jógy
- uvolňující a zahřívací sekvence ásan
- základy thajské masáže a terapeutického létání
- základy akrobatického cvičení
- nástupy a sestupy ze základních pozic
- přechody z pozice do pozice

Učební cíle

Akrobatická jóga je kreativní aktivita, která obohacuje pohybovou funkčnost těla, umožňuje rozvoj flexibility a sily. Podílí se na rozvíjení komunikace a důvěry mezi lidmi i na zdravém překonávaní strachu.
Má široké možnosti provedení od terapeutického, oddychového a uvolňujícího až po náročnější prvky akrobacie. Umožňuje využít tvůrčí potenciál při tvorbě vlastních sekvencí ze základných pozic.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Pravidelná docházka s evidencí v prezenční listině, povoleny 2 neomluvené absence, omluvenky ústně na absence dopředu přímo ve výuce nebo emailem předem nejpozději však do 24,0 hodin po termínu výuky.
Náhrada zameškaných a neomluvených hodin vždy po dohodě s vyučujícím přímo v dané specializaci nebo ve vymezených hodinách na Fit centru Machina. O náhradě se provádí záznam do prezenčního archu nebo vyučující vystavuje písemné potvrzení, pokud není k dispozici prezenční arch.
Další možnosti náhrady jsou v blokové výuce, na kurzech a na sportovních akcích CESA (např. Vánoční hry, Den sportu, jednorázové víkendové vzdělávací akce).

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení z TV

12 hod., povinná

Vyučující / Lektor