Detail předmětu

Diagnostika a management vozovek (DST)

FAST-NMB009Ak. rok: 2020/2021

Funkce pozemních komunikací, požadavky uživatelů pozemních komunikací a jejich převedení na požadavky spolehlivosti konstrukcí a charakteristiky provozní způsobilosti. Vnější a vnitřní příčiny mechanismů porušování, definování různých mechanismů porušování, jejich vývoj a charakteristiky. Diagnostiky různých poruch asfaltových, cementobetonových a dlážděných vozovek s návrhem údržby a opravy. Systémy pro management vozovek sítí pozemních komunikací.
Ve cvičení se studenti seznámí s polními a laboratorními metodami sloužícími ke stanovení charakteristik provozní způsobilosti, měřením a vyhodnocením únosnosti s návrhem údržby a oprav. Bude zpracována samostatná práce s vyhodnocením poruch vizuální prohlídkou, návrhem konstrukce vozovky, vyhodnocením měření únosnosti rázovým zatížením a návrhem údržby a opravy.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav pozemních komunikací (PKO)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu získáním komplexního přehledu o systému zajišťování kvality v oboru pozemních komunikací, o jednotlivých technologiích a potřebných zařízeních a mechanismech používaných při stavbě, údržbě, opravách a recyklacích vozovek pozemních komunikací.

Prerekvizity

Znalosti z předmětů: Pozemní komunikace I, II, Městské komunikace a znalost zkoušek v silniční laboratoři

Osnovy výuky

1. Úvod do problematiky, význam diagnostiky, požadavky uživatelů pozemních komunikací a provozní způsobilost.
2. Mechanismy porušování netuhých vozovek.
3. Mechanismy porušování CB vozovek a dlažeb.
4. Měření únosnosti (FWD, CBR, statická zatěžovací zkouška, lehká dynamická deska).
5. Systémy hospodaření s vozovkou.
6. Návrh oprav asfaltových vrstev vozovek.
7. Návrh oprav CB vrstev vozovek a dlažeb.
8. Speciální problémy CB krytů, trny, kotvy, kvalita cementu.
9. Diagnostika dopravního proudu.
10. Dopravní hluk, měření, vyhodnocení a metody snižování hlukové zátěže.
11. Hodnocení protismykových vlastností vozovek pozemních komunikací.
12. Recyklace vozovek.
13. Shrnutí problematiky diagnostiky vozovek.

Učební cíle

Hlavním cílem je získání znalostí o požadavcích, funkci a porušování pozemních komunikací, diagnostice a návrhu údržby, oprav a recyklaci konstrukcí vozovek.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program NPC-SIK magisterský navazující, 1. ročník, letní semestr, povinně volitelný

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do problematiky, význam diagnostiky, požadavky uživatelů pozemních komunikací a provozní způsobilost. 2. Mechanismy porušování netuhých vozovek. 3. Mechanismy porušování CB vozovek a dlažeb. 4. Měření únosnosti (FWD, CBR, statická zatěžovací zkouška, lehká dynamická deska). 5. Systémy hospodaření s vozovkou. 6. Návrh oprav asfaltových vrstev vozovek. 7. Návrh oprav CB vrstev vozovek a dlažeb. 8. Speciální problémy CB krytů, trny, kotvy, kvalita cementu. 9. Diagnostika dopravního proudu. 10. Dopravní hluk, měření, vyhodnocení a metody snižování hlukové zátěže. 11. Hodnocení protismykových vlastností vozovek pozemních komunikací. 12. Recyklace vozovek. 13. Shrnutí problematiky diagnostiky vozovek.

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Program Navrhování vozovek LAYEPS, katalog vozovek. 2. Exkurze do silniční laboratoře, hodnocení vzorků odebraných z vozovek. 3. Ukázka měření (CBR, statická zatěžovací zkouška, lehká dynamická deska). 4. Výpočty napětí, relativních přetvoření a průhybů, zpětný výpočet modulů pružnosti vrstev z průhybové čáry. 5. Ukázka měření zařízením FWD. 6. Odběr jádrových vývrtů, spojení vrstev, tloušťky vrstev, rozbory asfaltových směsí. 7. Prezentace výsledků individuálních zadání, diskuze. 8. Prezentace výsledků individuálních zadání, diskuze. 9. Diagnostika dopravního proudu. 10. Vyhodnocení vizuální prohlídky s návrhem a posouzením. 11. Měření mikrotextury, makrotextury, protismykových vlastností a rovnosti povrchu vozovky. 12. Prezentace výsledků individuálních zadání, diskuze. 13. Závěr, zápočet.