Detail předmětu

Stavebně fyzikální hodnocení 2

FAST-BHA030Ak. rok: 2020/2021

Předmět je zaměřen na ovládnutí základních programů pro výpočet stacionárního a nestacionárního vedení tepla ve 2D a 3D teplotním poli.
V průběhu cvičení se studenti seznámí se základní škálou stavebně fyzikálních úloh. Tyto znalosti studenti využijí v navazujících předmětech.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav pozemního stavitelství (PST)

Prerekvizity

Znalost základů pozemního stavitelství a stavebně fyzikálních dějů probíhajících ve stavebních konstrukcích. Znalost ovládání výpočetní techniky a softwaru MS Office. Základní znalost matematiky a fyziky.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Zařazení předmětu ve studijních plánech

  • Program BPC-EVB bakalářský, 3. ročník, letní semestr, povinný

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1-2. Stacionární 3D vedení tepla – základní seznámení s programem, metodika výpočtu a hodnocení. 3. Stacionární 3D vedení tepla, zadání modelového příkladu 3D problému, porovnání s 2D řešením – tvorba modelu. 4. Stacionární 3D vedení tepla, zadání modelového příkladu 3D problému, porovnání s 2D řešením – meshování, okrajové podmínky, výpočet a vyhodnocení. 5. Stacionární 3D vedení tepla – zadání modelového příkladu 3D problému, výpočet bodového tepelného mostu. 6. Stacionární 3D vedení tepla – zadání modelového příkladu 3D problému, výpočet lineárního tepelného mostu. 7. Nestacionární chování konstrukcí – základní seznámení s programem, metodika výpočtu a hodnocení. 8. Nestacionární 3D vedení tepla – zadání jednoduchého modelového příkladu 3D problému, vliv nestacionárních dějů na vnitřní povrchovou teplotu. 9-10. Nestacionární chování konstrukcí – posouzení kritické místnosti na maximální teplotu a maximální pokles teploty, různé varianty řešení, splnění požadavků. 11. Nestacionární chování konstrukcí – řešení proudění vzduchu ve větrané mezeře a u dvouplášťové ploché střechy. 12-13. Nestacionární chování konstrukcí – vliv proudění vzduchu a vlhkosti na konstrukci, bilance vlhkosti.