Detail předmětu

Vybrané stati z technologie stavebních procesů GP

FAST-CW54Ak. rok: 2020/2021

Předmět v první části zahrnuje studium vybranných stavebních procesů spojených s hrubou stavbou a procesy vnitřními a dokončovacími při realizaci pozemních objektů. Řeší technologickou, prostorovou a časovou strukturu, vzájemnou návaznost, požadavky na připravenost staveniště, zásady provádění výstavbových procesů a požadavky na jejich kvalitu. V části zabývající se prováděním podzemních staveb jsou uvedeny technologie prací speciálního zakládání staveb pro realizaci hloubených podzemních staveb. Dále přehled klasických a moderních tunelovacích systémů a soustav, stroje a zařízení pro výstavbu podzemních staveb.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

3

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu Vybrané stati z technologie stavebních procesů GP, získá základní znalostí z realizace vybraných stavebních procesů podzemních, pozemních a inženýrských staveb. Tyto znalosti dále umožňují návazné studium časového plánování, modelování, optimalizace a racionálního řízení provozu na stavbách.

Prerekvizity

Student musí mít zvládnuty základní znalosti z geologie, geomechaniky, zakládání staveb, z navrhování pozemních a dopravních staveb.

Osnovy výuky

1.Úvod do vědního oboru technologie staveb.Analýza stavebních procesů, projekt procesu.
2.Zásady technologických postupů při provádění zemních prací
3.Provádění inženýrských sítí a komunikací.Mechanizace stavebních procesů, definice, úkoly a stupeň mechanizace. Výkonnost strojů a strojních sestav, základní členění.
4.Zásady provádění zdiva z cihel, tvárnic a kamene. Modulové, technologické a kvalitativní požadavky. Kontrola jakosti.
5.Instalační procesy. Vnitřní kanalizace. Rozvody vody a ústředního vytápění. Provádění staveb.izolací proti vodě, teplu, hluku, otřesům, chemickým vlivům. Postupová schémata, připravenost stavby, návaznosti, zkoušky a kontrola jakosti.
6.Úpravy povrchů stavebních konstrukcí - vnitřní a vnější omítky, druhy, postupová schémata, připravenost podkladu, technologické přestávky, požadavky na rovinnost, kontrola jakosti.
7.Technologie prací speciálního zakládání staveb ve vztahu k hloubeným podzemním stavbám.
8.Podchycování stavebních konstrukcí a trysková injektáž.
9.Pažící konstrukce (záporové stěny, pilotové, podzemní stěny).
10.Injektování a kotvení horninového prostředí.
11.Nomenklatura podzemních staveb – typy, rozdělení. Tunelové soustavy a systémy.
12.Prstencová metoda. Nová rakouská tunelovací metoda. Metoda obvodového vrubu. Mikrotunelování.
13.Stroje a zařízení pro výstavbu podzemních staveb (ražených, hloubených, kombinovaných, mikrotunelovaných).

Učební cíle

Získání nezbytných znalostí z oblasti provádění základních stavebních procesů pozemních a inženýrských staveb, umožňující návazné studium časového plánování, modelování, optimalizace a racionálního řízení provozu na stavbách. Jde o získání znalostí technologické, prostorové, časové a ekonomické struktury vybraných dílčích stavebních procesů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Klepsatel,F.,Kusý,P.,Mařík,L.: Výstavba tunelů ve skalních horninách. JAGA Bratislava, 2003.
Lízal,P. a kol.: Technologie stavebních procesů pozemních staveb. Cerm,s.r.o. Brno, 2003.
Motyčka,V. a kol.: Technologie staveb I, Technologie stavebních procesů, část 2, Hrubá vrchní stavba. Cerm,s.r.o. Brno,, 2005.
Klepsatel,F.,Kusý,P.,Mařík,L.: Městské podzemní stavby. JAGA Bratislava, 2005.
Kudrna,J.: Technologie pozemních komunikací. VUT v Brně, FAST, 2007.

Doporučená literatura

Kolymbas,D.: Geotechnik-Tunnelbau und Tunnelmechanik. Springer, 1998.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1.Úvod do vědního oboru technologie staveb.Analýza stavebních procesů, projekt procesu. 2.Zásady technologických postupů při provádění zemních prací 3.Provádění inženýrských sítí a komunikací.Mechanizace stavebních procesů, definice, úkoly a stupeň mechanizace. Výkonnost strojů a strojních sestav, základní členění. 4.Zásady provádění zdiva z cihel, tvárnic a kamene. Modulové, technologické a kvalitativní požadavky. Kontrola jakosti. 5.Instalační procesy. Vnitřní kanalizace. Rozvody vody a ústředního vytápění. Provádění staveb.izolací proti vodě, teplu, hluku, otřesům, chemickým vlivům. Postupová schémata, připravenost stavby, návaznosti, zkoušky a kontrola jakosti. 6.Úpravy povrchů stavebních konstrukcí - vnitřní a vnější omítky, druhy, postupová schémata, připravenost podkladu, technologické přestávky, požadavky na rovinnost, kontrola jakosti. 7.Technologie prací speciálního zakládání staveb ve vztahu k hloubeným podzemním stavbám. 8.Podchycování stavebních konstrukcí a trysková injektáž. 9.Pažící konstrukce (záporové stěny, pilotové, podzemní stěny). 10.Injektování a kotvení horninového prostředí. 11.Nomenklatura podzemních staveb – typy, rozdělení. Tunelové soustavy a systémy. 12.Prstencová metoda. Nová rakouská tunelovací metoda. Metoda obvodového vrubu. Mikrotunelování. 13.Stroje a zařízení pro výstavbu podzemních staveb (ražených, hloubených, kombinovaných, mikrotunelovaných).

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Zaměření a vytýčení stavby, postup provádění zemních prací, zajištění výkopů, časový plán provádění. Grafické znázornění postupu provádění zemních prací, výběr strojů pro provedení zemních prací na zadaném objektu, způsob práce vybraných strojů, schéma pohybu strojů na staveništi. Vypracování komplexního technologického předpisu pro realizaci zadaného zděného objektu včetně výpočtu a výpisu potřebných materiálů. Postup provádění zdění jednoho podlaží řešeného objektu, stroje, mechanismy a pomůcky pro zdění. Technologický předpis pro provedení vnitřního rozvodu instalací (voda, kanalizace, elektro). Provádění vnitřních omítek, připravenost stavby, použité materiály, složení pracovní čety, mechanismy a pracovní nářadí. Postup provádění, časový plán provádění vnitřních omítek na řešeném objektu. Konzultační cvičení. Podzemní stavby - pažící konstrukce. Podzemní stavby - tunelovací metody. Speciální zakládání staveb. Zhodnocení provedených úloh, obhajoba navržených řešení, zápočet.