Detail předmětu

Sociologie

FAST-AZ02Ak. rok: 2020/2021

Předmět sociologie, společnost, skupina, kultura, prostředí, sociální stratifikace, sociologický výzkum, metodologie, sociologické směry, sociologické školy, sociologická paradigmata, sociální svět, mikrosociologie, makrosociologie, sociologické myšlení, sociální percepce, osobní image, komunikace verbální a nonverbální, rituály, klasifikace skupin, role a pozice ve skupinách, normy chování, sociální a biologické formativní vlivy na člověka, architektura a sociologie, sociální prostředí, sociální prostor, bydlení, životní styl, tradiční a moderní architektonická tvorba, sociální psychologie, environmentální stavitelství.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Znalost sociologických principů obecně a jejich aplikace v technice a architektuře, orientace v základních směrech sociologie. Sociologické poznatky o vztahu bydlení a prostředí, architektonické regenerace prostředí, rozvojových programů a procesu projektování.

Prerekvizity

Základní přehled z obecné sociologie, sociální psychologie, ekonomie, filozofie či etiky (na středoškolské úrovni z předmětů Základy společenských věd nebo Občanská nauka), znalost elementárních pojmů z oblasti sociologie, informace o praktických možnostech sociologie a o některých metodách sociologického výzkumu (pozorování, dotazník aj.), znalost základů statistické metodologie zpracování dat, základní znalosti z ekologie a environmentalistiky ze střední školy.

Osnovy výuky

1. Úvod do sociologie. Předmět a metodologie obecné a aplikované sociologie.
2. Společnost, sociální skupiny, sociometrie.
3. Sociologické pojmosloví, školy, směry a paradigmata – přehled, význam a odkaz.
4. Dějiny sociologie, přehled nejvýznamnějších teorií a osobností. Inspirace pro současnost.
5. Základní teorie sociologického myšlení. Teorie konsensu a teorie konfliktu. Interpretativní sociologie. Problém orientace ve světě, sociální kontrola a problém přežití v prostředí.
6. Tradiční a moderní společnost v koncepcích sociologie. Konzervativizmus, radicionalizmus a liberalizmus.
7. Komplementární přístup k výkladu sociálních jevů a chování subjektu ve společnosti. Sociální struktura společnosti, demografie, sociální statika a dynamika.
8. Sociologie v architektonické a urbanistické tvorbě. Determinizmus prostředí a společenských jevů.
9. Uniformita a rozmanitost. Sociální stratifikace a prostor. Sociologie rodiny, význam rodiny. Rodina a bydlení.
10. Sociologické poznatky o obytných souborech. Veřejné a soukromé prostory. Sociologické hodnocení kvality bydlení.
11. Město a vesnice jako sociální jednotky – shody a rozdíly. Vliv na architekturu. Architektonický determinismus.
12. Sociologický výzkum v architektuře. Environmentální stavitelství. Prognózy bydlení. Sociologie bydlení a prostředí. Sociologická a architektonická regenerace prostředí.
13. Účast uživatelů v architektonickém procesu projektování – rozvojové programy měst a obcí.

Učební cíle

Orientace v problematice sociologie společnosti a sociálních skupin;
analýza společenských vztahů, procesů ve společnosti a celkového společenského vývoje;
poznání společenské struktury v celé společnosti i na úrovni organizace, firmy, jednotlivce;
zkoumání vztahu sociologie a bydlení, architektury i ekologie;
aplikace poznatků z teoretické sociologie na budoucí zaměstnání absolventů ve stavebních firmách, architektonických pracovištích i technické praxi.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

GIDDENS, Anthony: Sociologie. Praha: Argo, 1999. ISBN 80-7203-124-4.
SCHMEIDLER, Karel: Sociologie v architektonické a urbanistické tvorbě. Brno: Z. Novotný, 2001. ISBN 80-238-6582-X.
KELLER, Jan: Úvod do sociologie. Praha: Slon, 2009. ISBN 978-80-7367-644-5.

Doporučená literatura

KOHOUTEK, Rudolf: Základy sociální psychologie. Brno: Cerm, 1998. ISBN 80-7204-064-2.
PETRUSEK, Miroslav, MILTOVÁ, Alena, VODÁKOVÁ, Alena: Sociologické školy, směry, paradigmata. Praha: Slon, 2000. ISBN 80-85850-81-8.
GIDDENS, Anthony: Sociology. Oxford: Blackwell, 2001. ISBN 9780745623108.
BEDRNOVÁ, Eva, NOVÝ, Ivan: Psychologie a sociologie řízení. Praha: Management Press, 2007. ISBN 978-80-7261-169-0.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do sociologie. Předmět a metodologie obecné a aplikované sociologie. 2. Společnost, sociální skupiny, sociometrie. 3. Sociologické pojmosloví, školy, směry a paradigmata – přehled, význam a odkaz. 4. Dějiny sociologie, přehled nejvýznamnějších teorií a osobností. Inspirace pro současnost. 5. Základní teorie sociologického myšlení. Teorie konsensu a teorie konfliktu. Interpretativní sociologie. Problém orientace ve světě, sociální kontrola a problém přežití v prostředí. 6. Tradiční a moderní společnost v koncepcích sociologie. Konzervativizmus, radicionalizmus a liberalizmus. 7. Komplementární přístup k výkladu sociálních jevů a chování subjektu ve společnosti. Sociální struktura společnosti, demografie, sociální statika a dynamika. 8. Sociologie v architektonické a urbanistické tvorbě. Determinizmus prostředí a společenských jevů. 9. Uniformita a rozmanitost. Sociální stratifikace a prostor. Sociologie rodiny, význam rodiny. Rodina a bydlení. 10. Sociologické poznatky o obytných souborech. Veřejné a soukromé prostory. Sociologické hodnocení kvality bydlení. 11. Město a vesnice jako sociální jednotky – shody a rozdíly. Vliv na architekturu. Architektonický determinismus. 12. Sociologický výzkum v architektuře. Environmentální stavitelství. Prognózy bydlení. Sociologie bydlení a prostředí. Sociologická a architektonická regenerace prostředí. 13. Účast uživatelů v architektonickém procesu projektování – rozvojové programy měst a obcí.