Detail předmětu

Realizace staveb

FAST-BW05Ak. rok: 2020/2021

Předmět řeší problematiku přípravy a způsobu výstavby objektů a stavebních celků. Stavba budov není jen záležitostí projektu a statického výpočtu. Jde o složitý komplexní proces zahrnující investiční záměr, jeho technickou přípravu, ekonomické propočty, stavební řízení, stavebně technologickou přípravu a výslednou fázi - realizaci stavby.
Předmět se zabývá strukturou a koordinací přípravných, dílčích a stádiových stavebních procesů do uceleného a promyšleného systému, jehož výsledkem je dokončený stavební objekt nebo jejich souhrn, tedy stavba. Převážně jde o činnosti vykonávané stavebním inženýrem - technologem, neboť přímo souvisejí s výrobními procesy, jejich technologickou strukturou, časovou návaznostím, koordinací řešením výrobního prostoru a operativním řízením stavebního provozu. Lze je matematicky modelovat, optimalizovat a aktualizovat. Výsledky přípravy jsou obsahem stavebně technologického projektu.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Garant předmětu

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Zvládnutím cílů předmětu Realizace staveb budou studenti chápat výstavbový proces v celé jeho komplexnosti. Předmět je naučí porozumět procesům přípravným, realizačním a uživatelským z pohledu všech běžných účastníků výstavby. Součástí cílů předmětu je získání znalostí v oblastech legislativy, časového plánování, zařízení staveniště, finančních potřeb a bezpečnostních pravidel.

Prerekvizity

Základní znalosti a vědomosti o účastnících a procesu výstavby.

Osnovy výuky

1. Úvod do předmětu (investiční politika, investiční proces, účastníci výstavby), veřejnoprávní projednání stavby (hlavní předpisy, soustava stavebních úřadů, územní plánování
2. Veřejnoprávní projednání stavby - územní řízení, dokumentace k územnímu řízení, stavební řízení, dokumentace ke stavebnímu řízení
3. Nabídkové a výběrové řízení (způsoby zadávání veřejných zakázek, poptávka, nabídka, výběr zhotovitele, smluvní vztahy, smlouva o dílo)
4. Staveništní výstavbové procesy (členění stavby, výrobní procesy, prostorová struktura, stádiové procesy, průběh výstavby, výrobní proces objektu pozemní stavby)
5. Dodavatelské systémy ve výstavbě (členění výstavby do fází, investorský způsob výstavby, výstavba s kompletovanými vyššími dodávkami, výstavba s projektovanými vyššími dodávkami, výstavba „na klíč“)
6. Činnosti výrobního procesu (převzetí staveniště, převzetí prací, stavební deník, přejímací řízení, kolaudační řízení)
7. Modelování časové struktury stavby (lhůta výstavby, technologický normál, harmonogram, cyklogram)
8. Metody síťového plánování (síťový graf hranový, síťový graf uzlový, stavebně technologický síťový graf)
9. Síťová analýza (Pojmy a souvislosti, základy síťové analýzy, zdrojová analýza, nákladová analýza, projekt organizace výstavby)
10. Cenová kalkulace (cena stavebních prací, kalkulační vzorec, materiál, mzda – úkolová, časová, náklady na stroje, ostatní přímé náklady, režie, zisk, daň z přidané hodnoty)
11. Řízení provozu na stavbách (řídící činnosti ve stavebním procesu, způsoby řízení, práva a povinnosti stavbyvedoucích a mistrů, ostatní činnosti prováděné na stavbách, kvalita produkce, ochrana životního prostředí)
12. Modelování výrobního prostoru stavby (provozní, výrobní, hygienická a sociální zařízení staveniště, zásady navrhování staveništních zařízení, ekonomika návrhu zařízení staveniště)
13. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce na stavbách, základní zásady bezpečného provádění prací)

Učební cíle

Naučit studenta chápat komplexnost výstavbového projektu v době přípravy, veřejného projednávání, vlastní realizace a odevzdávání i užívání staveb. Student po absolvování předmětu zná práva a povinnosti jednotlivých účastníků výstavby, má přehled o základních předpisech vztahujících se k procesu výstavby a jeho veřejném projednávání, má základní přehled o časovém a finančním plánování staveb a bezpečnostních rizicích při provádění staveb.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Uher, T., Levido, G.: Construction planning and control. University of New South Wales, 1990.
Starr, M. K.: Systems management of operations. New York, Prentice Hall, 1991.
Pilcher, R.: Principles of construction management. McGraw-Hill, London, 1992.
Hájek, V., Jelen, V., Vokálová J.: Ekonomika a management 10, část 1., 2.. ČVUT Praha, Fakulta stavební, 1999.
Hloušek P.: Příprava a ralizace staveb. VUT Brno, 2001.
Hloušek, P.: Příprava a realizace staveb. VUT Brno, Fakulta stavební, 2002.
Jarský Č. Musil F. a kol.: Příprava a ralizace staveb. AA CERM Brno, 2003.

Doporučená literatura

Harris, F., McCaffer, R.: Modern construction management. London, 1992.
Malý, S.: Legislativa ve stavebnictví. ČVUT Praha, Fakulta stavební, 2000.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do předmětu (investiční politika, investiční proces, účastníci výstavby), veřejnoprávní projednání stavby (hlavní předpisy, soustava stavebních úřadů, územní plánování 2. Veřejnoprávní projednání stavby - územní řízení, dokumentace k územnímu řízení, stavební řízení, dokumentace ke stavebnímu řízení 3. Nabídkové a výběrové řízení (způsoby zadávání veřejných zakázek, poptávka, nabídka, výběr zhotovitele, smluvní vztahy, smlouva o dílo) 4. Staveništní výstavbové procesy (členění stavby, výrobní procesy, prostorová struktura, stádiové procesy, průběh výstavby, výrobní proces objektu pozemní stavby) 5. Dodavatelské systémy ve výstavbě (členění výstavby do fází, investorský způsob výstavby, výstavba s kompletovanými vyššími dodávkami, výstavba s projektovanými vyššími dodávkami, výstavba „na klíč“) 6. Činnosti výrobního procesu (převzetí staveniště, převzetí prací, stavební deník, přejímací řízení, kolaudační řízení) 7. Modelování časové struktury stavby (lhůta výstavby, technologický normál, harmonogram, cyklogram) 8. Metody síťového plánování (síťový graf hranový, síťový graf uzlový, stavebně technologický síťový graf) 9. Síťová analýza (Pojmy a souvislosti, základy síťové analýzy, zdrojová analýza, nákladová analýza, projekt organizace výstavby) 10. Cenová kalkulace (cena stavebních prací, kalkulační vzorec, materiál, mzda – úkolová, časová, náklady na stroje, ostatní přímé náklady, režie, zisk, daň z přidané hodnoty) 11. Řízení provozu na stavbách (řídící činnosti ve stavebním procesu, způsoby řízení, práva a povinnosti stavbyvedoucích a mistrů, ostatní činnosti prováděné na stavbách, kvalita produkce, ochrana životního prostředí) 12. Modelování výrobního prostoru stavby (provozní, výrobní, hygienická a sociální zařízení staveniště, zásady navrhování staveništních zařízení, ekonomika návrhu zařízení staveniště) 13. Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (základní požadavky k zajištění bezpečnosti práce na stavbách, základní zásady bezpečného provádění prací)

Cvičení

13 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Seznámení s programem cvičení semestru, organizační pokyny, požadavky na dokumentaci pro územní a stavební řízení (průvodní a technická zpráva a jejich náležitosti) 2. Dopracování průvodní zprávy, souhrnné zprávy, situace stavby a zásad organizace výstavby dle příloh vyhlášky o dokumentaci staveb č. 62/2013 Sb. (původní vyhláška 499/2006 Sb.), vzorové formuláře dle vyhlášky 526/2006 Sb. a jejich vyplnění dle dopracované technické dokumentace (2 formuláře) 3. Předávací protokol mezi objednatelem a zhotovitelem (předání staveniště, předání stavby) jeho vyplnění a sestavení seznamu dokladů k předávacímu řízení individuální akce 4. Vyhlášení výběrového řízení, zadávací podmínky, zpracování nabídky, smlouva o dílo na realizaci stavby (nebo její části), vyhodnocení nabídek, tabulka hodnocení 5. Řádkový harmonogram, cyklogram 6. Hranově, uzlově definovaný síťový graf 7. Zápočet