Detail předmětu

Specializovaný projekt II

FAST-CW08Ak. rok: 2020/2021

V předmětu Specializovaný projekt II. student navazuje na předchozí Specializovaný projekt I. a na Diplomový seminář I. Pokračuje v návrhu stavebně technologického projektu pro vlastní realizaci stavby. Výchozím podkladem je realizační dokumentace a již zpracovaná stavbně technologická studie a projekt zařízení staveniště. Výstupem jsou další vybrané části dodavetelské výrobní přípravy stavby, umožňující její kvalitní, ekonomické a bezpečné provedení a optimální řešení.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

6

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu Specializovaný projekt II, to je získání znalostí a praktických dovedností pro vypracování stavebně technologického projektu, který vypracovává dodavatel stavby. Jedná se o znalosti k vypracování projektu zařízení staveniště, podrobného časového plánu stavby, bilance zdrojů, technologického předpisu vybraného stavebního procesu, technické zprávy stavebně technologického projektu pro konkrétní zadanou stavbu. Dokumentace je zpracována s využitím vhodného počítačového programu.

Prerekvizity

Základní znalosti z navrhování a projektování pozemních staveb, dopravních staveb a inženýrských sítí. Znalostí o provádění stavebních procesů, o požadavcích na jejich připravenost před prováděním, zásady technologických postupů jednotlivých stavebních procesů, jejich sled a návaznosti, požadavky na jejich kvalitu.
Modelování technologické a časové struktury dílčího procesu stavby, výrobního prostoru a zdrojů potřebných k realizaci, s využitím výpočetní techniky.Znalosti zpracování stavebně technologické studie.

Učební cíle

Získání znalostí a praktických dovedností pro vypracování stavebně technologického projektu, nutného pro efektivní realizaci stavby.
Získání znalostí k vypracování projektu zařízení staveniště, vypracování podrobného časového plánu stavby, bilance zdrojů, technologického předpisu, technické zprávy stavebně technologického projektu - vše pro konkrétní stavbu s využitím vhodného počítačového programu.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Škarda E.: Technologie pozemních staveb II.-podklady,pomůcky,příklady. VUT Brno, Fakulta stavební, 1991.
Frková J., Tománková J.: Projekt z přípravy a řízení staveb. ČVUT Praha, Fakulta stavební, 2000.
Makýš O., Makýš P.: Projekt organizácie výstavby. STU Bratislava, 2000.
Musil F. a kol.: Technologie pozemních staveb I. – Návody do cvičení. AA CERM Brno, 2001.
Jarský Č. Musil F. a kol.: Příprava a řízení staveb. AA CERM Brno, 2003.

Doporučená literatura

různé: Zákony, vyhlášky, předpisy. různé, 0.
Juříček a kol.: Technológia pozemných stavieb 2. ALFA Bratislava, 1993.
Vlček K.: Stavebno technologická príprava stavieb. Jaga Group, Bratislava, 1998.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Technická zpráva ke stavebně technologickému projektu. Propočet cenové kalkulace a nabídkového rozpočtu pomocí počítačového programu. Zpracování podrobného časového plánu s využitím počítačového programu. Vypracování kontrolního a zkušebního plánu stavby. Konzultační cvičení. Technologický předpis pro zadaný stavební proces. Ekologická a bezpečnostní rizika stavby. Konzultační cvičení. Zajištění materiálových zdrojů, způsob zásobování. Zhodnocení provedených úloh, obhajoba navržených řešení, zápočet.