Detail předmětu

Environmentalistika a stavitelství

FAST-CZ51Ak. rok: 2020/2021

Ekologie a environmentalistika, současný stav přírody, globální problémy lidstva, environmentální rizika, environmentální právo, environmentální ekonomie, environmentální etika a etické směry, antropocentrismus, biocentrismus, hlubinná ekologie, udržitelný rozvoj, ekologie a technika, hodnotová řešení ekologické krize, ekologický životní styl, trasgrese, kognitivní disonance, psychologické aspekty řešení krize, ekologie krajiny, ekologický dům, příroda & kultura a stavitelství, ekologicky zdravé bydlení, EIA - hodnocení vlivu staveb na životní prostředí.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

2

Zajišťuje ústav

Ústav společenských věd (SPV)

Výsledky učení předmětu

Souvislosti environmentální problematiky s technikou a stavitelstvím. Aplikace environmentálně orientovaných principů, myšlenek, názorů do vztahu "ekologie - technika - kultura - stavitelství".

Prerekvizity

Základní znalosti ekologických pojmů (na obecné středoškolské úrovni), ekosystémy, ekologie, elementární představy o vztahu člověka a přírody, intuitivní názory na vliv stavitelství na ekologii krajiny, ochrana a tvorba životního prostředí, představy o možnostech ekologického stavitelství a ekologického bydlení, znalost principů trvale udržitelného rozvoje, obecná znalost globálních ekologických rizik.

Osnovy výuky

1. Úvod do environmentalistiky. Environmentalistika a ekologie, shody a rozdíly. Význam environmentalistiky.
2. Filozofické, společenské a ekonomické souvislosti environmentální problematiky. Pochopení podstaty ekologické krize.
3. Přehled environmentálních rizik. Globální oteplení, přírodní zdroje, odpady, obnovitelné zdroje aj.
4. Environmentální právo a ekonomie - existuje vůbec? Podstata, rozbor a východiska.
5. Environmentální etika. Význam environmentální etiky pro přemýšlení o přírodě. Antropocentrismus. Etika úcty k životu. Biocentrismus. Ekocentrismus. Hlubinná ekologie. Podstata, zdůvodnění, příklady.
6. Trvale udržitelný rozvoj, zdravý životní styl. Principy, význam. Idea rovnice "ekonomicky + ekologicky = navždycky". Proč usilovat o udržitelný rozvoj?
7. Příroda, kultura a stavitelství. Rozdíly mezi přírodou a lidskou civilizací. EIA - hodnocení vlivu staveb na životní prostředí.
8. Hodnotová řešení environmentálních problémů. Tradicionalizmus, konzervativizmus, liberalizmus. Ekologická diktatura. Environmentální ekonomie a právo.
9. Ekologický dům - fikce nebo budoucí realita? Dům bez ekologické zátěže? Stavitelství jako faktor změny životního prostředí.
10. Společenské a technické problémy ekologické krize. Aspekty ochrany životního prostředí a zdraví. Venkov a město dříve a dnes.
11. Cesta k environmentálnímu stavitelství. Ekologie krajiny, sídel, urbanismu a staveb. Bydlení a zdravé žití. Stavitelství ekologické versus neekologické.
12. Moderní a postmoderní perspektivy v dualitě příroda a kultura. Technologická řešení krize (doprava, udržitelná výroba a spotřeba, ekonomie a my).
13. Krize modernity a nová éra vztahu k přírodě. Globalizace a její důsledky.

Učební cíle

Konkretizace představ o vztahu "příroda - člověk - kultura". Principy moderního uvažování o technice a přírodě s ohledem na trvale udržitelný rozvoj. Pochopení argumentace ekologického pohledu na svět, význam ekologické etiky, práva, ekonomie, kultury a celkového životního stylu ve vztahu k modernímu technickému pokroku. Snaha o naznačení cest do budoucna, perspektivy environmentálního životního stylu a ekologického stavitelství.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

LIBROVÁ, Hana: Pestří a zelení. Brno: Veronica, 1994. ISBN 80-85368-18-8.
NAGY, Eugen: Nízkoenergetický ekologický dům. Bratislava: STU, 2002. ISBN 80-88905-74-5.
LIBROVÁ, Hana: Vlažní a váhaví. Brno: Veronica, 2003. ISBN 80-7239-149-6.

Doporučená literatura

MEADOWS, Donella. H., MEADOWS, Dennis. L.: The Limits to Growth. New York: Univerze Books, 1972.
DIRNER, Václav: Přehled environmentálních rizik. Ostrava: VŠB, 1992. ISBN 80-85380-38-5.
CEPEK, Václav: Ekologické stavitelství. Ostrava: VŠB-TU, 1996. ISBN 80-7078-220-X.
PYTLÍK, Petr: Ekologie ve stavebnictví. Praha: Spv, 1997. ISBN 80-85380-38-2.

Typ (způsob) výuky

 

Přednáška

26 hod., nepovinná

Vyučující / Lektor

Osnova

1. Úvod do environmentalistiky. Environmentalistika a ekologie, shody a rozdíly. Význam environmentalistiky. 2. Filozofické, společenské a ekonomické souvislosti environmentální problematiky. Pochopení podstaty ekologické krize. 3. Přehled environmentálních rizik. Globální oteplení, přírodní zdroje, odpady, obnovitelné zdroje aj. 4. Environmentální právo a ekonomie - existuje vůbec? Podstata, rozbor a východiska. 5. Environmentální etika. Význam environmentální etiky pro přemýšlení o přírodě. Antropocentrismus. Etika úcty k životu. Biocentrismus. Ekocentrismus. Hlubinná ekologie. Podstata, zdůvodnění, příklady. 6. Trvale udržitelný rozvoj, zdravý životní styl. Principy, význam. Idea rovnice "ekonomicky + ekologicky = navždycky". Proč usilovat o udržitelný rozvoj? 7. Příroda, kultura a stavitelství. Rozdíly mezi přírodou a lidskou civilizací. EIA - hodnocení vlivu staveb na životní prostředí. 8. Hodnotová řešení environmentálních problémů. Tradicionalizmus, konzervativizmus, liberalizmus. Ekologická diktatura. Environmentální ekonomie a právo. 9. Ekologický dům - fikce nebo budoucí realita? Dům bez ekologické zátěže? Stavitelství jako faktor změny životního prostředí. 10. Společenské a technické problémy ekologické krize. Aspekty ochrany životního prostředí a zdraví. Venkov a město dříve a dnes. 11. Cesta k environmentálnímu stavitelství. Ekologie krajiny, sídel, urbanismu a staveb. Bydlení a zdravé žití. Stavitelství ekologické versus neekologické. 12. Moderní a postmoderní perspektivy v dualitě příroda a kultura. Technologická řešení krize (doprava, udržitelná výroba a spotřeba, ekonomie a my). 13. Krize modernity a nová éra vztahu k přírodě. Globalizace a její důsledky.