Detail předmětu

Specializovaný projekt I

FAST-BW55Ak. rok: 2020/2021

Stavebně technologická studie a návrh dílčích částí stavebně technologického projektu organizace výstavby zadané stavby a to s využitím výpočetní techniky. Vypracování dokumentace pro realizaci hlavních technologických etap, (zemní práce, základy, hrubá vrchní stavba), časového a finančního objektového plánu výstavby, základní koncepce staveništního provozu, řešení organizace výstavby pro zadanou technologickou etapu stavby, časový plán pro technologickou etapu stavby, návrh strojní sestavy, kvalitativní požadavky a jejich zajištění a bezpečnost práce řešené technologické etapy stavby.

Jazyk výuky

čeština

Počet kreditů

4

Zajišťuje ústav

Ústav technologie, mechanizace a řízení staveb (TST)

Výsledky učení předmětu

Student zvládne cíl předmětu Specializovaný projekt I, tedy získá znalosti pro vypracování stavebně technologické studie a vybraných částí stavebně technologického projektu, tedy rozbor základních technologických etap výstavby, který vypracovává dodavatel stavby. Student rovněž získá znalosti k vypracování základní koncepce staveništního provozu, k vytvoření časového a finančního plánu stavby a hrubé bilanci základních zdrojů.

Prerekvizity

Základní znalosti z navrhování a projektování pozemních staveb, dopravních staveb a inženýrských sítí. Znalosti z oblasti provádění dílčích stavebních procesů, o požadavcích na jejich připravenost před prováděním, zásady technologických postupů jednotlivých stavebních procesů, jejich sled a návaznosti, požadavky na jejich kvalitu. Modelování technologické a časové struktury dílčího procesu stavby, výrobního prostoru a zdrojů potřebných k realizaci, s využitím výpočetní techniky.

Učební cíle

Získání znalostí a praktických dovedností pro vypracování stavebně technologické studie a vybraných částí stavebně technologického projektu, nutného pro efektivní realizaci stavby.
Rozbor hlavních technologických etap výstavby, základní koncepce staveništního provozu, vytvoření časového a finančního plánu stavby, hrubá bilance základních zdrojů.

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění a formy nahrazování zameškané výuky

Vymezení kontrolované výuky a způsob jejího provádění stanoví každoročně aktualizovaná vyhláška garanta předmětu.

Základní literatura

Uher, T., Levido, G.: Construction planning and control. University of New South Wales, 1990.
Škarda E.: Technologie pozemních staveb II.-podklady,pomůcky,příklady. VUT Brno, Fakulta stavební, 1991.
Stein, B.: Building technology, 2nd edition. Wiley, 1997.
Spence, W. P.: Construction materials, Methods and techniques. Delmar ITP, 1998.
Frková J., Tománková J.: Projekt z přípravy a řízení staveb. ČVUT Praha, Fakulta stavební, 2000.
Makýš O., Makýš P.: Projekt organizácie výstavby. STU Bratislava, 2000.
Musil F. a kol.: Technologie pozemních staveb I. – Návody do cvičení. AA CERM Brno, 2001.
Jarský Č. Musil F. a kol.: Příprava a ralizace staveb. AA CERM Brno, 2003.

Doporučená literatura

různé: Zákony, vyhlášky, předpisy. různé, 0.
Juříček a kol.: Technológia pozemných stavieb 2. ALFA Bratislava, 1993.
Vlček K.: Stavebno technologická príprava stavieb. Jaga Group, Bratislava, 1998.

Typ (způsob) výuky

 

Cvičení

26 hod., povinná

Vyučující / Lektor

Osnova

Zadání stavebně technologické studie nebo technologické etapy realizované stavby. Organizace výstavby zadané stavby. Alternativně: Zpracování technické zprávy řešeného objektu ke stavebně technologické studii. Situace stavby (stavební, nikoliv technologická) se širšími vztahy dopravních tras. Technologická studie realizace hlavních technologických etap pro zadaný objekt ( zemní práce, základy, hrubá vrchní stavba). Výkaz výměr určených objektů výstavby. Zdrojová analýza zadané části stavby, včetně finančního propočtu podle THU. Časový a finanční objektový plán výstavby pro zadanou stavbu. Základní koncepce řešeného staveništního provozu. Technologický předpis pro vybraný stavební proces dané stavby. Bezpečnostní opatření na stavbě. Alternativně: Technická zpráva řešeného objektu se zaměřením na vybranou technologickou etapu. Výkaz výměr pro zadanou technologickou etapu. Analýza zdrojů pro řešenou technologickou etapu. Technologický předpis pro zadanou technologickou etapu. Řešení organizace výstavby pro zadanou technologickou etapu, včetně koncepce návrhu pro zařízení staveniště. Časový plán pro zadanou technologickou etapu. Návrh strojní sestavy pro zadanou technologickou etapu. Kvalitativní požadavky a jejich zajištění v rozsahu zadání. Bezpečnost práce řešené technologické etapy. Zhodnocení provedených úloh, obhajoba navržených řešení, zápočet.